Unicorns & Fairytales
lego city life - unicorns & fairytales
Bouwen Educatief educatieve activiteiten My life Onderwijs Spelen

Waarom Lego heel educatief is en wij fan zijn!

Het is super populair, bestaat al heel lang en steeds komen er nieuwe sets en uitgaven uit. Lego is meer dan alleen steentjes op elkaar zetten, het is zoveel meer. Ook educatief! Wij gingen aan de slag met enkele nieuwe sets van Lego City, die we gingen halen bij FUN. Onze kinderen hebben ondertussen het plezier gevonden in het zelf in elkaar steken van de setjes en dat is educatiever dan jij denkt. Ik geef je graag 10 redenen waarom wij fan zijn van Lego. 

1. Stappen volgen met bouwinstructies via de app en de QR code

Met de bouwinstructies APP van Lego kan je via je smartphone of tablet de bouwstappen volgen om je setje te maken. Ideaal voor de kinderen én erg leerrijk. Ze hebben deze vaardigheden in hun leven nodig en ook op school wordt er hard aan gewerkt. Daarom zou ik als leerkracht dit gerust in hoekenwerk kunnen steken: een setje in een doos vergezeld van een tablet waar de kinderen samen of alleen de bouwinstructies volgen en het setje in elkaar steken.  Je kunt in 3D op je model inzoomen, het draaien en bekijken in de doorschijnende modus om te zien hoe ver je bent gekomen en waar je bent in je bouwproces. De app werkt erg gemakkelijk en is kindvriendelijk. Lex is 4 jaar en heeft met behulp van de app zelf een setje wegdelen en verkeersborden in elkaar gestoken.
 
lego city life - unicorns & fairytales

2. Speciale bouwsets voor kinderen vanaf 4 jaar 

Lego is er voor jong en oud. Maar nu heeft Lego City ook setjes die jonge bouwers al vanaf 4 jaar kunnen maken. De instructies en onderdelen zijn eenvoudiger en op maat van kleuters. Kinderen die dus iets anders willen van LEGO DUPLO kunnen nu deze speciale sets ontdekken. Op de doos staat de leeftijd in het groot aangegeven bij die sets. 

3. Open ended play 

We kunnen niet ontdekken dat LEGO sowieso bij het open ended play speelgoed kan gecategoriseerd worden. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Steeds opnieuw en opnieuw bouwen. Ik weet dat ik als kind oneindig veel met LEGO speelde. Steeds maakte ik andere dingen. Ik kon er uren mee bezig zijn en me helemaal inleven in mijn gecreëerde wereld. 

lego city life - unicorns & fairytales

4. Stimuleert rollenspel en fantasie 

Wanneer je kinderen ziet spelen met hun gemaakte huizen, auto’s, boten, vliegtuigen en meer, hoor je ze verschillende stemmetjes gebruiken, rollen spelen en hun fantasie gebruiken. Kinderen met een rijke fantasie gaan later in hun leven gemakkelijke oplossingen kunnen verzinnen voor problemen, kunnen zich goed inleven in anderen en ik kan nog tig andere voordelen geven. Reden te meer om hun creaties te laten staan. Wij hebben thuis twee LEGO speelmatten, speciaal op maat gemaakt voor Lego sets. 

5. Oneindig veel sparen 

Het is niet enkel leerrijk, het is ook een ideaal cadeau voor kinderen (en volwassenen). Echte liefhebbers van LEGO sparen graag. De Lego City reeksen zijn superleuk om het dagelijkse leven na te spelen en zijn perfect combineerbaar met andere sets. Wanneer onze kinderen LEGO zien, zijn ze meteen enthousiast. Kinderen kunnen hierdoor sparen. 

lego city life - unicorns & fairytales

6. STEM

Er zijn veel verschillende LEGO werelden, onder andere enkele sets die inspelen op het STEM-aspect. Technologie, programmeren met kinderen is heel populair en educatief. Daarom wordt LEGO, onder andere met LEGO Education, ook ingezet in het onderwijs. LEGO Boost en Technics is hier ook ideaal! 

7. Vidiyo en LEGO life app

LEGO heeft ook enkele verschillende apps. Met Vidiyo kunnen kinderen hun eigen video opnemen in een LEGO speelwereld. Het combineert bewegen met LEGO en je kan deze app vanaf 16 februari 2021 downloaden. Daarnaast is er ook de LEGO life app, waar kinderen hun creaties kunnen uploaden. Het is een soort Instagram enkel en alleen voor LEGO bouwsel. Kinderen kunnen elkaar tips geven, aanmoedigen en ideetjes opdoen. Ze zetten erg in op veiligheid van de kinderen.

8. Lego inzetten in de lessen 

Met DUPLO en LEGO kan je educatief aan de slag gaan. Blokkenbouwsels maken, stappenplannen volgen, woorden maken (als je letters op de zijkanten schrijft), optellen en aftrekken met behulp van LEGO blokjes en veel meer. 

lees ook: Creatieve en leerrijke speeltips met DUPLO & LEGO

9. Leuke spelletjes en opdrachten op de website 

Op de websit evan LEGO is er een speelgedeelte waar je leuke spelletjes, opdrachten en raadsels kunt oplossen. Helemaal fijn voor kinderen die grote fan zijn van LEGO. 

10. Verbinding en gezelligheid 

Maar het allerbelangrijkste is dat LEGO voor verbinding en gezelligheid zorgt. Mijn kinderen en man kunnen erg genieten van het samen in elkaar steken van setjes. Ze zijn dan samen bezig en praten er gezellig bij. Nadien spelen met de zelfgemaakte gebouwen, auto’s en boten wordt dan nog leuker! Je kan het combineren met allerlei andere zaken, kleine autootjes, een poppenhuis en zoveel meer. Wij hadden enkele middagjes LEGO City fun dankzij FUN. Joepie! 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Kris10
  26 februari 2021 at 17:29

  ik weet niet of ik het een pluspunt vind dat er oneindelijk veel sets zijn :p
  Ik werk nog aan een manier om op te bergen en op te ruimen …
  Maar mijn mannen zijn fan!

Leave a Reply