Unicorns & Fairytales
knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales
creatief DIY knutselboeken Knutselen upcycling (kosteloos materiaal)

Superleuke knutseltips met kosteloos materiaal

Mannekes, hou vanaf nu al het kosteloos materiaal bij.. Vince, Lex en ik, wij zijn echte knutselmariekes. Als kind kon ik er uren mee bezig zijn. Ik ben dan ook enorm creatief en ik denk dat dit ook de reden was waarom ik de lerarenopleiding begon. Ik zag een vriendin van me leuke creatieve opdrachten maken en ik wou er meer over weten. Knutselboeken draag ik een warm hart toe, want die inspireren ons om leuke dingen te maken. Maar goed, knutselen met kosteloos materiaal, dat is dé max en je kan er ontzettend veel mee. Hou dus die WC-rollekes, eierdoosjes en yoghurtpotjes voortaan bij! 

Knutselen met kosteloos materiaal

Soms echt het leukste: knutselen met kosteloos materiaal.  Eierdoosjes, wc-rolletjes, lege luciferdoosjes, lege bokaaltjes, doosjes enzovoort. Is het je al opgevallen dat kinderen vaak meer bezig zijn met het inpakpapier en de frulletjes die eraan hangen dan met het cadeau zelf? Nou, dat is toch logisch? Dat is omdat het leuk is! Je kan er zoveel mee maken… Daarom ben ik enorme fan van knutselen met kosteloos materiaal. Je hebt het toch, dus waarom niet gewoon gebruiken?

lees ook: knutselen met kleine kinderen

knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales

Start met verzamelen!

Stap 1 wanneer je wil beginnen knutselen met kosteloos materiaal is eigenlijk het aanleggen van allerlei opbergbakken waar je het materiaal in kan verzamelen. Dat is een projectje dat op mijn bucketlist staat. We zijn bezig met onze garage helemaal op te rommelen en ik zou graag een heuse knutselkast maken waar allemaal bakken staan met lege wc-rolletjes, bokaaltjes, frutsels enzovoort. Ik ben erg voor het ‘laten experimenteren’: neem maar wat materiaal en wees creatief. Dus mama’s en papa’s, voor je iets weggooit vraag je je even af: kan mijn kind dit gebruiken om mee te knutselen? PS: bijna alles is knutselmateriaal hoor hahaha.

lees ook: DIY: dreamcatcher

knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales

Koop leuke knutselspulletjes aan kleine prijsjes

Ik loop vaak een rondje in winkels zoals Hema, Action, Kruidvat om leuk knutselmateriaal aan kleine prijsjes te kopen. Het is leuk om te knutselen met kosteloos materiaal en je kan er leuke dingen mee maken als je het versiert , beschildert enz… Wat altijd leuk is zijn verschillende soorten stiften en kleurpotloden, glitters, verf, waterverf, rietjes, wiebeloogjes, pijpenragers, gekleurd papier en lijm. Daar kan je al een heleboel mee. Maar ook allerlei gedroogde pasta en bonen en zaden.

lees ook: Upcycling is dikke fun: Originele & toffe ideetjes én boekentips!

knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales

Fantasie

Tijdens het knutselen gebruiken kinderen hun fantasie en dat is alleen maar goed voor de ontwikkeling. Ook wordt de motoriek geoefend en werkt het gewoon ontspannend. Niet alle kinderen knutselen graag, dat weet ik wel. Maar die hebben dat zeker en vast andere interesses. Ik zou nooit een kind verplichten te knutselen… Maar hoera voor mij dat Vince dit wél leuk vindt want dan kan ik stiekem soms meedoen.

20x ideetjes om te knutselen met kosteloos materiaal

Papierslinger: Knip repen gekleurd papier uit oude tijdschriften of reclamefolders. Vouw elke strook in de vorm van een accordeon en lijm de uiteinden aan elkaar. Voeg zoveel stroken toe als je wilt om een mooie slinger te maken.

