Unicorns & Fairytales
zelf papier maken - unicorns & fairytales
creatief DIY Duurzaamheid Duurzame DIY knutselen seizoenen My life upcycling (kosteloos materiaal)

DIY // Zelf papier maken met zaadjes of bloemen erin!

Zelf papier maken is heel leuk om te doen met de kinderen, een milieuvriendelijke bezigheid, erg leerrijk en ook een fijn cadeau om te maken. Zeker wanneer je er zaadpapier van maakt. Zo kunnen mensen die het krijgen hun papier in de grond planten en komen er bloemen uit. Zeker ook een fijn zelfgemaakt juffencadeau! Papier scheppen wordt veel gedaan en meestal vinden kinderen dit erg boeiend. Dus… waar wacht je nog op?

Zelf papier maken en groeipapier scheppen! 

Goed, we gingen dus zelf papier maken en dat is eigenlijk niet echt zo moeilijk (en wij maakten ook zelf groeipapier) . Papier scheppen doen leerkrachten vaak als activiteit in de kleuterschool. Ik wou graag een educatieve en boeiende activiteit met mijn kinderen doen tijdens de lockdown. Vertellen over recycleren van papier kwam aan de orde en ook dat we dus zelf papier konden maken. Wij hebben namelijk vaak papier voor de prullenbak en ik wou al langer zelf eens papier scheppen. Vince en Lex vonden het nog leuker wanneer ik vertelde dat het een cadeau ging worden voor oma. Want die verjaart bijna! We gaan zelf zaadpapier of groeipapier maken, zodat dit gerecycleerde kaartje in de grond gestopt kan worden en er mooie bloemen uit voortkomen. 

zelf papier maken - unicorns & fairytales

zelf papier maken - unicorns & fairytales

Papier scheppen doe je zo

1 Zorg dat je een schepraam hebt. Ofwel kan je dat kopen ofwel kan je er eentje zelf maken als je een oude horde hebt en een fotokader. Die laatste twee had ik toevallig liggen dus dat viel goed mee. Met een automatische nietmachine (van Lidl!) niette ik de horde aan de fotokader en zo had ik een schepraam.

[bol_product_links block_id=”bol_5e983ea7b4024_selected-products” products=”9200000131483523″ name=”papier scheppen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2. Scheur papier in stukjes en doe ze in een bak (probeer teveel zwarte inkt te vermijden, anders krijg je een hele grijze pulp)

3. Laat de papiersnippers weken in water, nadien doe je het in heet water.

4. Mix je papiertjes tot een pulp met een handmixer of blender. Wij deden het met een staafmixer. Zorg dat je echt overtollig water weggiet. 

zelf papier maken - unicorns & fairytales

 

5. Aan de pulp kan je nu verschillende zaken toevoegen:

  • 2 schepjes maiszetmeel zodat je er nadien beter op kunt schrijven 
  • voedingskleurstof indien je een kleur wil 
  • confetti of glitter 
  • zaden 
  • bloempjes, blaadjes… 

6. Doe de pulp in een grote bak (groter dan je schepraam in ieder geval) met water. Hoe meer water hoe dunner het papier. 

zelf papier maken - unicorns & fairytales

7. Schep nu pulp op je raam en druk met een vezelfdoek of spons het overtollige water weg.

zelf papier maken - unicorns & fairytales

8. Keer het schepraam om en leg het papier op een vaatdoek 

9. Je kan er nog een andere vaatdoek opleggen 

10. Laat je groeipapier  heel goed drogen en voilà … je hebt zelf papier gemaakt… 

zelf papier maken - unicorns & fairytales

Groeipapier als cadeau 

Ik ben wel fan van zelfgemaakte cadeautips dus zelf papier maken en daar dan nog eens groeipapier van maken vond ik superleuk om te doen. Wij plukten ook nog wat wilde bloemen en mengden die met het pulp. Mooi,  toch? Ook een fijn milieuvriendelijk juffencadeau, niet waar? Bovendien hebben ze jouw kind ook helpen ‘groeien’. Wat is nu meer symbolisch dan groeipapier???!!!!

Pin it! 

Ga jij ook zelf papier maken? Pin het dan 🙂 

zelf papier maken - unicorns & fairytales

Gaan jullie ook eens zelf papier maken? Geloof me, papier scheppen is heel erg leuk om te doen met je kinderen! Denk er zeker ook eens aan om groeipapier te maken..

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply