Unicorns & Fairytales
ecologisch tanden poetsen Jack 'n Jill - unicorns & fairytales
moederschap My life Personal

Ons ochtendritueel : alle hens aan dek!

Wij hebben een vrij strak avondritueel en als ik er zo over nadenk ook wel best een vrij wederkerend ochtendritueel met kinderen. Nee, het gaat er helemaal niet uiterst pedagogisch en perfect aan toe, als in gezellig samen uitgebreid ontbijten, maar het ouderschap bestaat niet altijd uit de ideale plaatjes vanuit de boeken en films én instagram plaatjes. Benieuwd naar hoe onze ochtenden eruit zien als ik zelf ook moet gaan werken? Wel… lees maar even mee en hopelijk is het herkenbaar. 

Ochtendritueel met kinderen? Een koffietje voor de rush!

Ons ochtendritueel met kinderen die op tijd in school moeten geraken gaat als volgt: ik sta een half uur eerder op. Om 6u30 loopt mijn wekker af. Als ik geluk heb blijven de kinderen dan nog liggen. Ze moeten tot 7 uur in hun bed blijven liggen, dat is een afspraak die we maakten omdat ze anders om 5 uur soms al wakker waren. Allemaal dankzij de slaapwekker. Ze hebben hun slaap nodig anders worden het (witte) monsters. Maar goed, dat werkt meestal wel. De laatste tijd heeft Vince wel terug wat last van nachtmerries en maakt hij ons wakker. Slapen blijft hier echt altijd een issue. Beneden gekomen maak ik dus meteen een koffie. Thank god for coffee. Wij gebruiken Nespresso koffiecapsules. Ik kies een kleurtje uit en BAM… even genieten. We hebben lekkere koffie van JAVA. Ze hebben ook gemalen koffie, koffiebonen en wie het nodig heeft ook koffiepads. Dus voor ieder wat wils. 

java koffie - unicorns & fairytales

Brooddozen maken of nemen

In dat half uur vroeger geniet ik van mijn koffie, scroll ik door Instagram en ga ik aan de slag met de boekentassen. Tenzij manlief ook mee opstaat als hij thuis is, dan maakt hij de boterhammen en ik spring in de douche (als ik eerder ga douchen zijn de kids sowieso wakker…). Wij maken soms ook de brooddozen de avond voordien, als we weten dat het erg druk gaat zijn. Dat zorgt wel echt voor een ochtendritueel met kinderen zonder  stress. Omdat we vaak groenten en restjes meegeven, is dat ideaal. Die moeten toch sowieso in de koelkast bewaard worden. Fruit snijden we de ochtend zelf. En tadaaaa, nog voor de kinderen beneden zijn, staan de boekentassen klaar. Vaak ga ik die al in de auto zetten, zo heb ik geen stress als ik ze moet aansporen om hun jassen te nemen en hun schoenen aan te doen. 

lees ook: Meal preppen : handig om gezonde lunchboxen te vullen en tijdens een drukke werkweek

bento-box voor kinderen - unicorns & fairytales

Kinderen bestormen het fort 

Dan is het 7 uur en hoor ik voetstapjes van de trap komen. The kids are awake! Indien manlief gaan werken is (als hij de vroeg heeft) dan is het even rush. Ze hebben hun strak ritme: Lex wil graag nog zijn ‘pap’. Dat is gewoon warm water met een schepje poeder (hij lust absoluut geen melk en ook geen plantaardige variant). Hij geniet daar zo hard van dat ik hem gewoon laat doen. Vince kiest een boterham of cornflakes en ze zetten zich beiden cosy voor de TV. Zie je wel, helemaal niet pedagogisch. (For the record: alle andere momenten gaat de TV af en zitten we allen samen aan tafel) Terwijl ze eten kan ik mij boven gaan douchen en klaarmaken om te gaan werken. Ik leg dan hun kleren klaar (want ja, ze kunnen zich zelf omkleden, ook Lex) Als manlief ook wakker is dan kleed hij ze mee aan. Als in: aansporen. 

Tijd, tijd, het is tijd! 

Eenmaal beneden gekomen is het meestal half 8 en ik wil graag ten laatste om kwart voor 8 vertrekken. Ik verander dan in dat konijn van Alice in Wonderland. Tijd, tijd, het is tijd! Wanneer ze in een goede bui zijn hebben ze zich al zelf aangekleed, zo niet dan begin ik met mijn dagelijkse vraagjes… Meestal maak ik er een soort spel van. Een ochtendritueel met kinderen is kunnen timen en herkenbaarheid. Gewoon steeds hetzelfde. Dat werkt voor kinderen. Ze willen beiden steeds nog een toast. Ik vraag dan of ze sneller zijn dat de toast. Als ik zelf moet werken gebeurt het zeker wel eens dat die toast mee in de auto belandt. I know… kruimels overal. Maar zo gaat het er écht aan toe. Vroeger werd ik wel eens zenuwachtig. Dat gebeurt nog, maar ik probeer me gewoon rustig te houden. We hebben in principe tijd genoeg, maar ik wil als juf graag tijdig op school aankomen. Toch ben ik me er van bewust dat kinderen rustig en relaxt aan hun schooldag moeten kunnen beginnen. Het zijn en blijven kinderen…

En guess what…we zijn nog nooit te laat op school gekomen 😉 

start van het schooljaar - unicorns & fairytales

Auto vol spullen 

Er liggen dus geregeld wel bordjes en tandenborstels in de auto. Want hoe dan ook, ze MOETEN hun tanden poetsen. Vaak neem ik dan kindertandpasta mee en laat ik hun tanden in de auto poetsen. Gelukkig hebben we meestal wél tijd om het netjes thuis te doen. Schoenen aan, jasjes uit (want in de winter doen we ze niet aan in de auto wegens te dik), dekentje erover en boekentassen in de auto. Vaak vergeet ik mijn eigen spullen nog, maar daar heb ik ook al een routine voor gevonden. In dat half uur voor ze naar beneden gaan maak ik mijn eigen boekentas. hahaha. 

lees ook: Zo vervoer je je kinderen op een veilige manier

En als ik thuis werk? 

Als ik zelf niet moet gaan werken op school, dan gaat het er in mijn hoofd wel een stuk relaxter aan toe. Soms douche in me pas als ik terug thuis ben. We kunnen dan ook wat later vertrekken als we willen. Toch hou ik zoveel mogelijk het ritme aan. Eenmaal terug thuisgekomen geniet ik gewoon nog een keer van een koffie. Dan kan het wel eens een Latté zijn 😉 Ik heb van JAVA ook heerlijke (alcoholvrije) siropen (karamel en amaretto, yes baby)  Ik begin dan heerlijk rustig aan mijn werkdag 🙂 

JAVA koffie - unicorns & fairytales

 

En hoe gaat dat ochtendritueel met kinderen er bij jullie aan toe? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply