Unicorns & Fairytales
lentefeest - unicorns & fairytales
cadeautips DIY Birthday Party Get inspired moederschap My life Webshoptips

Een lentefeest of communie organiseren in 10 stappen

Lentefeest organiseren? Of een communiefeest? Begin ruim op voorhand. Voor je het weet is het zover en heb je geen zaal meer of kunnen je gasten de datum niet vrijhouden. Ik geef je graag enkele tips om een leuk lentefeest of communiefeest te organiseren. Wij organiseren dit jaar Lex zijn lentefeest en … dat is zo spannend! Maar ook kei leuk! Wij hebben enkele jaren geleden ook Vince zijn lentefeest georganiseerd en dat was superleuk. We hadden ook heel veel geluk met het weer. 

Lentefeest organiseren

Een lentefeest organiseren gaat in verschillende stappen, net zoals elk ander feest eigenlijk. Het is een feest voor de ‘vrijzinnige jeugd’ en de tegenhanger van het communiefeest. Lex zit op een katholieke school, maar is niet gedoopt. Hij zal dus zijn communie niet meedoen maar zal deze fase vieren door een lentefeest. Met het lentefeest zet je het kind in de bloemetjes en neem je een beetje afscheid van de kleuterfase. Ook al wordt het gehouden als ze in het tweede leerjaar zitten. Zit je kind op een school waar ze moraal kunnen volgen dat kan het ook zijn dat er een lentefeest georganiseerd wordt. Niets houd je tegen om het zelf te doen natuurlijk. Je kan ook kiezen welke datum! Meestal is dat in mei.

Communiefeest organiseren

Het communiefeest organiseer je ook meestal zelf. De viering niet, die wordt georganiseerd door de school of parochie. Ze bereiden de mis voor in de klas of catechese. Zelf zat ik vroeger op een stedelijke school en volgde ik godsdienst. Ik heb mijn eerste communie gedaan. Nadien gaven mijn ouders een feest, dat was heel erg leuk en is me altijd bijgebleven. Soms is dit ook niet via school, dan gaan de kinderen apart oefenmomenten volgen.

Enkele tips om een lentefeest of communiefeest te organiseren

1. Een gastenlijst opstellen

Zorg tijdig voor een lijst waar je iedereen opzet die je graag zou uitnodigen. Zo heb je een idee van het aantal mensen dat je wil uitnodigen en kan je inschatten hoeveel ruimte, eten en drinken, uitnodigingen, versiering en andere zaken je nodig hebt. Ook het aantal kindjes is natuurlijk belangrijk. Hier begin je volgens mij mee. Zo konden wij op maat offertes laten opmaken bij catering bedrijven enz…

2. Uitnodigingen maken

Zorg voor leuke uitnodigingen. Verstuur ze op voorhand maar niet té ruim. 2 maanden op voorhand. Hoe je dat maakt is natuurlijk helemaal vrijblijvend maar een lentefeest of communiefeest is toch iets speciaals, dan mag er een speciale uitnodiging bij. Je kan zelf uitnodigingen maken online of een grafisch ontwerper het laten doen. Of als je een echte DIY fan bent kan je het ook zelf maken, dat vergt alleen wat meer werk.

Bij Tadaaz kan je leuke lentefeesten uitnodigingen of communiekaartjes maken. Ze hebben prachtige exemplaren maar je kan ook je eigen ontwerpen maken. Wil je je versiering en bedankjes helemaal in hetzelfde thema? Dan ben je daar ook zeker aan het juiste adres. Wij maakten bij Tadaaz de kaartjes voor Vince…
communie of lentefeest organiseren - unicorns & fairytales

3. zaal/ruimte zoeken

Bedenkt waar je graag het feest wil houden. Thuis, in je tuin, in een zaal, een speeltuin? Bedenk dat het een feest voor kinderen is. Zorg dus voor ruimte om te spelen. Je hebt ook veel brasseries die een hele grote speeltuin hebben, dat kan ook leuk zijn. Ga op zoek, bezoek de locatie, vraag wat naar prijzen en doe dit ruim op voorhand. Ga ook eens polsen bij scholen, die verhuren ook vaak hun ruimtes. Wij gaan het lentefeest houden op onze school, CAMPUS KAJEE IN SCHOTEN, die hun locatie verhuurt.

4. Een leuke outfit + reservekledij

Dan één van de belangrijkste dingen denk ik: dé outfit. Die maak je natuurlijk zo duur of zo speciaal als je zelf wil. Probeer ook je kind erbij te betrekken. Wij houden van een feestelijke outfit maar waar de kinderen zich in kunnen amuseren. Ook is het een idee om bijvoorbeeld een feestoutfit te voorzien voor de ceremonie en dan een ‘speeloutfit’ te voorzien die je kan aantrekken na het bezoek aan de kerk of een andere ceremonie. Kinderen moeten kind zijn…toch? Wij gaan altijd kijken bij JBC, daar hebben ze betaalbare en heel mooie communie- en lentefeest kledij én het is nog eens van Belgische bodem ook!

Overduidelijk waarom dit is denk ik dan. Mooie en chique kleding is heel leuk maar daarom niet altijd comfortabel om te ravotten. Neem een ander setje kledij mee dat vuil mag worden en misschien nog een extra set. Je weet nooit wat voor weer het in België is hé 😉 Bovendien kan je die mooiste kledij nog op andere momenten aantrekken.

5. Het eten

Ook heel belangrijk… wat ga je je gasten geven om te eten? Ga je zelf koken, ga je een menu bestellen in de brasserie waar je zit of laat je een traiteur komen? Er zijn zoveel mogelijkheden. Kijk naar je budget en naar wat jouw kind graag lust. In een brasserie kan je makkelijk een volwassen menu en een kindermenu bestellen. Je kan ook een frietkraam laten komen, pizza’s laten bakken, een BBQ doen enz…Of wat denk je van een ijskarretje te laten komen? Lekker! Wij hebben een FOODTRUCK vastgelegd waar de gasten à volenté kunnen aanschuiven.

6. Decoratie / thema

Ga je zelf je feest aankleden of ga je voor een thema? Het leuke is dat je kinderen een fijne dag hebben, met speeltuigen, een spingkasteel of spelletjes die je eventueel zelf maakt, bespreekt. De tafelschikking kan in een bepaald thema zijn of kleur…Enkele ideetjes:

 • een thema zoals het wilde westen, prinsessen, de lente, piraten, BOHO …
 • werk met een bepaalde lievelingskleur
 • werk met deco dat aan de lente doet denken

Je kan vele thema’s vinden op deze website: JOKERSHOP.BE voor allerlei gelegenheden. Ze hebben niet alleen deco voor communie -en lentefeesten, maar ook verkleedartikelen aan faire prijzen. Wij hebben er al geregeld besteld.

Wil je weten hoe het lentefeest van Vince eruitzag? Dan kan je dit artikel lezen: Lentefeest met een clown en veel glitters!

Bekijk deze artikels ook voor tips over deco en thema’s:

Een verjaardagsfeest voor kinderen organiseren: tips en ideetjes

Een kinderfeestje organiseren in 10 stappen

lentefeest - unicorns & fairytales

7. Bedankjes

Zorg voor bedankjes. Een leuke foto met een mooie tekst, doosjes met lekkers in, of een ander leuk aandenken. Wat typeert jouw kind? Wees creatief. Je kan ook een goodiebag samenstellen. Maar het hoeft niet heel duur te zijn. Wij gaan voor leuke bedankjes zowel voor de volwassenen als de kinderen en bestellen bij Tadaaz onder het kopje bedanking communie.

communie of lentefeest organiseren - unicorns & fairytales

8. Entertainment, animatie of een knutselmobiel? 

Het feest is er voor je kind. Zorg dat er voldoende animatie is. Dat kan op verschillende manieren:

 • een speeltuin
 • een animator
 • een balonnendraaier
 • grimme
 • workshops
 • schattenjacht
 • spelletjes (bekijk hier de 3e verjaardag van Vince waar ik spelletjes had voorzien)
 • goochelshow
 • verkleden
 • zwembadparty

lentefeest - unicorns & fairytales

Knutselmobiel van Villa Popcorn!

Voor Lex hebben we dit jaar de hulp ingeroepen van Villa Popcorn. Zij komen met de knutselmobiel leuke dingen doen met de kinderen die aanwezig zullen zijn. Ook altijd leuk voor een verjaardagsfeest trouwens. Dan heb je zelf niets om handen, alles wordt voor jou gedaan en de kinderen beleven een leuke tijd!

PS: wil je graag een creatieve workshop organiseren? Dan kan je mij daarvoor inschakelen. Je mag me altijd mailen ([email protected])

Bekijk mijn creatief Instagram account OUT OF THE BOX PLAY

9. Wie gaat foto’s trekken? 

Deze onvergetelijke momenten wil je niet vergeten, maar je wil ook genieten. Ga dus op zoek naar iemand die graag foto’s trekt, iemand die fotografie studeert en dit als stage wil doen. Of kies voor een professionele fotograaf. Je gaat blij zijn dat je die momenten kan vereeuwigen.

10. Huur Dreamparty in! 

Wil je wat werk uit handen geven? Bij DREAMPARTY organiseren ze leuke themafeesten. Je kan zelfs een BOHO picnickplek laten opstellen, springkastelen huren, tafeldecoratie uit handen geven en nog veel meer. Ze komen ter plekke en naargelang het aantal gasten ga je een prijs betalen. Ik heb zelf contact gehad met de eigenaar, ze komen ook ons lentefeest decoreren en ik moet zeggen… het gaat tot in de puntjes in orde zijn hoor!

lentefeest - unicorns & fairytales

Pin it!

Leuke tips om een communiefeest of lentefeest te organiseren? Pin het dan 🙂

communiefeest of lentefeest organiseren - unicorns & fairytales

Plan jij een lentefeest of communiefeest en wat vind je van de outfits ? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply