Unicorns & Fairytales
rekenen tot 10 - unicorns & fairytales
creatief DIY Educatief educatieve activiteiten Educatieve tips Knutselen Onderwijs upcycling (kosteloos materiaal)

DIY / rekenmonsters: handige hack voor het optellen en aftrekken tot 10

Ik ben zelf juf, heel creatief en altijd op zoek naar leuke ideetjes. Leert jouw kind optellen en aftrekken en wil je graag wat oefenen? Of ben je een juf en wil je iets leuks, educatiefs en bruikbaar knutselen met je kinderen? Deze rekenmonsters helpen bij het optellen en aftrekken tot 10 en zijn superleuk en makkelijk te maken met je kinderen (van je klas). Kijk je mee?

Optellen en aftrekken tot 10 oefenen

Deze zelfgemaakte rekenmonsters helpen kinderen bij het optellen en aftrekken tot 10. Ze kunnen het zelf makkelijk maken. Zo kan ieder kind een zelfgemaakt rekendoosje maken dat ze naar wens kunnen versieren. Misschien wel even helpen met de gaatjes in de doosjes, maar voor de rest kunnen ze dit makkelijk zelf. Het is bijna Halloween, misschien zijn deze monsters wel leuk om tijdens MUVO te maken. Of ben je op zoek naar een middel om het optellen en aftrekken concreet te maken als mama of papa?

lees ook: Spelenderwijs rekenen met kinderen, zonder blaadjes: enkele tips

rekenen tot 10 - unicorns & fairytales

Rekenmonster

Optellen en aftrekken tot 10 kan makkelijk met dit rekenmonster. Je kan hem meenemen waar je ook wil en het is leuk om met de kinderen van de klas te doen. Zo maak je het…

Nodig:

  • eierdozen (van minimum 10 eieren)
  • minimum 10 vilten balletjes
  • versiering : wiebeloogjes, glitters…
  • verf en verfborstel
  • chenilledraad
  • optioneel: uitwisbaar bordje met stift

Zo doe je het:

Laat de eierdozen langs beide kanten schilderen. Laat goed drogen. Snijd de rondjes eruit. Meestal zijn die voorgedrukt. Ik deed het met een scherp snijmesje. Versier met oogjes, chenilledraad, stickers of hoe de kinderen dit willen. Schrijf op de achterkant : REKENMONSTER VAN….  Dan kunnen de kinderen zelf hun naam invullen.

Je kan een uitwisbaar bordje bevestigen als je een eierdoos hebt die langer is dan 10. Die van mij was niet langer dus ik gebruikte een apart bordje.

lees ook: Weg met die 100 werkblaadjes, doe eens wat anders!

optellen en aftrekken tot 10 oefenen - unicorns & fairytales

Zo gebruik je het rekenmonster

Optellen en aftrekken tot 10 met dit rekenmonster is gemakkelijk: om op te tellen plaats je eerst de ene term en daarna voeg je de andere toe. Je kan ze dan eerst tellen. De kinderen controleren door ze door de gaatjes te duwen en tegelijk luidop of stil te tellen. Nakijken kunnen ze door de vilten valletjes nogmaals op te tellen die in de doos zijn gevallen.

Aftrekken kunnen ze doen door de ene term te leggen met vilten balletjes en de hoeveelheid weg te duwen die afgetrokken moet worden. Hoeveel blijven erover?

De doos kan toegedaan worden (je kan hem steviger toedoen als je er een gaatje inmaakt en met chenilledraad of een wasknijpertje dicht doet. Ik maakte ook een handvatje zodat de kinderen hem kunnen dragen.

optellen en aftrekken tot 10 oefenen - unicorns & fairytales

Ik ben zo benieuwd wat de kinderen vinden van deze hack om optellen en aftrekken tot 10 concreet te maken. Volgens mij gaan ze dit heel graag doen. Zet dit maar eens in je klas tijdens hoekenwerk in het eerste leerjaar of maak dit eens tijdens een knutselles of knutselnamiddag thuis. Het is nog educatief ook…

Volg je me al op mijn educatieve instagram feed OUT OF THE BOX PLAY ?

lees ook: Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas

Pin it

Wil je dit educatieve idee onthouden om te rekenen tot 10? Pin het dan aub.

optellen en aftrekken tot 10 oefenen - unicorns & fairytales

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply