Unicorns & Fairytales
My life

Moederschap bezorgde me veel, héél veel!

Moeder worden verandert je leven, zeggen ze. Wel, ze hebben gelijk. Eigenlijk moet je nog even dik profiteren van die vrijheid die je hebt wanneer je nog geen kinderen hebt en als je klaar bent om een beetje van die vrijheid af te staan kan je beginnen aan kids. Hahaha. Het moederschap geeft je heel veel dingen. Héél veel…

Veel liefde

Laat me beginnen met veel liefde. Want laat ons eerlijk zijn (en diegenen die al moeder zijn zullen me gelijk geven): je voelt een liefde die je nog nooit hebt gevoeld. Moederliefde gaat erg diep en is onverwoestbaar. Een moeder zal altijd van haar kinderen blijven houden, daar ben ik 200% zeker van. 9 maanden heeft dat wezentje in jou gegroeid. Het is letterlijk een stuk van jezelf…

Veel bezorgdheid

Ik moet toch eerlijk toegeven dat ik een bezorgde mama ben. Overbezorgd soms maar niet tot het freak-ische af. Gelukkig maar. Ik ben wel altijd bang dat er iets met mijn kinderen zou gebeuren en probeer altijd wel voorzichtig te zijn. Het heeft lang geduurd voor ik Vince met een gerust hart de trap op en af liet gaan. Zonder het te laten merken… Telkens dacht ik, als hij nu maar niet valt. Maar ja, je kan als volwassene ook van de trap vallen. Je moet een beetje vertrouwen hebben en wat komt dat komt er soms. Maar goed, je krijgt het er gratis bij wanneer je moeder wordt. Beteren doet dat niet denk ik. Voor je het weet zijn ze tieners en willen ze uitgaan. Oh jee…

Veel verantwoordelijkheid

Ja, dat is logisch. Een leven van een kindje komt even helemaal in jouw handen te liggen. Jij bent verantwoordelijk hoe het kind zich deels gaat ontwikkelen, je moet er voor zorgen en eigenlijk weet je in het begin vaak niet goed hoe je dat moet doen. Al is het wel waar wat ze zeggen: het komt vrij natuurlijk, dat moederinstinct. Er zijn best mensen die dat niet hebben, maar tegenwoordig word je goed geholpen. Ik raad iedereen kraamzorg aan. Ook al heb ik dat te weinig gevraagd, ik had het beter wel gedaan. Die helpen je goed op weg en verlichten het zware werk soms een beetje. Het is toch allemaal nieuw.

Veel was

Ja dat vooral. Ik kan gemakkelijk elke dag een wasmachine vol laden. Maar ik probeer het te spreiden en goed te sorteren door middel van verschillende wasmanden.Dat moet wel want elk gezinslid extra is ook veel extra was, believe me. Vooral baby’s en kleine kinderen zorgen ervoor dat je veel werk hebt. Denk maar aan slabjes, body’s, tetradoeken enz…  Maar goed, ik heb dus verschillende wasmanden over heel ons huis staan. Elke wasmand is dan een bepaald soort “was”. Witte was, handdoeken en ondergoed (60 graden) en gekleurde was. Oh ja, en handwas. Maar goed, ik heb echt wel genoeg opbergplek. Er bestaan ook wasmanden met meteen een scheiding. Waar je dus makkelijk kunt sorteren. Je kan er een symbool opkleven zodat oudere kindjes de was in de juiste wasmand stoppen. Handig!

Lees ook: kledij wassen doe je zo!

Veel rommel

Je gelooft nooit hoeveel rommel kinderen kunnen maken in een recordtijd. Voor je het weet is je ‘netjes opgeruimde huis’ ontploft. Ik ben vaak heel de tijd aan het opruimen en soms is de gouden raad: let it go! Kies een moment per dag wanneer je het samen gaat doen of probeer al van kleins af aan duidelijk te maken dat ze moeten opruimen als ze met iets anders willen spelen. Maar dat is best moeilijk vind ik. Vooral als er andere kinderen komen spelen. Ruim ‘s avonds voor het eten of na het eten en vlak voor het avondritueel samen met de kinderen op. Georganiseerde dozen met symbolen kunnen ook hier weer helpen om alles netjes op zijn plek te houden.

Veel speelgoed

Je huis wordt omgetoverd tot een speelparadijs. Zelfs wanneer je amper speelgoed koopt krijg je een heleboel bij elkaar. Ik denk dan aan verjaardagen en feestdagen. Na een jaar ga je zien dat je amper nog plek hebt en dat je zelfs je interieur aanpast… Wij hebben een speelkamer en enkele bakken die we boven zetten. Wat vaak gedaan wordt: voor elk nieuw stuk speelgoed dat erbij komt ga je samen met je kind bekijken wat er “weg” mag. Je hoeft dit natuurlijk niet weg te gooien. Je kan het tweedehands  verkopen of wegschenken.

Veel uitstapjes

Elk weekend denk je: wat gaan we doen met de kinderen? Soms ga je ook wel eens op uitstap. Hopelijk 😉 En die uitstappen hoeven echt niet altijd veel geld te kosten. Ik schreef net een blog over  activiteiten die geen geld kosten. Plots wordt de speeltuin, de kinderboerderij, het park of een pretpark jouw favoriete bestemming…Je gaat een hele nieuwe wereld ontdekken vanaf het ouderschap. Het zal nooit meer hetzelfde zijn, moehahaha.

Veel geduld

Oh ja…OOOOOH ja. Engelengeduld. Dat is nou net iets wat wij soms niet hebben wegens vermoeidheid. Maar hey, je leert dat wel opnieuw. Vooral de fase waarin ze tegenspreken, peuterpuberen of nog beter: de WAAROM?-fase. Lachen!

Veel plezier

Maar oh, wat krijg je veel mooie moment en vooral veel plezier. Samen lachen om de gekste dingen. Trek maar eens een rare bek: je kinderen liggen in een deuk. Behalve wanneer ze al 15 ofzo zijn, dan kan het ook zijn dat ze zich gaan schamen… hahaha. Maar je zal wel zien (of misschien weet je het al): moederschap, ouderschap… het is speciaal en mooi. En zoveel meer. Kleef er zelf maar een woord op.

 

En zo kan ik nog uren doorgaan. Veel luiers, veel kaka, pipi, traantjes, lachjes, woordjes …. Het moederschap is uitdagend maar ook fantastisch. Ik zou het niet meer kunnen missen. Allez, soms heel af en toe. Dan bellen we oma en opa of een babysit en schakelen we de moederknop even om 😉

Kan jij mij het woord geven dat het eerst in jou opkomt als je denkt aan het moederschap ?

 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Tine Vanhaevre
  26 augustus 2017 at 08:44

  Overweldigende liefde.

  Ja ik weet het dat zijn er 2 maar liefde was niet genoeg en overweldigend klonk wat negatief. Verder is het woord compleet er ook wel eentje. Ik moet mijn zoon af en toe missen omdat hij bij de papa is en als ik hem dan terug zie voel ik mij terug heel.

 • Reply
  Sarah
  26 augustus 2017 at 09:36

  1 woord, da’s moeilijk. Onvoorwaardelijkheid.

  De liefde die je voelt is onvoorwaardelijk, de liefde die je krijgt is onvoorwaardelijk. Voor je kind zal je alles doen, zonder daar ook maar iets voor terug te vragen. Je kind zalig zien slapen, een dikke knuffel krijgen – zomaar, je kind dat niet kan stoppen met schaterlachen, … al die kleine dingen, da’s meer dan genoeg om je hart te laten overvloeien van geluk.

Leave a Reply