Unicorns & Fairytales
kinderen beschermen tegen de zon
Gezondheid / Health My life Op stap op vakantie TIPS om te reizen met kinderen Travel

Veel manieren om je kinderen te beschermen tegen de zon

Joepie, de zon is er weer! Leuk natuurlijk, maar ook wel oppassen geblazen want kinderen (en volwassenen) verbranden snel of kunnen door het warme weer een flauwte krijgen. Voldoende drinken en smeren is de boodschap. Ik geef je toch graag wat tips hoe je je kinderen kan beschermen tegen de zon. Misschien vertel ik nog wel iets wat je misschien niet weet? Wie weet 😉

1. Smeren natuurlijk

Kinderen beschermen tegen de zon is uiterst belangrijk, vooral ook voor later. Wist je deze dingen al over zonbeschermingsfactoren bij kinderen? Nee? Dan weet je het nu en dan ga je wel oppassen, dat beloof ik je. Ook jezelf moet je goed beschermen met zonneproducten.

Ik denk dat iedereen wel weet dat dit het belangrijkste is wat je moet doen ‘s morgens voor je naar buiten gaat. Bij kinderen best om de twee uur terug smeren. Zorg ook voor een dik laagje. Geef je kind zeker een bus zonnecrème mee naar school, zodat de juffen je kind kunnen insmeren of wanneer je kind oud genoeg is, hij of zij het zelf kan doen. Enkele tips:

    • Gebruik voor het zwemmen een waterproof zonnespray, zodat de beschermende werking ook in het water actief blijft.
    • Gebruik voor op het strand een fles zonnemelk zodat je niet gehinderd wordt door de wind wanneer je een nieuwe laag aanbrengt.
    • Gebruik voor het reizen met de auto en in steden een zonnebrandcrème voor het gezicht en een melk voor de armen en handen.
    • Gebruik tijdens het skiën een kinderzonnebrandcrème met hoge bescherming voor het gezicht en een kindvriendelijke lippenbalsem.

 

2. Ook ‘s avonds met after sun insmeren of een andere crème

Soms treden er toch eens irritaties op of was de zon zo sterk dat ze toch een beetje verbrand zijn. Aiai.  Verzorg dit goed. Wij hebben thuis altijd aftersun  tegen irritaties en tegen uitdroging. Dat maakt de huid ook zacht en soepel. Mustela kan al vanaf de geboorte en is vaak anti-allergisch. Zelfs voor de zwangere vrouw bestaan er producten.

3. UV werende kledij

Ik heb het al eerder gezegd: voor kleine kindjes altijd aan te raden: UV-werende kledij. Je kan ze overal vinden. Tegenwoordig zijn er ook heel mooie exemplaren. Ideaal wanneer je op vakantie bent op het strand en wanneer je weet dat je kind sowieso veel in de zon gaat lopen.

UV-werende kledij - unicorns & fairytales

4. Schaduw

Zoek de schaduw op, zeker vanaf de middag tot ongeveer 16u. Dan brandt de zon het hardst. Je kan thuis schaduw creëren met een parasol. Zet het speelgoed van de kindjes onder de parasol of creëer ergens met doeken een schaduwplekje.

5. Hoedjes & brillen

Zet een hoofddeksel op: een petje, hoedje, een doek. Ze hebben voor de kleinsten ook hoedjes met een nekflap. Dat beschermt dan ook het nekje, wat vaak vergeten wordt. Hier vind je leuke Liewood zonnehoedjes !  De Izipizi zonnebrillen voor kinderen zijn hier dan weer favoriet!!
lees ook: zo leert jouw kind zich beschermen tegen de zon

6. Zoek verkoeling

Leuke waterspelletjes zijn altijd fijn! Zo kunnen de kinderen toch verkoeling zoeken. Wij zetten altijd een watertafel buiten en dan mogen ze met het water spetteren en spatteren. Vergeet niet vaker in te smeren want door het water zal de zonnemelk sneller uitgewerkt zijn. Kies voor waterproof?

lees ook: zwanger tijdens de zomer? Nuttige tips!

7. Veel drinken

Water water en nog eens water. Af en toe een lekker drankje gaat er ook wel in. Maar pas op met teveel suikerhoudende dranken.

TIP: ga een grote doorschijnende ton (tap) halen, doe er wat schijfjes limoen en munt in en je hebt een lekker drankje dat toch gezond is. Je kinderen kunnen zelf hun drankje tappen, wat het extra leuk maakt natuurlijk. Varieer en experimenteer met andere lekkere combinaties.

lees ook: 5 tips tijdens zonnig weer

lees ook: Tips om je kinderen meer water te laten drinken

8. Draag een UV-polsbandje

De UV-polsband is ideaal voor zowel volwassenen als kinderen. Gewoon door hem om je pols te dragen, kan de polsband overmatige blootstelling aan de zon aangeven en ook of je zonnecrème moet gaan smeren. Het is zeer makkelijk te gebruiken, je hoeft alleen maar te kijken naar de verschillende tinten van de polsband. Zelf heb ik het nog niet getest maar ik ben er wél benieuwd naar.

Tint 1: geeft aan dat er geen zon is
Tint 2: geeft aan dat zonnecrème moet worden aangebracht
Tint 3: geeft aan dat zonnecrème opnieuw moet worden aangebracht
Tint 4: geeft gevaar voor de huid aan als het blootgesteld blijft aan de zon

9. Tentje

Zet een tent op in de tuin waar je onder kan gaan zitten. Of zet een tentje op voor je kleine baby. Die zijn vaak UV-werend. Indien ze niet meer blijven liggen of zitten op één plek is dat misschien niet meer aan te raden. Zorg dan dat hun speelplek in de schaduw is.

10. Zonnebril

Ook de ogen zijn belangrijk. Zelfs als je met iets bezig bent kan de weerkaatsing ervoor zorgen dat er stralen in je ogen komen. Probeer daarom een goede zonnebril te dragen. Ook je kids. Neem niet zomaar een zonnebril maar informeer je naar de UV-werende werking.

11. Ken de tekenen van uitdroging en zonneslag

Kinderen zijn gevoeliger voor hitte omdat ze hun lichaamswarmte nog niet zo goed kunnen regelen. Probeer de tekenen van ‘hittestress’ te herkennen. Als kinderen klagen over dorst, het erg warm hebben of prikkelbaar zijn door de hitte kunnen dit de eerste tekenen zijn van uitdroging. Andere symptomen kunnen zijn:

• minder tranen;

• minder urine, donkergeel gekleurd;

• rusteloos of slaperig.

➤ Haal het kind uit de zon naar een koele plaats, zorg dat het veel en regelmatig drinkt en doe overtollige kleren uit. Bij twijfel, contacteer een arts.

Een verder stadium van uitdroging herken je aan:

• een droge, plakkerige mond (weinig speeksel – kijk in de mond van het kind);
• geen tranen;
• geen urine meer (droge luiers bij baby’s);
• als je de huid van je kind tussen je vingers houdt, veert deze niet meteen terug; • ingevallen ogen.

➤ Contacteer spoedig een arts.

Andere mogelijke vormen van hittestress zijn hittekrampen, uitputting of hitteslag.

Hittekrampen: spierkrampen in de buik, armen en benen door overvloedig zweten bij lichamelijke inspanningen. De krampen verdwijnen meestal bij rust.

Uitputting: als uitdroging of hittekrampen niet herkend en behandeld worden, kan het kind uitgeput geraken. Dit gaat gepaard met overvloedig zweten, hoofd- pijn, spierpijnen, duizeligheid, zwakte en vermoeidheid. In ernstige omstandig- heden kan dit leiden tot bewusteloosheid.

➤ Contacteer onmiddellijk een arts.

Hitteslag: dit is een medische urgentie en is gekenmerkt door een hoge lichaams- temperatuur die, zelfs met koortswerende middelen, moeilijk naar beneden te krijgen is. Verder misselijkheid en mogelijk braken, een rode en droge huid, verwardheid, kortademigheid en een snelle hartslag. Dit kan gevolgd worden door bewustzijnsverlies en shock.

➤ Koel het kind onmiddellijk af en verwittig de hulpdiensten (100 of 112).

 

12. Kijk vlekjes altijd goed na

Kijk rare vlekjes altijd goed na, bij jezelf en je kinderen.

Bekijk hier handige info

13. Handig voor in de klas!

Maak je kinderen bewust van de gevaren van de zon door een lessenpakket aan te bieden ‘Slim met de zon’. Dit online lespakket is geschikt voor alle groepen van het onderwijs. Voor iedere bouw zijn er op maatgemaakte lessen. De lessen zijn makkelijk te geven op het (digi) bord en kosten weinig voorbereidingstijd, alles wordt kant-en-klaar aangeboden. Dit allemaal is in samenwerking met KWF Kankerbestrijding.

bron: Newpharma

 

 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Sofie
    26 mei 2018 at 20:52

    Voor op het strand gebruiken wij zo een nevel zonnecrème. Die kan je gewoon over je kind ‘vernevelen’ en hoeft niet meer uitgesmeerd worden. Super handig. Mag niet in het gezicht!
    Een tentje vind ik persoonlijk veel te warm wanneer de zon er op staat. We kochten onlangs een soort doek maar waar er onderaan nog opening is. Mja ik kan het moelijk uitleggen en we moeten hem nog uittesten ook, maar ik zal je onze bevindingen laten weten.

Leave a Reply