Unicorns & Fairytales
zelf een poppenkast of schaduwtheater maken - unicorns & fairytales
creatief DIY Educatief educatieve activiteiten Knutselen My life upcycling (kosteloos materiaal)

/ Upcycling / Poppenkast of schaduwtheater en hoe met je kinderen rond schaduwen kan werken

Sinds de kinderen op school spraken van een schimmenspel wilde ik het al langer doen. Het bleef echter een plan van lange adem, maar nu met heel die corona kwestie begonnen we eraan. We vonden en geschikte doos en in stukjes maakten we een poppenkast ofwel een schimmenspel. Met dit schaduwtheater kan je op verschillende manieren spelen. Kijk je mee hoe wij dit deden?

Zelf een poppenkast maken

Zelf een poppenkast maken is helemaal niet moeilijk. Je hoeft er ook echt geen kunstenaar voor te zijn. Eigenlijk is eender welke doos geschikt, als hij maar stevig staat. Jij kiest de grootte. Met een mega grote doos kan je een grote poppenkast maken waar kinderen zelf kunnen achter zitten, met een kleine doos kan je een schaduwtheater maken of een poppenkast die je nog eens op een tafeltje zet en waar de kinderen zo achter kunnen gaan zitten. Met een beetje verbeelding kan alles. Je snijdt er een ‘raam’ uit en je kan beginnen decoreren als je dat wil. Kinderen kunnen met handpoppen, gewone poppen, met hun handen, Playmobil popjes werken, ook met stokfiguren, bewegende figuren enz…

Schaduwtheater 

Wil je graag zelf een schaduwtheater maken, waar je een schimmenspel achter kunt spelen, dan kan je achter het open stuk een stuk wit bakpapier of kalkpapier hangen. Met een witte dunne doek zal het ook wel gaan. Zet er een grote lamp achter en maak op stokjes zwarte silhouetten. Voor kinderen is dit heel erg leuk en leerrijk. Geen zin om zelf een schaduwtheater te maken, maar wil je wel een schimmenspel spelen? Neem dan een tafel, hang er een witte doen over en zet de lichtbron achter het doek. Zo gaat het ook 🙂 

zelf een schaduwtheater maken - unicorns & fairytales

Schimmenspel met kinderen 

Wanneer je een schimmenspel wil spelen met kinderen en ze hebben het zelf nog nooit gedaan, dan is het belangrijk ze eerst te laten experimenteren met zichzelf of voorwerpen. Vooraanzicht of zijaanzicht: wat valt ze op? Veraf en dichtbij: wat gebeurt er? Hoe houd je best je armen om effect te hebben? 

Met kleine kleuters kan je dit al doen. Nadien kan je met popjes of voorwerpen spelen. Herkennen ze de voorwerpen? Met grotere kinderen kan je ze eerst een tableau vivant laten maken. Nadien kunnen ze deze tableau levend maken en echt een voorstelling spelen, al dan niet op muziek. Eigenlijk moet je dit opbouwen, zeker in school. 

Je kan ook aan de hand van een uitgelezen boek of een film een schimmelspel maken, met stokpopjes en de personages van het verhaal. 

Zo maakten wij ons schaduwtheater 

Wij maakten zelf een schaduwtheater, makkelijk om te vormen tot poppenkast door een grote doos te nemen. Ik sneed daar een stuk uit en bevestigde de onderkant op een stevig stuk langwerpig karton. Hij had de neiging om om te vallen omdat het een dunne doos was. We schilderden onze poppenkast en lieten het goed drogen. Dit was een projectje van enkele dagen… Het was goed weer dus eigenlijk was ons schaduwtheater snel klaar. We werkten af met steentjes en ik maakte een gleuf waardoor ik ringen stak die ik nog had liggen. Ook het stuk stof is een gerecycleerd stukje. Het stuk bakpapier kleefde ik achter het open stuk. Van de verjaardagsslinger van Vince maakten we stokpopjes. Ons theater bestaat volledig uit gerecycleerde materialen!!!

Geen crea bea maar wel duplo?? 

Oké, is dit allemaal een stapje te ver voor je maar wil je je kinderen wel eens een schimmenspel laten doen? Je kan met duplo een poppenkast maken! Zet er een blad in en voilà, je hebt een schaduwtheater. Je kan zelfs met Duplo (of Playmobil, Lego) huizen en mannetjes gebruiken om een verhaal te maken. Super fijn! En anders gebruik je die tafel en het laken 😉 Nog makkelijker. HAVE FUN!!

Pin it 

Een poppenkast, schaduwtheater of schimmenspel maken is echt heel leuk en veelzijdig. Leuk idee? Pin het dan op Pinterest. 

zelf een poppenkast maken - unicorns & fairytales

Wat vind jij van ons schaduwtheater? Wil jij wel eens zelf een poppenkast maken? Zeker doen! 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply