Unicorns & Fairytales
knutselen met afval - unicorns & fairytales
DIY Duurzaamheid Duurzame DIY Knutselen My life Onderwijs

Plastic soep is troep! Zeedieren maken uit plastic afval

Zoals ik al meermaals zei ben ik bezig met een project rond duurzaamheid. In de klas, thuis, in mijn omgeving. Het is niet makkelijk om plastic te vermijden en ook ik zal nog wel dingen kopen die uiteindelijk makkelijk vermeden kunnen worden maar ik doe mijn best. Ik probeer zo bewust mogelijk te zijn. In de klas zijn we bezig geweest rond plastic soep. Ik heb een heel project uitgewerkt waarbij we op trash hunt gingen, ons plastic verbruik onder de loep namen en alternatieve energiebronnen leerden kennen. We gingen ook knutselen met afval dat we verzamelden van thuis. Voor plastic troep. 

Plastic soep

Knutselen met afval was een bewustmaking van de hoeveelheid plastic troep wij verzamelen thuis. Het is een ramp in de oceaan en ze lijkt meer en meer op plastic soep. Dat liet ik zien aan de hand van een een korte documentaire: A Plastic Ocean. Er zijn tegenwoordig tal van interessante filmpjes en websites waar je wel dingen vindt die je kan tonen aan kinderen. Deze documentaire vond ik zeer interessant en kan ik iedereen aanraden. Op de educatieve website Wereld van Oz kan je veel materiaal en ideetjes vinden. Ik heb een heel lespakket samengesteld over duurzaamheid en plastic soep en daar enkele lessen zelf uit gegeven. Want eigenlijk is dat een project waar je een heel jaar rond kunt werken. Je kan er ontzettend veel mee doen. Misschien dat ik in een volgend artikel wel eens ideetjes ga geven, dan kan je dat aan je leerkrachten geven van je kinderen (of als je zelf juf bent ideetjes uit halen)

knutselen met afval - unicorns & fairytales

knutselen met afval - unicorns & fairytales

Zelf productjes maken

Een van de leuke activiteiten, behalve knutselen met afval, die we deden en meteen combineerden met moederdag is zelf producten zoals scrub, badzout en bruisballen maken. Dat sloeg aan als een bom, zeker in bad 😉 Zelf testte ik het uit en het werkte erg goed. Super! Er was jammer genoeg ook 1 mama allergisch aan één van de ingrediënten die erin zaten. Misschien het kokosvet of de etherische olie. Maar voor de rest geen klachten en enkel erg enthousiaste kinderen.

zelf scrub maken - unicorns & fairytales

zelf scrub maken - unicorns & fairytales

Knutselen met afval

Om de kinderen aan te tonen hoeveel plastic we op korte tijd konden verzamelen liet ik ze hun plastic afval meenemen naar school. Daarvan maakten we zeedieren die we dan nadien konden ophangen samen met weetjes doorheen de school. Mooie kunstwerkjes moet ik zelf toegeven, ook al is de boodschap erachter schrijnend. Gaat jouw kind een spreekbeurt over plastic soep geven en zoekt hij nog een idee om aan te tonen dat het dringend tijd is er iets aan te doen dan kan je een zeedier maken, opgevuld met restjes plastic. Ik denk dat de boodschap bij de kinderen van mijn klas wel aangekomen is.

knutselen met afval - unicorns & fairytales knutselen met afval - unicorns & fairytales knutselen met afval - unicorns & fairytales

Nog meer artikels over duurzaamheid

Interessante boeken over duurzaamheid en het ouderschap

Zo start je duurzaam aan het nieuwe schooljaar

Leuke DIY cadeautjes voor de juf of meester die ook duurzaam zijn

10 tips om milieubewust op te voeden

Pin it

Vind je dit een leuk idee om ook met je kinderen en de klas te doen om ze bewust te laten worden van de hoeveelheid plastic we verzamelen? Pin het dan op Pinterest en ga lekker knutselen met afval, hang het rond met weetjes en zorg dat de mensen bewust worden.

knutselen met afval - unicorns & fairytales

 

Welk zeedier is jouw favoriet? Gaan jullie ook eens knutselen met afval? 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply