Unicorns & Fairytales
knutselactiviteiten rond Pasen - unicorns & fairytales
creatief DIY knutselen feestdagen knutselen seizoenen My life

Leuke knutselactiviteiten en (educatieve) spelletjes rond Pasen met kinderen

Oh Pasen, I love you. Zoveel mogelijkheden alweer. Ideaal om samen leuke knutselactiviteiten rond Pasen te doen en spelletjes te spelen rond Pasen. Met goed weer kan je ze makkelijk buiten doen, bij slecht weer doe je het binnen. Opgelost. Creatief bezig zijn is altijd fijn.  Met een mogelijkheid om een paasbundel te downloaden voor kleuters en eerste leerjaar! 

1. Stempelen

Zoveel mogelijkheden wanneer je knutselactiviteiten rond Pasen verzint. We beginnen met stempelen. Daar zijn ook 1001 mogelijkheden rond en kinderen doen dit graag. Denk eens out of the box of hou het simpel met stempels van Pasen. Maar je kan ook dit doen…

  • Print of teken een paasei op een stevig papier of stuk karton en laat de kinderen met pom poms stempelen en versieren.
  • Neem een aardappel en maak daar een leuk figuur in waarmee je stempelt
  • Met kurken kan je ook leuk stempelen
  • WC-rolletjes kan je plooien zodat je leuke oren krijgt voor een Paashaas en een rond hoofdje
  • Experimenteer eens met verschillende stempeltechnieken!
  • laat ze pasta kleven op een canvas waar je paaseieren op tekende! Superleuk…
  • Een spons in een bepaalde vorm knippen en stempelen maar!

2. Activiteiten met paaseieren

paaseieren knutselen voor Pasen - unicorns & fairytales

Ik heb een artikel gemaakt over knutselen en activiteiten rond paaseieren. Zeker de moeite om eens te bekijken. Je kan veel doen rond Pasen met kinderen. Oh wat een heerlijke tijd!

Lees: Paaseieren knutselen & leuke activiteiten met eieren

3. Educatieve activiteiten rond Pasen

 

Zowel in de klas als thuis kan je educatieve printables gebruiken om erg leuke activiteiten te doen met kinderen. Ik heb een PAASBUNDEL ontworpen met ongeveer 20 leuke educatieve activiteiten rond Pasen, die je goedkoop kunt aankopen via IN A FLASHCARD. Je kan ze dan afprinten, lamineren en hergebruiken. Er zijn verschillende educatieve spelletjes en ook een tip op een speurtocht in huis te houden. Zeker de moeite! Momenteel in prijs verlaagd!

BEKIJK HIER DE PAASBUNDEL 

activiteiten rond Pasen educatief - unicorns & fairytales

4. Zoektocht met opdrachten

Je kan een leuke zoektocht houden door het huis of de tuin. Gebruik daarvoor de opdrachten van mijn GRATIS PAASBUNDELTJE. Elke keer ze een opdracht goed hebben gedaan kunnen ze de tip vinden van de verstopplek bijvoorbeeld. Je kan ook dit bundeltje gebruiken als spelletjes tijdens de paasvakantie (of op andere dagen, wanneer je maar wil)

FREE PRINTABLE PASEN OPDRACHTEN

5. Paasei hangers uit zoutdeeg voor de paastak

Hier zijn we weer met ons zoutdeeg. Maar ook knutselactiviteiten rond Pasen kunnen niet zonder brooddeeg. Maak leuke Paasfiguren en laat ze bakken in de oven. Nadien kan je ze mooi schilderen en vernissen. Ben je van plan ze op te hangen aan paastakken, dan zou ik er op voorhand een gaatje in voorzien. Je kan ook allemaal kleine figuurtjes maken die je op de paastafel tijdens een paasbrunch kan leggen.

Lees hoe je het doet: Leuke paashangers maken voor de paastak

zoutdeeg paaseieren hangers - knutselen rond pasen

6. Leuke paaskaart

Heel eenvoudig en mooi om te maken met kinderen is deze paaskaart. Heb je nog overschotjes van wol? Knip allerlei leuke kleurtjes en leg ze naast elkaar op een sjabloon dat je zelf kiest. Dat kan een paashaas zijn, of een ei of klokken…  Kleef ze goed vast met plakband of sterkte hobbylijm en maak je kaart toe.

lees ook: Tips om te knutselen tijdens de krokusvakantie

7. Een geluiden memory maken

Met gekleurde paaseieren die je kan vullen kan je een leuke paaseieren geluidenbingo maken. Je vult steeds twee eitjes met hetzelfde zoals bijvoorbeeld rijst, belletjes, centen enz… Door te schudden en goed te horen moeten ze de twee samen zoeken. Je hebt ook witte vulbare paaseieren om het extra moeilijk te maken.

