Unicorns & Fairytales
educatieve posters - unicorns & fairytales
kids musthaves Musthaves Onderwijs Ontwikkeling Webshoptips Winactie & Give away

Hoe kan je je kind thuis (spelenderwijs) helpen met schoolwerk?

Ik denk dat het herkenbaar is wanneer ik zeg dat huiswerk of schoolwerk bij kinderen vaak als negatief wordt ervaren. Er moet ook een hervorming komen qua huiswerk denk ik. Belangrijk is om spelenderwijs met je kinderen bezig te zijn waarbij het educatieve gekoppeld wordt aan het aangename. Quality time is zo belangrijk.

Spelenderwijs oefenen

In de kleuterklas en eerste graad vind ik het persoonlijk heel belangrijk dat kinderen niet overstelpt worden met huiswerk. In de kleuterklas zal dat sowieso niet echt zijn. Vanaf het eerste leerjaar leren ze schrijven en lezen. Uiteraard moet dit geoefend worden. Vanaf het tweede leerjaar moeten ze de tafels van vermenigvuldiging leren en de klok lezen en in het derde moet dit nog verdergezet worden. Daarna komen er nog vele dingen aan die ze in hun hoofdje moeten opslaan. Die zaken dienen geautomatiseerd te worden (zie volgend puntje) en zijn belangrijk. Maar huiswerk geven om maar te geven vind ik onnodig en belastend. De kinderen hebben al zo weinig quality time en wanneer ze na een schooldag die erg veel prikkels met zich meebrengt nog eens opnieuw een extra blaadje moeten maken is dit allesbehalve fijn. Maar wat ik nu al doe met Vince (omdat hij erachter vraagt, hij is erg geïnteresseerd in tellen, kleuren en letters) is op een spelenderwijze oefenen en zo tegelijk leren. Want je mag niet vergeten dat door middel van spelen kinderen ook belangrijke vaardigheden leren. Spelen is zo belangrijk!

lees ook: Leuke activiteiten (voor op de speelplaats)

lees ook: zo wordt lezen écht leuk

5 leuke tips hoe “leren” ook leuk kan zijn

Er zijn ongelooflijk veel manieren om iets leuk te maken. Ik heb er honderden in mijn hoofd zitten. Naargelang het thema doe je natuurlijk andere dingen. Maar eigenlijk moet je even out of the box denken. Hoe kan ik iets dat in eerste instantie saai lijkt (bijvoorbeeld letters leren) op een leuke manier aanleren/oefenen. Wat kan anders? Welke materialen heb ik beschikbaar en hoe kan ik plezier brengen in het leren.

Bijvoorbeeld:

 1. Oefen de letters en de cijfers door ze in het zand te schrijven : met de vinger, met een stokje, met andere spulletjes de letter leggen. Je kan ze ook in klei schrijven, op het bord, met krijt, met vingerverf, met scheerschuim…
 2. Schrijf rekenoefeningen op houten stokjes en laat ze in het juiste potje met het getal zetten
 3. Kleuren leren aan de hand van gekleurde bolletjes sorteren in het juiste potje of door in de auto op zoek te gaan naar bepaalde kleuren van auto’s (al hebben de auto’s tegenwoordig minder felle kleuren)
 4. Vaak thuis het uur vragen (kijk wel of het een rond uur is, half uur of kwart voor/over indien ze nog niet verder staan dan dit en zorg dat je dezelfde benaming gebruikt als ik de klas om verwarring te vermijden. Voor dyslectische kinderen is OVER en VOOR verwarrend, dan kan je beter VOOR en NA gebruiken…)
 5. Speel om ter hoogtste met kaarten om je kinderen de waarde van cijfers bij te brengen en gebruik de juiste termen: dit is minder dan, meer dan, evenveel als…
educatieve posters - unicorns & fairytales

bron: teacherspayteachers

bron: mama miss designs

 

Meer tips over spelenderwijs leren nodig? Laat het mij onderaan de comments weten of stuur een mail en dan bekijk ik de mogelijkheden van blogposts. 

 

Automatiseren is belangrijk

educatieve posters - unicorns & fairytales

Het is erg belangrijk dat de kinderen bepaalde dingen automatiseren. Dit houden ze bij om andere vaardigheden te kunnen leren. Zo heb je de tafels van vermenigvuldiging nodig om te leren cijferen maar je hebt ze evengoed in het dagelijks leven nodig: om snel en handig te kunnen rekenen. Lezen en schrijven heb je ook nodig. De algemene ontwikkeling is belangrijk en soms moeten de kinderen wel eens dingen leren waarvan je denkt: waarom moet dit nou? Kinderen vragen me ook soms waarom ze iets moeten kunnen want er bestaan toch rekenmachines en er is google 😉  Maar zo eenvoudig is het niet…

educatieve posters - unicorns & fairytales

Natuurlijk heb je kinderen die moeite ondervinden met het leren lezen en schrijven. Soms kampen ze ook met dyslexie, dyscalculie, dysorthografie en noem maar op. I know, dit is zeker geen pretje. Vooral voor de kinderen heel frustrerend. Maar… hiervoor bestaan er in de lagere school (en normaal gezien in het middelbaar ook) STICORDI maatregelen. Dat zijn middelen om te helpen zoals schrappen in het aantal oefeningen, langer tijd krijgen, hulpmiddelen mogen gebruiken zoals een tafelkaart, rekenmachine om bewerkingen uit te rekenen, leeskaart enz… Deze waaier zou hen ook al heel erg op weg helpen. Daar ben ik zeker van. Hier zijn alle educatieve posters van Lesmaatje gebundeld in een handige waaier.

educatieve posters - unicorns & fairytales

Leren leren

In de hogere jaren is het LEREN LEREN dan weer belangrijk. Ik geef nu les in het zesde leerjaar (heb ondertussen al in elk leerjaar gestaan) en ik ondervind vooral dat kinderen niet goed meer weten hoe je iets onder de knie krijgt. Ofwel lezen ze gewoon de tekst, schrijven ze over in de veronderstelling een schema gemaakt te hebben of leren hun les vanbuiten. Maar eigenlijk weten ze dan echt niet wat ze leren. Opletten in de klas en actief meedoen is stap 1, maar we weten allemaal dat dit soms voor kinderen moeilijk is. (De uitdaging van de leerkracht om de lessen zo boeiend en actief mogelijk te maken, al is dat natuurlijk niet ALTIJD mogelijk). Uitleg durven vragen is stap 2 en dan heb je stap 3: de vaardigheid krijgen om te onderzoeken, ontdekken en zo écht weten met wat ze bezig zijn. Ik ging vroeger extra opzoekingswerk verrichten wanneer ik iets niet begreep. Ik kon héél goed vanbuiten leren maar dat is een vaardigheid. Dat wil niet zeggen dat je dan effectief wéét waarover je bezig bent.

TIP: leer je samen met je kind? Laat hen dan uitleggen wat ze moeten doen aan jou. Zo kan je horen en zien of ze effectief begrijpen waarmee ze bezig zijn. Laat hen in hun eigen woorden antwoorden vinden op bepaalde vragen.

educatieve posters - unicorns & fairytales

 

Educatieve posters

Wat een grote hulp kan zijn, is bepaalde vaardigheden zo vaak aanreiken dat het een gewoonte wordt. Je kent nog allemaal de regeltjes om de persoonsvorm en het onderwerp te vinden? Of de tafelkaart? Onthoudblaadjes? Zowel in de klas als thuis zijn dit belangrijke hulpmiddelen. In de klas bijna overal een evidentie. Ik ken geen enkele klas waar geen educatieve posters (wandplaten is een mooiere term in het onderwijs) aan de muur hangen. Maar niemand zegt dat die niet thuis gebruikt mogen worden. Bij Lesmaatje vond ik zelf dé ideale wandplaten. Ik heb ze voor in mijn klas maar ze zijn voor iedereen beschikbaar. Ze hebben ook een handige waaier van al hun posters waardoor je kind alle posters zo bij de hand heeft. Handig!

educatieve posters - unicorns & fairytales educatieve posters - unicorns & fairytales

Lesmaatje: educatieve posters

Bij Lesmaatje vind je handige educatieve posters van rekenen en taal én voor kleuters. Ze zijn volop bezig om nieuwe reeksen te maken. Zelf heb ik ze allemaal en ben er zeer tevreden over.

