Unicorns & Fairytales
creatieve verwerking prentenboek MAAN - unicorns & fairytales
Boeken Boekentips van de maand creatief Educatief educatieve activiteiten knutselen rond een thema My life Prentenboeken

Creatieve verwerking bij het prentenboek ‘MAAN’

Dit boek gaat over een heel klein vliegje die grote plannen heeft. Een prentenboek over doorzettingsvermogen , met heel wat creatieve verwerkingsmogelijkheden. Kijk je mee?

Het prentenboek ‘Maan’

Het prentenboek ‘Maan’ gaat over een klein vliegje. Een prentenboek op rijm. Hij wil graag zijn familie trots maken en een vlaggetje planten op de maan. Alleen… er is natuurlijk wel wat haast bij. Want een eendagsvlieg heeft natuurlijk niet alle tijd van de wereld. Floris wil een maanraket bouwen, dat is zijn missie. Eerst maakt hij een plan. Hij vindt materiaal bij elkaar en begint aan zijn raket. Ook maakt hij een vlag die hij wil planten op de maan. Het vliegje pakt zijn rugzakje, zijn helm en vertrekt. Hij wordt uitgezwaaid door de andere vliegjes. Hij heeft niet veel tijd meer over en zijn horloge bliept al… Toch geeft hij niet op en gaat nog sneller. Doorzetten is zijn plan en het lukt hem nog ook!

Het is een prentenboek met schattige, mooie tekeningen en met een mooie boodschap: je hoeft niet groot te zijn om grootste dingen te bereiken. Zelfs de kleinste dingen doen ertoe. Eigenlijk ook wel best zielig dat zo’n vliegjes maar 1 dag leven, je zou ze haast gaan missen.

Je kan het boek hier vinden

Creatieve verwerkingsopdrachten

1. Een raket bouwen

Bouw net zoals Floris een raket. Hoe ga je dat doen? Welk materiaal ga jij verzamelen? Net zoals het vliegje gaan de kinderen eerst een plan maken. Wat heb ik nodig om dat plan uit te voeren? Nadien gaan ze hun raket bouwen en testen. Lukt het? Moet er iets aangepast worden? Later kunnen alle raketten uitgestald en voorgesteld worden.

knutselen met kartonnen bekers en bordjes - unicorns & fairytales

2. Gesprek over doorzetten en de leerkuil

Uiteraard nodigt dit boekje uit tot ene gesprek over doorzetten. Wanneer heb jij al eens moeten doorzetten? Lukte dat? Geef je snel op? Waarom? Kinderen, en vooral kinderen die gewend zijn dat alles gemakkelijk gaat, hebben het vaak moeilijk met doorzetten. Toch is dit een heel belangrijk iets. Want fouten maken is leren. Toch maken kinderen met een vaste mindset niet graag fouten. Het is daarom belangrijk om toch kinderen te leren geen uitdagingen uit de weg te gaan en ieder kind eens op zijn eigen niveau uit te dagen, Ook kinderen die gemakkelijk leerstof verwerken. Denk dus eens na: hoe kunnen we ook die kinderen door de leerkuil laten gaan?

3. Wat zijn jouw dromen?

Kinderen denken na over hun dromen. Hoe gaan ze die verwezenlijken? Misschien lijken het nu nog wel onmogelijke dromen. Laat ze hun dromen tekenen, knutselen, schrijven. Nadien kunnen we iedereen hun dromen in een dromenboek kleven.

4. Zelf iets uitvinden

Natuurlijk hoeft het geen raket te zijn. Wat wil je graag uitvinden? Ga met een groepje kinderen aan de slag.

5. Denksleutels

Na het lezen van het prentenboek Maan, kan je met de kinderen de Denksleutels hanteren. Denksleutels zijn sleutels met daarop een vraag of opdracht die kinderen aanzet tot creatief, analytisch en praktisch denken. Bijvoorbeeld de uitvinding sleutel, de wat-als sleutel en de overeenkomst sleutel. Er zijn in totaal 20 denksleutels ontwikkeld met voorbeeldvragen. Naast de 20 denksleutels kun je ook een aantal themasleutels downloaden.. Aan kinderen kun je vertellen dat denksleutels sleutels zijn die we gebruiken om ons denken te openen

Hoe gebruik je de denksleutels?

  • Je kunt de denksleutels inzetten in de kring. Je leest de denksleutel voor en laat de kinderen vervolgens in tweetallen of in kleine groepjes aan de slag gaan met de denksleutel. Daarna delen de kinderen met elkaar wat ze bedacht hebben.
  • Je kunt een denksleutel ook inzetten voor een klein groepje.
  • Werk je met een thema? Dan kun je de vragen van de denksleutels aanpassen naar dit thema. 
  • Je kan ze inzetten in hoekenwerk 

Download ze hier

Voor meer info en tips over denksleutels kan je zeker eens een kijkje nemen bij Slimmekleuters.nl 

6. Gebruik het prentenboek Maan om het thema over de ruimte te introduceren

Wil je graag met je klasgroep werken rond het thema ‘De ruimte’? Misschien kan je dan zeker dit boekje ook eens voorlezen. Kinderen zijn meestal heel erg geïnteresseerd in dat thema en je kan er ongelooflijk veel mee doen. Ik schreef al enkele artikels met lestips en doetips voor thuis op mijn blog over de ruimte: 

30 educatieve, creatieve en sensory play activiteiten over de ruimte

Superleuke activiteiten voor kinderen fan zijn van de ruimte, aarde en planeten!

sterrenkijker maken - unicorns & fairytales

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply