Unicorns & Fairytales
knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales
creatief DIY knutselboeken Knutselen upcycling (kosteloos materiaal)

Superleuke knutseltips met kosteloos materiaal

Mannekes, hou vanaf nu alle kosteloos materiaal bij, in tijden van corona kan je dat echt wel gebruiken. Vince, Lex en ik, wij zijn echte knutselmariekes. Als kind kon ik er uren mee bezig zijn. Ik ben dan ook enorm creatief en ik denk dat dit ook de reden was waarom ik de lerarenopleiding begon. Ik zag een vriendin van me leuke creatieve opdrachten maken en ik wou er meer over weten. Knutselboeken draag ik een warm hart toe, want die inspireren ons om leuke dingen te maken. Maar goed, knutselen met kosteloos materiaal, dat is dé max en je kan er ontzettend veel mee. Hou dus die WC-rollekes, eierdoosjes en yoghurtpotjes voortaan bij! 

Knutselen met kosteloos materiaal

Soms echt het leukste: knutselen met kosteloos materiaal.  Eierdoosjes, wc-rolletjes, lege luciferdoosjes, lege bokaaltjes, doosjes enzovoort. Is het je al opgevallen dat kinderen vaak meer bezig zijn met het inpakpapier en de frulletjes die eraan hangen dan met het cadeau zelf? Nou, dat is toch logisch? Dat is omdat het leuk is! Je kan er zoveel mee maken… Daarom ben ik enorme fan van knutselen met kosteloos materiaal. Je hebt het toch, dus waarom niet gewoon gebruiken?

lees ook: knutselen met kleine kinderen

knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales

Start met verzamelen!

Stap 1 wanneer je wil beginnen knutselen met kosteloos materiaal is eigenlijk het aanleggen van allerlei opbergbakken waar je het materiaal in kan verzamelen. Dat is een projectje dat op mijn bucketlist staat. We zijn bezig met onze garage helemaal op te rommelen en ik zou graag een heuse knutselkast maken waar allemaal bakken staan met lege wc-rolletjes, bokaaltjes, frutsels enzovoort. Ik ben erg voor het ‘laten experimenteren’: neem maar wat materiaal en wees creatief. Dus mama’s en papa’s, voor je iets weggooit vraag je je even af: kan mijn kind dit gebruiken om mee te knutselen? PS: bijna alles is knutselmateriaal hoor hahaha.

lees ook: DIY: dreamcatcher

knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales

Koop leuke knutselspulletjes aan kleine prijsjes

Ik loop vaak een rondje in winkels zoals Hema, Action, Kruidvat om leuk knutselmateriaal aan kleine prijsjes te kopen. Het is leuk om te knutselen met kosteloos materiaal en je kan er leuke dingen mee maken als je het versiert , beschildert enz… Wat altijd leuk is zijn verschillende soorten stiften en kleurpotloden, glitters, verf, waterverf, rietjes, wiebeloogjes, pijpenragers, gekleurd papier en lijm. Daar kan je al een heleboel mee. Maar ook allerlei gedroogde pasta en bonen en zaden.

lees ook: Upcycling is dikke fun: Originele & toffe ideetjes én boekentips!

knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales

Fantasie

Tijdens het knutselen gebruiken kinderen hun fantasie en dat is alleen maar goed voor de ontwikkeling. Ook wordt de motoriek geoefend en werkt het gewoon ontspannend. Niet alle kinderen knutselen graag, dat weet ik wel. Maar die hebben dat zeker en vast andere interesses. Ik zou nooit een kind verplichten te knutselen… Maar hoera voor mij dat Vince dit wél leuk vindt want dan kan ik stiekem soms meedoen.

Enkele leuke knutselideetjes met kosteloos materiaal

8x knutselen met Pasen

Sinterklaas en de Pieten maken met kosteloos materiaal

Upcycling DIY: een mega coole garage van karton maken!

Upcycling DIY: gebruik een lege bokaal als snoeppot gift

Sinterklaas en de Pieten maken met kosteloos materiaal

Knutselboekentips

>>Maak er wat van 

knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales

Ik heb het leukste boek ooit om te knutselen met kosteloos materiaal! ‘Maak er wat van‘ (Katja Enseling en Ruth Niehoff, uitgeverij rubinstein) is een leuk boek met allerlei ideeën met 4 alledaagse dingen die je waarschijnlijk wel in huis hebt: wc-rolletjes, luciferdoosjes, papieren bordjes en eierdoosjes. Met die spulletjes maak je de allerleukste dingen. In het boek staat stap per stap beschreven hoe je die dingen maakt en vooraan vind je ook de materialenlijst. Meestal heb je niet al te veel nodig maar wie een goedgevulde knutselkast heeft gaat zich met dit boek kunnen uitleven.

>>> Het grote vouwboek

knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales

knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales

Ook gaat Het grote vouwboek (Janet de Vink, Kosmos Uitgevers) zeker in de smaak vallen bij kinderen. Dit is niet zomaar een vouwboek maar laat de kinderen behalve de basisvouwsels ook combinaties maken. Enkele leerdoelen zijn hier ook aan gekoppeld zoals de motoriek van vinger -en handspieren ontwikkelen, de coördinatie van beide handen en van hand en oog ontwikkelen, inzicht krijgen in vakverdelingen, nauwkeurig leren waarnemen, zich leren concentreren, logisch leren denken, expressief bezig zijn met papier enz…  Je kan het vouwen combineren met wiskunde, taal, WO, prentenboeken, leesboeken enzovoort! In dit vouwboek leren kinderen erg leuke vouwsels maken en kunnen ze nadien zelf aan de slag. Ook leuk om in de klas te doen…

>> Knutselen met wc-rolletjes en karton

knutselen met kosteloos materiaal - unicorns & fairytales

Dit knutselboek is van Natacha Seret (Kosmos Uitgevers) Hou karton, schoendozen, lege verpakkingen en wc-rolletjes maar bij want jouw kinderen gaan er iets leuks van maken. Wat denk je van pinguïns, een kasteel, een raket, robot, pennenhouder ? In dit boekje staan genoeg leuke voorbeelden om een hele namiddag knutselplezier te beleven.

 

Hebbeuh!

 


XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Tamara
  28 maart 2018 at 06:47

  Leuk, ik doe mee. Door een boek bladeren is weer eens wat anders dan pinterest afstruinen voor inspiratie.

 • Reply
  Anna
  28 maart 2018 at 06:54

  Super leuk om met mijn dochter te gaan knutselen…

  Facebook: An Na

 • Reply
  Liesbeth van Gestel
  28 maart 2018 at 06:55

  Nu gebruiken de kids steevast al mijn papieren uit de printer om mee aan de slag te gaan. Nogal plat… denk ik nu ik dit heb gezien.
  Hoe leuk zou het zijn dat ze met de wc rolletjes ect aan de slag kunnen. ( En ik terug printpapier heb)

 • Reply
  Jill
  28 maart 2018 at 07:05

  Dit zou heel leuk zijn om met mijn zoontje en metekindje te knutselen. Ik kom steeds inspiratie te kort!

 • Reply
  Lore
  28 maart 2018 at 07:10

  Zou leuk zijn om inspiratie op te doen 🙌🏻💕🍀

 • Reply
  Kjinta Smalle
  28 maart 2018 at 07:22

  Hoe leuk zou het zijn om nieuwe ideetjes op te doen voor in de klas!

 • Reply
  lynn mahieu
  28 maart 2018 at 07:48

  M’n meisje is er momenteel helaas nog wat klein voor maar tot zo ver leef ik meW
  graag uit met de kindjes op mijn werk!

 • Reply
  anita kempenaers
  28 maart 2018 at 11:30

  dit ziet er een leuk boek uit om te knutselen met de kleinkinderen

 • Reply
  brants harry
  28 maart 2018 at 11:31

  mijn kleindochter knutselt heel graag kan haar hier een groot plezier mee doen

 • Reply
  Sofie
  28 maart 2018 at 15:03

  Verzamelen doe ik standaard want in alles zie ik knutselgerief. De mensen weten dan ook al dat ze bij mij moeten zijn wanneer ze eens veel glazen potjes of la vache qui rit doosjes nodig hebben. Gelukkig hebben we een grote kelder al is mijn partner er niet altijd mee akkoord en denkt hij dat ik niet doorheb dat hij af en toe toch eens wat dingen weggooit.
  Graag doe ik mee met de wedstrijd. Ik zou het boek wel zelf kunnen houden, maar ik denk dat de juf van mijn kleuter er nog blijer mee zou zijn!

 • Reply
  Nele Vdb
  28 maart 2018 at 15:52

  leuk boekje om ons in de vakantie mee bezig te houden. Ik heb zelf helemaal geen inspiratie om mij creatief bezig te houden met de zoon dus dit boekje kan ons goed helpen.

 • Reply
  Lissy Steegmans
  28 maart 2018 at 21:23

  Hihi, eindelijk een artikel waarnaar ik kan verwijzen als ik weer een wc-rolletje in een doos steek tot ergernis van mn man 🙂
  Alle boekjes zijn hier welkom, zodat we in de zomervakantie samen met de nichtjes, neefjes en vriendjes kunnen knutselen!

 • Reply
  silke
  28 maart 2018 at 22:32

  ik doe graag mee om op kazou vakantie te knutselen met de kids 😊

 • Reply
  Marian B
  30 maart 2018 at 13:13

  Wat leuk! Dit kan ik ook op school goed gebruiken. Inspiratie is soms wel eens moeilijk maar dat gaat vast goed komen met dit boek!

 • Reply
  Kjinta
  31 maart 2018 at 21:48

  Het zien er fantastische boeken uit om met kosteloze materialen aan de slag te gaan! Op school kunnen we dit soort boeken heel erg gebruiken om onze inspiratie te verruimen.

 • Reply
  Kizzy Van Velthoven
  1 april 2018 at 07:47

  Dit lijken me heel leuke boeken. Zowel voor thuis als in de klas.

 • Reply
  Sylvia Kieffer
  1 april 2018 at 07:57

  Ik doe ook graag mee om te knutselen met mijn twee meisjes!

 • Reply
  Tine
  3 april 2018 at 21:29

  Ideaal om in de klas knutsellessen te geven met kosteloos materiaal. Want ja, ook juffen hun creativiteit geraakt wel eens op…

 • Reply
  Anke
  6 april 2018 at 13:10

  Oh, lijkt me superfijn! Knutsel sowieso graag, maar met kosteloos materiaal is het helemaal top!

Leave a Reply