“De educatieve posters van Lesmaatje.nl maken leren nog leuker! Ze sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen, zijn aantrekkelijk vormgegeven en hebben een overzichtelijke, heldere structuur. Passende referentie-illustraties maken de soms gecompliceerde lesstof makkelijker te begrijpen. Dagelijks worden de leerlingen met de posters geconfronteerd waarvan ze de strekking als vanzelf onthouden. De posters hangen in de klas en kunnen tussendoor gebruikt worden om te oefenen. Leerlingen die veel moeite hebben met het automatiseren kunnen de poster(s) bijvoorbeeld gebruiken als ‘spiekbriefje’ bij het zelfstandig werken. De educatieve posters van Lesmaatje.nl zijn ook zeer geschikt voor thuis. “

educatieve posters - unicorns & fairytales

 

XOXO Nathalie

 

 

 

 

You Might Also Like...

37 Comments

 • Reply
  Florence
  24 oktober 2017 at 06:53

  De kleuter wandplaten zouden zo mooi zijn voor in m’n peuter-eerste kleuterklas. De allerkleinsten zouden heel wat kunnen opsteken met deze duidelijke en leerrijke platen!
  Alvast een fijne herfstvakantie!

 • Reply
  Stephanie
  24 oktober 2017 at 07:25

  De rekenset platen zouden heel welkom zijn voor mijn dochter die gestart is in het 1ste, voorlopig gaat het allemaal heel vlot en zoekt ze overal een manier om te rekenen. Deze platen kunnen dan een mooie aanvulling zijn!

 • Reply
  Tamara
  24 oktober 2017 at 08:21

  De kleuterplaten zijn leuk voor in mijn kleuterklas 🙂 Ik vind ze ook erg leuk voor in de slaapkamer van mijn eigen zoontje!

 • Reply
  Michelle Beauprez
  24 oktober 2017 at 08:53

  De educatieve posters rond taal vind ik super! Ze zouden leuk zijn om te gebruiken in mijn logopedische praktijk ??

 • Reply
  kate buvens
  24 oktober 2017 at 13:12

  ik heb een dochter in het derde leerjaar, die volop vanalles aan het leren op vlak van taal en rekenen. Zulke posters in huis kunnen haar misschien wat stimuleren om “makkelijker” aan haar huiswerk te beginnen, of alleszins te helpen 😉 Nu is het enkel maar de tafels van Kapitein Winokio die we hebben ophangen, maar deze kwam al goed van pas, voor grote toetsen.
  En de tweede dochter moet nog naar het 1e leerjaar gaan, dus voor haar ook al leuk om in aanraking mee te komen.
  samengevat: ik zou kiezen voor de taalposters voor onze 7 jarige, en de kleuterposters voor onze kleuter van 4 !

 • Reply
  Lissy
  24 oktober 2017 at 13:47

  Ik wil heel graag mee doen voor mijn schoonzus. Zij geeft in New York Nederlandse les aan kinderen met een Nederlandstalige ouder. Het gaat hier om een privé-instantie die vergadert in de kelder van de directrice wegens gebrek aan middelen. De lessen zelf kunnen gelukkig wel in een deftiger lokaal doorgaan. Al vaak hebben we gemerkt dat ze voor bedrijven, zelfs Clavis, die ook in NY zitten, uit de boot vallen omdat ze niet onder de gesubsidieerde categorie onderwijs vallen. Ik wil hen dan ook heel erg blij maken met de posters voor kleuters. Want dat is haar doelgroep.

 • Reply
  Hadassa
  24 oktober 2017 at 21:09

  Ik vind de posters vrolijk en nieuwsgierig makend. Ik zou als juf van gr 5/6 en rekenspecialist op de Bernadetteschool in Loo de kinderen en collega’s graag verblijden met de rekenposters.

 • Reply
  Laura
  25 oktober 2017 at 06:34

  Zouden super mooi staan in mijn klasje. Ik studeer (normaal) dit jaar af en dit zou een moie en bruikbare beloning zijn! Ze zijn didactisch de moeite waard en ze zijn dan nog eens mooi ook!

 • Reply
  Ilona
  25 oktober 2017 at 08:48

  De kleuterposters zijn leuk! Wij gaan beginnen met thuisonderwijs, en dit zou zo handig zijn. Lesmateriaal hoeft niet saai te zijn!

 • Reply
  Jo-Lynn
  25 oktober 2017 at 09:12

  Ik vind je blogje ongelofelijk interessant! Ik zou de kleuterplaten voor mijn kids kiezen of de vervoegingen van de werkwoorden voor mijn leerlingen 🙂

 • Reply
  Sharon de Ridder
  25 oktober 2017 at 11:00

  Wat een leuke, vrolijke posters! Mijn dochter heeft sinds kort huiswerk; deze posters zouden mij ook helpen om haar te kunnen helpen. Ze zijn vrolijk, overzichtelijk en duidelijk: perfect dus! Ik zou voor een taalset gaan 🙂

 • Reply
  Hannah
  25 oktober 2017 at 23:10

  Kiezen is nooit mijn sterkste kant geweest… Ook nu kan ik niet kiezen, want zowel rekenen, taal als posters voor kleuters zouden in mijn logopedielokaal van pas komen en de boek wat opvrolijken 🙂

 • Reply
  Sanne Brosens
  26 oktober 2017 at 20:07

  Super voor in mijn zorgklasje! Ik kies dan ook voor de set kleuterposters! ?

 • Reply
  Jennifer
  26 oktober 2017 at 20:27

  Ik zou ook blij worden van de kleuterplaten voor m’n kleutertje.
  Liefs

 • Reply
  Sofie Goormans
  26 oktober 2017 at 20:42

  De educatieve posters van taal zouden echt wel van pas komen voor mijn dochtertje Janne van 6 jaar die in het eerste leerjaar zit. Dokters hebben vorig jaar vastgesteld dat zij dyspraxie (ontwikkelingsstoornis) heeft. Elke dag werkt zij mega hard, zodat ze net als als al haar vriendjes mee kan in de klas #elkkindisuniek

 • Reply
  Lyn
  26 oktober 2017 at 21:14

  Wat een leuke winactie, ik zou graag de kleuterset willen winnen voor mijn nichtje.

 • Reply
  Lore
  26 oktober 2017 at 21:20

  De kleuterposters zouden super leuk zijn om op te hangen in de peuter-/ eerste kleiterklas waar ik nu werk. We verhuizen deze week met de hele shool dus enkele leuke posters om de nieuwe klas op te fleuren zijn altijd welkom!

 • Reply
  Z. Kumru
  26 oktober 2017 at 21:59

  Zinsontleding! De oudste zit in groep 6 en kan wel wat ondersteuning gebruiken!

 • Reply
  Liesbet Rombaut
  26 oktober 2017 at 23:29

  De set kleuterposters zou leuk zijn voor in mijn logopedielokaal in het buitengewoon onderwijs. Ze zijn zo handig én mooi! Ik kende ze nog niet.

 • Reply
  Stefanie
  27 oktober 2017 at 13:13

  Hallo, moi blogartikel! Ik kende dit nog niet maar lijkt mij heel intetessant. Ik geef NT2 en zo’n posters kunnen dan een extra hulpmiddel zijn. Bv. de leestekens, te of de ( niet makkelijk) 🙂

 • Reply
  Elke
  27 oktober 2017 at 14:10

  De kleuterplaten zouden prachtig staan in het klasje van ons zoontje Lenn! Hij heeft de beste juf van de wereld die zich met hart en ziel inzet, dus ze zou dit zeker verdienen voor haar klasje 🙂 duim duim

 • Reply
  Rebecca
  27 oktober 2017 at 16:16

  De posters voor de kleuters passen mooi in de nieuwe school Daltonschool De Vinkjes in Wuustwezel. Een nieuwe school verdient een mooie start en alle hulp is welkom.

 • Reply
  Liesbeth
  27 oktober 2017 at 21:04

  Dat is handig! Ik vind de kleuterposters heel mooi voor onze groep 2/3 maar ook de tijdenposter is heel handig!

 • Reply
  Evy
  28 oktober 2017 at 06:13

  Ik zou voor de kleuter gaan.
  Waarom?
  Mijn popje mag na de paasvakantie starten met school. MAAR wij verhuizen binnenkort naar Spanje. Dus zij zal in het Spaans aangeleerd krijgen. En mijn man en ik vinden het toch belangrijk dat zij haar Nederlands ook blijft onderhouden!

 • Reply
  Petra de Mooij
  28 oktober 2017 at 08:19

  De kleuter wandplaten… zou echt te gek zijn voor mn kleine liergierige moppie Lotus. Met haar 3,5 jaar is ze echt al toe aan de basisschool. Deze platen zijn erg leerzaam, zo kan ze cijfers en letters leren herkennen❤

 • Reply
  Tamara Stoc
  28 oktober 2017 at 20:04

  Het alfabet voor Emma, heel erg bezig met letters, maar soms best nog moeilijk!

 • Reply
  Kizzy Van Velthoven
  29 oktober 2017 at 06:54

  Ik doe graag mee voor de kleuterposters. Ze zouden mooi staan in mijn zoontje zijn kamer en zullen voor eindeloos spelplezier zorgen.

 • Reply
  Tine
  29 oktober 2017 at 16:40

  Als juf in het buitengewoon onderwijs hebben onze kids het wel vaker moeilijk om dingen te automatiseren. Ook wij maken gebruik van STICORDI-maatregelen en werken volledig op het niveau van het kind.

  Een keuze maken is niet simpel, maar als ik er 8 kon kiezen ging ik voor de poster van de breuken, de tafels, de tijden, woordsoorten, voorzetsels, het lichaam, tellen en de laatste keuze kan ik echt niet maken, dus die is voor jou 😀

  Duimen maar!

 • Reply
  MarjonS
  29 oktober 2017 at 18:10

  Ik doe graag mee voor decrekenposters. Ik werk in het onderwijs en daar zijn te top voor!

  Volgen deed ik je al dus nu duimen maar.

 • Reply
  Sofie Dauw
  30 oktober 2017 at 09:41

  Wij duimen voor de posters van het metriek stelsel en deze van de spellingsregels! Ze zouden absoluut van pas komen in mijn logo-praktijk…

 • Reply
  Caroline Minderhoud
  30 oktober 2017 at 10:14

  Ik zou kiezen voor de kleuterwandplaten. Met vriendelijke groeten Caroline

  • Reply
   Caroline Minderhoud
   30 oktober 2017 at 10:16

   Om op te hangen in mijn oudste zoon z’n slaapkamer en later bij de jongste.

 • Reply
  Yvonne Drenth
  3 november 2017 at 17:49

  Posters over spelling en grammatica! Super voor mijn (toekomstige) RT-praktijk!

 • Reply
  fatima
  3 november 2017 at 22:13

  super!! ik doe graag mee
  ik kies voor Set educatieve posters, rekenen compleet hiermee stimuleer ik zeker mijn dochter ( 1ste leerjaar).

 • Reply
  donna de ryck
  4 november 2017 at 13:06

  Oh wat een geweldig leuke posters! We hebben net onze gang geschilderd en zoeken nog een leuke manier om hem aan te kleden. Deze posters zouden kei mooi zijn! Ons zoontje zit in het tweede leerjaar, onze dochter in de derde kleuterklas en ik geef les in het derde leerjaar. Dus die van de klok (voor Korneel), die van de lengtematen, de breuken en de woordsoorten (voor school) en die van de tijden (voor Fien). Er zijn er veel te veel leuke! Dat wordt moeilijk kiezen. Wij duimen!

 • Reply
  Femke Dekker
  4 november 2017 at 21:52

  Leuk! Ik zou voor de rekenposters gaan om ze op te hangen in het rekenatelier bij ons op school.

 • Reply
  Amarens
  26 november 2017 at 15:44

  Dit zou perfect zijn om het rekenen van mij dochter beter onder de knie te krijgen! Ik zou dan kiezen voor posters van het metriek stelsel. Ze zien er mooi en duidelijk uit.

Leave a Reply