Unicorns & Fairytales
Activiteiten & workshops Boeken DIY Educatief speelgoed Knutselen My life Onderwijs Sensopatisch speelgoed Spelen

Superleuke activiteiten voor kinderen fan zijn van de ruimte, aarde en planeten!

Vince is fan van alles wat te maken heeft met de aarde, de planeten en de ruimte. Hij wil dan weten hoe alles eruit ziet en hoe de aarde is ontstaan enz… Ik geef ook les over de planeten in de lagere school dus vroeg of laat gaan jouw kinderen thuis komen met een heleboel weetjes en vragen over ons heelal. Kinderen die fan zijn van sterren en planeten en onze ruimte kunnen deze leuke activiteiten misschien ook wel fijn vinden. Die kunnen thuis en in de klas gedaan worden.

1. Printables en een B-bot mat over de ruimte

Ik heb voor de derde kleuterklas en eerste graad van het lager onderwijs leuke printables gemaakt, woordkaarten en een B-bot mat die je in de klas kunt gebruiken. Natuurlijk kan je die ook thuis gebruiken. Je kan de bundel (en nog andere printables HIER vinden)

 

2. Raket knutselen met kosteloos materiaal

Een heel eenvoudig maar tof knutselwerkje als je activiteiten over de ruimte zoekt: zelf een raket maken. Dat kan al met de kleinste kinderen. Een heel makkelijke TIP: spaar je WC-rolletjes en keukenrollen of kartonnen buizen. Dat is zo’n dankbaar knutselmateriaal. Echt waar. Ik maakte er bijvoorbeeld al een coole verrekijker mee die nog steeds gebruikt wordt en nu maakten we er ook leuke raketten mee. Het is simpel: je kinderen schilderen of kleuren het rolletje naar believen. Ze kunnen het zelfs nog vol kleven met glitters of steentjes of stickers. Nadien knip je stroken crêpe-papier af en kleef je ze onderaan het rolletje. Dat is het vuur van de raket. De top kan je vouwen met een stevig blaadje of aluminiumfolie.

lees ook: Superleuke knutseltips met kosteloos materiaal activiteiten over de ruimte - unicorns & fairytales

 

3. Een kijkdoos maken (of een raket bouwen) van een kartonnen doos

Heb je grote kartonnen dozen? Houd ze bij en maak er een kijkdoos of een raket van. Wij maakten zo ook eens een leuke garage uit kartonnen dozen. Je versiert de doos vanbinnen naar believen: maak er de ruimte van. Schilder de binnenkanten zwart, hang glow in the dark planeten op en zo van die Glow in the dark sterren.  Je kan ook meteorieten maken uit aluminiumfolie of werken met fluo verf om sterren te maken. Zet er Playmobil astronauten in (of teken er zelf op karton)  Gebruik je fantasie en maak er het heelal van. Zorg voor een klein kijkgaatje in de doos.

Koop hier Glow in the dark sterren en planeten

activiteiten over de ruimte - unicornis & fairytales

4. Kleef Glow in the Dark sterren en planeten

Wij hebben enkele Glow In the dark sterren en planeten gekocht en hebben ze aan de muur gekleefd in Vince zijn kamer. Altijd fijn als het donker is, want dan lichten ze op natuurijk. Vince wou ze zelf kleven. Het is dan ook kei leuk voor de kinderen. Ik weet dat ik het als kind ook aan mijn plafond had. Gezellig!

5. Sensopatisch spel

Je kan ook een sensory table makan in het thema van de ruimte. Maak zelf moon sand. Dat doe je door bloem en olie te mengen (niet teveel olie) en daar kan je sterren in verstoppen, Playmobil astronauten laten wandelen enz… Je kan ook donkere water beads klaarmaken en daar allerlei leuke dingen instoppen zoals sterretjes, mannetjes, planeten enz…

Ik maakte een artikel met 30 educatieve, creatieve en sensory play activiteiten over de ruimte

activiteiten over de ruimte - unicorns & fairytales

6. Playmobil set & ruimtemannetjes magneten maken

Leuke activiteiten over de ruimte kan je ook zelf maken. Je hebt van Playmobil toffe sets over de ruimte en ruimtemannetjes die je kunt gebruiken om een leuk DIY projectje te doen. Zo kan je met magneetjes, een lijmpistool of secondelijm en mannetjes toffe magneten maken! Naar een idee van Marta van EverydayMarta!

Hier vind je Playmobil ruimtemannetjes

activiteiten over de ruimte - unicornis & fairytales

7. Zelf een planeet maken

Planeten namaken kan ook altijd door met papier maché te werken. Net zoals we de dino eieren zouden maken. Superleuk. Laat de kinderen hun planeet schilderen en ophangen. Door te lezen en te leren over de eigenschappen en de grootte ten opzichte van elkaar kunnen ze planeten maken van verschillende groottes en kleuren! Nadien kan je ze ophangen in hun kamer of in de klas. Kei leuk!

8. Kartonnen raket versieren

Je hebt ook reuzegrote kartonnen raketten die je in elkaar kunt zetten en waar je in kunt zitten. Die kan je dan schilderen en versieren naar keuze. Leuk om in de kinderkamer te zetten en de kamer te versieren in ruimte thema! Misschien kunnen de kinderen zich dan ook verkleden als ruimteman. Je kan met karton ook zelf een raket maken natuurlijk!

De kartonnen raketten vind je hier

9. Een telescoop

Wij hebben van VTech Mijn Interactieve Telescoop gekregen en die is superleuk om te gebruiken, thuis en in de klas. Met deze telescoop voor kinderen kan je zelf foto’s maken en opslaan in de galerij. Leer alles over de planeten in ons zonnestelsel, sterrenbeelden, hemellichamen en nog veel meer! met de kaarten en de interactieve spellen en quiz. Vince mocht het meenemen naar de klas zodat alle kinderen hem eens konden gebruiken. Leuk toch?

Je kan de telescoop HIER vinden

10. Een vulkaan maken

Je kan ook met kinderen een vulkaan maken en laten uitbarsten. Vince en Lex vonden dat heerlijk! Hoe je op verschillende manieren een kei toffe vulkaan kunt maken lees je HIER.

vulkaan maken en laten uitbarsten - unicorns & fairytales

11. Zelf een poster maken

Er bestaat een superleuke stickerposter van het heelal met Glow in the dark sterretjes. Met uitzicht vanaf zuidelijk en noordelijk halfrond op de sterrenhemel. Om de sterren heen vind je de planeten en de maanstanden. Met de 640 glow in the dark stickers beplak je alle sterren. Nadien kan je hem in je kamer ophangen. Ideaal voor liefhebbers van het heelal en toekomstige astronomen!!

stickerposter heelal

12. Galaxi slijm

Je kan met het basisrecept voor helder slijm gemakkelijk Galaxi slijm maken met veel glitters en sterretjes. Heel leuk om mee te spelen en om het zelf te maken.

activiteiten over de ruimte - unicornis & fairytales

13. Op uitstap naar de Cosmodrome

Voor kleine kinderen (en ook grotere kinderen en volwassenen) is dit planetarium echt de moeite. Het is te vinden in genk, De Kattevennen. Met een 360 graden show waar je de planeten van dichtbij kunt bekijken (of andere thema’s kunt zien in een soort “dome”), een expo waar je meer leert over onze ruimte en workshops die je kunt volgen. Echt een tip!

Lees ons verslag over de Cosmodrome, want wij gingen het al bezoeken.

activiteiten over de ruimte - unicornis & fairytales

15. Een astronauten verjaardagsfeest

Kinderen die fan zijn van de ruimte en het heelal kan je misschien ook wel eens verrassen met een verjaardagsfeest in thema! Dat deden wij voor Lex en het was MEGA leuk! Wil je graag weten hoe wij alles vorm gaven ? Je kan dit lezen in mijn artikel over het feest:

Wij hadden een astronautenfeestje! Zo organiseer je een verjaardagsfeest met als thema ruimte!

astronautenfeestje - unicorns & fairytales

16. Op uitstap naar het Eurospace Center

Het stond al lang op ons verlanglijstje en afgelopen zomer kwam het ervan: we trokken naar het Eurospace center waar we op een spelenderwijze manier meer te weten zijn gekomen over ons heelal. We bleven er onder andere ook slapen. Je kan er ‘lopen’ op de Maan en op Mars en zweven in de lucht. Echt heel fijn om met je kinderen of een klas te doen.

Meer lezen: Naar het Euro Space Center met kinderen

euro space center - unicorns & fairytales

17. Toffe boekentips

Er zijn uiteraard superveel interessante kinderboeken over de ruimte, sterren en planeten. De volgende exemplaren zijn alvast de moeite waard. Die hebben we zelf. Ze zijn leerrijk en mooi vormgegeven!

Heelal (Lemniscaat)

Alle hemelverschijnselen die ze in dit mooie boek beschrijven zijn vanuit je huis te zien, boven aan de sterrenhemel. In dit boek leer je de zon en de maan kennen, de verschillende planeten en de stand van de sterren. Ook de maanfasen komen aan bod en je leert de richting bepalen aan de hand van de Poolster.  De schrijfster werkt voor NASA! Een heel betrouwbaar boek dus…

Je kan hem hier vinden

Zigzag doeboek DE RUIMTE

In dit te gekke zoekboek over de ruimte vind je enorm veel opdrachten. Hij is twee meter lang vol sterrenbeelden, gasreuzen, ruimterovers, UFO’s en buitenaardse bijzonderheden. Kopieer enkele figuren van het boek die kinderen moeten zoeken en je hebt in de klas al heel veel mogelijkheden. Op de achterkant staan weetjes. Ontdek bijvoorbeeld hoe zwaartekracht werkt, wat het woord ‘Spoetnik’ betekent en waarom Pluto niet langer een echte planeet is! Echt een toppertje om in huis te hebben! Of in de klas natuurlijk.

Je vindt hem hier

Reis naar de maan (Clavis)

De aarde is niet alleen. Zonder de zon en de maan zouden we niets zijn. Dit boek gaat dieper in op de maan. Hoe ze is ontstaan, waarom ze steeds bij de aarde blijft, wat haar invloed is en hoe ze eruit ziet. Met prachtige illustraties en foto’s van onze aarde en maan. De maan is niet alleen in het heelal. Er zijn nog vele andere manen. Kinderen zullen verwonderd zijn als ze al deze info te zien krijgen. Jupiter heeft wel 79 manen. Prachtig boek.

Je kan hem hier vinden

Onder de aardkorst (Clavis)

Het derde boek uit de reeks WOW, een serie voor dieren, planten en verschijnselen die heel bijzonder zijn. En dat is ook wat onze aarde is. Heel bijzonder. Niet alleen vanuit de ruimte en op de aarde zelf, maar ook binnenin de ruimte. Dit boek neemt je mee in de aarde zelf en laat de verschillende laagjes zien en de schatten die te vinden zijn in de aarde zoals stenen en fossielen, vulkanen, oceanen enz…

Sterren en Planeten (Clavis)

Er zijn van uitgeverij Clavis twee verschillende boeken met als titel ‘Sterren en Planeten’. Uit de “WilleWete“-reeks en ook de reeks van WOW! Het voordeel van deze leuke boeken is dat ze echt op maat zijn voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Geen te moeilijke termen en duidelijk uitgelegd. Want je kent kinderen en hun waarom-vragen. Kinderen komen meer te weten over de maan, wie de eerste mens op de maan was, de verschillende planeten en hun eigenschappen en veel meer. Er staan ook leuke opdrachten in en een mini quiz. Dat vind ik persoonlijk altijd heel leuk aan de reeksen van Clavis: je krijgt meteen ideetjes om samen met je kinderen te doen.

Je vindt hem hier

De Maan Pop-up (Clavis)

Dit is een prachtig pop-up boek voor liefhebbers van sterren, planeten en de ruimte. Dit is prachtig gemaakt. Het begint met hoe de maan ontstaan is en gaat verder naar hoe de maan rond de aarde draait en de verschillende maanstanden. Kinderen komen zo veel meer te weten aan de hand van de interactieve pop-ups. Een heel bijzonder boek dat een ideaal cadeau is voor kinderen die gefascineerd zijn van alles wat met de ruimte te maken heeft. Pareltje!!!!

Je kan hem hier vinden

Het Ruimteboek (Lannoo)

Een groot weetjesboek met prachtige illustraties. Zo kan ik het ruimteboek omschrijven. In dit boek kom je meer te weten over het heelal, het zonnestelsel, de zon, de hemel en haar sterrenbeelden, de sterren zelf, enz… Een erg informatief boek dat leuk leest door zijn grootte. Door dit boek te lezen blijf je verwonderd over het heelal en zijn oneindigheid. Het is een boek dat in mijn ogen geschikt is voor iets grotere kinderen. Een prachtig, volledig naslagwerk dat je in je collectie moet hebben staan.

Laika Kosmosheld (Lannoo)

Dit boek is typisch geïllustreerd door Emma Thyssen, die we allemaal kennen van de leuke luisterboeken Kabouter Korsakov. Er staat een massa aan informatie in over de ruimte. Een ideaal boek voor kinderen die alles willen weten over het heelal, maar die wel al zelf kunnen lezen. Want er staat zoveel door elkaar dat het leuker is om dit boek zelf te doorbladeren. Een boek boordevol info op een humoristische manier gebracht. ZO kan ik het best dit boek omschrijven!

Een inkijkje in de boeken

Hier kan je een beetje een idee vormen van de boeken!

Mijn boek !

Ben je op zoek naar leuke Speelde ideetjes met educatieve waarde? Mijn eigen boek staat vol leerrijke experimenten, opdrachten en activiteiten voor al wie van spelen houdt!

Hier kan je hem vinden! 

Pin it

Vind je dit artikel interessant? Pin het dan op Pinterest…

activiteiten over de ruimte - unicornis & fairytales

Is jouw kind ook fan van sterren en planeten en onze ruimte? Wat vind je van deze activiteiten over de ruimte? 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply