Unicorns & Fairytales
activiteiten kerstvakantie - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Buiten spelen Films Fun holiday play Hotspots moederschap must see My life Op stap painting Personal uitstappen in schoolvakanties

Activiteiten in de kerstvakantie met je gezin

De kerstvakantie komt stilletjes aan weer dichterbij. Dat betekent ook drukke dagen met al die feestdagen. Maar oh zo gezellig. Ideaal om eens wat quality time te spenderen met je gezin. Ik heb voor jou enkele tips over activiteiten kerstvakantie met je gezin!

 

Ga naar de pop-up playground

Ik moet je waarschijnlijk niet meer vertellen wat een pop-up is? Wel, nu hebben ze in Antwerpen boven de foodmarket Mercado op de Groenplaats een hippe popup binnenspeeltuin geopend. Al tot de Paasvakantie blijft de speeltuin open. Ze mikken op kinderen tussen 3 en 10 maar andere leeftijden zijn uiteraard ook welkom. Ouders ook, daar is zeker ook een leuke plek voor voorzien.  Naast klassiekers zoals een springkasteel, een kinderdisco en een ballenbad, zijn er ook speeltuigen en parcours waarop kinderen kunnen klimmen en verkennen. Van een fietsparcours en een donkere tunnel over een podium, een levensgroot spinnenweb en glijbanen.

binnenspeeltuin - unicorns & fairytales

 

Speel eens een gezelschapsspel samen

Niets zo leuk als de televisie uitzetten, de telefoons en tablets wegleggen en gewoon samen een spel spelen. Denk niet dat dit niet mogelijk is want zelfs met kleine kinderen kan je spelletjes spelen. Denk maar aan een memory of een verstoppertjesspel. Hoe klein ze ook zijn, het belangrijkste is het samen spelen en genieten. Voor de wat oudere kinderen bestaan er enorm veel spelletjes. Zoals deze leuke nieuwe spellen van Megableu. Spelletjes die je met het gezin kan spelen.

img_7998-2

 

Knutselen

Knutselen is altijd leuk. Net binnengekomen bij ons thuis is het boek ‘Fun met vingerafdrukken‘. Daar schreef ik al eerder een blog over. Maar je kan natuurlijk ook winterse knutsels maken met je kinderen. Ik verzamelde leuke ideetjes op mijn Pinterest Pagina over kerstknutsels. Daar kan je altijd wat ideetjes opdoen. Met Vince maakte ik leuke figuurtjes uit zoutdeeg om in de kerstboom te hangen (of op een andere plek) en om cadeau te doen aan oma, opa enzovoort. Een zelfgemaakt cadeautje als extraatje vind ik altijd wel leuk.

zoutdeeg - unicorns & fairytales

Wij maakten ook:
schuddebollen 
✶ kerstkaarten en inpakpapier

 

DIY (Sensory) play

Het staat al een tijdje op mijn to-do list: samen met Vince enkele leuke DIY (sensory) dingen doen. Zo gezegd zo gedaan… Ik wil het eerst wel eens testen voor ik het aan jullie ga aanprijzen natuurlijk. Je kan alvast mijn Pinterest Bord over Christmas Sensory Play al eens bekijken.

leuke kerstballen
snow paint (en een nieuwjaarsbrief)

snow paint - unicorns & fairytalesfullsizerender-442

 

Maak een kerstkaart

Knutselen is altijd fijn. Zo kan je natuurlijk zelf kerstkaartjes knutselen. Wij hebben dit jaar gekozen om online kertstaarten te laten maken bij Tadaaz. Omdat we niet goed weten wanneer we gaan bevallen leek het ons leuk om dit op deze manier te doen. Je kan ze personaliseren en eventueel met eigen foto’s laten maken. Wij hebben een gezinsfoto met de baby in de buik!

fullsizerender-424

Zet een kerststalletje

Nou ja, misschien ben je helemaal niet zo “into” kerststalletjes. Maar voor kinderen is het wel leuk. Ze spelen graag met de poppetjes. Wij hebben een Little People kerststal. Ik geef les in een katholieke school en Vince gaat ook naar daar dus hij ziet daar ook een kerststalletje staan. Daarom doen wij het ook. Een beetje herkenbaar maken. Ik vind de verhalen ook zo mooi. Ik ben ook van mening dat je niet gelovig moet zijn om van de verhalen en de boodschappen te genieten. Dus dat hoort er bij ons zeker bij.

fullsizerender-436

Maak een schuddebol

Ik maakte vorig jaar met de kinderen van mijn klas en met Vince een schuddebol. Je kan de beschrijving terugvinden op mijn blogpost DIY schuddebol.

schuddebol - unicorns & fairytales schuddebol - unicorns & fairytales

 

Maak een Nieuwjaarsbrief

Maken je kinderen in school een nieuwjaarsbrief of laat jij ze er thuis ook nog eentje maken? Bij ons zijn dat brieven. Maar ik knutsel toch wel graag iets persoonlijks eerlijk gezegd. Vorig jaar maakten we leuke alternatieven omdat Vince nog niet zo goed kon praten. Dit jaar gaan we spulletjes maken van zoutdeeg en maakten we een leuke brief die we dus met de snow paint maakte.

snow paint - unicorns & fairytales

Lees een boek voor

Er zijn ongetwijfeld leuke boekjes die je kan voorlezen tijdens kerst. Bij booksetcetera vind je niet enkel boekjes maar ook leuke spullen die daarbij horen zoals leeslampjes, leuke boekenleggers, allemaal een beetje specialer.

