Unicorns & Fairytales
poëzieboeken voor kinderen - unicorns & fairytales
Boeken Doeboeken knutselboeken kookboeken Leesboeken Luisterboeken & muziekboeken moederschap Onderwijs Ontwikkeling

Zo wordt lezen écht leuk!

Lezen, het is iets dat kinderen ofwel graag doen ofwel helemaal niet graag doen. Ik hield enorm van lezen. Ik verslond boeken. Nu nog trouwens. Als kind las ik het ene na het andere boek. Maar als juf merk ik ook dat kinderen vaak niet graag meer lezen. Toch is het zo belangrijk. Niet enkel om te kunnen lezen maar ook voor de zinsbouw, kennis en alles wat erbij komt zien. Ook ontspanning natuurlijk. Ik probeer zowel thuis als in de klas lezen te stimuleren en leuk te maken. Ik heb enkele tips die het lezen leuk maken (of toch iets aangenamer). Hopelijk zijn jullie er iets mee.

Lezen leuk maken

Lezen leuk maken, kan het wel? Naar mijn mening wel… Een kind verplichten een bepaald boek helemaal uit te lezen is volgens mij een verkeerde insteek. Stimuleer boeken en alles wat met lezen te maken zo vroeg mogelijk. Denk niet dat kinderen te jong zijn, zelfs baby’s vinden het heerlijk en interessant om boekjes te lezen.

1>> Samen lezen

Uiteraard begint het hiermee. Samen lezen, het voorbeeld geven en genieten van lezen. Wij lezen elke avond een boekje voor en Vince gaat niet slapen zonder een verhaaltje. Zo creëer je niet alleen een ontspannend, fijn momentje, maar stimuleer je ook de woordenschat en woordbegrip. Het draagt ook bij tot het avondritueel dat ook zeer belangrijk is voor kinderen.

lees ook: lezen met kleine kinderen en ons avondritueel

seizoenen - unicorns & fairytales

seizoenen - unicorns & fairytales

2>> spelletjes

Bedenk leuke spelletjes die het lezen leuk maken en stimuleren. Wat tof is voor beginnende lezers en kinderen die niet zo goed kunnen stilzitten: schrijf allemaal woordkaarten (de woorden die je kind moet leren lezen), gooi ze in de lucht en laat ze een woord zo snel mogelijk vinden. Je kan ook flitsen met woordkaarten. Op Pinterest vind je zeker inspiratie.

Ook zijn er vaak leuke leesspelletjes te koop, zoals bij Zwijsen en Averbode. In de Standaard Boekhandel kan je er vinden, net zoals in speelgoedzaken.

prentenboek - unicorns & fairytales

3>> ZebraBook

Een gepersonaliseerd boek is een topper. ZebraBook biedt verschillende boeken aan die je kan personaliseren met de naam van je kind. Zij hebben 3 verschillende soorten verhalen. Je kan dit boek laten personaliseren door de naam van je kind en zijn verjaardag door te geven. Ze hebben ook een boek voor kinderen vanaf 4 jaar. Dat gaat over een reis door Europa. Superleuk. De talenten van Vince Defossé gaat over  het geheim ontdekken van zijn geboorte: een tante en oom (die zich beiden zorgen maken om de ouders die van vreugde met hun hoofd in de wolken lopen) waarschuwen de feeën, die zich over de wieg van het baby’tje buigen om hem de talenten te geven van verschillende beroepen die overeenkomen met de letters van zijn voornaam. Zo leert hij verschillende beroepen kennen. Echt heel leuk gedaan. Een tof cadeau ook. Dit kan zeker het lezen leuk maken.

4>> Leesdiploma

Geef je kind leesdiploma’s. Daar kan je mee beginnen wanneer hij net begint te lezen. Per AVI of per reeks boeken. Eigenlijk moet je dat een beetje zelf bekijken. Stel dat je kind goed kan lezen, dan kan dat per gestegen AVI-niveau maar wanneer je merkt dat je kind moeilijkheden heeft dan zou ik het niet doen. Dan kan je bijvoorbeeld afspreken om X aantal boekjes uitgelezen te hebben voor een diploma. Alles hangt wat van de leeftijd af. Jonge kinderen vinden zulke diploma’s geweldig. Oudere kinderen gaan het misschien wat kinderachtig vinden? Spreek dan iets anders af…

Lees ook: AVI niveau, niveaulezen, aanvankelijk lezen

5>> Borden langs de snelweg

Lezen leuk maken kan ook door het spelenderwijs te doen en het kan voortdurend. Laat de kinderen bijvoorbeeld om ter snelste een bord langs de weg lezen. Of reclameborden. Zoveel mogelijk plaatsnamen opnoemen die op de borden staan of de reclameborden lezen. Dat maakt het autorijden ook al wat leuker.

6>> Bingo met leesplekken

Een leuke motivatie is een leesbingo maken. Of je zoekt er eentje op het internet. Deze leesbingo met leuke plekken is wel fijn om thuis te doen. Elke keer ze erin slagen een opdracht te vervullen kleuren ze het vakje. Kies een leuke beloning. Dat hoeft trouwens ook niet altijd materieel te zijn 😉

handig: landvanlezen.nl gratis downloads

prentenboek - unicorns & fairytales

7>> Leesmevoor.nl

Dit is een Nederlandse site waar prentenboeken voorgelezen worden. Voor mijn Belgische lezers niet meteen dé interessantste site wegens andere uitspraak van woorden maar als je goed zoekt op internet zijn er wel meer van die voorleeswebsites. Zeker voor kinderen met dyslexie kan dit handig zijn.

lees ook: dyslexie, wat nu?

Lees ook: interessante blogs over lezen, voorlezen en dyslexie

8>> Leuke leesplekken maken

Leuke, gezellige leesplekken maken thuis kan ook altijd een stimulans zijn. Wij hebben veel plekjes waar boeken staan zodat Vince ze goed kan zien en kan nemen wanneer hij wil. Zowel in zijn slaapkamer, speelkamer als woonkamer. Lezen is een deel van onze levensstijl geworden 😉 Zorg ervoor dat het knusse plekjes zijn en wanneer ze wat groter worden kunnen dat privé plekjes worden. Met een leuk leeslampje en zeteltje komt dat helemaal goed.

Lees ook: 10 tips voor een gezellige leeshoek

avondritueel - unicorns & fairytales

9>> Knutselactiviteiten

Koppel leuke knutselactiviteiten aan een boek. Dat kan van heel eenvoudig naar wat moeilijkere knutsels gaan. Geloof me wanneer ik zeg dat je bij elk boek wel een leuke activiteit kan verzinnen? Natuurlijk hoef je niet na elk gelezen boek een knutselactiviteit in te plannen maar dat kan toch wel eens een keer? Pinterest is your best friend. Koekjes bakken doet het ook altijd goed 😉 Kleurprenten, een boekenlegger, iets uit klei, …

10>> Dobbelsteenlezen

Dobbelsteenlezen is eigenlijk een leuke manier om rijtjes te oefenen. Je vindt verschillende leeskaarten ivm dobbelsteenlezen op Pinterest of je kan er natuurlijk zelf maken. Krijg je van de juf leesrijtjes mee naar huis? Dan kan je er de oogjes vooraan bijzetten. De kinderen gooien met de dobbelsteen en het aantal ogen dat overeen komt met het rijtje lezen ze hardop. Dat maakt het gewoon leuker. Er bestaan nog leuke varianten.

11>> Woorden maken met Play-Doh

Play-Doh heeft enkele educatieve sets op de markt waaronder de Play-Doh letters & taal set. De grote stempels en pen zijn ontworpen voor kids vanaf 2 jaar en perfect voor kleine handjes om letters in Play-Doh te stempelen en te maken terwijl ze hun motoriek oefenen. Ze kunnen de stempels en dubbelzijdige speelmatten gebruiken voor allerlei activiteiten, zoals letterherkenning en de klank van de letters (met een beetje hulp van jou natuurlijk!). Al deze praktische ontdekkingen stimuleren ook de ontwikkeling van de fijne motoriek!

12>> Leesmeter

Erg leuk als je kind kan zien hoe ver hij al staat met het lezen. Per gelezen boek kleurt hij een vakje, kleeft hij een sticker of gebeurt er iets anders. Het is misschien wel leuk om verschillende voorbeelden te bekijken en de leukste volgens jullie eruit te kiezen. Denk ook aan de interesses van je kind bij het kiezen van een leesmeter.

13>> E-reader

Misschien kan digitaal lezen je kind ook wel stimuleren? Persoonlijk ben ik meer fan van de papieren versies maar wanneer je kind echt niet graag leest kan dit een oplossing bieden.

Lees ook: digitaal lezen, de voordelen?

e-reader - unicorn & fairytales

Inspiratie nodig?

Weet je niet goed welke boeken leuk zijn of het je meer inspiratie nodig? Dan raad ik je aan om even rond te kijken in mijn categorie ‘boeken’. Daar vind je onwijs veel tips en leuke boeken. Niet enkel leesboeken maar ook andere soorten boeken.

 

Hoe maken jullie het lezen leuk? Tips altijd welkom natuurlijk 🙂

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply