Unicorns & Fairytales
verjaardagsfeest voor kinderen organiseren -
creatief DIY Birthday Party moederschap My life

Een verjaardagsfeest voor kinderen organiseren: tips en ideetjes

Binnenkort wordt Vince al 5 jaar… wat is dat ongelooflijk snel gegaan allemaal. Het lijkt wel gisteren. Hoe komt het toch dat de tijd zo snel gaat wanneer je kinderen hebt. Je ziet ze gewoon groeien als kool en zelf word je langzamer en kan je niets meer onthouden. Oh boy. Maar goed, hij mag een feestje houden van ons voor de eerste keer en we zitten in een dilemma. We stelden ons de volgende vragen…

Verjaardagsfeest voor kinderen organiseren

We gaan weer eens verjaardagsfeest voor kinderen organiseren. Ik heb de neiging om er zwaar over te gaan dus ik moet even logisch nadenken, luisteren naar wat mijn kind zelf wil en niet te gek gaan doen. Ik schreef ook al een handig artikel met enkele stappen die ik zeker niet mag vergeten te overlopen:

Een kinderfeestje organiseren in 10 stappen

kinderfeestje organiseren - unicorns & fairytales

*De interesses van je kind

Eerst en vooral moet je een beetje kijken naar de interesses van je eigen kind natuurijk. Maar wanneer je een verjaardagsfeest gaat organiseren, is het misschien wel goed iets te weten over de ontwikkeling van een kind van de leeftijd die hij heeft.  De meeste kinderen van bijvoorbeeld 5 jaar zijn dat heel erg into rollenspelen. Ook zijn ze meestal graag creatief bezig en willen ze de wereld ontdekken. Maar ze hebben geen grote aandachtspanne indien je graag allerlei activiteiten doet. Kinderen ouder dan 10 jaar kunnen dan weer actieve dingen gaan doen. Dus dit is echt wel stap 1 vind ik. Wat vind je kind leuk? Is hij sportief, creatief, muzikaal…

 

*Thuis?

Een eerste issue bij het organiseren van een verjaardagsfeest voor kinderen en waar we zelf mee zitten is … gaan we het thuis houden of op verplaatsing. Een verjaardagsfeest voor een 5-jarige is helemaal anders dan voor een 10-jarige. Hun aandachtspanne en interesses liggen anders. Thuis kan je natuurlijk alles op voorhand een beetje klaarzetten en heb je alles wat in de hand. Bij goed weer spelen ze buiten en bij slecht weer kunnen ze binnen. Oh jee , lekker druk. Je kan leuk knutselen of iets van verkleedkoffer huren of samenstellen. Je kan ook de lego klaarzetten of je huis omtoveren tot een cinemazaal. In de tuin kan je mooie verlichting ophangen met een lichtslinger buiten , die je bijvoorbeeld van Lampen24 (waar je online veel keuze hebt) kan krijgen zodat het extra veel sfeer geeft. Het zijn ook LED lampen, wat wel ideaal is. Met deze feestverlichting kan je de randen van de tuin versieren of in het midden van de tafel kan je een lichtslinger leggen. Wat ook leuk is, is van de ene naar de andere kant een lichtsnoer hangen. Meestal zijn die langer dan een meter. Je kan ze ook eventueel onder een party tent hangen, zeker wanneer het weer iets minder is. Maar verlichting kan je ook makkelijk binnen hangen. Die lampjes geven zo’n leuke sfeer! Ook ideaal als je bijvoorbeeld een thema circus hebt…

verjaardagsfeestje - unicorns & fairytales

*Verjaardagsfeest voor kinderen op verplaatsing

Wanneer je het op verplaatsing organiseert heb je geen extra werk. Meestal wordt een verjaardagsfeest voor kinderen netjes verzorgd ter plekke en hoef je enkel met de bankkaart te staan zwaaien. Nadeel = dat het wel wat geld kost. Maar misschien kost het evenveel om voor iedereen eten, drinken, hapjes en versiering te voorzien…

Leuke ideetjes zijn:

Binnenspeeltuin

Een veilige oplossing en zeer populaire keuze. De binnenspeeltuin. Zeker kleine kinderen zullen hier de tijd van hun leven beleven. Iedereen kent ongetwijfeld de plaatselijke binnenspeeltuinen. Aanrader is zeker Monkey Town in Nederland en Deugniet in Ekeren (BE), Mega Speelstad in Wechelderzande. Voor alle binnenspeeltuinen van België kan je een kijkje nemen bij UITmetVLIEG

Buitenspeeltuin

Uiteraard zijn er ook kei leuke buitenspeeltuinen maar dan moet het weer wel goed meezitten. Mijn favoriet van het moment is De Bosrust in Essen, maar er zijn er uiteraard heel veel anderen.

verjaardagsfeestje - unicorns & fairytales

Park of bos

Een natuurlijke speeltuin voor kinderen is uiteraard het park of bos. Gratis en helemaal interactief. Je kan zoektochten organiseren, leuke spelletjes doen en lekker picknicken. Bak wat taarten, organiseer een Wobbelnamiddag en hang wat vlaggen op. Wedden dat de kinderen zich amuseren? Een verjaardagsfeest voor kinderen is op deze manier niet zo moeilijk. Ruim altijd wel alles netjes op.

Kinderboerderij

Altijd fijn voor dierenvrienden: de kinderboerderij. Vaak bieden ze ook leuke verjaardagsformules aan. Ga maar eens kijken bij de plaatselijke kinderboerderij. ‘t Struisvogelnest in Lier vind ik persoonlijk een hele leuke. Ze kunnen er lekkere pannenkoeken van struisvogeleieren eten. Lekker hoor!

Airzone

Voor wat grotere kinderen die van avontuur houden is er Airzone. Springen, lopen en ravotten op springkussens! Bij Airzone in Kontich kan je ook gaan voor escape rooms. Ze hebben speciale verjaardagsformules.

Fluo Golf

Of wat denk je van een partijtje flut golfen? Mini-golf in black light kan al bij sommigen vanaf 4 jaar. Ideaal voor groot én klein!

Trampoline park

Er zijn in België ook heel wat trampolineparken geopend. Bounce fun voor iedereen. Dat is meestal wel vanaf 7 à 8 jaar maar is superleuk. Wij gaan er eentje in Oostende testen deze paasvakantie!

Zwembad

Een verjaardagsfeest voor kinderen organiseren kan ook in een zwembad. Daar bestaan ook speciale formules voor. Denk aan de plaatselijke zwembaden, de subtropische alternatieven.

activiteiten in de zomervakantie - unicorns & fairytales

Pretpark

Ook kan je natuurlijk kiezen voor een pretpark. Denk aan Plopsa, Bobbejaanland, Walibi enz…

Museum

Ja hoor, een verjaardagsfeest voor kinderen houden kan tegenwoordig ook in een museum. Het industriemuseum in Gent houdt leuke workshops en ook het natuurhistorisch museum organiseert verjaardagsformules. Ideaal voor dino liefhebbers trouwens. Maar surf gerust naar andere musea en je zal zien dat er grote kans is dat daar ook wel iets gedaan kan worden.

 

*Speel leuke spelletjes

Ga je je verjaardagsfeest organiseren en wil je graag met de kinderen leuke spelletjes doen? Krijg dan inspiratie voor kinderen van 5 tot 7 jaar met deze leuke spelvormen. Verkleed jullie in het thema en het spel kan beginnen!

verjaardagsfeestje - unicorns & fairytales

*Hoeveel vriendjes?

Als het aan Vince ligt dan mag iedereen komen van hem. Ik vroeg het hem al meermaals maar hij zou graag gewoon iedereen erbij hebben. Oh hij heeft een peperkoekenhartje, echt waar. De meeste mensen hanteren: de hoeveelheid vriendjes per leeftijd. Hij is 5 dus 5 vriendjes. Ik ben nog aan het nadenken hoe ik het ga regelen. Je moet er toch altijd een beetje rekening mee houden dat niet iedereen kan of dat er mensen afbellen…  Thuis is iedereen uitnodigen moeilijker,  maar een verjaardagsfeest voor kinderen op verplaatsing boeken is dan weer duurder… Moeilijke keuze hé..

 

*Thema

Ga je voor een thema of helemaal niet? Houd je kind van superhelden of dino’s? Dan kan je daar een themafeestje van maken. Of laat ze allemaal verkleed komen?

verjaardagsfeest voor kinderen organiseren - unicorns & fairytales

Inspiratie:

 • Voor de tweede verjaardag van Vince hadden we panda’s als thema (zwart-wit)
 • voor de derde verjaardag hielden we een soort kermis thema met spelletjes buiten.
 • Voor Lex zijn eerste verjaardag hadden we het thema WOODLAND
 • Voor Lex zijn tweede verjaardag gingen we mee in het KERST thema

Meer inspiratie kan je vinden bij BDAY PARTY

*Uitnodigingen

Uitnodigingen zijn ook altijd nodig want mensen vergeten dat anders. Je kan samen met je kind de uitnodigingen knutselen maar je kan ook altijd online uitnodigingen maken. Mijn ‘vaste stek’ is ondertussen Kaartje2go. Die vindt ik persoonlijk echt de max. Ik heb al voor verschillende gelegenheden bij hen besteld en telkens ben ik zeer tevreden. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over postzegels en kan ze rechtstreeks naar de afzender sturen. Maar uitnodigingen geef je vaak zelf af dus je kan een pakketje opsturen naar jezelf.

*Versiering

verjaardagsfeest voor kinderen organiseren - unicorns & fairytales

Ga je helemaal over de top of hou je het simpel? Thuis kan je natuurlijk helemaal los gaan wat betreft de versiering.  Maak je het graag zelf? Dan zijn de printables van Studio Lala wel een oplossing. Ook in hun boek staan leuke ideetjes. Er is natuurlijk ook altijd Pinterest. Denk alleen aan het milieu en probeer zeker geen begonnen in de lucht te laten. Wist je dat dit één van de grootste vervuiling kan zijn ? Ook dieren komen vaak in nood daardoor. Ga je toch voor ballonnen? Hou ze dan binnen… Bij Smartphoto kan je je versiering personaliseren. Een aanrader!

*Taart & CO

verjaardagsfeest voor kinderen organiseren - unicorns & fairytales

En dan… je moet de kinderen zoet houden niet waar? Ik ga meestal voor een mix van gezonde groentjes en snacks en wat chipjes, stengels en taart…. taart! Ik vind dat dit echt niet mag ontbreken bij een verjaardagsfeest voor kinderen. De TAART. Komaan mannen. Kaarsjes erop, uitblazen en een wens doen. Het hoort er gewoon bij. Je kan het je makkelijk maken en verschillende soorten vlaaien maken, zelf een taart bakken of er eentje bestellen. Bij ‘Je Eigen Taart‘ kan je echt hele mooie exemplaren bestellen. Wij bestelden een supermooie regenboogtaart voor de tweede verjaardag van Lex en iedereen zijn mond viel open van verbazing. Dat was een ware topper!

 

*Bedankjes

woodland traktatie - unicorns & fairytales

Geen idee hoe dit is gegroeid maar het hoort blijkbaar bij een feestje. Bedankjes. Ik hou er persoonlijk niet zo van dat het van die rommeltjes zijn. Ik heb liever iets functioneels. Een zakje snoepjes of popcorn of kleurpotloodjes dat kan ik zeker nog verstaan. Maar geef aub je geld niet uit aan zo van die plastic rommel die na 1 keer spelen stuk gaat. Denk dus goed na over het bedankje!

 

*Cadeaulijst

Wat ga je vragen… Ze hebben meestal al zoveel. Je kan een lijst leggen bij Fun, een lijstje doorsturen naar de betreffende ouders of vragen om een centje te geven omdat je kind voor iets spaart. Vaak kan je ook in plaats van een geboortelijst een cadeaulijst leggen.

TIP: De Grote Wolf : tweedehands houten speelgoed

*Inspiratie

kinderboerderij - unicorns & fairytales

Ik heb een tijdje veel inspiratie verzameld door gastbloggers in te schakelen die hun feestjes met ons deelden. Daar zitten echt wel leuke ideeën tussen. Bekijk ze bij DIY BIRTHDAY PARTY.

 

Pin it

Wil je deze ideetjes en links om een verjaardagsfeest voor kinderen te organiseren onthouden? Pin onderstaande afbeelding dan op Pinterest.

verjaardagsfeest voor kinderen organiseren -

 

Ga jij ook een verjaardagsfeest organiseren? Wat vind jij belangrijk? 

XOXO Nathalie

 

 

 

 

pinit fg en rect red 28 - Een verjaardagsfeest voor kinderen organiseren: tips en ideetjes

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  De onderbroken nachten beginnen te beteren en dat voel ik

  Twee jaar lang hield Lex ons dagelijks (of moet ik zeggen nachtelijks) uit onze slaap. Er waren extreme nachten bij...

  Sluiten