8. Een sensory bin

Leuk voor in de sensory bin is rijst dat je kleurt met vulbare eieren (en enkele echte paaseitjes). Leg er wat schepjes in, kleine kuikentjes en alles wat je maar wil en je hebt een leuke sensory bin rond het thema Pasen. Ook bloemen, nepgras, waterbeads en andere leuke “lente” spullen maken het fijn. Je hebt ook pasta in thema PASEN. Wil je het educatief maken? Dan kan je in de paaseieren woordjes steken die kinderen aan elkaar moeten dicteren. Of sommen… Of vraagjes. Eigenlijk kan je er alle kanten mee uit!

Check ook mijn Instagram Feed OUT OF THE BOX PLAY voor meer speelplezier. Bij de highlights PASEN vind je ongetwijfeld inspiratie… 

paaseieren knutselen voor Pasen - unicorns & fairytales

9. Een paastak versieren

Je kan een paastak op een hele leuke manier versieren: door er katoenen draad rond te binden op verschillende plekken. Hang er gekleurde eitjes in en je hebt een zeer kleurrijke paastak. Liever zwart wit? Haal dan zwarte en witte draad en zwart-witte eitjes. Of schilder je eitjes 🙂 Je kan ook pom poms aan je takken kleven! Dat geeft ook een heel erg leuk resultaat.

paastak versieren

10. Een paasmandje maken

Dit zijn erg populaire knutselactiviteiten rond Pasen. In de meeste scholen zullen de kinderen wel paasmandjes maken om hun gevonden eieren in te stoppen. Dat is een beetje traditie denk ik. Moesten jouw kinderen dat nu niet gedaan hebben of zo graag doen, dan kan je altijd thuis ook nog een paasmandje maken. Pinterest staat vol met leuke ideetjes.

lees ook: Een leuk paasmandje knutselen om eitjes te verzamelen

paasmandje knutselen - unicorns & fairytales

11. Eieren (natuurlijk) schilderen of versieren

Nog zoiets dat al jaren bestaat: eieren versieren. Er bestaan al zoveel mogelijkheden om dit te doen en je vindt op het internet de meest prachtige exemplaren. Zelfs met goud en glitter. Maar de meest gebruikte manier is het ei uitblazen, beschilderen en vernissen. Kindjes moeten dan wel voorzichtig zijn. Tegenwoordig heb je al leuke knutselpakketten om eieren te beschilderen. Wij gingen ook eieren natuurlijk verven, zo mooi en leuk!

Je kan ook altijd plastieken paaseieren versieren. Die kan je nadien goed bewaren, maar het is en blijft plastic natuurlijk…

lees ook: Eitjes met natuurlijke ingrediënten kleuren

eieren natuurlijk kleuren - unicorns & fairytales

12. Knutselen met lege bokalen

Verzamel lege bokalen en maak er iets leuks van. Kleef er oren aan en een pom pom als staart. Of beschilder je bokaal en vul met paaseitjes. Kortom, die bokalen zijn de ideale knutselpartners. Verjaar je tijdens de paasvakantie zoals Vince? Dan kan je je traktatie daar ook helemaal aan aanpassen! Deze bokalen maak je door ze eerst te bewerken met GESSO (primer) en daarna te overschilderen met acrylverf  met een druppel dreft erin.

lees ook: Upcycling DIY: gebruik een lege bokaal als snoeppot gift

pasen knutselen bokalen

13. Kiekeboe kuiken

Deze superleuke knutselactiviteiten rond Pasen doen ze al met peuters! Gebruik hiervoor een wasspeld en kleef er een ei op dat open gaat als je in je wasspeld knijpt. Wanneer het opengaat komt er een kuiken piepen. Superleuk! Je kind kan dan het kuikentje en ei kleuren of beschilderen.

knutselen rond pasen

14. Een kuiken stempelen met vork

Gebruik soms eens andere tools om te schilderen en te stempelen. Wat dacht je van een vork? Stempel een geel kuiken en teken er nadien oogjes op (of gebruik van die schattige wiebeloogjes). Een oranje bekje is ook snel gemaakt, niet?

knutselactiviteit rond pasen

15. Eieren marmeren

Kei leuk om te doen. Jouw kinderen gaan wel volhangen, dus voorzie voor deze knutselactiviteiten rond Pasen zeker een knutselschort. Leg een zeil over je tafel. Vul een bakje met scheerschuim en druppel er kleurstof in dat je met een satéprikker door elkaar mengt. Rol hardgekookte eieren in het gekleurd scheerschuim en leg ze opzij. Laat zeker 5 minuten trekken. Nadien veeg je ze af en tadaaaaa….

eieren marmeren pasen

16. Eierdopjes maken van karton

Heb je net je eitjes gebruikt voor het paasontbijt? Gebruik dan het lege karton als eihouder! Beschilder ze als hanen of kuikens of versier ze zoals jij het wil! Met lege kartonnen eierdoosjes kan je nog veel meer leuks maken. Ook gebruiken we het om verf in te doen tijdens andere knutselwerkjes.

17. Paaskoekjes of paasbroodjes maken

Oh boy, zoveel mogelijkheden. Maak met een eenvoudig recept suikerkoekjes die je kan versieren met icing. Je kan de vormen maken door koekjesvormen te gebruiken in thema Pasen

.koekjes pasen   paasbroodjes met ei - unicorns & fairytales

 

Je kan ook hartelijke paasbroodjes maken en uit deeg de vorm van een paashaas maken, een worstje tussen de armpjes steken en toevouwen. Afbakken en je hebt worstenbroodjes in het thema Pasen. Hoera!  Hou zeker de Instagram feed KIDSFOOD & LUNCHBOX in de gaten want daar komen weer leuke kidsfood ideetjes rond Pasen binnenkort.

18. Met koord knutselen

Met een opgeblazen ballon, lijm en koord kan je een leuk alternatief voor paaseitjes maken. Laat je kinderen verwonderd zijn door deze activiteit. Doe dit samen.

knutselen voor Pasen - unicorns & fairytales    

Ideaal voor de fijne motoriek! Neem een houten plaat, teken daar een paasei op of een andere gewenste vorm en timmer rond te omtrek kleine spijkers. Nu kunnen de kinderen met koord van spijker naar spijker en creëer je zo een mooi effect.

19. Cresson zaaien ei

Maak jij graag omeletten? Goed zo, breek het topje van je ei netjes open en laat de onderkant mooi heel. Wees voorzichtig. Spoel je eitjes uit, steek ze mooi weer in je eierdoosje en doe er wat aarde in. Zaai nu cresson. Geef af en toe water en kijk wat er gebeurt. Je kan je eitje oogjes en een mond geven. Nu lijkt het wel of ze haar hebben!

zaaien in eierdopjes - unicorns & fairytales

20. papier maché kuiken

Blaas een ballon op, neem wat oude kranten en maak een behangerslijm papje. Bekleef je ballon met kranten en het mengsel en zorg dat er alvast 2 koorden aan de onderkant mee gekleefd worden. Zo hangen de benen van het kuiken alvast goed vast. Haha. Gebruik karton om de vleugels aan het kuiken te doen of geef hen een hanenkam als je een haan wil maken. Je kan ook een paashaas maken op deze manier. Wees creatief! Deze knutselactiviteit rond Pasen gaan jouw kinderen leuk vinden!

21. Konijntjes knutselen WC-rolletjes

Halleluja voor de wc-rolletjes. Bekleef ze en maak er leuke paashaasjes van. Kleef er ook een bakje aan en je hebt nog een leuk paasmandje. Hier speelt vooral creativiteit een rol. Met een lijmpistool of goede lijm kan je alles maken hahaha.

lees ook: 8x knutselen met Pasen

22. kleuren sorteren

Dit is een ideale gelegenheid om te oefenen met kleuren. Laat je kinderen pompoms bij de juiste gekleurde paashaas leggen, of laat ze met zelfgemaakte play doh  spelen en sorteren.

lees ook: Een liefdevolle canvas knutselen voor Valentijn of moederdag/vaderdag

en ook : 10 originele moederdag cadeaus om zelf te maken

23. Paaseieren verwerken

Na het zoeken en smullen van al die paaseieren blijven er onwaarschijnlijk veel over? Lees mijn artikel over wat je allemaal kunt doen met overschot aan paaseieren. SMULLEN MAAR!

Zo kan je die massa’s paaseieren van Pasen herwerken tot lekkernijen!

lekkernijen voor Pasen - unicorns & fairytales

24. Allemaal paaseieren ! Wat kan je doen rond eitjes?

Je kan heel veel verschillende dingen doen rond paaseieren. Dat kan je allemaal vinden in dit artikel:

Paaseieren knutselen & leuke activiteiten met eieren

knutselen lente - unicorns & fairytales

25. Mooie raamhangers rond het thema Pasen maken

Met zijdepapier in huis kan je mooie raamhangers maken. Het leukste is wanneer je zwart papier neemt en daar met een mesje een paasei (of ander figuur) eerst uitsnijdt. Dit doe je in tweevoud (vouw je papier dubbel). Vul het ei met strookjes zijdepapier die je aan elkaar kleeft met gewone lijm, niet teveel en nadien kan je de sjablonen uit zwart papier er langs beide kanten tegen kleven. Hang die nu maar eens voor het raam. Prachtig!

Ik maakte ook een glas-in-lood raamhanger die je makkelijk in thema Pasen kan veranderen. Het leuke is dat ze steviger zijn en dat het eens een andere manier van werken is…

Lees ook: DIY // Een glas-in-lood (kidsproof) raamhanger maken

knutselen rond Pasen - raamhangers - unicorns & fairytales

 

26. Met kosteloos materiaal een paasmandje maken

Je kan met keukenrol of zakdoekjes een mooi en stevig paasmandje maken. Wil je weten hoe wij dit mooie exemplaar maakte?

Knutselen met Pasen? Check deze ORIGINELE creatieve ideetjes!

paasmandje maken - unicorns & fairytales

27. Techniek! Help de paashaas + gratis lesfiche

Wil jij je kleuters en basisschoolkinderen uitdagen? Gebruik dan deze fiche in de klas of thuis. De paashaas heeft hulp nodig! Kinderen worden uitgedacht een oplossing te vinden voor een probleem. De Paashaas wil namelijk zijn paaseitjes vanop een hoogte kunnen verplaatsen,. Iemand vult een mandje en de Paashaas kan dan dat mandje naar boven hijsen? De bedoeling is dat de kinderen nadenken over een katrolsysteem. Deze opdracht is gebaseerd op onderzoekend en ontdekkend leren.

DOWNLOAD GRATIS: Help de paashaas

 

techniek Pasen - unicorns & fairytales

 

28. Masker

Bekijk het leven eens door een andere bril en maak een paalmasker met kleur. Welke kleuren zie je nu? Heb je nog tips nodig om te spelen met licht en schaduwen? Dan kan je dit artikel bekijken:

Spelen met schaduwen en licht

spelen met schaduwen - unicorns & fairytales

29. Kunstwerk van eierschalen

Pasen draait rond eieren. Maar wist je dat je ook met lege eierschalen erg creatief aan de slag kunt gaan? Wij maakten een procesgericht kunstwerk met eierschalen en het resultaat is na een jaar nog steeds erg mooi. Dit is een blijvertje.

Lees hoe je het doet: Kunstwerk van eierschalen ? Jazeker!

knutselen rond Pasen - raamhangers - unicorns & fairytales

30. Knutselen met wc-rolletjes

Een paashaas of konijn knutselen met wc-rolletjes blijft gewoon kei leuk. Je kan er zoveel kanten mee uit…

knutselen voor Pasen - unicorns & fairytales

TIP: mijn boek SPEEL !

Vond je deze ideetjes om te knutselen met Pasen leuk? Heb je nog meer Out of the box ideetjes nodig? Dan kan je misschien wel wat met mijn boek SPEEL!  Er komt trouwens een tweede druk aan binnenkort!

 

Pin it!

Deze leuke knutsel ideetjes onthouden? Pin het dan :))

knutselactiviteiten rond Pasen - unicorns & fairytales

En? Gaan jullie leuke knutselactiviteiten rond Pasen houden? Vinden jullie knutselen leuk? Of helemaal niet? 

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

Leave a Reply