Unicorns & Fairytales
verjaardag Vince - Unicorns & Fairytales
moederschap Ontwikkeling Personal

Oma, zeg maar tegen de Paashaas dat hij niet moet komen!

Ja, dat kwam er uit de mond van mijn driejarig prinsje. Drie jaar ja, ‘the horrible three’, ‘three-rex’, ‘ik ben drie en ik doe het ni’ en zo kan ik wel even doorgaan. We zijn op een leeftijd beland die zowel geweldig is als soms écht horrible. Maar hey, don’t worry, er zijn mama’s die ik spreek, die deze fase zonder enige moeite door zijn gegaan en zo niet, dan weet je dat wij alvast in hetzelfde schuitje zitten. Hier de kleuterpraat bij ons thuis…

 

“Ik moet ik moet…ik moet nix!”

Dat Vince welbespraakt is dat merkten we al héél vroeg. Hoe laat hij ook was met stappen, zo vroeg was hij met praten. Hij was geen rustige ‘ik lig hier en ik kijk rustig en vrolijk een beetje rond’. Nee, hij was een drukke baby die veel brabbelde, krijste zodat iedereen dacht dat hij mishandeld werd en bewoog, steeds bewoog. Hij zat of lag nooit stil. Nooit, nee echt. N-O-O-I-T. Behalve in zijn slaap natuurlijk. Hij zei/zegt ook alles na. We herkennen onszelf enorm in zijn woordenschat. Niet verwonderlijk natuurlijk dat zijn antwoord was op wat wij zeiden tegen hem, nl. ‘Komaan Vince, jij moet nu je broek aandoen’ was: “Ik moet, ik moet? Ik moet niks”. Zucht… Waarom in hemelsnaam hebben wij dat heel de tijd gezegd toen Vince zijn zinnen steeds begon met “Mama, jij moet… Papa, jij moet…”. Eigen schuld dikke bult? Zeg nu maar eens tegen hem dat HIJ dat niet mag zeggen.

tripp trapp - unicorns & fairytales

stoel: Stokke – Tripp Trapp // kledij: zara

“Zeg maar tegen de Paashaas dat hij niet moet komen zenne”

Nog zoiets. Ook bij oma en opa is hij bijdehand. Vince wou niet slapen. De volgende dag was het Pasen en gingen ze paaseitjes rapen. Vince kwam telkens uit zijn bed en op een bepaald moment zei oma: “Vince, als je nu nog een keer uit je bed komt dan bel ik de Paashaas om te zeggen dat hij niet moet komen hé.” Waarop Vince enkele minuten later uit zijn bed kwam en zei tegen oma: “Het is maar even om te zeggen dat je tegen de Paashaas mag zeggen dat hij niet moet komen.”

Trui: House of Ninoh // broek: Vingino // Schoenen: Zara

“Jij moet kijken mama!”

Zo stond ik laatst aan de auto met twee krijsende kinderen voor school. Lex in de autostoel (nog op de kinderwagen), waar hij helemaal niet zo graag inzit als hij niet meer moe is (hij was dus net wakker) en Vince al in zijn autostoel in de auto. Een serenade kwam uit mijn auto. Mensen kwamen voorbij met grote ogen. De meesten onder hen, ook mama’s, met een blik van: “Yes, been there, done that, feel you woman.” Oef. Wat een verschil met aan zee waar mensen ons bekeken alsof we onze kinderen mishandelden. Ik vroeg aan Vince: “Waarom krijs jij nu zo? “. JIJ (snik) MOET (snik) KIJKEN (snik) NAAR DE (snik) KERK! “Ooooh ja Vince ik zie het, daar hé”. Zijn blik veranderde, ik kreeg een glimlach en alles wat terug oké. Say what?

Kinderwagen: Stokke XPlory + board

Ze komen zonder handleiding

Wauw, het ouderschap is toch soms moeilijk. Verdomme toch. Waarom hebben die kinderen geen handleiding? Elk ding is goed om ofwel een supervrolijk ofwel een superirritant kind te hebben. Als de ene ‘moeilijke fase’ gedaan is, dan staat de andere voor de deur. Gelukkig zijn de mooie momenten echt wel zo mooi dat ze de minder leuke momenten doen vergeten. Nou ja, vergeten… 😉

 

Mooie, oprechte momentjes

Maar Vince kan ook zo lief zijn. Zo beleefd, zo schattig, zo eerlijk. Vooral tegen zijn broer kan hij echt lief doen. Dan verbaas je je soms over het feit dat ze zulke monsters kunnen worden. Eigenlijk moet je vooral eens goed kijken naar jezelf. Wanneer Vince zulke bijdehandse antwoorden geeft, dan is dat meestal een antwoord dat wij ook wel eens geven aan elkaar of tegen hem. Kan je het hem dan kwalijk nemen? Vooral dus het goede voorbeeld geven is heel belangrijk. Maar ook wij zijn geen perfecte mensen natuurlijk. We proberen op onze taal te letten of op onze antwoorden maar we beseffen dat dit dus niet altijd lukt. Zeker niet met ons taalvaardig mannetje. En wie denkt nu dat ze het tegen je gaan gebruiken ?!

kleuterpraat - unicorns & fairytales

Er zit een gat in mijn boek‘ – Hervé Tullet – uitgeverij Lannoo

 

En? Hoe gaat dat bij jullie? Herkenbaar of helemaal niet, deze kleuterpraat? 

 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Roelina
  24 april 2017 at 08:49

  Heel, heel, heel erg herkenbaar! Feel you too woman ?

 • Reply
  Heleen
  24 april 2017 at 09:52

  Hihi, moet er stiekem wel om lachen hoor. Lekker bijdehandje is het! Ik herken het van mij werk (kinderopvang) wel ja!

 • Reply
  Jess
  24 april 2017 at 11:49

  Je kinderen zijn echt zo’n goede spiegel ? wij zeggen soms ook dingen die we hopen dat Ellie niet zal nazeggen. Op die momenten zal het niet leuk zijn, maar ik vind de situaties wel ‘grappig’. Ik hou mij echt al vast voor de 2-ik-zeg-nee en de 3-dat-wil-ik-ni….

 • Reply
  Lieke van Veen
  25 april 2017 at 15:53

  Het lijkt me ontzettend lastig. Ik heb zelf geen kinderen, alleen een neefje van bijna 1 jaar. Maar met kinderen is het altijd goed oppassen. Ze nemen zo snel dingen over. Hij kan dan nog niet praten, maar hij doet wel al dingen na.

Leave a Reply