Unicorns & Fairytales
kledij wassen - unicorns & fairytales
Get inspired Gezondheid / Health lifestyle musthaves Musthaves My life

Kledij wassen doe je zo. Enkele nuttige tips!

Ik ben geen poetsdiva zoals ons mama. Ik doe maar wat. Ik hou wel van propere dingen. Kledij wassen was bij mij tot voor kort met een volle bol wasmiddel of een padje, de trommel volproppen en gewoon doen. Mede omdat ik ook eigenlijk niet goed wist waarvoor die 3 bakjes dienen. Wel gesorteerd. Dat al wel. Maar eigenlijk kwam ik tot de conclusie dat ik heel die tijd verkeerd de was doe. Het boekje ‘snel gefikst’ en wat opzoekwerk deed mijn ogen opengaan en vanaf nu doe ik het goed! Ben jij ook benieuwd of je het wel goed doet? Lees deze tips over kledij wassen, tricks en handleiding!

Kledij wassen

Kan je iets verkeerd doen met kledij wassen? Ja dus. Natuurlijk datte. Maar wanneer ik sommige tips zag besefte ik niet hoeveel je eigenlijk kan verkeerd doen. Ik gaf al eerder 10 leuke poetstips, vandaag deel ik graag wastips.

 

1. Kijk de hardheid van je water na om de juiste dosering

Je mag me gerust uitlachen maar tot enkele dagen geleden dacht ik dat de termen ZACHT/MIDDELMATIG/HARD ging over de ‘vuilheid’ van je kledij of het aantal vlekken. Ahum.  Blijkt dat dit over de hardheid van het water gaat. Nou ja… Maar goed. Google even naar de hardheid van het water van je gemeente en volg dus die dosering.

 

2. Slazwierder

Lingerie mag  niet in de droger. Maar wanneer je hem snel nodig hebt kan je een slazwierder gebruiken om ze droog te krijgen. Grappig hé!

 

3. Voorkom vetluis

Jakkes. Klinkt vies. Is het ook. Maak het rubber rond de opening van de wasmachine schoon met shampoo of azijn en daarna zet je het kookprogramma op. Je kan ook in bakje 2 nog wat azijn gieten. Na het wassen altijd het deurtje laten openstaan.

 

4. Lingerie

Met lingerie moet je dus blijkbaar heel erg oppassen. Liefst zelfs apart wassen. Om de kleur te behouden voor het gebruik een azijnbad geven is ook een handige tip. Steek je bh’s in een lingeriezakje of kussensloop (damn, doe ik al niet) Maar blijkbaar is dat beter voor de lingerie én je wasmachine zelf! Maximaal 30 graden, niet centrifugeren en een wasmiddel voor delicate stoffen gebruiken. Nooit in de droogkast stoppen. Man, ik ben de lingerie killer.

5. Wasverzachter

kledij wassen - unicorns & fairytales

Tot voor kort gebruikte ik dus eigenlijk nooit wasverzachter. Maar nu wel. Wist je dat het een soort film legt op je textiel zodat vuil er trager indringt? Ik gebruik nu de nieuwe geuren van Lenor: shea boter en Diepzee mineralen. Lenor liet zich, zo zeggen ze zelf, inspireren door de natuur om ons frisse lucht te bieden die we zo hard nodig hebben. Works for me. Heerlijk! Na die eerste wasbeurt mét wasverzachter rook de was zalig. Ja sorry, ik vind lekker geurende kledij zo belangrijk.

6. Kartonnen handdoeken

Die krijg je dus omdat je ofwel te veel wasverzachter gebruikt, je water te hard is of omdat ze niet in beweging zijn. Laat je handdoeken dus buiten wapperen of gebruik azijn om het hoge kalkgehalte te neutraliseren. Handdoeken binnen drogen doe je zo: sla ze een paar keer uit, verfrommel ze en hang ze weer op. (ik steek ze stiekem in de droogkast… maar misschien is dat niet zo slim aangezien mijn andere was dan vol pluizen hangt. Vanaf nu steek ik enkel handdoeken bij handdoeken)

 

7. Wasmiddel

Blijkbaar kunnen we die opdelen in 3 groepen: waspoeders, vloeibaar wasmiddel en wasverzachters.

Poeder is het doeltreffends maar pakt ook de kleur van je kledij aan dus raden ze aan om dit bij witte was te gebruiken. Daar zitten trouwens ook vaak optische witmakers in. De verpakking checken is hier een aanrader als je er voor kleur wil.

Vloeibare wasmiddelen zijn minder agressief voor je kledij. Die kan je goed voor gekleurde was gebruiken.

De wasverzachters zorgen dat je kledij zacht aanvoelt en dat de stof minder snel vuil wordt. Bovendien geven ze een lekkere geur. Maar hier ook weer opletten dat je het niet teveel doseert. Wanneer je teveel gebruikt komt het product meteen in de trommel en neutraliseert het wasmiddel. Euh, nee dat willen we niet.

kledij wassen - unicorns & fairytales

8. Die bakjes hé…

Ja die bakjes. Tot enkele dagen geleden wist ik dus ook niet voor wat al die onderverdelingen nou juist waren. Wel, nu weet ik het wél en voor de mensen die zoals mij zich afvragen waar je wat moet gieten, here we go:

In bakje 1 hoort wasmiddel voor de voorwas. Dit dient als je écht vuile vlekken hebt. Oké, doen we dus in het vervolg.

In bakje twee hoort wasmiddel voor het eigenlijke programma. De hoofdwas zogezegd. Dit moet altijd met iets gevuld zijn als je wast. DUH. Dan is er ook nog een klepje. Indien er een klepje is zet het klepje dan naar beneden als je vloeibaar wasmiddel gebruikt en naar boven als je poeder gebruikt. Je moet het dus maar weten.

In bakje 3 hoort de wasverzachter thuis.

 

9. Azijn is een wondermiddel

Ik moet dringend liters azijn in huis halen want het blijkt een wondermiddel. Kledij wassen:

  • vlekken die natuurlijk zijn (kots, fruit, bier…) laat je weken in warm of lauw water met gelijke delen wasmiddel en azijn en vervolgens wassen op het normale wasprogramma. Enkel op kleurvaste stoffen.
  • giet een half kopje bij het spoelwater en de pluisjes verminderen op textiel
  • nieuwe kledij geef je een azijnbad (koud water en azijn) om de kleuren te fixeren (en daarna gewoon wassen)
  • azijn haalt zeepresten weg dus je kan je wasmachine proper spoelen met azijn

 

10. In de droger…

Mag niet alles en kan niet alles. Blijkbaar. Ja dat wist ik wel. Een beetje. Dit dus:

  • tot de helft vullen en niet voller
  • zoveel mogelijk dezelfde textielsoorten bij elkaar
  • ritsen, knopen, … dicht
  • juiste droogtegraad instellen
  • wasgoed er zo snel mogelijk uithalen (damn failure hier)
  • geen lingerie
  • geen zakdoekjes. Check je zakken dus…
  • geen pampers (spreekt voor zich maar ooit per ongeluk gedaan: geen aanrader)
  • droge badhanddoek bij je natte was zorgt ervoor dat hij sneller droog is
  • katoen en synthetische stoffen scheiden
  • ontrol mouwen en broekspijpen
  • vouw broeken en hemden op om ze zo in de droger te stoppen (gek hé?)
  • een tennisbal tussen je kledij zorgt er ook voor dat hij sneller droogt en kreukvrij is
  • indien je een kledingstuk met de hand moet laten drogen leg het dan nooit in de zon

kledij wassen - unicorns & fairytales

EXTRA.  Enkele handige weetjes, tips of trucjes

  • doe bij je zwarte was een mini beetje shampoo om hem mooi zwart te houden
  • hou rood weg van lichtgekleurde of witte was
  • handdoeken, beddengoed en ondergoed best op 60 graden wassen
  • was jeans zo weinig mogelijk, was nooit meer dan 5 broeken bij elkaar en op ‘fijne was’
  • bij jeans nooit wasverzachter gebruiken, meteen uit de wasmachine halen en recht te drogen hangen
  • bij 40 graden wassen is het effectiefst
  • om je (100% katoenen) kledij te doen stralen kan je ze even laten weken in een sopje van water en bleekmiddel, daarna in de was met een juiste dosering zuurstofbleekmiddel
  • doe een klein beetje wasverzachter op een handdoekje bij je was. Hij zal sneller drogen en lekker geuren
  • een pet wassen doe je zo: leg de pet in een bak  waar je een lepel waspoeder bij doet. Vul tot de helft met lauw water en schudden maar. Nadien de pet afwassen onder koud water en laten drogen. Voila.
  • knoop koordjes van truien en broeken aan elkaar
  • ritssluitingen van broeken sluiten!!
  • zakdoek vergeten of dierenhaar? Doe de was opnieuw met nylonkous. Die trekt pluisjes aan.

 

Meer handige tips voor in en rond het huis? Haal dan het boekje ‘Snel gefikst’ in huis van Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde.

Nog meer wastips! 

 

Hebben jullie nog handige tips over kledij wassen? 

X0X0 Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply