Unicorns & Fairytales
gratis activiteiten voor kinderen - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Buiten spelen creatief Op stap Sensopatisch speelgoed Spelen uitstappen uitstappen binnen uitstappen in openlucht uitstappen in schoolvakanties

20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

Wat doe je om die twee maanden zomervakantie te overbruggen? Het is vaak moeilijk voor ouders om hun kinderen te blijven entertainen. Alles kost ook zoveel geld. Toch zijn er enkele gratis activiteiten met kinderen die heel leuk zijn. Misschien krijg je hierdoor wel een idee.

Gratis activiteiten met kinderen

Ja hoor, er zijn er wel, gratis activiteiten met kinderen. Je moet alleen een beetje inspiratie zoeken, het weer soms wat meehebben en je schudt de activiteiten zo uit je mouw. Ze hoeven geen geld te kosten als je dat niet wil. Ik heb voor jou 20 ideetjes. Weet je zelf ook nog gratis activiteiten met kinderen? Laat het dan in de comments weten! Dan zet ik die (als ik er genoeg verzameld heb) in een nieuwe blog. Pinnen om het niet te vergeten…

20x originele - 20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

1>> Bouckenborgh zomerpark

Het speelkasteel in Bouckeborgh (Merksem) is van 10 tot 12 en van 14u tot 16u. Twee uurtjes in de voormiddag en/of twee uurtjes in de namiddag dat je je kind er kan afzetten om een leuke tijd te beleven. Weliswaar alleen, met een vriendje of vriendjes die ze daar leren kennen. Mama’s en papa’s not allowed. Je kan op voorhand op hun website zien wat ze gaan doen.

bouckenborgh zomerpark - 20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten bouckeborgh zomerpark 2 - 20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

2>> Naar het park

Trek naar het park. Neem wat speelgoed mee, een groot deken en zet je er op het gras of aan een bank. Is er een speeltuin? Nog beter! In sommige parken zijn ook kinderboerderijtjes. Ook leuk! Ook voor de mama’s en de papa’s kan het heel leuk worden. Neem een koelbox mee en jouw favoriete drinken. Op sommige ‘open’ plekken mag je trouwens ook een BBQ houden.

lees ook: Een pot luck verjaardagspicknick met vrienden

3>>Kinderboerderij

Over kinderboerderijen gesproken… Ook een leuk idee. Vaak zijn kinderboerderijen ook gratis en kan je kiezen of je er iets consumeert of niet. Gewoon op internet even een kinderboerderij opzoeken. Wij bezochten De Mikerf in Brasschaat en de kinderboerderij in het Rivierenhof te Deurne. Dit hoort zeker op het lijstje van gratis activiteiten met kinderen.

IMG 3226 - 20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

4>> Een zandkeuken

Wat is dat, zal je wel denken? Wel, het is eigenkijk een geïmproviseerd keukentje in de tuin of zandbak waar de kinders ‘kokeneteke’ kunnen spelen. Ze bakken (zand)koekjes en (zand)taarten en brengen je (zand)ijsjes. So much fun! Vooral als ze modder maken. Je moet wel tegen zand en modder kunnen natuurlijk. Oh ja, en groei ze even af wanneer ze terug naar binnen willen. Eigenlijk een ideale activiteit voor als het warm weer is. Wil je niet dat ze modder maken hou het water dan heel erg ver uit de buurt.

5>> Kamperen in de tuin

Houden jullie van kamperen? Begin dan eens in eigen tuin, of die van een vriend wanneer het weer het ‘s nachts toelaat. Zet een tent op, blaas een luchtmatras op, rol die slaapzak uit en desnoods ga je helemaal mee in de fantasie en zet je een vuurtje, eet je bonen uit blik en doe je het zoals de ‘echten’. Ik denk dat het een ideaal vader-zoon moment is. Niet dat meisjes dat niet willen… (ikke ni…). Verkocht? Dan kan je het misschien verder zoeken…