Toiletrolraket: Verf een lege toiletrol met acrylverf en laat het drogen. Knip vleugels uit gekleurd papier en plak ze aan de zijkanten van de rol. Gebruik aluminiumfolie om een puntige neus te maken en plak deze aan de bovenkant. Je kunt zelfs een astronautfiguurtje toevoegen!

Sleutelhanger van flessendoppen: Verzamel verschillende flessendoppen van plastic flessen en was ze goed. Versier elke dop met verf, glitters, stickers of kleine stukjes papier. Maak een gaatje in elke dop en bevestig ze aan een sleutelhanger met behulp van een splitring.

Krans van papieren stroken: Knip stroken uit gekleurd papier of oude tijdschriften. Rol elke strook strak op en lijm het uiteinde vast. Maak genoeg rolletjes om een cirkel te vormen en lijm ze aan elkaar om een krans te maken. Versier met lint, kralen of kleine bloemen.

Boterhamzakje vlinders: Knip de bodem van een boterhamzakje af en vouw het zakje open. Versier de gladde kant met stiften of verf om vleugels te maken. Bevestig een pijpenrager in het midden van het zakje als lichaam en voeg ogen toe met wiebelogen of papier.

Schilderij met kurken: Verzamel kurken van wijnflessen en snijd ze in verschillende diktes. Verf de uiteinden van de kurken met verschillende kleuren acrylverf. Druk de kurken vervolgens op een vel papier om een abstract kunstwerk te creëren.

Kartonnen kasteel: Verzamel verschillende kartonnen dozen in verschillende maten. Knip de zijkanten van sommige dozen open om kamers te creëren. Stapel de dozen op elkaar en lijm ze stevig vast om een kasteelstructuur te vormen. Versier met verf, stiften of gekleurd papier.

Papieren bloemen: Knip bloemvormen uit gekleurd papier. Maak kleine inkepingen langs de randen van elke bloem en vouw ze omhoog om een gelaagd effect te creëren. Bevestig een pijpenrager als steel aan elke bloem en plaats ze in een vaas of maak er een boeket van.

Kroon van eierdozen: Knip individuele cups uit een eierdoos en verf ze in verschillende kleuren. Voeg glitter of versieringen toe als je wilt. Lijm de cups aan elkaar om een kroonvorm te vormen. Maak een strook van karton om als basis te dienen en bevestig de cups eraan.

Puzzel van oude foto’s: Zoek naar oude foto’s of tijdschriften en knip ze in verschillende stukken om een puzzel te maken. Plak de stukken op een stuk karton en laat het drogen. Zodra het droog is, kun je de puzzel opnieuw in elkaar zetten.

Armbanden van krantenpapier: Knip stroken krantenpapier en dompel ze onder in een kom met water en lijm. Wikkel de stroken rond je pols en vorm ze tot een armband. Laat ze drogen en versier ze vervolgens met verf, glitter of stickers.

Poppenhuis van schoenendoos: Neem een lege schoenendoos en snijd de voorkant open om een deuropening te maken. Schilder het interieur van de doos en voeg kamers toe met behulp van stukjes karton. Versier met meubels gemaakt van kosteloos materiaal, zoals kurken of flessendoppen.

Mobiel van gevonden voorwerpen: Verzamel verschillende kleine voorwerpen, zoals takjes, bladeren, veren of schelpen. Schilder ze indien gewenst en laat ze drogen. Bevestig de voorwerpen aan een tak met behulp van draad of vislijn om een mooie mobiel te maken.

Boekenlegger van oude ansichtkaarten: Knip oude ansichtkaarten in de vorm van een boekenlegger en laminaat ze indien mogelijk. Voeg een lint of kwastje toe aan de bovenkant om het gemakkelijk te maken om de boekenlegger in een boek te vinden.

Speelgoedauto van flessendoppen: Neem een platte dop van een plastic fles en verf deze in een kleur naar keuze. Bevestig vier doppen aan de onderkant als wielen met behulp van sterke lijm of een hete lijmpistool. Voeg kleine details toe met verf of stiften.

Fotolijst van ijsstokjes: Verzamel ijsstokjes en verf ze in verschillende kleuren. Lijm ze aan elkaar in een vierkant of rechthoek om een fotolijst te maken. Plak een foto op een stevig papier en plaats het in de fotolijst.

Schatkist van een schoenendoos: Neem een lege schoenendoos en verf deze in een kleur naar keuze. Versier de buitenkant met glitter, kralen of stickers. Voeg een sluiting toe met behulp van een elastiek en gebruik de schatkist om kleine voorwerpen of geheimen op te bergen.

Vlieger van een plastic zak: Verzamel een plastic boodschappentas en knip de zij- en onderkanten eraf, zodat je een groot plat stuk plastic hebt. Versier het met stiften, verf of stickers en voeg een staart toe met lint of touw. Bevestig een lang stuk touw als vliegerlijn en laat hem vliegen in de wind!

Monstermasker van een papieren bord: Neem een papieren bord en knip een gat in het midden voor je gezicht. Versier de buitenkant van het bord met verf, stukjes gekleurd papier of wiebelogen om een monstermasker te creëren. Bevestig een elastiek aan beide zijden om het masker op zijn plaats te houden. Poppenspel van sokken: Verzamel oude sokken en versier ze met vilt, knopen en stukjes stof om poppengezichten te creëren. Gebruik restjes stof om kleding voor de poppen te maken. Je kunt ook een kartonnen doos ombouwen tot een poppentheater en je eigen voorstellingen bedenken.

Nog meer knutselideetjes met kosteloos materiaal

8x knutselen met Pasen

Sinterklaas en de Pieten maken met kosteloos materiaal

Upcycling DIY: een mega coole garage van karton maken!

Upcycling DIY: gebruik een lege bokaal als snoeppot gift

Sinterklaas en de Pieten maken met kosteloos materiaal

Knutselboekentips

1. Activiteiten uit mijn boek SPEEL!

Heb je mijn boek SPEEL! nog niet in huis? OMG, snel, ga hem halen of bestellen. Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltje educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.

Hier vind je mijn boek SPEEL!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

2.Knutselen met WC-rolletjes

Het boek van fijne dame Line van Congé Bricolé wil ik ook graag in de kijker zetten. Hou die wc-rolletjes maar al bij! Voor kleuters vanaf 3 jaar en ouder! Mijn kinderen zijn er al dol op.

Hier kan je het boek vinden. 

3. Het grote vouwboek

Ook gaat Het grote vouwboek (Janet de Vink, Kosmos Uitgevers) zeker in de smaak vallen bij kinderen. Dit is niet zomaar een vouwboek maar laat de kinderen behalve de basisvouwsels ook combinaties maken. Enkele leerdoelen zijn hier ook aan gekoppeld zoals de motoriek van vinger -en handspieren ontwikkelen, de coördinatie van beide handen en van hand en oog ontwikkelen, inzicht krijgen in vakverdelingen, nauwkeurig leren waarnemen, zich leren concentreren, logisch leren denken, expressief bezig zijn met papier enz…  Je kan het vouwen combineren met wiskunde, taal, WO, prentenboeken, leesboeken enzovoort! In dit vouwboek leren kinderen erg leuke vouwsels maken en kunnen ze nadien zelf aan de slag. Ook leuk om in de klas te doen…

Je kan het boek hier vinden

knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales

 

XOXO Nathalie  

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Tamara
  28 maart 2018 at 06:47

  Leuk, ik doe mee. Door een boek bladeren is weer eens wat anders dan pinterest afstruinen voor inspiratie.

 • Reply
  Anna
  28 maart 2018 at 06:54

  Super leuk om met mijn dochter te gaan knutselen…

  Facebook: An Na

 • Reply
  Liesbeth van Gestel
  28 maart 2018 at 06:55

  Nu gebruiken de kids steevast al mijn papieren uit de printer om mee aan de slag te gaan. Nogal plat… denk ik nu ik dit heb gezien.
  Hoe leuk zou het zijn dat ze met de wc rolletjes ect aan de slag kunnen. ( En ik terug printpapier heb)

 • Reply
  Jill
  28 maart 2018 at 07:05

  Dit zou heel leuk zijn om met mijn zoontje en metekindje te knutselen. Ik kom steeds inspiratie te kort!

 • Reply
  Lore
  28 maart 2018 at 07:10

  Zou leuk zijn om inspiratie op te doen 🙌🏻💕🍀

 • Reply
  Kjinta Smalle
  28 maart 2018 at 07:22

  Hoe leuk zou het zijn om nieuwe ideetjes op te doen voor in de klas!

 • Reply
  lynn mahieu
  28 maart 2018 at 07:48

  M’n meisje is er momenteel helaas nog wat klein voor maar tot zo ver leef ik meW
  graag uit met de kindjes op mijn werk!

 • Reply
  anita kempenaers
  28 maart 2018 at 11:30

  dit ziet er een leuk boek uit om te knutselen met de kleinkinderen

 • Reply
  brants harry
  28 maart 2018 at 11:31

  mijn kleindochter knutselt heel graag kan haar hier een groot plezier mee doen

 • Reply
  Sofie
  28 maart 2018 at 15:03

  Verzamelen doe ik standaard want in alles zie ik knutselgerief. De mensen weten dan ook al dat ze bij mij moeten zijn wanneer ze eens veel glazen potjes of la vache qui rit doosjes nodig hebben. Gelukkig hebben we een grote kelder al is mijn partner er niet altijd mee akkoord en denkt hij dat ik niet doorheb dat hij af en toe toch eens wat dingen weggooit.
  Graag doe ik mee met de wedstrijd. Ik zou het boek wel zelf kunnen houden, maar ik denk dat de juf van mijn kleuter er nog blijer mee zou zijn!

 • Reply
  Nele Vdb
  28 maart 2018 at 15:52

  leuk boekje om ons in de vakantie mee bezig te houden. Ik heb zelf helemaal geen inspiratie om mij creatief bezig te houden met de zoon dus dit boekje kan ons goed helpen.

 • Reply
  Lissy Steegmans
  28 maart 2018 at 21:23

  Hihi, eindelijk een artikel waarnaar ik kan verwijzen als ik weer een wc-rolletje in een doos steek tot ergernis van mn man 🙂
  Alle boekjes zijn hier welkom, zodat we in de zomervakantie samen met de nichtjes, neefjes en vriendjes kunnen knutselen!

 • Reply
  silke
  28 maart 2018 at 22:32

  ik doe graag mee om op kazou vakantie te knutselen met de kids 😊

 • Reply
  Marian B
  30 maart 2018 at 13:13

  Wat leuk! Dit kan ik ook op school goed gebruiken. Inspiratie is soms wel eens moeilijk maar dat gaat vast goed komen met dit boek!

 • Reply
  Kjinta
  31 maart 2018 at 21:48

  Het zien er fantastische boeken uit om met kosteloze materialen aan de slag te gaan! Op school kunnen we dit soort boeken heel erg gebruiken om onze inspiratie te verruimen.

 • Reply
  Kizzy Van Velthoven
  1 april 2018 at 07:47

  Dit lijken me heel leuke boeken. Zowel voor thuis als in de klas.

 • Reply
  Sylvia Kieffer
  1 april 2018 at 07:57

  Ik doe ook graag mee om te knutselen met mijn twee meisjes!

 • Reply
  Tine
  3 april 2018 at 21:29

  Ideaal om in de klas knutsellessen te geven met kosteloos materiaal. Want ja, ook juffen hun creativiteit geraakt wel eens op…

 • Reply
  Anke
  6 april 2018 at 13:10

  Oh, lijkt me superfijn! Knutsel sowieso graag, maar met kosteloos materiaal is het helemaal top!

Leave a Reply