Wanneer kinderen geïnteresseerd raken in letters en getallen zou je ze moeten kunnen blijven boeien. Als juf zie ik vaak dat kinderen hun fascinatie kwijt raken na een tijdje omdat ze voortdurend moeten schrijven en lezen en te weinig worden uitgedaagd om creatief aan de slag te gaan. Ik ben een enorme voorstander van op een educatieve creatieve manier bezig zijn met onderwijs. Dit spel, Woblet, is een letterspel dat je op verschillende manieren kunt spelen. Je kan dit tijdens taallessen, in hoekenwerk en thuis inzetten om zo samen plezier met taal te beleven.
Een creatief letterspel
Woblet is een creatief letterspel, ontwikkeld door bordspelontwikkelaars die zichzelf het buitenbeentje noemen. Ze gaan voor “bordspellen met een meerwaarde”, al blijft plezier maken natuurlijk op de eerste plaats staan. Als een kind geen spelplezier ervaart laat het speelgoed gewoon links liggen. Onverbiddelijk. De meerwaarde ligt volgens hen dan ook erin dat je het kind, soms onbewust, tijdens het spelen ook bijkomende vaardigheden laat ontwikkelen.
Bij Woblet, dat pas vorig jaar werd gelanceerd, is de samenhang tussen plezier en ontwikkeling overduidelijk. Woblet situeert zich in de familie van de letterspelletjes en spreekt iedereen aan, van kind tot Scrabblefanaat. Woblet werkt met tweezijdige houten letterblokjes. Op elke zijde van elk blokje vind je een grote en een kleine letter. De kleine letter duidt gewoon aan welke grote letter je achteraan vindt.Er wordt gespeeld met de grote letters maar je mag altijd van elk blokje kiezen welke kant je gebruikt.Met een variatie van korte creatieve spelletjes zet het vooral in op taalplezier voor jong (vanaf eind eerste leerjaar) en oud. Voor 1 tot acht spelers.
En blijkbaar bereikt het zijn doel. Woblet wordt inmiddels in ruim 600 Vlaamse scholen gebruikt in de klas. Plezier staat voorop maar ook educatief scoort dit spel dus uitstekend.
Enorm veel speelmogelijkheden
Met Woblet kan je veel doen. In de speldoos zitten enkele spelvariaties, die je ook op de website kunt vinden en kunt afprinten. Maar niemand houd jou tegen om je eigen spel ermee te spelen. Ik denk dan bij jonge kinderen aan een sensory bak waar ze de letters in kunnen vinden. Zo kunnen ze woorden maken die beginnen met die letter. Of gewoon de letters al opscheppen en herkennen. Dit letterspel kan je op veel manieren inzetten in je taallessen.
Mini-woblet letterspel laten personaliseren?
De Mini-Woblet is een kleine reisvariant van het grote letterspel en wordt op dezelfde manier gespeeld. Elke spelomslag bevat voldoende letters voor 3 spelers. Voor meerder spelers kunnen setjes gewoon samengevoegd worden. De Mini-Woblet is bijzonder budgetvriendelijk als give away.
Je kunt een sample bestellen of het aantal benodigde exemplaren via deze link.
Voor zeer grote aantallen of een eigen versie stuur je ons best eerst een mailtje op: [email protected]
Kortingscode om dit educatieve letterspel te kopen aan korting
Ik mag met de code ‘UNICORNS‘ een korting van 5 euro op het letterspel aanbieden. Is dat niet leuk?
Speciale versie enkel voor scholen en leerkrachten nu niet alleen voor €20 i.p.v. €29,95. Je krijgt meteen ook het dubbele aantal blokjes zodat je in groepjes met de volledige klas kan spelen. Kortingscode voor sintbudget of eindejaar = SNTRKLS via de site www.woblet.eu Geldig tot 31/12/2020 Je bestelt er het gewone spel en krijgt er door je kortingscode meteen de schoolversie toegestuurd.
Passaportas
Maar naast dit leuke letterspel heb je ook hun eerste spel Passaportas. Het biedt educatieve meerwaarde, al zit die daar iets meer verstopt. Het spel kan je spelen met 2 tot 6 spelers en duurt ongeveer drie kwartiers.
Passaportas werd eind 2017 op de markt gebracht en is op het eerste gezicht gewoon een leuk reisspel. De spelers kruipen in de huid van een reisagent en dienen hun passagiers zo snel mogelijk met een vliegtuigje ter bestemming te brengen. In Passaportas kan dat gelukkig nog steeds. In het echte leven is dit jammer genoeg iets moeilijker geworden…. Maar er is meer. Naast het plezier wordt het hoofdrekenen geoefend. En doordat je van de ene wereldstad naar de andere vliegt komt er ook wat aardrijkskunde aan bod.
Maar in Passaportas leer je vooral hoe je op een leuke manier hoe je omgaat met winst en verlies. Met een beetje plagen ook. Zolang het maar liefdevol gebeurt. In Passaportas is het trouwens mogelijk om uiteindelijk samen te winnen. En ook dat heeft zijn educatieve waarde.
Je kan de reizigers ook personaliseren met eigen foto’s. Die worden dan op een stickerblad afgedrukt en naar jou opgestuurd.
XOXO Nathalie
No Comments