Unicorns & Fairytales
magnetische tegels educatief - Unicorns & fairytales
Bouwen Educatief Educatief speelgoed educatieve activiteiten My life Spelen Winactie & Give away

20+ leuke activiteiten die je kunt doen met magnetische tegels & WIN

Ze zijn razend populair en zo leuk: magnetische tegels ! Wij hebben enkele pakketten van Connetix. Doorschijnende magnetische figuren in allerlei kleuren waarmee je eindeloos kunt bouwen. Je kan er heel veel dingen mee doen en dat moest ik natuurlijk thuis eens uittesten. Zowel in de klas als thuis is dit een enorme aanwinst. Dit hoort in het rijtje van open ended speelgoed en educatief speelgoed. Sowieso. De kinderen kunnen hier uren mee spelen. Kijk je even mee welke dingen je er nog mee kunt doen?

1. Gewoon bouwen met de magnetische tegels natuurlijk

Uiteraard kan je de kinderen gewoon laten bouwen met de magnetische tegels. Er zitten bij aankoop instructieboekjes in, maar je kan ook gemakkelijk zelf iets laten  maken. Uren bouwplezier verzekerd. En met ball run kunnen kinderen een extra dimensie aan hun bouwwerk geven. Superleuk en eindeloos variëren. Bij ons thuis spelen ze er heel veel mee, het verveeld niet! En wanneer je merkt dat ze het beu worden, dan zet je het allemaal even weg en bied je iets anders aan.

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

2. Letters en nummers matchen

Je kan met window markers op de magnetische tegels schijven. Zo kan je op een groot blad hoeveelheden leggen of letters schrijven en op de magnetische blokken kan je dan de schrijfletter of het cijfer zetten (ik gebruik wel eens oud behangpapier). Je kan het ook gewoon matchen met elkaar: cijfers leggen en de hoeveelheid aan blokken erbij leggen. Je kan er heel veel mee doen. Think outside the box. Ik gebruikte de Matoyli tegels op een lichttafel. Dubbel zoveel plezier.

lees ook: DIY / rekenmonsters: handige hack voor het optellen en aftrekken tot 10

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

3. Bouwsels leggen

Je kan met de magnetische tegels bouwsels leggen aan de hand van opdrachtenkaarten. Ideaal voor kleuters. Dat bevordert het ruimtelijk inzicht. Op de website van Connetix kan je alfabet kaarten en andere soorten bouwkaarten vinden die je gratis kunt downloaden en uitprinten.

4. Patronen leggen met kaarten

Je kan patronen laten leggen met de tegels. Je kan zelf patronen maken of ze downloaden. Op Pinterest vind je ondertussen ook heel veel ideetjes.

5. In een sensory table gebruiken

Ook in een sensory table kan je deze fijne magnetische tegels gebruiken. Je kan potjes maken, waar je rijst, snippers en andere zaken in kunt strooien. Je gaat versteld staan van wat kinderen allemaal uitvinden. Laat ze gewoon experimenteren en doen, die vinden hun eigen spel wel uit.

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

6. Sensory blokken maken

Door sommige magnetische tegels op elkaar te kleven maak je een soort doosjes waar je iets in kunt stoppen. Dan maak je het doosje dicht en heb je sensorische blokken. Kinderen kunnen ermee schudden of door kijken. Superleuk om samen met de kinderen te maken. Lex vond het fantastisch!

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

7. Een doolhof maken

Als je een grote grondplaat hebt kan je met de magnetische tegels een doolhof maken en er een balletje door laten gaan. Kan jij het balletje van de eerste keer de goede weg laten afleggen? Maak er een wedstrijdje van en laat de kinderen ook hun eigen doolhof maken!

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

8. Woorden leggen met de magnetische tegels

Je kan met uitwisbare stift of window markers, krijtmarkers letters op de magnetische tegels schrijven. Zo kunnen beginnende lezertjes zelf woorden maken. Wat is het grootste woord dat ze kunnen leggen? Met welke letter begint het woord BOOM? Denk zelf na over wat je wil doen. Je kan ook een woord leggen en een letter weglaten. Die kunnen ze zelf schrijven of leggen.

lees ook: Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

9. Sommen maken op verschillende manieren

Je kan ook rekenen met de magnetische tegels door hoeveelheden op te tellen en af te trekken van elkaar. Je kan ze dus als concreet materiaal gebruiken. Wat je ook kunt doen is sommen schrijven en ze matchen met de uitkomst. Ik gebruikte hiervoor ons FLISAT tafeltje van IKEA. Daar kan je ook met uitwisbare stift op schrijven…

lees ook: Spelenderwijs rekenen met kinderen, zonder blaadjes: enkele tips

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

10. Puzzelen met de tegels

Wanneer je op twee helften (of meerdere stukken) met uitwisbare stift een tekening maakt, kunnen de kinderen puzzelen. Je kan ook een domino maken of een memory.

