Unicorns & Fairytales
lentefeest organiseren - unicorns & fairytales
DIY Birthday Party Fashion fashion kids Get inspired moederschap Outfit outfit inspiration Webshoptips

Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

Lentefeest organiseren? Of een communiefeest? Begin ruim op voorhand. Voor je het weet is het zover en heb je geen zaal meer of kunnen je gasten de datum niet vrijhouden. Ik geef je graag enkele tips om een leuk lentefeest of communiefeest te organiseren. Vince en Lente hebben alvast hun mooiste outfit gevonden.

Lentefeest organiseren

Een Lentefeest organiseren gaat in verschillende stappen, net zoals elk ander feest eigenlijk. Het is een feest voor de ‘vrijzinnige jeugd’ en de tegenhanger van het communiefeest. Vince zit op een katholieke school, maar is niet gedoopt. Hij zal dus zijn communie niet meedoen maar zal deze fase vieren door een lentefeest. Met het lentefeest zet je het kind in de bloemetjes en neem je een beetje afscheid van de kleuterfase. Ook al wordt het gehouden als ze in het tweede leerjaar zitten. Zit je kind op een school waar ze moraal kunnen volgen dat kan het ook zijn dat er een lentefeest georganiseerd wordt. Niets houd je tegen om het zelf te doen natuurlijk. Je kan ook kiezen welke datum! Meestal is dat in mei.

IMG 2292 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

Communiefeest organiseren

Het communiefeest organiseer je ook meestal zelf. De viering niet, die wordt georganiseerd door de school of parochie. Ze bereiden de mis voor in de klas. Zelf zat ik vroeger op een stedelijke school en volgde ik godsdienst. Ik heb mijn eerste communie gedaan. Nadien gaven mijn ouders een feest, dat was heel erg leuk en is me altijd bijgebleven. Soms is dit ook niet via school, dan gaan de kinderen apart oefenmomenten volgen.

IMG 2316 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

Enkele tips

1>>> Gastenlijst 

Zorg tijdig voor een lijst waar je iedereen opzet die je graag zou uitnodigen. Zo heb je een idee van het aantal mensen dat je wil uitnodigen en kan je inschatten hoeveel ruimte, eten en drinken, uitnodigingen, versiering en andere zaken je nodig hebt. Ook het aantal kindjes is natuurlijk belangrijk. Hier begin je volgens mij mee.

IMG 2249 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

2>>> uitnodigingen

Zorg voor leuke uitnodigingen. Verstuur ze op voorhand maar niet té ruim. 2 maanden op voorhand. Hoe je dat maakt is natuurlijk helemaal vrijblijvend maar een lentefeest of communiefeest is toch iets speciaals, dan mag er een speciale uitnodiging bij. Je kan zelf uitnodigingen maken online of een grafisch ontwerper het laten doen. Of als je een echte DIY fan bent kan je het ook zelf maken, dat vergt alleen wat meer werk.

Bij Kaartje2go kan je leuke lentefeest uitnodigingen of communiekaarten maken. Ik heb al vaak bij hen uitnodigingen laten maken en ben er keer op keer supertevreden van! Je voegt hier makkelijk eigen foto’s toe en kan ze rechtstreeks naar de mensen sturen, via de post, zonder dat je een zegel moet gaan kopen. Je vult enkel je adreslijst aan en klaar! Wil je ze toch liever zelf versturen? Of heb je bedenkingen laten drukken? Wanneer je ze voor 20u00 besteld, worden ze dezelfde dag nog verzonden. Pakketjes kaarten worden dan binnen 1-2 werkdagen bezorgd.

IMG 2328 1 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

3>>> zaal/ruimte zoeken

Bedenkt waar je graag het feest wil houden. Thuis, in je tuin, in een zaal, een speeltuin? Bedenk dat het een feest voor kinderen is. Zorg dus voor ruimte om te spelen. Je hebt ook veel brasseries die een hele grote speeltuin hebben, dat kan ook leuk zijn. Ga op zoek, bezoek de locatie, vraag wat naar prijzen en doe dit ruim op voorhand. Ga ook eens polsen bij scholen, die verhuren ook vaak hun ruimtes.

IMG 2325 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

4>>> outfit 

Dan één van de belangrijkste dingen denk ik: dé outfit. Die maak je natuurlijk zo duur of zo speciaal als je zelf wil. Probeer ook je kind erbij te betrekken. Wij hebben dit jaar nog geen lentefeest maar wél een trouw. Ik ging dus een kijkje nemen in de pré spring collectie van CKS (ideaal voor de lentefeesten en communiefeesten) en vond er dé ideale outfit voor Vince: classy maar ook stoer. Een grijze jeans, een wit hemdje met blauwe stippen en een donkerblauwe blazer. Met stoere schoenen eronder een bangelijke outfit vond ik. Ook Lente, de dochter van een vriendin vond haar ideale outfit daar. Zij doet wél haar lentefeest. Eigenlijk ging ze mee om de outfit voor Vince te kiezen en haar oog viel op hét ideale kleedje. Een wit jurkje met zilveren strepen. Zo mooi!  Ze vond er een leuk jasje bij, ook zilvergrijs en een diadeem.  Alle foto’s van deze blogpost bevatten de kledij van CKS.

IMG 2317 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

Ook inspireert KIABI je graag. Naast klassiekers als wit, donkerblauw en grijs, is geel dit voorjaar een populaire kleur. Daarnaast doen zachtere tinten als koraalrood, pastelgeel, mild oranje en zeegroen het goed. Stoere zonen zullen zich ongetwijfeld kunnen vinden in een vlotte bomberjacket, makkelijke jeans en wit hemd of speels T-shirt met bladermotief. Meisjes kunnen schitteren in een dansbaar crêperokje met glitterpailletten in de boord verwerkt, in een stijlvol polkadotkleedje met ruches, of in een trendy losse broek met strikceintuur.

Om haar ecologische voetafdruk voortdurend te verkleinen en haar steentje bij te dragen aan een duurzamere industrie, reikt Kiabi een kindercollectie in biologisch katoen aan. Het assortiment ‘EcoConception’ staat voor toegankelijke en milieuvriendelijke kindermode, vervaardigd met gecertificeerde vezels van biologische landbouw. KIABI telt intussen zes winkels in België en heeft ook een webshop, www.kiabi.be, waar je de hele collectie kan terugvinden

IMG 2252 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

5>>> eten

Ook heel belangrijk… wat ga je serveren? Ga je zelf koken, ga je een menu bestellen in de brasserie waar je zit of laat je een traiteur komen? Er zijn zoveel mogelijkheden. Kijk naar je budget en naar wat jouw kind graag lust. In een brasserie kan je makkelijk een volwassen menu en een kindermenu bestellen. Je kan ook een frietkraam laten komen, pizza’s laten bakken, een BBQ doen enz…Of wat denk je van een ijskarretje te laten komen? Lekker!

IMG 2250 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

6>>> decoratie / thema 

Ga je zelf je feest aankleden of ga je voor een thema? Het leuke is dat je kinderen een fijne dag hebben, met speeltuigen, een spingkasteel of spelletjes die je eventueel zelf maakt, bespreekt. De tafelschikking kan in een bepaald thema zijn of kleur…Enkele ideetjes:

 • een thema zoals het wilde westen, prinsessen, de lente, piraten, …
 • werk met een bepaalde (lievelings)kleur
 • werk met deco dat aan de lente doet denken

Bekijk de ideetjes voor het versieren van het lente -en communiefeest van mijn vaste partner Smartphoto.

Bekijk deze artikels ook voor tips over deco en thema’s:

Een verjaardagsfeest voor kinderen organiseren: tips en ideetjes

Een kinderfeestje organiseren in 10 stappen

IMG 2285 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

7>>> bedankjes

Zorg voor bedankjes. Een leuke foto met een mooie tekst, doosjes met lekkers in, of een ander leuk aandenken. Wat typeert jouw kind? Wees creatief. Je kan ook een goodiebag samenstellen. Maar het hoeft niet heel duur te zijn. Wil je graag een persoonlijk tasje maken voor iedereen, dan raad ik de tote bags bij BULBBY aan. Die kan je met naam personaliseren.

canvasshopper - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

 

8>>> entertainment 

Het feest is er voor je kind. Zorg dat er voldoende animatie is. Dat kan op verschillende manieren:

 • een speeltuin
 • een animator
 • workshops
 • schattenjacht
 • spelletjes (bekijk hier de 3e verjaardag van Vince waar ik spelletjes had voorzien)
 • goochelshow
 • verkleden
 • zwembadparty

IMG 2301 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

9>>> Wie gaat foto’s trekken? 

Deze onvergetelijke momenten wil je niet vergeten, maar je wil ook genieten. Ga dus op zoek naar iemand die graag foto’s trekt, iemand die fotografie studeert en dit als stage wil doen of kies voor een professionele fotograaf. Je gaat blij zijn dat je die momenten kan vereeuwigen.

IMG 2305 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

10>>> Reservekledij

Overduidelijk waarom dit is denk ik dan. Mooi en chique kledij is heel leuk maar daarom niet altijd comfortabel om te ravotten. Neem een ander setje kledij mee dat vuil mag worden en misschien nog een extra set. Je weet nooit wat voor weer het in België is hé 😉 Bovendien kan je die mooiste kledij nog op andere momenten aantrekken.

IMG 2323 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

Pin it!

Leuke tips om een communiefeest of lentefeest te organiseren? Pin het dan 🙂

20x originele 13 2 683x1024 - Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

 

Plan jij een lentefeest of communiefeest en wat vind je van de outfits ? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Joke
  17 januari 2018 at 11:18

  Heel leuke outfits!!! Leuk detail op Vince zijn blazer en heel leuk jurkje voor Lente, ook een geweldige diadeem trouwens!!! Ik zou hem bijna zelf willen dragen 🙂

 • Reply
  Mie Kids
  8 maart 2020 at 12:48

  Bedankt voor de tips! Hier volgend jaar een communiefeest en ik begin er al aan te denken 🙂

Leave a Reply