Unicorns & Fairytales
lezen - unicorns & fairytales
Boeken Doeboeken Educatief Educatieve tips jeugdboekenmaand Prentenboeken

Interessante artikels over lezen, voorlezen, dyslexie en meer!

Deze maand is het jeugdboekenmaand. Leuk om nog eens wat boeken en leestips in de kijker te zetten. Ik schreef al heel wat artikels over verschillende onderwerpen in verband met lezen. Graag haal ik ze nog eens onder het stof vandaag want er zitten wellicht interessante dingen tussen… 

1. Niveaulezen, AVI-lezen, aanvankelijk lezen

Say what denk je misschien? Wellicht ken je deze begrippen wel als je een kind hebt in de lagere school. Wat dit allemaal wil zeggen kan je in mijn blog over niveaulezen allemaal opnieuw bekijken. Met tips!

2. Voorlezen

Dat voorlezen enkel voordelen heeft weet toch hopelijk wel iedereen? Ons avondritueel bestaat al jaren uit een boekje voorlezen. Geen wonder dat Vince steeds een gat in de lucht springt bij nieuwe boekjes. Dat zijn er ondertussen wel wat… Vince leest zelf heel graag en kreeg de leeskriebels van mij mee. Hij leest al sinds de tweede kleuterklas en kan nu vlotjes lezen in het begin van het eerste leerjaar. Lex daarentegen, ook al lezen we ook altijd met hem samen, heeft nog geen interesse in letters. Zo zie je maar 😉 Wel zijn ze beiden altijd blij met boekjes en genieten ze van het samen lezen. Geweldig!

lees : Lezen met kleine kinderen en ons avondritueel

IMG 1761 768x1024 - Interessante artikels over lezen, voorlezen, dyslexie en meer!

3. Lezen met baby’s

Nooit denken dat kinderen te klein zijn om voorgelezen te worden. Zelfs baby’s genieten hiervan. Al is het enkel de interactie tussen jullie. Baby’s pikken meer op dan je denkt. Ze genieten er ook van. Wanneer ik tegen Lex praatte toen hij baby was, verscheen er een enorme glimlach op zijn gezicht. De beweging van je lippen en je gezichtsuitdrukking vond hij geweldig. Bovendien pikken ze woordenschat op.  Lezen met baby’s? Gewoon doen!

Lees ook: boekbaby’s

FullSizeRender 917 799x1024 - Interessante artikels over lezen, voorlezen, dyslexie en meer!

4. Dyslexie

Maar wat nu als dyslexie roet in het eten gooit? Ook voor kinderen (en volwassenen) met dyslexie is het mogelijk te genieten van lezen. Lees mijn blog over dyslexie. Wist je dat sommigen menen dat dyslexie kan verholpen worden door een bepaalde leesmethode? Dat is de alfabetcode. Volgens Merlijn Moonen kan iedereen goed leren lezen. Door eerst klanken te leren en die nadien te koppelen aan symbolen, tekens (letters) in plaats van andersom. Omdat kinderen vertrouwd zijn met klanken beginnen ze dus met klanken.

IMG 1813 e1488882660503 - Interessante artikels over lezen, voorlezen, dyslexie en meer!

5. Verschillende soorten boeken

Boeken zijn er in allerlei kleuren, geuren, formaten en soorten.

Leuke oefenboekjes en spelboeken voor kinderen

Leuke boekjes voor beginnende lezers

De leukste spelletjesboeken, vakantieboeken en doeboeken tijdens de zomer, voor het hele gezin!

Deze informatieve prentenboeken voor (kleine) kinderen zijn de max

Maffe en leuke weetjesboeken voor kinderen die alles willen weten

Kinderboeken over de geschiedenis! Boeiend en op maat…

De leukste (en speciaalste) zoekboeken voor kinderen!

FullSizeRender 874 768x1024 - Interessante artikels over lezen, voorlezen, dyslexie en meer!

6. Welke boeken hebben wij?

Wij hebben veel boekjes, vooral prentenboeken. Het is een beetje een hobby van mij en ook beroepsmisvorming, als leerkracht. Uiteraard is het ook een deel van mijn beroep geworden om boeken te reviewen. Die kan je allemaal terugvinden onder de categorie ‘boeken‘ op de blog. De meeste blogposten bevatten ook de link naar waar je het boek kan kopen.

7. Leestips

Lezen en leren lezen is allemaal leuk en misschien heeft jouw kind al wel een hoge score op technisch lezen. Echter is dat niet genoeg. Kindereb moeten begrijpen wat ze lezen en dat kan je oefenen, door zelf steeds veel vragen te stellen na enkele alinea’s. In de klas en thuis kan je het begrijpend lezen stimuleren. Geen idee hoe? Misschien heb je dan iets aan mijn artikel over: 100 manieren om (begrijpend) lezen leuk te maken in de klas en thuis!

IMG 1772 768x1024 - Interessante artikels over lezen, voorlezen, dyslexie en meer!

8. Leren lezen

Leren lezen is leuk. Er gaat een hele wereld voor kinderen open. Maak gebruik van de motivatie van de kinderen en laat ze samen met jou boekjes kiezen. Verplicht ze geen boeken te lezen die ze niet leuk vinden, of je gaat het averechtse effect krijgen.

Leuke boekjes voor beginnende lezers

83F3DF25 4097 4DC3 95F6 1CDE307EEF77 B6A890D3 53BD 4332 8F26 C92A6053B3C9 768x1024 - Interessante artikels over lezen, voorlezen, dyslexie en meer!

 

Hou jij ook zo van boeken? Heb je al meegedaan aan de winacties? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    [email protected]
    23 maart 2017 at 01:08

    Je kan kinderen niet vroeg genoeg de liefde van , boeken voorlezen en zelf lezen , leren kennen .

Leave a Reply