Unicorns & Fairytales
foto's met een smartphone - unicorns & fairytales
Get inspired My life Personal

Mooie foto’s maken met je smartphone, het kan!

Ik krijg wel eens te horen dat mensen mijn foto’s leuk vinden. Ze vragen dan met welk toestel ik ze trek. Eigenlijk heel simpel: ik maak foto’s met mijn smartphone. Ik begrijp die vraag heel goed want voor ik me verdiepte in leuke foto’s dacht ik ook dat alle mooie exemplaren met een professioneel toestel werden getrokken. Maar niets is minder waar. Ik geef je graag enkele tips.

Foto’s met een smartphone

Foto’s met een smartphone maken is eenvoudig. Je hebt hem overal bij de hand. Eerst en vooral moet je natuurlijk wel een smartphone hebben met een degelijke camera. Zelf heb ik een iPhone 6S maar ik ben eigenlijk al op zoek naar een ander model. De nieuwe iPhone X bijvoorbeeld die eraan komt zou weer een vernieuwe camera hebben. De camera’s van de nieuwe iPhones zijn door de jaren heen elke keer verbeterd. Dat zien we onder andere terug in de haaks geplaatste achtercamera’s van de iPhone X. Hij heeft een 12 megapixel groothoek- en telelenscamera. Zo wordt het mogelijk om scherptediepte-effecten te creëren. Iets wat erg mooi is vind ik persoonlijk. Dat mis ik een beetje aan mijn versie. De Iphone X prijs is wel niet goedkoop en zal tussen de 1159 en 1329 euro liggen. Sparen dan maar?

5 tips om betere foto’s te trekken met je Smartphone

1. Veeg voor gebruik je lens schoon

Ja hoor, je zou het niet zeggen maar het doet wel iets aan je foto’s. Je smartphone ligt op tafel, zit in je handtas of je broekzak of is door kinderhandjes gegaan. Daardoor kan de lens een waas krijgen. Veeg je lens dus schoon voor je een foto gaat maken. Dit doe ik nu standaard.

2. Zoek daglicht op maar vermijd direct zonlicht 

Foto’s met een smartphone maken heeft als nadeel dat de foto’s enkel bij daglicht het beste zijn. De flits op je camera zorgt zeker niet voor mooiere foto’s. Daglicht is natuurlijk altijd het beste. Dat zorgt voor mooi heldere en scherpe foto’s. Hoe donkerder, hoe meer ruis en onscherp je foto zal zijn en dat levert natuurlijk geen mooi plaatje op… Op onderstaande foto zie je bijvoorbeeld heel wat schaduw. Ik ben op een bepaalde plek moeten gaan staan om mijn eigen schaduw te vermijden.

bloementuin - unicorns & fairytales

3. Gebruik de raster optie om rechte foto’s te trekken

Zet de raster optie aan zodat je met de hulplijnen rechte foto’s kan maken. Ideaal wanneer je foto’s maakt van gebouwen, interieur en bijvoorbeeld de zee, een uitzicht. Zorg dan dat je horizon recht staat. Met bepaalde apps kan je ook je foto recht zetten.

4. Speel met instellingen om je foto mooier te maken 

Met de instellingen zoals belichting, saturatie, scherpte, … kan je je foto’s wat aanpassen. Van donkere foto’s kan je mooie heldere plaatjes maken. Je kan een stempel drukken met de soort foto’s die je plaatst. Ik maak zelf mijn foto’s altijd helderder en zet er dan een filter overheen. Ze krijgen een donkere blauwige schijn. Dat doe ik nu bij alle foto’s die ik op instagram plaats. (@unicorns_and_fairytales)

5. Werk met je sluitertijd bij actiefoto’s!

Heb jij dat ook dat je bij de minste beweging een blurry foto krijgt? Wel, dan moet je eens spelen met de sluitertijd ofwel ‘shutter speed’ in het engels. Sluitertijd werkt in delen van een seconde. Dat wil iets vertellen over de snelheid waarmee je lens open en dicht gaat. De technische details bespaar ik je maar zie het zo: wanneer je een foto van een bewegend object wil maken kan je beter een sluitertijd van 1/500 gebruiken dan van 1/25. De sluitertijd van 1/500 zal je foto doen bevriezen.

foto's met een smartphone - unicorns & fairytales

Tips qua styling

Natuurlijk moet jij het zelf weten hoe je je foto’s graag hebt. Ikzelf vind het leuk om mooie plaatjes te hebben op Instagram (niet alles in wat het lijkt, dat weet ik ook wel) Het is mijn verzamelplek van mijn wondere kunstwerkjes. Dit zijn mijn tips voor jou:

1. Zorg voor een mooie achtergrond

Zelf knap ik af op plaatjes waar rommel op de achtergrond ligt. Tenzij het de bedoeling is. Je kan ook een mooie rommelige achtergrond hebben natuurlijk.

2. Pas je een beetje aan aan het seizoen 

In de herfst zal je vaker decoratie vinden in mijn foto’s die met de herfst te maken hebben zoals herfstbladeren en vruchten. In de zomer bloemen enz…

3. Zet het object waarop je wil focussen niet in het midden 

In de fotografie wereld geldt de regel van derden. Je snijdt dan de foto in je hoofd in 3 en plaatst het object op één van de snijlijnen.

4. Probeer creatief te zijn 

Elke keer weer dezelfde foto van je kinderen wordt saai. Probeer een beetje creatief te zijn. Tenzij je natuurlijk de foto’s enkel voor jezelf maakt en het voor jou niet uitmaakt. Maar hier op de blog denk ik dat jullie het vrij snel beu zouden zijn als ik telkens weer dezelfde foto maak. Ik weet het, klinkt wat raar hé. Maar tegenwoordig haal ik vaak inspiratie door op zoek te gaan naar creatieve instagrammers en ik doe er zelf iets mee.

5 Maak gebruik van apps

Er bestaan erg leuke apps die je kan gebruiken. Eigenlijk zijn er een aantal die erg op elkaar lijken. Overal kan je wel iets doen met belichting, saturatie, filters enz… Sommigen zijn dan gespecialiseerd in lichteffecten of maken achtergronden blurry enz… Dit zijn enkele apps die ik gebruik: VSCO, Lightroom, Snapseed.

sensopatisch spel thema herfst - unicorns & fairytales

Boekentip!

Wanneer je er vaak foto’s met een smartphone maakt en er mee bezig bent, wat opzoekwerk verricht en tips vraagt aan anderen kom je al heel wat te weten. Zilverblauw, de auteurs van het boek ‘Shoot!’ , waarin je tips krijgt om met je digitaal fototoestel foto’s te maken hebben nu ook een nieuw boek op de markt: ‘Snap!’. Uiteraard mocht die niet in mijn collectie ontbreken. Het boek geeft jou inzicht in de foto’s die je met een smartphone kunt maken, biedt je tips en inspiratie en een heldere eenvoudige uitleg over de iets technischere aspecten. Hier kan je zeker iets van leren wanneer je nog niet zo bedreven bent met fotograferen met je smartphone.

foto's met een smartphone - unicorns & fairytales

 

Ben jij gedreven in het maken van foto’s met een smartphone ? Wat is jouw ultieme tip? 

XOXO Nathalie

 

 

 

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Caroline
  23 oktober 2017 at 10:04

  wow wat een leuke blog! Ik heb wel nog een vraagje, ik knoei nog volop met de resolutie. en heb al gegoogeld maar geen goede info gevonden, misschien kan jij me helpen? Als ik mijn foto’s afdruk zijn ze best wel vaag terwijl ik wel wat pixels heb op mijn Huawei.
  Ik kan kiezen tussen verschillende resoluties:
  13M 4160x 3120 (4:3)
  10M 4160x 2336 (16:9)
  10M 3104x 3104 (1:1)
  8M 3264 x 2448 (4:3)
  6M 3264 x 1836 (16:9)

  Weet jij wat ik moet kiezen of wat dit allemaal wil zeggen?

 • Reply
  Barbara Gelens
  23 oktober 2017 at 20:08

  Volgens mij moet je voor kwaliteit een zo hoog mogelijke resolutie aanhouden…
  Goede tips! En inderdaad: een beetje styling en een goede compositie doen het meeste voor je foto!

Leave a Reply