Unicorns & Fairytales
op verschillende manieren oefenen met lezen - unicorns & fairytales
Boeken Educatief Educatieve tips Leesboeken My life

10 Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen!

Op een bepaald moment komt er bij kinderen de drang om zelf te lezen. Bij sommigen pas vanaf het eerste leerjaar, wanneer ze de eerste woorden aangeleerd krijgen, bij anderen al vroeger. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel leuke boekjes voor beginnende lezers, om het lezen op verschillende manieren te oefenen. Maar je hebt ook AVI-groeiboeken, toneelleesboeken enz… Kijk je mee?

Op verschillende manieren oefenen met lezen

Je kan en moet op verschillende manieren oefenen met lezen. Kinderen zijn superenthousiast wanneer ze letters beginnen lezen en wanneer ze hun eerste woordjes kunnen lezen. Maar dat enthousiasme neemt vaak af wanneer ze verplicht worden steeds dezelfde boekjes te lezen op dezelfde manieren. Ik ben voorstander van verscheidene manieren. Kinderen kunnen op veel meer manieren oefenen met lezen dan alleen maar saaie leesboekjes lezen. 

lees ook: 100 manieren om (begrijpend) lezen leuk te maken in de klas en thuis!

1. AVI boeken voor beginnende lezers

Natuurlijk heb je de ‘gewone’ AVI boeken die op niveau van het kind zijn. Vroeger had je AVI 1 tot AVI 9 maar tegenwoordig is dat veranderd. Nu heb je een onderverdeling. Op onderstaande afbeelding kan je de oude vergelijken met de nieuwe. De nieuwe zorgt ervoor dat er meer gedifferentieerd kan worden. Zelf ben ik geen fan van AVI-niveaus omdat ik vind dat kinderen op hun eigen niveau ontwikkelen. Maar het geeft natuurlijk wel een leidraad… De kleurtjes zijn ook makkelijk zodat de kinderen kunnen oefenen op het kleurniveau dat ze hebben. Kinderen oefenen altijd een niveau hoger dan dat ze hebben. Zit jouw kind op niveau M3, dan oefen je met boekjes van E3.

Je vindt in dit artikel leuke boekjes voor beginnende lezers 

begrijpendlezen groep3tm8 aviniveaus v1 - 10 Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen!

2. Leren lezen met Kluitman

Natuurlijk heb je allerlei AVI-niveau boekjes, speciaal gemaakt om het technisch lezen te oefenen. Zo heb je bijvoorbeeld de reeks ‘leren lezen met Kluitman’. 

550x792 - 10 Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen!

Meer boekjes ‘leren lezen met Kluitman’

3. Boekjes voor kleuters die al lezen

Je hebt ook boekjes, speciaal voor kleuters die al lezen. De boekjes uit de serie ‘Hee, ik lees’ van Zwijsen zijn speciaal gemaakt voor kleuters die al willen lezen. Ze zijn geschreven op AVI-start niveau: de woordjes zijn kort en eenvoudig en worden uitgesproken hoe je ze schrijft. Duidelijke pagina’s en illustraties die helpen de tekst te begrijpen. 

550x753 - 10 Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen!

Je kan de HEE IK LEES boekjes hier vinden

4. Toneellezen

Deze boekjes lees je samen met andere kinderen of een volwassene. Om de beurt lees je een stukje voor en je krijgt een rol toegewezen. Het wordt zo bijna een toneelstukje. Het leuke is dat je samen kan oefenen en zo elkaar wat kunt helpen. Bovendien speel je zelf het personage. Ze mogen / moeten dus rekening houden met het typetje en mogen gerust rare stemmetjes gebruiken. Ook hier kan je rekening houden met het AVI niveau van de kinderen, of de leeftijd. 

550x784 - 10 Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen!

Hier vind je leuke toneelleesboeken

5. AVI meegroeiboeken

Erg handig om niet teveel losse boekjes te verzamelen thuis of om mee te nemen op vakantie: de AVI meegroeiboeken. Ze beginnen vanaf ene bepaald AVI niveau en gaan dan zo in stijgende lijn verder. Er staan verschillende verhalen in die de kinderen kunnen lezen op eigen tempo. Superfijn! 

550x623 - 10 Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen!

Hier vind je allerlei AVI meegroeiboeken

6. AVI strip boekjes

Waarom zouden de kinderen moeten wachten op strips lezen? Er bestaan nu erg fijne strips op AVI-niveau! Zo kunnen zelfs beginnende lezers stripboeken lezen. Yes! Het is fijn om te lezen op verschillende manieren, vind je niet? 

550x754 - 10 Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen!

Hier kan je AVI-strips vinden

7. Zoeklicht dyslexie

Deze boekjes zijn AVI-boekjes, speciaal voor kinderen met leesproblemen of dyslexie. Het lezen van dit boekje wordt makkelijker gemaakt door het speciale lettertype, overzichtelijk ingedeelde pagina’s, eenvoudig taalgebruik en de uitleg van moeilijke woorden die in de tekst voorkomen. 

550x739 - 10 Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen!

Vind hier de ZOEKLICHT DYSLEXIE boekjes

8. Jules letterlegger, letterdoos en boordenmaker

Om kleuters kennis te maken met letters, is er de Jules letterlegger en om woordjes te maken kan je de letterdoos gebruiken. Je hebt ook andere zaken waarmee kinderen woordjes kunnen oefenen, leren schrijven enz…

550x548 - 10 Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen!

Oefenen met woorden en letters

 

9. Lees-je-digiwijs

Spannende en herkenbare verhalen over hedendaagse onderwerpen als gamen, gehackt worden, nepnieuws en computergestuurde omgeving. Begrippen worden uitgelegd in informatieve kaders en de boeken bevatten een woordenlijst.

5e5e54b4ae0dd853fe44c173 - 10 Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen!

 

Vind de Lees-je-digiwijs boekjes hier

10. Tijgerlezen 

De serie Tijgerlezen van uitgeverij Querido is ontwikkeld voor beginnende lezers van 5 tot 9 jaar. Zij kunnen deze boeken, met relatief eenvoudige en korte zinnen, goed zelfstandig lezen. De boeken zijn ook leuk om voor te lezen. De serie leest fijn en ze lapt de AVI-regels aan de laars. Er zijn geen beperkende regels ten aanzien van woordgebruik of de lengte van de zinnen. Er wordt wel rekening gehouden met de beginnende lezer. De tekst wordt overzichtelijk aangeboden, er zijn veel ondersteunende illustraties en er worden geen moeilijke woorden of lange zinnen gebruikt. De serie is bedoeld voor kinderen tussen 5-9 jaar en leent zich uitstekend tot zelf lezen én voorlezen. 

Pin it 

Op verschillende manieren oefenen met lezen is fijn. Wil je dit artikel bewaren? Pin het dan.

20x originele 4 3 683x1024 - 10 Leuke(re) manieren om te oefenen met lezen!

 

Hoe oefenen jullie het lezen op verschillende manieren? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Ine
  25 juli 2020 at 09:22

  oh, goeie tips, dank je, komt als geroepen met twee kleuters klaar voor het 1ste leerjaar die losse woordjes beginnen lezen en heel graag meer willen kunnen!

  • Reply
   Nathalie
   28 juli 2020 at 12:13

   super!!

Leave a Reply