Unicorns & Fairytales
verjaardagsfeest voor kinderen organiseren -
creatief DIY Birthday Party moederschap My life

Een verjaardagsfeest voor kinderen organiseren: tips en ideetjes

Hoe komt het toch dat de tijd zo snel gaat wanneer je kinderen hebt. Je ziet ze gewoon groeien als kool en zelf word je langzamer ouder en kan je niets meer onthouden. Oh boy. Ik geef graag nog eens wat tips om een origineel verjaardagsfeest voor kinderen te organiseren. 

Verjaardagsfeest voor kinderen organiseren

We gaan weer eens verjaardagsfeest voor kinderen organiseren. Ik heb de neiging om er zwaar over te gaan dus ik moet even logisch nadenken, luisteren naar wat mijn kind zelf wil en niet te gek gaan doen. Ik schreef ook al een handig artikel met enkele stappen die ik zeker niet mag vergeten te overlopen:

Lees: Een kinderfeestje organiseren in 10 stappen

1. Denk aan de interesses van je kind

Eerst en vooral moet je een beetje kijken naar de interesses van je eigen kind natuurijk. Maar wanneer je een verjaardagsfeest gaat organiseren, is het misschien wel goed iets te weten over de ontwikkeling van een kind van de leeftijd die hij heeft.  De meeste kinderen van bijvoorbeeld 6 jaar zijn dat heel erg into rollenspelen. Ook zijn ze meestal graag creatief bezig en willen ze de wereld ontdekken. Maar ze hebben geen grote aandachtspanne indien je graag allerlei activiteiten doet. Kinderen ouder dan 10 jaar kunnen dan weer actieve dingen gaan doen. Dus dit is echt wel stap 1 vind ik. Wat vind je kind leuk? Is hij sportief, creatief, muzikaal…

2. Ga je het thuis doen of op verplaatsing?

Een eerste issue bij het organiseren van een verjaardagsfeest voor kinderen en waar we zelf mee zitten is … gaan we het thuis houden of op verplaatsing. Een verjaardagsfeest voor een 5-jarige is helemaal anders dan voor een 10-jarige. Hun aandachtspanne en interesses liggen anders. Thuis kan je natuurlijk alles op voorhand een beetje klaarzetten en heb je alles wat in de hand. Bij goed weer spelen ze buiten en bij slecht weer kunnen ze binnen. Oh jee , lekker druk. Je kan leuk knutselen of iets van verkleedkoffer huren of samenstellen. Je kan ook de lego klaarzetten of je huis omtoveren tot een cinemazaal. In de tuin kan je mooie verlichting ophangen met een lichtslinger buiten , die je bijvoorbeeld van Lampen24 (waar je online veel keuze hebt) kan krijgen zodat het extra veel sfeer geeft. Het zijn ook LED lampen, wat wel ideaal is. Met deze feestverlichting kan je de randen van de tuin versieren of in het midden van de tafel kan je een lichtslinger leggen. Wat ook leuk is, is van de ene naar de andere kant een lichtsnoer hangen. Meestal zijn die langer dan een meter. Je kan ze ook eventueel onder een party tent hangen, zeker wanneer het weer iets minder is. Maar verlichting kan je ook makkelijk binnen hangen. Die lampjes geven zo’n leuke sfeer! Ook ideaal als je bijvoorbeeld een thema circus hebt…

verjaardagsfeestje - unicorns & fairytales

3. Verjaardagsfeest voor kinderen op verplaatsing

Wanneer je het op verplaatsing organiseert heb je geen extra werk. Meestal wordt een verjaardagsfeest voor kinderen netjes verzorgd ter plekke en hoef je enkel met de bankkaart te staan zwaaien. Nadeel = dat het wel wat geld kost. Maar misschien kost het evenveel om voor iedereen eten, drinken, hapjes en versiering te voorzien… Leuke ideetjes zijn onder andere:

Binnenspeeltuin

Een veilige oplossing en zeer populaire keuze. De binnenspeeltuin. Zeker kleine kinderen zullen hier de tijd van hun leven beleven. Iedereen kent ongetwijfeld de plaatselijke binnenspeeltuinen. Aanrader is zeker Monkey Town in Nederland en Deugniet in Ekeren (BE), Mega Speelstad in Wechelderzande. Voor alle binnenspeeltuinen van België kan je een kijkje nemen bij UITmetVLIEG