Wij hebben ook enkele leuke voorleesboekjes van Clavis om voor te lezen tijdens de feestdagen. Vooral het boekje ‘De Kleine Kerstboom‘ is een supermooi en leuk verhaaltje. Geschikt voor alle leeftijden vind ik (4+ staat er). ‘Noortje viert Kerstmis‘ gaat over een meisje met een poes en een hond die de kerstboom gaat versieren. Ideaal voor peuters vanaf 18 maanden.

boekje kerst - unicorns & fairytales

 

Samen koken met je kids

Hebben jullie dat ook? Het fenomeen “kind aan je been tijdens het koken” ? Vince is zo gefascineerd wanneer papa aan het koken is. Hij wil dan steeds kijken en helpen. We hebben wel een speelkeukentje maar kinderen vinden het ontzettend leuk om zelf mee te helpen. Wanneer ze groot genoeg zijn kan je samen iets lekkers maken. Inspiratie nodig? In het ‘Forest Feast kookboek voor kids‘ vind je kleurrijke en vegetarische gerechten voor jong en oud. Een boek, geschreven door Erin Gleeson, met 40 kleurrijke recepten waarin ze ook de technieken bespreekt en aandacht heeft voor de presentatie. De prenten in het boek zijn supermooi. Afwisselend geschilderd en gefotografeerd en in kindertaal geschreven. Halleluja! Makkelijke en moeilijkere gerechten die je met de kinderen kan maken. Ook ideaal om eens in de klas uit te proberen, denk ik zo! Lekkere drankjes, hapjes, gerechten, dessertjes en meer. Misschien ook leuk om als cadeau te geven aan echte kleine keukenprinsen en keukenprinsessen.

kookboek kinderen - unicorns & fairytales kookboek kinderen - unicorns & fairytales kookboek kinderen - unicorns & fairytales kookboek kinderen - unicorns & fairytales

 

Bekijk een kerstfilm op Netflix

Het aanbod op Netflix is enorm en zeker het aanbod kerstfilms. Er zit zeker iets bij om met het gezin te zien. Maak het gezellig met een kopje warme chocolademelk, een taartje, een dekentje en de lichtjes van de Kerstboom. Bekijk samen een film. De volgende films zijn beschikbaar op Netflix België…

schermafdruk-2016-12-02-11-58-36 schermafdruk-2016-12-02-11-59-04 schermafdruk-2016-12-02-11-59-14 schermafdruk-2016-12-02-11-59-39 schermafdruk-2016-12-02-11-59-53

Bezoek China Light Zoo in de Zoo van Antwerpen

In onze zoo van Antwerpen is er een leuk lichtspektakel waar je naar kan gaan kijken. Erg leuk lijkt me dit en zeker nu het zo vroeg al donker is. Maak er een leuk gezinsuitje van en bestel tijdig je tickets…

chinalight2016_web_0

Vanaf 3 december tot 15 januari toveren Chinese kunstenaars ZOO Antwerpen opnieuw om tot het sprookjesachtige China Light ZOO. Beleef een onvergetelijke avond tussen honderden reusachtige lichtobjecten in de vorm van kleurrijke dieren en bloemen die verspreid staan in de ZOO. Een betoverend lichtspektakel! Dit unieke Chinese festival reist de hele wereld rond en keert na het overweldigende succes van 2014 terug naar ZOO Antwerpen om ons te betoveren met een volledig nieuwe China Light ZOO.

 

Winterefteling!

Nog tot 31 januari kan je naar Winter Efteling gaan. Ontdek een sfeervolle wereld waar de Sneeuwprinses samen met haar Vuurprins woont en sneeuwvlokken op je neerdwarrelen. Waar de koudste dagen van het jaar het warmst aanvoelen en de avonden nog langer mogen duren. Beleef het samen tijdens de Winter Efteling. Strijk neer bij een vuur op een van de vele pleinen en luister naar de mooiste winterse liederen. Of schuif aan tafel en verwen jezelf met poffertjes, een flinke kom erwtensoep met een broodje worst en een kop warme chocolademelk.

1024x576-winterefteling-antonpieckplein-avond

Plan een activiteit of een uitstapje

Je vindt een handig overzicht met activiteiten per regio op Uit met Vlieg. Een leuke binnenactiviteit, een indoor pretpark, museum, workshop, concert, theater… Altijd leuk om de dagen te doorbreken met uitstapjes.

 

 Of doe dit…

✵ Speel een gezelschapsspel
✵ Speel verstoppertje
✵ Tentenkamp bouwen met lakens en kussens
✵ Bouw een grote toren met duplo of lego
✵ Speel in de sneeuw (als er sneeuw is)
✵ Zoek op Pinterest naar een leuk knutselwerk
✵ Ga wandelen
✵ Maak een leuke schilderij
✵ Speel met klei
✵ Bak iets lekkers (koekjes, een taart, cake)
✵ Ga eens naar een museum
✵ Zoek op of er interessante workshops in de buurt zijn
✵ Zoek op of er iets leuks te doen is in je gemeente
✵ Maak verse chocolademelk, kruip onder een deken en zet een leuke film op
✵ Organiseer een speeldate
✵ Ga naar een (binnen)speeltuin
✵ Lezen, tekenen…
✵ Ga naar een toneel
✵ Organiseer een playdate
✵ …

 

Wat gaan jullie doen in de Kerstvakantie? Tips? 

XOXO Nathalie

 

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

pinit fg en rect red 28 - Activiteiten in de kerstvakantie met je gezin

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Lees vorig bericht:
    Webshoptip PUURRR.

    Een ideale naam voor een webshop met deze mooie houten spullen: PUURRR. Misschien kennen jullie deze shop al wel van...

    Sluiten