11. Vormen herkennen

Op een groot blad kan je omtrekken maken van de magnetische tegels. Dat zijn allemaal geometrische figuren. Kunnen de kinderen nadien de juiste vormen op de juiste plek leggen? Ideaal voor kleuters!

12. 3D figuren maken

Je kan ook wiskundige 3D figuren maken met de tegels. Of je kan een stoel, bank, tafel, kasteel maken…

magnetic tiles - unicorns & fairytales

13. Mannetjes aankleden

Heb je een magnetische muur? Dan kan je mannetjes tekenen en ze kledij geven met de magnetische tegels. Dat kan natuurlijk ook gewoon p de grond. Maar het geeft wel een leuk effect aan de muur.

14. Op een magnetische muur spelen

Zo kan je dus heel fijne dingen doen op een magnetisch bord of stuk muur. Je kan rijtjes afmaken met getallen, grootste figuren maken enzovoort. Dat geeft het spelen een extra dimensie.

15. Kleuren matchen met loose parts

Je kan met loose parts kleuren matchen met de magnetische tegels. Kleuren en vormen matchen is een leuke en leerrijke oefeningen voor kleuters.

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

16. Spiegelen!

Leg bepaalde figuren en trek met papiertape een lijn. De kinderen moeten de figuren spiegelen. Heel educatief! Prima om te beginnen met spiegelen op een leuke manier, zonder al die werkblaadjes. Wanneer je het bovenstaande tafeltje hebt zie je al een middellijn.

17. Knikkerbaan maken

Met de uitbreidingsset van Matoyli kan je ook kiezen voor de magnetische tegels met knikkerbaan. Je kan allerlei leuke combinaties maken. Superleuk! Geef de kinderen opdrachten.

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

18. Autobaan maken met de speciale magnetische tegels

Hou je liever van autootjes en racebanen? Dan heb je ook speciale magnetische tegels in de vorm van banen waarop autootjes die werken met batterijen kunnen rijden. Laat ze door een wereld van kastelen en gekleurde blokken rijden. Supertof!

19. Blokkenbouwsels en grondplannen

Met de grote magnetische grondplaat kan je ook veel doen. Je kan er niet alleen gewoon op bouwen voor een stevige basis, je kan er ook met krijtstift cijfers opschrijven. Daarna kan je bouwen in de hoogte. Dat doen de kinderen in school ook!

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

20. Magnetisch visspel

Omdat de tegels magnetisch zijn kan je zelf een visspel maken. Hang een magneetje aan een touwtje, dat je op zijn beurt aan een stok hangt. Teken er met uitwisbare stift tekeningen op, kleef er stickers op of getallen en letters en maak zelf leuke opdrachten.

21. Spelen met schaduwen

Als het mooi weer is en je bouwt buiten in de zon of voor het raam, dan krijg je supermooie schaduwen. Ideaal om te werken rond schaduwen in de klas of om een hele mooi tafereel te krijgen!

lees ook: / Upcycling / Poppenkast of schaduwtheater en hoe met je kinderen rond schaduwen kan werken

22. Naar letters speuren

Wanneer je het spel combineert met andere zaken kan je een magnetische tegel nemen en op zoek gaan naar de juiste combinaties. Trek bijvoorbeeld een drukletter en ga op zoek naar de schrijfletter. Dit kan natuurlijk ook met andere combinaties zoals sommen, vocabulaire van woorden, cijfers en meer.

19. Magnetisch visspel Omdat de tegels magnetisch zijn kan je zelf een visspel maken. Hang een magneetje aan een touwtje, dat je op zijn beurt aan een stok hangt. Teken er met uitwisbare stift tekeningen op, kleef er stickers op of getallen en letters en maak zelf leuke opdrachten. 20. Schaduwen maken Als het mooi weer is en je bouwt buiten in de zon of voor het raam, dan krijg je supermooie schaduwen. Ideaal om te werken rond schaduwen in de klas of om een hele mooi tafereel te krijgen!

22. Rekenen op de muur met magnetische tegels

Omdat je deze magnetische tegels van Matoyli op de muur kunt kleven, kan je er leuke dingen mee doen. Figuren maken, gewoon bouwen maar ook educatieve oefeningen. Zoals de splitsingen oefenen bijvoorbeeld. Laat de kinderen er zelf met krijtstift opschrijven, je veegt het zo weer weg…

Pin it

magnetische tegels matoyli - unicorns & fairytales

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Marian
    19 maart 2021 at 16:49

    Leuk. Helaas alleen op IG.

Leave a Reply