Bounce Valley

Kinderen willen springen springen springen en worden dat maar niet beu. Ga daarom eens naar Bounce Valley in Breda. Ze hebben daar een enorme leuke verjaardagformule voor kinderen met een heus pizzabuffet als je wil! Lees onze ervaringen hier: Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2024

Buitenspeeltuin

Uiteraard zijn er ook kei leuke buitenspeeltuinen maar dan moet het weer wel goed meezitten. Mijn favoriet van het moment is De Bosrust in Essen, maar er zijn er uiteraard heel veel anderen. Zo heb je in Schilde ook nog De Loteling en in Antwerpen in het Middelheimpark heb je ook een grote speeltuin.

vind ze hier: Openluchtspeeltuinen in Antwerpen die de moeite waard zijn

verjaardagsfeestje - unicorns & fairytales

Park of bos

Een natuurlijke speeltuin voor kinderen is uiteraard het park of bos. Gratis en helemaal interactief. Je kan zoektochten organiseren, leuke spelletjes doen en lekker picknicken. Bak wat taarten, organiseer een Wobbelnamiddag en hang wat vlaggen op. Wedden dat de kinderen zich amuseren? Een verjaardagsfeest voor kinderen is op deze manier niet zo moeilijk. Ruim altijd wel alles netjes op.

De vroemfabriek 

Crossen in het zand en racen? Doen je kinderen dat graag? Dan moet je zeker eens naar de VROEMFABRIEK gaan. Ze hebben daar leuke verjaardagsformules. 

vroemfabriek - unicorns & fairytales

VR The Park Playground

Zin in een VR game met de kinderen? In The Park Playground kan je met een groep kinderen een fijne tijd beleven. Wij deden dit voor de 9e verjaardag van Vince en zelfs Lex (6 jaar) deed mee. We speelden The Mask Of The Pharao. Ideaal voor kinderen. Eerst leren ze aan de hand van enkele mini games hoe zo’n VR bril en wereld werkt en nadien is het tijd om een gezamenlijk spel te betreden. Wat hadden ze dikke fun!

The Park Playground VR - unicorns & fairytales
The Park Playground VR - unicorns & fairytales

Kinderboerderij

Altijd fijn voor dierenvrienden: de kinderboerderij. Vaak bieden ze ook leuke verjaardagsformules aan. Ga maar eens kijken bij de plaatselijke kinderboerderij. ‘t Struisvogelnest in Lier vind ik persoonlijk een hele leuke. Ze kunnen er lekkere pannenkoeken van struisvogeleieren eten. Lekker hoor!

Graffiti workshop

Wil je écht uitpakken en zijn je kinderen minstens 8 jaar oud? Dan kan je een écht Graffiti kinderfeestje geven. Wij nodigden enkele klasgenootjes uit en vierden zo de 10e verjaardag van Vince. Ze waren allemaal enthousiast en kregen hun gemaakt paneel mee naar huis. Hoe cool is dat?

graffiti kinderfeestje - unicorns & fairytales

Gaan bowlen en karten 

Wij gingen voor Vince zijn 9e verjaardag in het Amusement Park in Antwerpen bowlingen en karten.  Erg leuk! Hij kreeg ook een oude pin mee waarop iedereen zijn naam schreef. Die staat nu nog steeds te blinken… 

lees hier onze ervaring: Een dagje plezier in Antwerp Amusement Center

Airworld

Voor kinderen die van springen houden is er Airworld . Springen, lopen en ravotten op springkussens!  Ze hebben speciale verjaardagsformules. We vierden Lex zijn verjaardag daar: lees: Verjaardagsfeest in Airworld Indoor Funpark in Bornem

AIRWORLD inflatable park - unicorns & fairytales

Fluo Golf

Of wat denk je van een partijtje fluo golfen? Mini-golf in black light kan al bij sommigen vanaf 4 jaar. Ideaal voor groot én klein!

Antwerp amusement center

Op Linkeroever is er ook het groot Antwerp Amusement Center waar je kan bowlen, karten en spelen! Ook daar kan je VR vinden. Wij vierden met vrienden en familie de verjaardag van Vince en gingen leuk samen karten en bowlen. De bediening is supervriendelijk. Je kan een feestarrangement plannen. Nadien kan je er nog blijven hangen, want er is veel te doen. Voor de kleinsten is er ook een binnenspeeltuin. En wat superleuk was: de jarige kreeg een oude échte bowlingpin mee naar huis. Die staat dus écht te pronken op zijn kamer.

Zwembad

Een verjaardagsfeest voor kinderen organiseren kan ook in een zwembad. Daar bestaan ook speciale formules voor. Denk aan de plaatselijke zwembaden, de subtropische alternatieven.

activiteiten in de zomervakantie - unicorns & fairytales

Pretpark

Ook kan je natuurlijk kiezen voor een pretpark. Denk aan Plopsa, Bobbejaanland, Walibi enz…

Museum

Ja hoor, een verjaardagsfeest voor kinderen houden kan tegenwoordig ook in een museum. Het industriemuseum in Gent houdt leuke workshops en ook het natuurhistorisch museum organiseert verjaardagsformules. Ideaal voor dino liefhebbers trouwens. Maar surf gerust naar andere musea en je zal zien dat er grote kans is dat daar ook wel iets gedaan kan worden.

4. Speel leuke spelletjes

Ga je je verjaardagsfeest organiseren en wil je graag met de kinderen leuke spelletjes doen? Krijg dan inspiratie voor kinderen van 5 tot 7 jaar met deze leuke spelvormen. Verkleed jullie in het thema en het spel kan beginnen!

verjaardagsfeestje - unicorns & fairytales

5. Hoeveel vriendjes?

Als het aan Vince ligt dan mag iedereen komen van hem. Ik vroeg het hem al meermaals maar hij zou graag gewoon iedereen erbij hebben. Oh hij heeft een peperkoekenhartje, echt waar. De meeste mensen hanteren: de hoeveelheid vriendjes per leeftijd. Hij is 5 dus 5 vriendjes. Ik ben nog aan het nadenken hoe ik het ga regelen. Je moet er toch altijd een beetje rekening mee houden dat niet iedereen kan of dat er mensen afbellen…  Thuis is iedereen uitnodigen moeilijker,  maar een verjaardagsfeest voor kinderen op verplaatsing boeken is dan weer duurder… Moeilijke keuze hé..

6. Bedenk een tof thema

Ga je voor een thema of helemaal niet? Houd je kind van superhelden of dino’s? Dan kan je daar een themafeestje van maken. Of laat ze allemaal verkleed komen?

verjaardagsfeest voor kinderen organiseren - unicorns & fairytales

Inspiratie:

 • Voor de tweede verjaardag van Vince hadden we panda’s als thema (zwart-wit)
 • voor de derde verjaardag van Vince hielden we een soort KERMIS thema met spelletjes buiten.
 • Voor Vince zijn 4e verjaardag gingen we naar Landal Hof van Saksen en versierden we daar het huisje
 • Voor Vince zijn 5e verjaardag hielden we een DINO PARTY
 • Voor Lex zijn eerste verjaardag hadden we het thema WOODLAND
 • Voor Lex zijn tweede verjaardag gingen we mee in het KERST thema
 • Voor Lex zijn derde verjaardag gingen we voor een ASTRONAUTENFEESTJE
 • Lex zijn 4e verjaardag deden we helemaal in KERST
 • Voor Vince hadden we ook een MARIO BROS feestje
 • En dan hadden we nog een HULPDIENSTEN feestje
 • Voor zijn 10e verjaardag was het GRAFFITI spuiten

Meer inspiratie kan je vinden bij BDAY PARTY

7. Uitnodigingen maken en verzenden

Uitnodigingen zijn ook altijd nodig want mensen vergeten dat anders. Je kan samen met je kind de uitnodigingen knutselen maar je kan ook altijd online uitnodigingen maken. Mijn ‘vaste stek’ is ondertussen Kaartje2go. Die vindt ik persoonlijk echt de max. Ik heb al voor verschillende gelegenheden bij hen besteld en telkens ben ik zeer tevreden. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over postzegels en kan ze rechtstreeks naar de afzender sturen. Maar uitnodigingen geef je vaak zelf af dus je kan een pakketje opsturen naar jezelf.

8. De versiering van het feest

verjaardagsfeest voor kinderen organiseren - unicorns & fairytales

Ga je helemaal over de top of hou je het simpel? Thuis kan je natuurlijk helemaal los gaan wat betreft de versiering.  Er is natuurlijk ook altijd Pinterest. Denk alleen aan het milieu en probeer zeker geen begonnen in de lucht te laten. Wist je dat dit één van de grootste vervuiling kan zijn ? Ook dieren komen vaak in nood daardoor. Ga je toch voor ballonnen? Hou ze dan binnen… Bij Smartphoto kan je je versiering personaliseren. Een aanrader!

9. Taart & CO

verjaardagsfeest voor kinderen organiseren - unicorns & fairytales
astronautentaart - unicorns & fairytales
Naked Cake birthday - unicorns & fairytales

En dan… je moet de kinderen zoet houden niet waar? Ik ga meestal voor een mix van gezonde groentjes en snacks en wat chipjes, stengels en taart…. taart! Ik vind dat dit echt niet mag ontbreken bij een verjaardagsfeest voor kinderen. De TAART. Komaan mannen. Kaarsjes erop, uitblazen en een wens doen. Het hoort er gewoon bij. Je kan het je makkelijk maken en verschillende soorten vlaaien maken, zelf een taart bakken of er eentje bestellen. Bij ‘Je Eigen Taart‘ kan je echt hele mooie exemplaren bestellen. Wij bestelden een supermooie regenboogtaart voor de tweede verjaardag van Lex en iedereen zijn mond viel open van verbazing. Dat was een ware topper! Ook bestelde ik daar voor Lex zijn verjaardag een Naked Cake en een maantaart die we zelf versierden.

10. Uitdeelcadeautjes in de klas

Wat is nou leuker dan je klasgenootjes en leerkracht trakteren? Je kan uitpakken met zelfgemaakte traktaties, of je kan ze gewoon rechtstreeks bestellen bij bijvoorbeeld de feestartikelen van Smartphoto, zoals wij deden. De mooie lolly’s vielen bij de kinderen in de smaak. Je kan ze personaliseren met toffe stickers.

traktatie kind verjaardag - unicorns & fairytales
traktatie kind verjaardag - unicorns & fairytales

11. Een cadeaulijst samenstellen

Wat ga je vragen… Ze hebben meestal al zoveel. Je kan een lijst leggen bij een speelgoedwinkel, een lijstje doorsturen naar de betreffende ouders of vragen om een centje te geven omdat je kind voor iets spaart. Vaak kan je ook in plaats van een geboortelijst een cadeaulijst leggen. Wat wij ook wel eens doen is met de kinderen een uitstap plannen voor hun verjaardag. Zo hebben we voor Vince zijn 10e verjaardag een bushcraft weekendje geboekt, omdat het toch een speciale verjaardag is. Twee dagen kamperen en vuur maken in de bossen, eten koken op een vuurtje…

12. Inspiratie

kinderboerderij - unicorns & fairytales

Ik heb een tijdje veel inspiratie verzameld door gastbloggers in te schakelen die hun feestjes met ons deelden. Daar zitten echt wel leuke ideeën tussen. Bekijk ze bij DIY BIRTHDAY PARTY.

12. Activiteiten en knutselen? Enkele ideetjes…

dino activiteiten - unicorns & fairytales

Thuis of op verplaatsing kan je activiteiten voor de kinderen organiseren. Een speurtocht, escape room, verkleden, workshops, knutselen en noem maar op. Je kan het zelf begeleiden of iemand inhuren natuurlijk.

13. Een sweet table om van te smullen

dino verjaardagsfeest - unicorns & fairytales
woodland party - unicorns & fairytales
verjaardagstaart Super Mario - unicorns & fairytales

Ik vind het altijd fijn om een plekje te hebben waar ik alle snacks op kan zetten. Dan kunnen de gasten zelf gaan nemen wanneer ze willen. Een sweet-table wordt dat ook wel genoemd.

14. Bedankjes voorzien

woodland traktatie - unicorns & fairytales

Geen idee hoe dit is gegroeid maar het hoort blijkbaar bij een feestje. Bedankjes. Ik hou er persoonlijk niet zo van dat het van die rommeltjes zijn. Ik heb liever iets functioneels. Een zakje snoepjes of popcorn of kleurpotloodjes dat kan ik zeker nog verstaan. Maar geef aub je geld niet uit aan zo van die plastic rommel die na 1 keer spelen stuk gaat. Denk dus goed na over het bedankje!

Pin it

Wil je deze ideetjes en links om een verjaardagsfeest voor kinderen te organiseren onthouden? Pin onderstaande afbeelding dan op Pinterest.

verjaardagsfeest voor kinderen organiseren -

Ga jij ook een verjaardagsfeest organiseren? Wat vind jij belangrijk? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Melissa Carreras
  22 augustus 2023 at 22:12

  Leuke ideetjes allemaal. Alleen spijtig dat zo zoete lekker dingen niet meer echt “mogen” tegenwoordig.

Leave a Reply