Unicorns & Fairytales
De lange weg van slak VERWERKING - unicorns & fairytales
Boeken Boekentips van de maand creatief Educatief educatieve activiteiten knutselen rond een thema Prentenboeken Printables

Creatieve verwerking bij het prentenboek ‘De lange weg van Slak’

Tijdens de jeugdboekenmaand ga ik dieper in op enkele boekentoppers. ‘De lange weg van slak’ is een mooi prentenboek met een even fijne boodschap. Bovendien heeft het prentenboek nét dat extraatje waardoor kinderen en jijzelf geboeid gaan zijn. Benieuwd hoe je met dit boek creatief aan de slag kunt gaan?

Het verhaal

De Lange weg van Slak gaat over, no kidding, een slak. Hij leerde van zijn ouders om maar niet af te wijken van zijn pad en zo weinig mogelijk risico’s te nemen. Wat je traag doet, doe je beter en zo van die zaken. Je ziet ook duidelijk in de prenten dat die ‘gewoonheid’ geïllustreerd wordt. Ze zijn in het begin van het verhaal nog redelijk grijs. Het toffe aspect aan het prentenboek is het slijmerige spoor van de slak, die ietwat op de pagina’s ligt. Zowel mijn kinderen als ikzelf konden er niet afblijven. Je vinger volgt sowieso het spoor, wat de betrokkenheid en interesse verhoogt. Slak komt duizendpoot, mier en raaf tegen. Hun boodschap is luid en duidelijk; durf eens van je pad af te wijken en doe eens lekker gek. Je kan het al raden, door een duwtje in de rug gaat slak letterlijk en figuurlijk rollen en krijgt hij de smaak te pakken. Hij voelde de vrijheid en het plezier en kon er nadien geen genoeg meer van hebben. Een prentenboek met een boodschap en waar je best veel kanten mee op kunt…

creatieve verwerking bij het prentenboek De lange weg van slak - unicorns & fairytales

Hier vind je het boek

Creatieve verwerking bij ‘De lange weg van slak’

1. Muziek maken bij wat de duizendpoot en de mieren zingen

In het prentenboek komt de slak andere dieren tegen. Die zingen een lied of marcheren en roepen al rijmend. Kinderen kunnen die rol opnemen en ook al rijmend en zingend liedjes maken. Bovendien kunnen ze er muziek bij componeren. Hoe gaan ze dat doen? Met kosteloos materiaal? Met echte muziekinstrumenten? Verdeel ze in groepjes en laat ze brainstormen. Ze mogen hun stukje nadien voorbrengen. Kunnen ze zelf ook een leuze bedenken?

2. Bewegingslessen bij ‘De lange weg van slak’

Welke dieren zie je allemaal in het prentenboek De lange weg van Slak? Kunnen de kinderen ze allemaal vinden? Marcheren zoals de mieren, vrolijk rollen zoals de duizendpoot of lekker langzaam bewegen zoals de slak? In de gratis download zitten kaartjes die je kunt trekken met dieren die in het boek voorkomen. Vraag aan de kinderen hoe ze zouden kunnen bewegen zoals hen. Zijn er verschillende mogelijkheden?

  • Laat een kind een dier trekken en stel de vraag klassikaal.
  • Wie kan een beweging voordoen? De rest doet na.
  • Kan er nog iemand een andere beweging voordoen?
  • Doe zelf als leerkracht een beweging voor.
  • Laat kinderen in groepje elkaar spiegelen. De voorste doet een beweging, de anderen doen na. Wissel.

De lange weg van slak VERWERKING - unicorns & fairytales

3. Slijm maken

De slak is een beetje slijmerig. Kunnen we ook slijm maken? Ga samen met de kinderen aan de slag. Dat gaat feest worden! Voor een eenvoudig slijmrecept kan je dit artikel raadplegen: 2 slijmrecepten die niet kunnen mislukken

creatieve verwerking bij het prentenboek De lange weg van slak - unicorns & fairytales

4. Filosoferen

In ‘De lange weg van Slak’ vind je enkele mooie uitspraken die kinderen en volwassenen ertoe aanzetten om te filosoferen met elkaar. Ik heb enkele filosofeerkaartjes gemaakt die ook in de downloads zitten. Laat kinderen antwoorden geven op vragen of stellingen. Hoe je kunt filosoferen met kinderen kan je lezen in onderstaande artikels:

Tips om te gaan filosoferen met kinderen

De lange weg van slak VERWERKING - unicorns & fairytales

5. Knutselen

Knutsel het dier vanuit het boek waar jij je het meeste in herkent. Dat kan met allerlei kosteloos materiaal dat je klaarlegt op tafel. Laat kinderen zelf een dier verzinnen. Willen ze liever met klei werken? Dat kan natuurlijk ook. Denk eens out of the box.

Welk materiaal heb je thuis of in de klas voorhanden? Misschien kunnen de kinderen wel meedenken. Of verzin eens een dier dat niet bestaat. Gebruik knipsels van dieren: poten van een giraf en een kop van een leeuw. Doe eens lekker gek. Welke krachten zouden die dieren allemaal hebben en hoe ga je het dier noemen?

Gratis downloads & WIN

Ik maakte enkele beweging -gespreks -en filosofiekaartjes die bij bovenstaande verwerkingsmogelijkheden van De lange weg van Slak horen. Ook vind je kleurplaten en een spelletje in de printables.  Die kan je gratis downloaden!

Ga ook zeker kijken op mijn Instagram kanaal OUT OF THE BOX PLAY en UNICORNS & FAIRYTALES want daar komen er leuke witacties aan ivm de jeugdboekenmaand 2023!!

DOWNLOAD De lange weg van slak VERWERKING

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply