Ze zijn superleuk, houden kinderen uren bezig en zijn goed voor de concentratie (vind ik zelf): zoekboeken. Wij hebben thuis wel wat zoekboeken en telkens als ik er tegen kom dan kan ik het niet laten om ze mee te nemen. Je kan er eindeloos veel mee doen. Benieuwd naar onze leuke zoekboeken? Wij hebben er enkele hele speciale en leuke!
Inhoudstafel
Zoekboeken
Wat maakt nou dat zoekboeken zo leuk zijn? Ten eerste de mooie tekeningen waar enorm veel op staat. Je kan er zoveel mee doen: een gesprek houden over de prent en op die manier fijn praten met je kind. Ook goed voor de taalontwikkeling en woordenschat. Je kan de opdrachten doen die bij de prenten staan maar je kan ook zelf opdrachten geven. Er zijn zoveel mogelijkheden. Een zoekboek heb je nooit uit. Je kan zelf genoeg opdrachtjes verzinnen denk ik.
Daarnaast zijn ze goed voor de concentratie. Vaak zijn het kleine tekeningen waarbij de kinderen iets moeten zoeken.Veel zoekboeken zijn ook educatief getint. Het gaat dan over een bepaald onderwerp of thema. Zo leren kinderen er veel over en de bijbehorende woordenschat. Ook wordt de fantasie op deze manier geprikkeld. Echt waar, zoekboeken mogen niet ontbreken in je boekenverzameling.
lees ook: Leuke (grote) kijk- en zoekboeken volgens Vince
Enkele speciale toppers
Boeken…love it. Als ik koopjes zie dan haal ik ze meteen in huis en ook vind ik boeken een goed cadeau voor kinderen. Deze zoekboeken zijn leuk en verschillend met elk hun unieke karakter.
1. Dag & nacht: in het regenwoud (low in the dark!)
Dit zoekboek kan je maar best doen op een plaats waar je wat ruimte hebt. Je kan namelijk het boek helemaal uitvouwen. Op de voorkant staat de dagkant en op de achterkant staat de nachtspread. Die licht op wanneer je hem even aan de lamp houdt. Het zoekboek zit vol met exotische dieren die overdag en ‘nachts actief zijn in het regenwoud. Interactief, leuk en leerrijk dus… Ook zijn er bij elke spread 12 vragen die je kunt beantwoorden. Dubbel zoveel plezier.
2. Waar is Wally? Het grote boek der wonderen
Iedereen kent de boeken van Waar is Wally? wel denk ik… Dit is het nieuwe boek. Je moet Wally zoeken terwijl hij toekijkt bij het Grote Fruitgevecht, in een taartenfabriek, een bloementuin en veel meer. Zoek de verschillende personages. In dit boek zit je wel even! Achteraan zit een grote opzoeklijst waar je kunt aanvinken wat je al gevonden hebt. Je kan dat ook kopiëren natuurlijk, als je het niet volschrijven. Ideaal om in de klas te leggen…
3. Egypte uitvergroot
Kinderen die geïnteresseerd zijn in het oude Egypte gaan heel blij zijn met dit zoekboek. In dit boek ontdekken ze hoe de Egyptenaren, van slaven tot farao’s, leefden. Alles over de Egyptische geschiedenis! Op elke bladzijde vind je een groot tafereel. Elke keer je het bekijkt ga je iets nieuws vinden. Aan de hand van vragen kunnen de kinderen gericht op zoek gaan. Met het vergrootglas kunnen de kinderen de 10 dingen zoeken die ze moeten vinden. Op pagina 40 in het boek kunnen ze hun geheugen testen. Kleine delen van de tekening staan daar opgelijst. Weten ze nog waar ze het vonden? Je leert ook hiërogliefen schrijven aan de hand van een legende en het boek bevat ook een tijdlijn. Ideaal om tijdens lessen Geschiedenis te gebruiken, of gewoon, voor nieuwsgierige kleine en grote mensen.
4. Kasteel zoekboek
Hetzelfde soort zoekboek voor kinderen als de voorgaande van Egypte. Pak je vergrootglas en trek ten strijde in dit historische zoekavontuur! In dit boek leer je alles over het leven in een middeleeuws kasteel aan de hand van meer dan 200 kleine details. Ontdek hoe boeren, rechters, koningen en kasteelheren leefden in de Middeleeuwen. Leer hoe je een ridder wordt, ontrafel de geheimen van magie en geneeskunde, probeer de vochtige en donkere kerkers te vermijden en verken de gedetailleerde kasteeltekeningen.
5. Dieren in het wild (uitschuifboek)
Dierenliefhebbers gaan dit zoekboek de max vinden ! Dit stevig zoekboek in karton kan je groter maken door plaatjes uit te schuiven! In dit boek vind je allerlei verschillende leefwerelden van dieren, van het Amazoneregenwoud tot de Noordpooltoendra. Elke pagina kan je uitschuiven en zo nog meer ontdekken. Kinderen maken kennis met de leefwereld en habitat van de dieren, ze ontdekken ook verborgen dieren in het water in in de lucht en ze komen meer te weten over al deze dieren. Een zeer educatief zoekboek!
6. Verborgen avonturen
Dit is een zoekboek waar de kinderen een magische lens voor moeten gebruiken. De kinderen gaan op zoek naar leuke dingen en leren daarbij enorm veel over de wereld waarop ze leven. Ze gaan door de jungle, de oceaan, naar het oude Egypte en veel meer. Leuk als je werkt in de klas of thuis rond landen en de wereld. Dit zoekboek van Lara Hawthorne bevat superleuke illustraties en het gaat de kinderen zeker motiveren om ze verschillende schatten te vinden. Hun woordenschat zal nadien ook wel uitgebreider zijn. Zo moeten ze bijvoorbeeld op zoek naar een bepaald aantal fossielen. Daarbij wordt meteen uitgelegd wat fossielen juist zijn. Super toch? Educatief en speels… Voor kinderen vanaf 3 jaar. (uitgeverij VOLT)
7. Speuren naar… boekjes
Bij uitgeverij Baeckens Books hebben ze erg leuke zoekboeken waar de kinderen gaan speuren naar allerlei dingen, door middel van een kartonnen zaklamp. Omdat alles bedrukt is op donkere projectiebladen, kunnen de kinderen de kartonnen zaklamp eronder schuiven en zo alles tot leven wekken. Kunnen ze alles vinden? Ze hebben verschillende thema’s zoals speuren naar cijfers, in de jungle, bij Roodkapje, het Menselijk lichaam, dierentuin, boerderij enz… Erg leerrijk en fijn.
Hier vind je de verschillende speurboekjes
8. De zoekboeken van RIK
Ondertussen zijn er al veel zoekboeken van Rik op de markt. Dit boek is ideaal voor peuters en kleuters. Rik is een gekend figuur bij kleuters, er zijn veel boeken van Rik en het kan best zijn dat ze dit in de klas al eens gezien hebben. Of misschien heb je er wel thuis? Wij hebben volgens mij één boekje van Rik. Het boekje heeft duidelijke tekeningen en is niet te moeilijk. Je kan het zelf moeilijker maken. Toch zijn de vraagjes niet té gemakkelijk en zijn er best uitdagende opdrachtjes bij. Superleuk voor de kleinsten.
Hier vind je de zoekboeken van Rik
9. Mijn groot zoekboek in de jungle – Bam! Bam! Books
Dit boek vond ik in het Kruidvat voor amper 3 euro. Ik twijfelde of ik ze niet allemaal ging kopen (er waren meerdere thema’s) maar uiteindelijk koos ik er eentje voor Vince en eentje om cadeau te doen. We moesten later die dag naar een verjaardagsfeestje. De jarige was er erg blij mee. Blijkbaar vond hij zoekboeken erg leuk! De opdrachtjes staan duidelijk en met en tekening aan de zijkant van de grote prent.
10. Zoek je mee? Plantenstad
Dit is een mooi boek! Deze is al best uitdagend. Het is een zoekboek dat kinderen zelf ook kunnen nemen want op elke bladzijde zijn het dezelfde opdrachten. Elke keer in een ander gebied. Niet makkelijk door de vele dingen die op de prenten staan maar wel erg fijn. Mooi ook! Natuurlijk kan je er zelf ook opdrachten bij verzinnen. De oplossingen staan achteraan het boek. Ook wel tof. Want dat ontbreekt bij vele zoekboeken.
11. Het Grote verstoppertjesboek van Piep (Clavis)
Dit grote zoekboek met prenten van Thaïs Vanderheyden, bekend van de Spiekpietjes, is een superleuk exemplaar. Piep speelt verstoppertje met zijn muizenvriendjes. Kan jij ze op elke bladzijde vinden? Ze hebben zich verstopt op de gekste plaatsen. Ze zitten in een surfhut, een duikboot, zeppelin en nog vele andere plekjes. Dit boekje is leuk voor kinderen vanaf 3 of 4 jaar.
12. Op zoek in de wereld (Clavis)
Waar is Tim? In dit zoekboek gaan de kinderen steeds op zoek naar de jongen. Samen kan je met je kind dromen over de plekjes waar zij zich zouden verstoppen. Tim verstopt zich in de woestijn, Noorwegen, het park , China, Australië, de Noordpool, een tulpenveld, de jungle, een museum en in de oceaan. Het leuke aan dit zoekboek is dat je op het eerste zicht niet zo heel veel ontdekt, maar zodra je op zoek gaat naar Tim en beter kijkt naar de prenten, ontdek je véél meer. Ideaal om te oefenen op het waarnemen. Hou samen met je kinderen gesprekjes en vraag wat ze gevonden hebben. Voor kinderen vanaf 5 jaar…
En jullie? Vinden jullie zoekboeken ook leuk?
XOXO Nathalie
1 Comment
Marian B
22 februari 2021 at 10:39Zoekboeken zijn ook bij mijn kinderen erg populair.