Unicorns & Fairytales
corine de farme - unicorns & fairytales
Gezondheid / Health My life op vakantie Travel

Wist jij deze 10 belangrijke tips al over zonbescherming bij kinderen?

Artsen en dermatologen blijven het herhalen: vergeet je zonbescherming niet wanneer je de zon opzoekt. De zonnestralen (UV-stralen) vallen immers de opperhuid aan en verhogen het risico op huidkanker. Elk jaar worden er in België dan ook vele nieuwe gevallen van huidkanker vastgesteld. Mijn bompa is ook gestorven aan huidkanker en dit is voor mij sindsdien extra belangrijk.

Zonbescherming bij kinderen

Zonbescherming bij kinderen en volwassenen is zeer belangrijk. Zonnecrème gebruiken zou een gewoonte moeten zijn. Maar vaak smeren we niet genoeg, op een verkeerd tijdstip of gewoon niet. Toen ik het artikel las van Newpharma schrok ik eigenlijk van een aantal bevindingen uit hun onderzoek. Wist jij deze dingen al? Ik geef ze toch graag even mee…

BB9F53E5 F599 499C 8176 53B006BABBE9 - Wist jij deze 10 belangrijke tips al over zonbescherming bij kinderen?

1. De schade van UV-stralen kan later pas zichtbaar worden

Van de ondervraagde ouders verklaart twee op drie (66%) dat zijn/haar baby nog nooit verbrand is door de zon. De cijfers over zonnebrand en de symptomen ervan zijn vaak bedrieglijk. De schade die UV-stralen aanbrengen aan de opperhuid stapelt zich jaar na jaar op. Die beschadigingen kunnen jarenlang onopgemerkt blijven en op volwassen leeftijd aan het licht komen in de vorm van een melanoom of andere soort huidkanker. Net daarom is het uitermate belangrijk om je van kindsbeen af goed te beschermen tegen de zon. Dat geldt eveneens voor huidtypes die de zon goed verdragen.

646C0B49 5339 4B9F BC73 BC381B10A598 768x1024 - Wist jij deze 10 belangrijke tips al over zonbescherming bij kinderen?

2. Je moet op de juiste moment smeren!

Wanneer de zon erg hard schijnt smeren we Vince en Lex voor het vertrek naar school en de opvang in met zonnemelk. Wil je gaan wandelen met je baby? Dan zou je hem 30 minuten voor vertrek moeten insmeren met zonnecrème en vervolgens 30 minuten na het begin van de blootstelling een tweede laag aanbrengen. Vanaf dat moment moet je deze handeling om de twee uur herhalen. Op die manier kan de zonnecrème een beschermende barrière crëeren waardoor je baby dus beter beschermd is tegen de zon. Volgens deze enquête smeert echter slechts 13% van de ouders zijn baby 30 minuten voor vertrek in.

E5BDD280 76FE 45E8 BCE5 F4F8AE420EAA 768x1024 - Wist jij deze 10 belangrijke tips al over zonbescherming bij kinderen?

3. Belangrijk: het tijdstip van de wandeling

Meer dan 20% van de ondervraagde ouders gaat met zijn/haar baby wandelen op het warmste moment van de dag, namelijk tussen 11 en 16 uur. Dan is de zonnestraling echter het gevaarlijkst. Meer dan een ouder op twee (58%) wacht met de dagelijkse wandeling tot na 16 uur. Wanneer het mooi weer is, kun je het beste ‘s ochtends (voor 11 uur) of op het einde van de dag (na 16 uur en nog beter na 19 uur) buitenkomen met je baby.

FullSizeRender 1808 - Wist jij deze 10 belangrijke tips al over zonbescherming bij kinderen?

4. Er zijn meer manieren om je kind te beschermen dan zonnecrème

Voor 85% van de ouders is zonbescherming synoniem met zonnecrème. Dat cijfer is bemoedigend, want het toont aan dat het gebruik van zonnecrème als vanzelfsprekend wordt beschouwd bij het beschermen van baby’s tegen de zon. De Belgische ouders nemen nog andere maatregelen voor een optimale bescherming: een hoedje (83%), voldoende drinken (81%), een paraplu of parasol om de baby te beschermen (64%), een zonnebril (63%), een plek in de schaduw (54%), goed bedekkende kleding (30%)…

 

5. Gebruik jij wel het juiste product?

Zonnecrème gebruiken is één ding, maar dan moet je natuurlijk wel nog weten welk product je het beste kiest. Wanneer het mooi weer wordt, worden de apotheken en winkels overspoeld met zonbeschermingsproducten waardoor het soms moeilijk is om de meest geschikte zonnecrème te kiezen. Baby’s hebben een gevoelige huid en hebben dus een hoge bescherming nodig. Slechts 70% van de respondenten weet dit en kiest een beschermingsfactor hoger dan of gelijk aan 50. De helft van de overige 30% weet niet dat er geen enkele crème bestaat die een totale bescherming biedt. Deze vaststelling is verontrustend, want ze toont aan dat sommige ouders het gevaar van de zon voor hun baby onderschatten. Enkel de producten met een beschermingsfactor van minimum 50 (crèmes, melk, sprays…) filteren de UV-stralen efficiënt. Producten met een lagere factor doen dit onvoldoende zijn dus niet doeltreffend.

Met deze tool kan je de juiste zonnebrandcrème voor jouw huid kiezen.

 

6. Herhaal jij wel voldoende?

Ongeveer 46% van de Belgische ouders denkt dat een zonnecrème om de twee uur moet worden vernieuwd. Baby’s moet je echter de eerste keer al na 30 minuten opnieuw insmeren en pas vanaf dan om de twee uur. Enkel 19% van de ouders heeft die reflex om de zonbescherming de eerste keer al na 30 minuten te vernieuwen waardoor de huid beschermd wordt tegen de aanvallen van de zon.

 

7. Na contact met water moet je meteen weer smeren

Tussen de zandkastelen door spelen baby’s graag in het water. Meer dan 46% van de ouders vergeet zijn/haar kind opnieuw in te smeren na het pootjebaden. Nochtans moet er onmiddellijk na contact met water een nieuwe laag zonnecrème worden aangebracht, zelfs wanneer er waterproof zonnecrème gebruikt wordt.

Goed om te weten: het is beter om je baby aan de lucht te laten drogen dan hem/haar droog te wrijven met een handdoek, zodat een deel van de bescherming nog bewaard blijft. Een nieuwe laag zonnecrème blijft dan echter nog steeds noodzakelijk.

 

8. Beter op een handdoek dan op het zand

Op het strand moeten jonge kinderen op een handdoek zitten en niet rechtstreeks op het zand, want het zand geeft 20% van de UV-stralen door. Deze voorzorgsmaatregel wordt door 63% van de ouders toegepast. De anderen laten hun baby op het zand zitten of zomaar in het rond lopen waardoor hij veel kwetsbaarder is.

IMG 1100 - Wist jij deze 10 belangrijke tips al over zonbescherming bij kinderen?

9. Ook smeren als de zon er niet is!

Veel ouders denken dat zonbescherming enkel nodig is wanneer de zon door de wolken breekt. Je baby moet echter altijd beschermd worden. Enkel 35% van de ouders is zich hiervan bewust en brengt zonnecrème aan bij alle weersomstandigheden. Ongeveer 20% beschermt zijn kind niet wanneer het bewolkt is of er sneeuw ligt en 38% doet het enkel wanneer hij eraan denkt. Nochtans gaan UV-stralen door de wolken heen en kunnen ze zo de huid alsnog beschadigen. Ook sneeuw kan gevaarlijk zijn door de weerkaatsing van het zonlicht. Om die redenen is het belangrijk om je baby goed te beschermen, zelfs wanneer de zon niet van de partij is.

 

10. Meer nuttige tips…

Lees ook deze artikels over zonbescherming en warm, zonnig weer. Ideaal leesvoer voor de zomer!

10 manieren om je kind te beschermen tegen de zon

5 tips tijdens zonnig weer

EHBO koffer voor thuis en onderweg

 

zonnepop nivea 3 - Wist jij deze 10 belangrijke tips al over zonbescherming bij kinderen?

Wist jij dit al? Smeer jij voldoende? 

XOXO Nathalie

pinit fg en rect red 28 - Wist jij deze 10 belangrijke tips al over zonbescherming bij kinderen?

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Lees vorig bericht:
    WIN leuke puzzelboekjes + app tip voor tijdens de vakantie

    Vroeger, toen we met het vliegtuig op vakantie gingen, vroeg ik altijd aan mijn ouders om een puzzelblok. Een woordzoeker...

    Sluiten