7>> Knutselen met kosteloos materiaal

Geen idee wat je altijd moet doen met die lege WC-rolletjes, potjes, blikjes, clipjes en weet ik veel wat? Knutselen natuurlijk! Laat die kinderen hun fantasie maar werken, wedden dat het iets prachtigs wordt? Kunst! Geen inspiratie? Bekijk even onderstaande artikels…

Superleuke knutseltips met kosteloos materiaal

Upcycling is dikke fun: Originele & toffe ideetjes én boekentips!

juffencadeau 7 - 20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

8>> Modeshow

Laat je dochter/zoon snuffelen in je kast of in zijn/haar kast en houdt een modeshow. OF zet een koffer klaar met allemaal verkleedkleren. Lekker muziekje op en gaan met die banaan. Speel een beetje toneel en laat al die knuffeldieren toeschouwer zijn.

lees ook: Tips bij het aanleggen van een verkleedkoffer

9>> Zomerpoets houden

Tijd om speelgoed te poetsen? Doe het samen met je kind. Vul dat kinderbadje, doe er wat zeepsop in en poetsen maar. Of geef je kind een vodje. Vince doet dat graag. Vorig jaar deden we dat ook samen, om de producten van Attitude te testen. Lees de blog over speelgoed poetsen opnieuw!

FullSizeRender 106 - 20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

10>> Sensory play

Spelen met materiaal dat je in huis hebt. Vul een bak met rijs en verschillende soorten pasta, vul een bad vol met veertjes, vul flessen met kraaltjes… Je zal versteld staan hoe geconcentreerd ze ermee kunnen bezig zijn. Maak anders eens zelf een blotevoetenpad. Vul enkele bakjes met verschillende materialen en laat ze er doorheen stappen. Inspiratie vind je op mijn Pinterest bord ‘Sensory Play‘.

Spelen met loose parts in de Sensory table

Sensory table: superleuk om mee te spelen!

5 leuke en educatieve sensopatische activiteiten 

woelgevoel oostende 13 - 20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten woelgevoel oostende 12 - 20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

11>> Trek naar een speeltuin

Een speeltuin is altijd een goed idee (als het niet stormt). Neem een picknick mee en zet je neer op een goede plek om de kids in de gaten te houden. Nele heeft trouwens een leuk overzicht van speeltuinen in Vlaanderen. Daar kan je alvast inspiratie opdoen. Verborgen pareltjes zijn er ook in elke gemeente dus ga ook eens ten rade bij vrienden en familie. Een speeltuin + kids = match!

12>> Speel een spel

Spelletjes zoals wie is het, raad wat ik teken, hinkelen enz… zijn gratis en makkelijk. Misschien kan je zelf wel een spel uitvinden of het je er thuis nog veel liggen. Steek alle mogelijke spelletjes in een pot en trek er elke dag eentje uit die je samen gaat spelen. Je kan ook thuis een escape room maken of een zoektocht doorheen je huis.

13>> Gratis uitstapjes

Ja hoor, er bestaan ook uitstapjes die gratis zijn. Vlieg heeft ze verzameld. Ga ook eens ten rade bij je gemeente. Er is superveel te doen, alleen weet je het niet altijd. Wist je dat elke gemeente / stad een informatieve website heeft ? Meestal begint het met visit… . Daar staan ook allerlei tips op en meestal een kalender met alle activiteiten.

Het blotevoetenpad in Boom (in de Schorre) is gratis! 

3B65D1DA B49E 4149 BCA4 543FD956EF41 FCF641E4 7A94 4DBC 8E56 3961151E0664 768x1024 - 20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

14>> Poets de auto

Gratis activiteiten met kinderen waaruit jij nog voordelen haalt? Het kan. Poets je auto eens met de hand. Als kind vond ik dat heerlijk om te doen. In plaats van naar de carwash te gaan heb je een leuke tijd met je kinderen én een propere auto. Yay!

15>> Organiseer een feestje. Niet jij, je kind

Als kind vond ik het heerlijk om een feestje te organiseren. Ik maakte vlaggetjes, dekte een tafel, maakte lekkers… Of ik speelde winkeltje en maakte limonade om het te verkopen. Gewoon doen. Is superleuk. Geef je kinderen de mogelijkheid om vriendjes uit te nodigen?

16>> Geocaching met kinderen

Combineer smartphone met een uitje in de natuur en ga voor geocaching. Wedden dat je kind dit superleuk gaat vinden? Wist je zoals ik nog niet echt wat geocaching was? Wel, het is een zoektocht in de natuur met allerlei verborgen plekjes. Soms moet je iets doen, soms iets ruilen en je vindt de plekjes door te werken met je smartphone of GPS. Bekijk onderstaand filmpje maar eens…Opgelet, het blijkt een verslavende hobby! Wel ideaal voor ouders en kinderen die graag wandelen.

 

17>> Ga samen met je kind foto’s trekken

Geef je kind een wegwerp- of speelgoedcamera en ga samen wandelen. Trek foto’s van leuke dingen. Wij hebben trouwens voor Vince de V-tech Action Cam waar hij foto’s en filmpjes mee kan maken. Dat vindt hij geweldig. Je kan ook een speelgoedcamera nemen en alsof doen of jouw smartphone laten gebruiken (op eigen risico).

action cam 2 - 20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

18>> Ga naar de bibliotheek

Ga samen leuke boekjes spotten in de Bibliotheek. Wist je dat ze er ook vaak activiteiten organiseren? Surf naar de website van de dichtstbijzijnde bibliotheken. Soms zijn er voorleesmomenten! Erg leuk.

19>> Waterspelletjes spelen

Ja, eigenlijk is dit een activiteit die logisch is als het warm weer is. Vul een badje met water, geef ze wat potjes, bedenk grappige spelletjes, laat de tuinslang even sproeien… Alhoewel dat water natuurlijk ook geld kost… Dus dit is een beetje dubbel 😉

lees ook: 10 Verfrissende waterspelletjes met je kinderen

20>> Bedenk samen met je gezin leuke activiteiten

Laat de gezinsleden eens samen brainstormen. Wat kunnen we samen doen en wat kost er geen geld? Wie weet welke leuke dingen komen er boven water? Schrijf ze op een bord of een blad dat je op een zichtbare pek hangt en vink af wat jullie gedaan hebben. Zo hebben de kinderen ook mee gekozen. Leuk toch?

20x originele - 20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

Kennen jullie nog gratis activiteiten met kinderen? Zet ze hieronder in de comments! Ik maak er graag een nieuwe blog van.

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Roelina
  3 augustus 2017 at 17:00

  Aaah die foto van vince terwijl hij achter de ezel zit. Opperste concentratie. Verder wat een leuke activiteiten. Vooral het zelfgemaakte bloteboetenpad. Bij ons scoren natuurspeeltuinen (en blotevoetenpaden dus ook) hoge ogen. Gratis, leerzaam en goed voor de fantasie.

 • Reply
  Sanne
  4 augustus 2017 at 12:31

  Leuke foto’s en tips!

 • Reply
  Follens
  4 augustus 2017 at 20:08

  Voor iets oudere kinderen:
  wandeltocht Hobokense polder, rugzakje af te halen aan taverne in Hoboken polderstad, zie http://www.hobokensepolder.be/Wandelingen/whoppie.html

 • Reply
  Marie
  24 augustus 2017 at 09:19

  Wat een leuke ideeën zijn het allemaal zeg. Vooral de eerste maar papa’s en mama’s niet zijn toegestaan. Wij gaan zeker een keer een van de tips doen in onze vrije tijd.

 • Reply
  Gerard
  6 september 2017 at 10:29

  Wat een super leuke uitjes, ik heb de link direct opgeslagen 🙂 Bedankt voor de uitgebreide lijst!!

 • Reply
  Squareblogger
  28 januari 2019 at 11:06

  Super leuke ideeën voor de kids!

Leave a Reply