Unicorns & Fairytales
op verschillende manieren oefenen met lezen - unicorns & fairytales
Basisonderwijs Boeken Educatief educatieve lesideetjes Educatieve tips Leesboeken My life Onderwijs taal

10+ Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen, thuis en in de klas!

Op een bepaald moment komt er bij kinderen de drang om zelf te lezen. Bij sommigen pas vanaf het eerste leerjaar, wanneer ze de eerste woorden aangeleerd krijgen, bij anderen al vroeger. Kinderen die beginnen lezen moeten thuis vaak oefenen. Dat gaat niet altijd van een leien dakje. Ook op school niet. Het gaat immers om technisch lezen en dat wordt algauw saai. Toch is het belangrijk om ook technisch vlot te lezen en dat kan alleen maar door herhaling. Oefenen op lezen kan echter wel iets aangenamer worden én interessanter worden met deze tips. Zowel thuis als in de klas kan je deze werkvormen gebruiken. Probeer het maar eens. Gemotiveerde kinderen leren beter…

Op verschillende manieren oefenen met lezen

Je kan en moet op verschillende manieren oefenen met lezen. Kinderen zijn superenthousiast wanneer ze letters beginnen lezen en wanneer ze hun eerste woordjes kunnen lezen. Maar dat enthousiasme neemt vaak af wanneer ze verplicht worden steeds dezelfde boekjes te lezen op dezelfde manieren. Ik ben voorstander van verscheidene manieren. Kinderen kunnen op veel meer manieren oefenen met lezen dan alleen maar saaie leesboekjes lezen. 

lees ook: 100 manieren om (begrijpend) lezen leuk te maken in de klas en thuis!

1. Letters flitsen

Zorg dat je letters op kaartjes hebt staan. Je kan dat gemakkelijk zelf maken. Vaak krijgt je kind van school ook letters mee naar huis. Flits ze en laat de letter zo snel mogelijk correct uitspreken. Dus niet ‘Bé’ maar ‘b(uh)’ als je de letter B uitspreekt. Niet ‘ES’ maar ‘ssss’ als je de D uitspreekt enzovoort. Misschien kan je, als het al vlotjes loopt, de tijd opschrijven om alle geleerde letters juist te benoemen. Probeer steeds het record te verbreken. 

2. Letters zoeken en woorden maken

In een sensory bin kan je letters verstoppen waarmee de kinderen nadoen zoveel mogelijk woorden kunnen maken. Of hang ze eens doorheen het huis. Laat ze de letters zoeken en verzamelen. Welke woorden kunnen ze al maken? Je kan de moeilijkheid voor kinderen die al verder staan in de ontwikkeling natuurlijk opvoeren. Maak er dan bijvoorbeeld een BOGGLE van. Laat ze de letters in een raster plaatsen en zoveel mogelijk woorden mee maken of zo lang mogelijk en laat ze die juist schrijven. Nog te gemakkelijk? Hang dan woorden op en laat ze zinnen maken. 

3. Dobbelsteen lezen 

Je kan op verschillende manieren lezen stimuleren. Betrek er eens een dobbelsteen bij. Dat is ook leuk als je gaat buddylezen/partnerlezen./niveaulezen… Je kan er verschillende activiteiten bij koppelen:

  • gooien en het aantal ogen is ook het aantal zinnen/woorden dat je leest 
  • gooien en het aantal ogen is een manier waarop (fluisterend, robotachtig …) 
  • woordenrijtjes lezen  (zie onderstaand voorbeeld. Je kan het makkelijk zelf maken in CANVA)

4. Race lezen

Race-lezen is meestal een blad met een X aantal woorden, in bijvoorbeeld 3 of 4 kolommen. Onderaan staan 3 vakjes. Daarin noteer je het aantal gelezen woorden in bijvoorbeeld 1 minuut of meer. Je kan zelf de timing aangeven. De bedoeling is om het steeds ‘sneller’ te doen. Je kan ook tegen elkaar lezen, maar dat spoor ik liever niet aan.  

5. Een spel bij betrekken

Betrek er eens een spelbord bij zoals een simpel ganzenbord. Dat motiveert alvast en brengt een andere dimensie aan lezen. Je kan ofwel woordjes in de vakjes zetten ofwel kan je een leeg ganzenbord nemen. Telkens ze op een vakje komen lezen ze een woordenrijtje. Op Pinterest zijn er vaak kant-en-klare woordenrijtjes van de methode te vinden. Ben je handig? Dan kan je er ook zelf maken en lamineren voor verder gebruik. Zeker handig als leerkracht! 

6. Leuke poster vullen 

Vaak worden kinderen gestimuleerd als ze stickers kunnen kleven of een vordering zien. Je kan een leeskaart maken of … gratis downloaden. Ik maakte er eentje voor jou. Telkens ze gelezen hebben dan kunnen ze een bolletje afvinken. Hebben ze de kaart vol? Dan kan je ze belonen met een leuke activiteit bijvoorbeeld. Geen speelgoed 😉 

DOWNLOAD GRATIS De leeskaart

oefenen met beginnende lezers - unicorns & fairytales

 

7. Letterlaan 

Ken je het spel LETTERLAAN van Tolivas? Dat is een erg leuk spel om lezen leuk te maken én om te oefenen. Ontworpen door een logopediste. De bedoeling is dat je de kinderen met hun boekentas naar het juiste huis stuurt. Ondertussen oefenen ze letters en lezen ze woorden. Je kan er uiteraard altijd je eigen draai aan geven en ook zijn er nog extra uitbreidingssets mogelijk. 

8. Digibord lessen van Rian Vissers 

Misschien ken je deze auteur wel van haar leuke leesboekjes voor beginnende lezers en prentenboeken. Op haar website heeft ze enorm veel leuke artikels en downloads staan ivm leesbevordering. Ook zijn er, in combinatie met leuke boekjes, verwerkingen te vinden voor in de klas. Het zijn echt enorm leuke onderbouwde opdrachten. Het is de moeite om hier een kijkje te gaan nemen. Wil je in de klas of thuis boeken op een fijne en interessante leerrijke manier verwerken? Check dan onderstaande links…

Kinderboeken van Rian Visser

De Yurls pagina met lestips

Rian vissers voorbeeldles

9. Het lettercircus 

Het lettercircus is een soort app waarmee je bepaalde letters kunt inoefenen op allerlei verschillende manieren. Door middel van een voorleesverhaal of een kleurplaat. Heel leuk om bijvoorbeeld tijdens HOEKENWERK in het eerste leerjaar in te zetten. Voorlopig is het nog steeds gratis te gebruiken, al is er altijd de mogelijkheid dat ze het plots niet meer gratis ter beschikking stellen. 

GRATIS ONLINE GEBRUIKEN

9. Aap leest een letter

Het boek AAP LEEST EEN LETTER en het bijbehorend spel AAP KIES EEN KAART zijn twee toppers. 

In het boek vind je per letter een verhaal waar de focusletters vet gemaakt zijn. Je kan dit boek op allerlei manieren inzetten en daar helpt Isabelle Gielen je mee. Want ze heeft zowel voor het boek als voor het spel een document gemaakt met allemaal tips en lessuggesties. Je kan ze zowel thuis als in de klas gebruiken. 

AAP LEEST EEN LETTER SUGGESTIES

AAP KIEST EEN KAART TIPS

 

 

10. QR-codes met bookwidgets 

Op de website voor leerkrachten kwam ik van Elke Dufour leuke bookwidgets begrijpend lezen AVI 1 tegen die je kunt inzetten met de tablet! Erg leuk en fijn gemaakt. Tof om in te zetten voor beginnende lezers als je ook hun tekstbegrip wil onderzoeken. 

DOWNLOAD qr-codes AVI 1

11. AVI boeken voor beginnende lezers om te oefenen met lezen

Natuurlijk heb je de ‘gewone’ AVI boeken die op niveau van het kind zijn. Vroeger had je AVI 1 tot AVI 9 maar tegenwoordig is dat veranderd. Nu heb je een onderverdeling. Op onderstaande afbeelding kan je de oude vergelijken met de nieuwe. De nieuwe zorgt ervoor dat er meer gedifferentieerd kan worden. Zelf ben ik geen fan van AVI-niveaus omdat ik vind dat kinderen op hun eigen niveau ontwikkelen. Maar het geeft natuurlijk wel een leidraad… De kleurtjes zijn ook makkelijk zodat de kinderen kunnen oefenen op het kleurniveau dat ze hebben. Kinderen oefenen altijd een niveau hoger dan dat ze hebben. Zit jouw kind op niveau M3, dan oefen je met boekjes van E3.

Je vindt in dit artikel leuke boekjes voor beginnende lezers 

1. Leren lezen met Kluitman

Natuurlijk heb je allerlei AVI-niveau boekjes, speciaal gemaakt om het technisch lezen te oefenen. Zo heb je bijvoorbeeld de reeks ‘leren lezen met Kluitman’. 

op verschillende manieren oefenen met lezen - unicorns & fairytales

Meer boekjes ‘leren lezen met Kluitman’

2. Boekjes voor kleuters die al lezen

Je hebt ook boekjes, speciaal voor kleuters die al lezen. De boekjes uit de serie ‘Hee, ik lees’ van Zwijsen zijn speciaal gemaakt voor kleuters die al willen lezen. Ze zijn geschreven op AVI-start niveau: de woordjes zijn kort en eenvoudig en worden uitgesproken hoe je ze schrijft. Duidelijke pagina’s en illustraties die helpen de tekst te begrijpen. 

op verschillende manieren oefenen met lezen - unicorns & fairytales

Je kan de HEE IK LEES boekjes hier vinden

3. Toneellezen

Deze boekjes lees je samen met andere kinderen of een volwassene. Om de beurt lees je een stukje voor en je krijgt een rol toegewezen. Het wordt zo bijna een toneelstukje. Het leuke is dat je samen kan oefenen en zo elkaar wat kunt helpen. Bovendien speel je zelf het personage. Ze mogen / moeten dus rekening houden met het typetje en mogen gerust rare stemmetjes gebruiken. Ook hier kan je rekening houden met het AVI niveau van de kinderen, of de leeftijd. 

op verschillende manieren oefenen met lezen - unicorns & fairytales

Hier vind je leuke toneelleesboeken

4. AVI meegroeiboeken

Erg handig om niet teveel losse boekjes te verzamelen thuis of om mee te nemen op vakantie: de AVI meegroeiboeken. Ze beginnen vanaf ene bepaald AVI niveau en gaan dan zo in stijgende lijn verder. Er staan verschillende verhalen in die de kinderen kunnen lezen op eigen tempo. Superfijn! 

op verschillende manieren oefenen met lezen - unicorns & fairytales

Hier vind je allerlei AVI meegroeiboeken

5. AVI strip boekjes

Waarom zouden de kinderen moeten wachten op strips lezen? Er bestaan nu erg fijne strips op AVI-niveau! Zo kunnen zelfs beginnende lezers stripboeken lezen. Yes! Het is fijn om te lezen op verschillende manieren, vind je niet? 

op verschillende manieren oefenen met lezen - unicorns & fairytales

Hier kan je AVI-strips vinden

6. Zoeklicht dyslexie

Deze boekjes zijn AVI-boekjes, speciaal voor kinderen met leesproblemen of dyslexie. Het lezen van dit boekje wordt makkelijker gemaakt door het speciale lettertype, overzichtelijk ingedeelde pagina’s, eenvoudig taalgebruik en de uitleg van moeilijke woorden die in de tekst voorkomen. 

op verschillende manieren oefenen met lezen - unicorns & fairytales

Vind hier de ZOEKLICHT DYSLEXIE boekjes

7. Jules letterlegger, letterdoos en boordenmaker

Om kleuters kennis te maken met letters, is er de Jules letterlegger en om woordjes te maken kan je de letterdoos gebruiken. Je hebt ook andere zaken waarmee kinderen woordjes kunnen oefenen, leren schrijven enz…

op verschillende manieren oefenen met lezen - unicorns & fairytales

Oefenen met woorden en letters

8. Lees-je-digiwijs

Spannende en herkenbare verhalen over hedendaagse onderwerpen als gamen, gehackt worden, nepnieuws en computergestuurde omgeving. Begrippen worden uitgelegd in informatieve kaders en de boeken bevatten een woordenlijst.

 

Vind de Lees-je-digiwijs boekjes hier

9. Tijgerlezen 

De serie Tijgerlezen van uitgeverij Querido is ontwikkeld voor beginnende lezers van 5 tot 9 jaar. Zij kunnen deze boeken, met relatief eenvoudige en korte zinnen, goed zelfstandig lezen. De boeken zijn ook leuk om voor te lezen. De serie leest fijn en ze lapt de AVI-regels aan de laars. Er zijn geen beperkende regels ten aanzien van woordgebruik of de lengte van de zinnen. Er wordt wel rekening gehouden met de beginnende lezer. De tekst wordt overzichtelijk aangeboden, er zijn veel ondersteunende illustraties en er worden geen moeilijke woorden of lange zinnen gebruikt. De serie is bedoeld voor kinderen tussen 5-9 jaar en leent zich uitstekend tot zelf lezen én voorlezen. 

 

10. AVI-stripboekjes van bekende strips

Zijn je kinderen fan van bekende stripfiguren? Nu heb je Suske & Wiske en Jommeke ook al in stripvorm voor de eerste lezers! 

Leren lezen met de bekende stripfiguren? Dat kan!

 

TIP: mijn boek SPEEL!

Wil je meer weten over spelen en spelend leren met kinderen? Zin om je te laten onderdompelen in enorm veel activiteiten voor kinderen waarbij je steeds nog eens een lading speeltips krijgt met toegang tot gratis exclusieve printables? Dan is mijn boek SPEEL! een tip!

Je kan hem oa hier kopen

550x691 - De leukste kerst Kleurplaten (gratis!) en een glas in lood effect creëren

Pin it 

Op verschillende manieren oefenen met lezen is fijn. Wil je dit artikel bewaren? Pin het dan.

op verschillende manieren oefenen met lezen - unicorns & fairytales

 

Hoe oefenen jullie het lezen op verschillende manieren? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    Ine
    25 juli 2020 at 09:22

    oh, goeie tips, dank je, komt als geroepen met twee kleuters klaar voor het 1ste leerjaar die losse woordjes beginnen lezen en heel graag meer willen kunnen!

    • Reply
      Nathalie
      28 juli 2020 at 12:13

      super!!

Leave a Reply