Unicorns & Fairytales
duurzame juffencadeau en meestercadeau - unicorns & fairytales
cadeautips DIY duurzaam kopen Duurzaamheid Duurzame DIY juffen -en meestercadeau My life

Originele en duurzame bedankjes en cadeautjes (voor bijvoorbeeld juffen en meesters)

Ik kreeg ooit eens de vraag om een artikel te maken met duurzame bedankjes voor juffen en meesters. Ik maakte al eens een artikel over DIY (duurzame) geschenkjes dus die moet je zeker eens lezen. Ik postte hem enkele dagen geleden opnieuw. Maar ook voor andere mensen die je wil bedanken zijn deze duurzame cadeaus leuk. Je kan bijvoorbeeld samenleggen met de ouders van de klas wanneer het een groter cadeau is. Kijk je even mee voor inspiratie? 

Duurzame bedankjes

Waarom zou je opteren voor duurzame geschenkjes voor leerkrachten? Wel… ten eerste omdat het langer meegaat, ten tweede omdat het beter is voor het milieu en ten derde omdat een duurzaam cadeau fijn is om te krijgen en iets is dat daadwerkelijk langer meegaat dan een dag. Of dat mensen iets krijgen waar ze iets mee kunnen doen.

Natuurlijk hoef je niet persé iets te kopen op het einde van het schooljaar of bij een afscheid, maar het is wel leuk om iets te geven. Al zijn het lieve woorden of een zelfgemaakte tekening.

Vaak kan je voor het geld dat je uitgeeft aan een dure doos pralines al een tof boekje kopen van 2 euro voor de klas.

Stap 1 lijk me dan toch : Vind het ideale juffen -of meestercadeau met deze 5 bruikbare tips

duurzame geschenkjes - unicorns & fairytales

DIY duurzame bedankjes

1. Granola (of ander zelfgemaakt lekkers) in een mooie weckpot

Eet je juf of meester graag granola? Je kan dat zelf heel eenvoudig maken. Bekijk hier een lekker recept voor granola en op mijn blog bij ‘food’ kan je nog andere lekkere dingen vinden. Zoals havermoutkoekjes, wafeltjes en meer.

havermout koekjes - unicorns & fairytales

2. Mijn boek SPEEL!

Met mijn boek SPEEL! ga je zeker een schot in de roos hebben. Dit boek is niet alleen ideaal voor ouders en opvoeders, maar ook voor leerkrachten en IEDEREEN die met kinderen werkt. Er staan educatieve speelactiviteiten in met allerlei tips en printables die je kunt downloaden.  Je vindt hem in de Standaard boekhandel maar ook online. Wees maar zeker dat je hen een GROOOOT plezier doet….

Je vindt hem onder andere hier.

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

 

3. Zaadbommen in een bokaal of zakje

Je kan heel makkelijk zelf zaadbommen maken door 2/3 potgrond te mengen met 1/3 klei en water en er daarna zaden in te stoppen van de lievelingsbloemen van je leerkracht. Ideaal voor de bijtjes en gewoon… fijn om ergens te droppen op een plek dat dringend opgefleurd moet worden. Je kan ze dan versieren of leuk inpakken en zo wordt het een leuk juffencadeau of meestercadeau.

zelf zaadbommen maken - unicorns & fairytales

 

4. Een bloempot met bloembollen of zaadjes

Net zoals bij puntje twee een optie om een bloempot eerst te versieren: schilderen, decopatchen, er mozaïeken op doen, met krijtbordverf beschilderen enz… Je kan er een zakje met zaadjes of bloembollen bijsteken en eventueel een zelfgemaakte bloem met als boodschap; bedankt om me te laten groeien en voilà, daar heb je duurzame geschenkjes! Wij maakten onderstaande bloempot voor vaderdag  met printables, maar je kan dit dus ook maken als duurzaam leerkrachtengeschenk.

DIY vaderdag cadeau bloempot - unicorns & fairytales

 

5. Losse thee in een mooie pot

Is je leerkracht een theeleut? Dan kan je een pot met losse thee voorzien. Of in IKEA heb je van die reageerbuizen. Die kan je voldoen met allerlei verschillende soorten thee. Je kan er ook een theebuiltje bijdoen (herbruikbaar!) en het eventueel in een houten krat presenteren.

duurzaam cadeau - unicorns & fairytales

6. Een theekom of koffiemok beschilderen

Met porseleinstiften kan je een tas beschilderen. Elke juf of meester kan dat wel gebruiken. Maar pas op dat ze op de duur niet verdrinken in de verschillende tassen. Bedenk eens wat je nog allemaal zou kunnen geven. Een leuk bordje, ontbijtkom…

7.  Waardebon voor sensopatisch materiaal

Een waardebon bij een webshop waar ze educatieve materialen kunnen aankopen is ook altijd een fijn leerkrachtengeschenk.

8. Bruisballen of scrub maken

Je kan ook heel eenvoudig zelf met je kinderen aan de slag gaan en scrub of bruisballen maken. Je kan de beschrijving hier terugvinden.  Dit is echt wel een duurzaam cadeau en ze zijn nog verzorgend ook! Nog een ander recept voor nog betere bruisballen kan je in volgend artikel vinden: Maak zelf heerlijke lavendel bruisballen

lavendel bruisballen maken - unicorns & fairytales

 

9. Duurzame zelfgemaakte vaatdoekjes

Maak vaatdoekjes om de klas proper te maken. Je kan ze zelf decoreren met gestempelde ontwerpen en textielstiften. De foam stempels van bij DE BANIER hebben verschillende geometrische vormen die gebruikt zijn om fruitvormen te stempelen. Fixeer de vaatdoek met een strijkijzer voor 10-60 seconden om de kleuren te fixeren. Je kan het vaatdoekje dan wassen op 60°C in de wasmachine.

 

10. Zelfgemaakte choco maken

Voor moederdag maakten we roze chocopasta. Maar dat kan evengoed als juffencadeau of meestergeschenk. Eerst maak je zelf witte chocopasta en je kleurt het met voedingskleurstof. Je laat het opstijven in de koelkast en smullen maar hahaha. De regenboog is van klei gemaakt.

roze chocopasta - moederdagcadeau

 

11. Een diploma of fotokader maken van een oude kader

Je kan een oude kader helemaal upcyclen tot een gloednieuwe ! Daarin kan je een tekening, een foto of een diploma steken voor je juf of meester. Is dat niet leuk? Zoek je nog meer van die zelfgemaakte upcycling ideetjes? Dan kan je dit artikel lezen: Upcycling is dikke fun: Originele & toffe ideetjes én boekentips!

originele upcycling ideetjes - unicorns & fairytales

12. Lekkere chocolade pralines maken

Je kan met simpele chocolade, leuke pralines zelf maken en decoreren naar wens. Of je kan choco-sticks maken waarmee juffen en meesters een lekkere kop chocolademelk kunnen maken.

Lees ook: Zelf gevulde pralines of bonbons maken met je kinderen

lekkernijen voor Pasen - unicorns & fairytales

lees ook: Zo kan je die massa’s paaseieren van Pasen herwerken tot lekkernijen!

13. Zelf een bloempotje maken

Je kan uit plastic flessen of lege flessen van wasmiddel zelf een leuk bloempotje maken. Daar kan je dan bijvoorbeeld een kaartje bijsteken waarop staat: “bedankt dat je mij liet groeien”. Of vergeet mij nietjes planten. Of de lievelingsbloemen van je juf of meester.

knutselen voor moederdag - unicorns & fairytales

 

Duurzame geschenkjes die je kunt kopen

1. Groeipotlood

Dit potlood kan je laten personaliseren en op het einde zit er een kokertje met zaadjes naar keuze in. Als dat geen mooi geschenk is dan weet ik het niet!

Bekijk het hier.

duurzame geschenkjes - unicorns & fairytales

2. Een duurzaam plantje

Een leuk (vet)plantje is altijd fijn om te krijgen. Je kan er mooie gepersonaliseerde houten stokjes bij laten maken en ook de potjes kan je bedrukken. Een idee op maat maken kan hier ook. Hoe leuk zijn de sleutelhangers?

Bekijk alles hier.

 

3. Een boompje met symboliek

Iets laten groeien is een mooie metafoor én tegelijk natuurlijk ideaal voor het milieu. Geef anders een boompje cadeau (je kan uit verschillende soorten kiezen) en je kan ook een cadeaupakket geven.

Bekijk ze hier

 

 

4. Looped goods

Hier vind je een verrassende verzameling producten voor consument en bedrijfsleven. De producten dragen bij aan een circulaire samenleving: ze zijn gemaakt van restmateriaal of zetten aan tot een duurzame levensstijl. Shop niet recht, shop rond.

Zo heb je bijvoorbeeld dit: SoepStarter is een mix van groenten, kruiden en specerijen waarmee je binnen een kwartier een pan heerlijke soep maakt van groenten die je anders weg zou gooien. SoepStarter werkt met willekeurig welke groente er in je koelkast ligt te verpieteren. Stoof gewoon een eetlepel SoepStarter mee met een halve kilo #weggooigroente, 5 minuten doorkoken en klaar is je soep!

duurzaam cadeau - unicorns & fairytales

 

5. Duurzaam cadeau op maat

Ken je de persoon een beetje aan wie je iets wil geven? Dan kan het al persoonlijker. Drinkt de juf of meester graag een kop koffie, geef dan een ecologische kop. Is ze graag met tuinieren bezig dan kan je zaadbommen geven. Of geef een mandje met ecologische verzorgingsproducten. In BE heb je Kudzu en in NL heb je bijvoorbeeld Ecomondo.

 

6.Crayon Rocks

Juffen en meesters van de lagere school vinden het heerlijk om met de kinderen te knutselen maar vaak is er voor wat specialere spullen geen budget. Deze Crayon Rocks lijken op bonen en zijn waskrijtjes gemaakt van sojabonen. Als dat geen duurzaam cadeau is!

Je vindt er onder andere hier

duurzaam cadeau - unicorns & fairytales

7. Picknickmand met lekkers

 

Eventueel kan je ook samenleggen met andere ouders en een goedgevulde picknickmand cadeau doen, met dekentje en weckpotten bvb. Erg duurzaam en leuk!

Je kan alles vinden bij Dille en Kamille

verjaardagspicknick - unicornis & fairytales

8. Duurzaam houten speelgoed

Onze juf houdt erg van houten speelgoed voor in de kleuterklas. Je kan bij shops zoals HoutSpel en Fairplace hele duurzame bedankjes vinden. Grote en kleine. Je kan samenleven bijvoorbeeld? Bovendien is het nog fijn voor de kinderen die nog in de klas komen te zitten. Geloof mij, een leerkracht is altijd blij met iets leuks om in de klas te gebruiken.

duurzaam houten cadeau - unicorns & fairytales

9. Een houten serveerplank met bedrukking

Is jouw leerkracht een liefhebber van hapjes? Dan kan je een leuke gepersonaliseerde plank cadeau doen. Laat er een leuke quote opzetten of een boodschap. Misschien kan je er meteen een flesje wijn en wat hapjes bijgeven 😉

Je vindt ze hier samen met nog andere gepersonaliseerde spullen.

duurzame geschenkjes - unicorns & fairytales

10. Een tof prentenboek

Geloof me, iedere leerkracht kan iets doen met toffe boeken die de kinderen zelf ook leuk vinden. Laat je eigen kind het (prenten)boek kiezen of ga hier op de blog eens kijken bij de categorie boeken. Daar staan vaak echte pareltjes tussen. Wat denk je bijvoorbeeld van boeken die helpen coderen?  Weet je het echt niet? Ga dan voor een waardebon van een boekenhandel.

 

11. Een leuke schort met de namen van de kinderen

 

Je kan bij Wanapix een erg leuke knoeischort kopen met de namen van de kinderen van de klas. Dat is een erg fijn cadeau voor kleuterjuffen bijvoorbeeld! Ook erg persoonlijk.

12. Een duurzame totebag

Je kan ook een fijne herbruikbare tas laten bedrukken met leuke tekst of zelfs persoonlijke foto. Er zijn verschillende mogelijkheden. Daarin kan je dan andere duurzame juffencadeaus steken. Fijn toch?

13. Bloembollen of zaadjes in een leuk composteerbaar tasje

Heb jij ook veel katoenen zakjes op overschot? Nou ik wel… Versier het zakje met textielstiften en steek er bloembollen of zaadjes in. Je kan ook kleinere katoenen zakjes kopen bij bvb De Banier. Eventueel kan je er ook een lege versierde bloempot bijdoen. Als dat geen duurzaam cadeau is, dan weet ik het niet.

 

14. Greenweez

Greenweez is een ecologische website met zero waste, duurzame en ecologische producten met snelle verzending. Ik heb ze leren kennen tijdens mijn zoektocht naar ingrediënten voor mijn bruisballen en scrub. Je vindt er superleuke eco geschenkjes! Hier ga je zeker iets vinden. Met de code “GREENWELCOME” is de verzending boven 39 euro gratis.

Pin it

Interessant om te onthouden? Pin het op Pinterest!

duurzame juffencadeau en meestercadeau - unicorns & fairytales

Zo kan ik nog wel uren doorgaan met het bedenken van duurzame geschenkjes. Wat ga jij geven aan de juf of meester? Ik vul deze post geregeld aan. Indien je zelf een idee voor duurzame bedankjes hebt mag je me even contacteren. 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply