Unicorns & Fairytales
creatieve schrijfopdrachten rond Pasen - unicorns & fairytales
Educatief educatieve activiteiten My life Onderwijs taal

15 creatieve schrijfopdrachten in thema Pasen

Wil je het speelse combineren met het educatieve? Heeft je kind nog wat inoefening nodig qua schrijven en spelling? Geen probleem, met deze 30 creatieve schrijfopdrachten in thema Pasen cover ik je graag. Daag elkaar uit om een wedstrijdje te spelen of speel het op een rustig tempo en geniet gewoon van het spelend leren.

Creatieve schrijfopdrachten

1. Speurtocht met schrijfopdrachten

Verstop plastic eieren in een (buiten)ruimte met daarin schrijfopdrachten. Bijvoorbeeld:

 • Schrijf het woord ‘paashaas’ vijf keer op
 • Schrijf een zin met het woord ‘eieren’ erin”.
 • Bedenk een woord met 10 letters rond het thema Pasen…
 • Schrijf het woord PASEN, EIEREN, PAASHAAS … onder elkaar en maak met elke eerste letter een zin dat te maken heeft met Pasen
 • Schrijf een woord dat begint met de derde letter van het alfabet.
 • Verzin een woord dat uit drie medeklinkers bestaat.
 • Schrijf een woord dat een synoniem is voor “vrolijk”.
 • Schrijf een woord dat begint met de letter die komt na “P” in het alfabet.
 • Schrijf een woord dat uit vijf letters bestaat en te maken heeft met Pasen.
 • Schrijf een woord dat een bijvoeglijk naamwoord is en te maken heeft met chocolade.
 • Schrijf een woord dat begint met de laatste letter van het woord “kuiken”

lees ook: Educatieve en leuke speurtocht Pasen voor kinderen

2. Sensorisch schrijfspel

Vul een bak met zand of gekleurde rijst. Verstop kleine plastic eieren met daarin papieren briefjes met schrijfopdrachten erop. Dat kunnen ook figuren zijn die ze moeten tekenen, letters, woorden. Pas de opdrachten aan de leeftijden van de kinderen aan.

lees ook: Leuke knutselactiviteiten en (educatieve) spelletjes rond Pasen met kinderen

paaseieren knutselen voor Pasen - unicorns & fairytales

3. Eierenrace

Verdeel de kinderen in teams en geef elk team een mand met plastic eieren. Op elk ei staat een letter. De teams moeten de eieren vinden en ze in de juiste volgorde leggen om een woord te vormen dat met Pasen te maken heeft, bijvoorbeeld “paashaas” of “chocolade”. Welk team vindt de meeste woorden? Zet een timer.

4. Zinketting maken

Geef elk kind een kaartje met een woord dat met Pasen te maken heeft, zoals “kuiken”, “mandje”, “lente”, etc. De kinderen moeten om de beurt een zin maken met het woord op hun kaartje en vervolgens het kaartje doorgeven aan het volgende kind, die een nieuwe zin maakt met het volgende woord op het kaartje. Het verhaal moet verdergaan. Wanneer alle kinderen zijn geweest kan er ofwel nog een rondje komen, ofwel wordt het verhaal afgesloten.

5. Ei-woordzoeker

Maak een woordzoeker met woorden die te maken hebben met Pasen zoals “eieren”, “paashaas”, “chocolade”, etc. Laat de kinderen de woorden zoeken en ze opschrijven zodra ze ze vinden. Je kan een grote woordzoeker maken die ze als teams kunnen oplossen.

lees ook: Knutselen met Pasen? Check deze ORIGINELE creatieve ideetjes!

6. Paasei-alfabet

Verstop plastic eieren met daarin letters van het alfabet. Laat de kinderen de eieren vinden en de letters opschrijven. Vervolgens kunnen ze proberen woorden te vormen met de letters die ze hebben verzameld.

paasbundel kinderen paaszoektocht - unicorns & fairytales

7. Eierenschriftjes

Geef elk kind een schriftje in de vorm van een ei (of versier gewoon een normaal schriftje als een ei). Laat de kinderen hun eigen verhalen, gedichten of zinnen over Pasen schrijven in hun “eierschriftjes”.

lees ook: 5x originele paasmandjes knutselen

8. Paashaaswoorden

Knip uit karton of stevig papier grote paashaasfiguren. Hang deze paashaasfiguren op aan de muur. Geef de kinderen stiften en laat ze de paashaasfiguren versieren met hun eigen geschreven Pasen-gerelateerde woorden, zinnen of tekeningen. Je kan de kinderen ook zelf figuren laten maken die te maken hebben met Pasen. Zo oefenen ze hun woordjes, spellingsmoeilijkheden enz…

9. Paashaas-post

Zet een ‘paashaas-postkantoor’ op in de klas met enveloppen, postpapier, pennen en stickers. Moedig de kinderen aan om kaarten te schrijven aan elkaar met Pasenwensen en tekeningen van paashaasjes en eieren.

lees ook: 25+ manieren om de schrijfmotoriek van je kind te oefenen

10. Ei-woordmemory

Schrijf woorden die met Pasen te maken hebben op kleine stukjes papier en stop ze in plastic eieren. Laat de kinderen de eieren openen, de woorden lezen en proberen om bijpassende woordparen te vinden om een memoryspel te spelen. De gevonden woorden schrijven ze op hun blaadje.

11. Paasgedicht

Leer de kinderen een eenvoudig paasgedicht en moedig ze aan om hun eigen versie te schrijven. Laat ze hun gedichten voorlezen aan de klas en eventueel illustreren.

lees ook: / Poëzieweek/ Tips en ideetjes om creatief aan de slag te gaan met poëzie

12. Ei-woordpuzzel

Laat kinderen zelf een kruiswoordraadsel maken waarbij ze vragen stellen die over de lente / Pasen gaan. Dit kan met een online generator tool gebeuren. De kruiswoordraadsels worden afgeprikt en uitgedeeld in de klas. Ze maken de kruiswoordraadsels van elkaar.

13. Paasbrief aan je toekomstige zelf

Laat de kinderen een brief schrijven aan zichzelf waarin ze vertellen wat ze hopen te bereiken tegen de volgende Pasen.Verzamel de brieven en bewaar ze tot volgend jaar, zodat de kinderen kunnen zien hoeveel ze zijn gegroeid.

14. Ei-woordkaartenmatch

Laat kinderen zelf een memory maken. Maak kaarten met afbeeldingen van objecten die met Pasen te maken hebben (bijvoorbeeld: ei, mand, paashaas, bloemen). Maak bijpassende kaarten met de geschreven woorden.

15. Paaswoord-dobbelsteen

Maak een grote dobbelsteen met op elke zijde een letter van het alfabet.Laat de kinderen om de beurt met de dobbelsteen gooien en een woord bedenken dat begint met de letter die naar boven komt.

lees ook: mijn printables voor in de klas!

Gratis download

Wil jij graag een paasverhaal dobbelen? Ik maakte een gratis download die je kunt gebruiken. Eentje dat ingevuld is en eentje dat je zelf kunt invullen.

creatieve schrijfopdrachten rond Pasen - unicorns & fairytales

Mijn boek SPEEL!

Ben je op zoek naar inspiratie rond Sensory play , motoriek, educatieve ideetjes, spelen in de natuur of gewoon… spelen met je kinderen? Mijn boek SPEEL! biedt een antwoord op al je vragen. Hoe speel ik met kinderen? Moet ik altijd meespelen? Waar berg je al die werkjes op? Hoe begin ik aan sensopatisch spel?  Je krijgt honderden speeltips en recepten. Het boek is na amper een jaar al in tweede druk gegaan en is ook zeer populair bij leerkrachten, therapeuten, speelkampbegeleiders en meer…

Je vindt mijn boek oa HIER

Heb jij nog leuke originele en creatieve schrijfopdrachten rond Pasen?

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply