Unicorns & Fairytales
mooie poëzieboeken voor kinderen - unicorns & fairytales
Boeken Leesboeken My life Onderwijs Prentenboeken voorleesboeken

/ Poëzieweek / Fijne poëzieboeken voor kinderen

Hoeraaaaa voor de poëzieweek. Kinderen zijn gefascineerd door rijm en al op jonge leeftijd vinden ze het heerlijk om woorden te laten rijmen. Bovendien zorgt dit ook voor een beter begrip op taal en zéker in de kleuterklas MOET je dit aan bod laten komen. Het is het begin van zelf leren lezen.  Maar poëzie en gedichten zijn natuurlijk niet enkel rijmende teksten. Het is zoveel meer. Het is een vrijheid in onze taal, waar alles kan en alles mag. Waar regels vervagen en niets verkeerd is. Waar je je hele ‘zijn’ in kunt verwerken. Een zaligheid. Ik geef je graag ook enkele titels van gedichtenboeken of poëzieboeken voor kinderen (deze lijst zal aangevuld worden) die wij zelf in onze handen hebben gehad en goedgekeurd zijn. Ben je benieuwd?

De kracht van poëzie met kinderen

Fijne poëzieboeken voor kinderen kunnen de start zijn van een liefde voor poëzie. Het is erg belangrijk om aan de slag te gaan met verschillende tekstsoorten. Daar hoort poëzie en alle soorten die je kunt hebben, ook bij. Het is leuk, leerrijk, spannend, boeiend en nog veel meer. Volgende week start de poëzieweek en dat is hét ideale moment om daarrond iets EXTRA te doen, moest je het nog niet doen. De tips rond werkvormen en ideetjes kan je hier vinden. In dit artikel bespreek ik een paar poëzieboeken voor kinderen die de moeite waard zijn of die door onze handen zijn gegaan en een plekje verdienen in dit artikel.

lees ook: / Poëzieweek/ Tips en ideetjes om creatief aan de slag te gaan met poëzie

Poëzieboeken voor kinderen

1. Ik voel me goed versjes (Clavis)

In dit kleine prachtige boekje staan allerlei momentjes waarbij je met je kinderen kunt stilstaan. Zoals bijvoorbeeld; complimenten geven, sorry zeggen, nieuwe dingen proberen, fantasie hebben… Deze onderwerpen worden ingeleid door een kort leuk versje, gevolgd door een mooie illustratie en een vraag waarop kinderen kunnen antwoorden. Ideaal om met de kleinsten al te doen. Dit schattige gedichtenboekje is geschikt vanaf 4 jaar en ideaal om met kinderen te praten over gevoelens. Ook leuk om in de klas, tijdens de poëzieweek, je dag te starten in de kring!

Hier kan je het boekje vinden

2. De taart op de kers  (Clavis)

Dit is zowel een leuk prentenboek als een poëzieboek. De leuke versjes zijn vergezeld van toffe tekeningen. De versjes zijn speels, grappig en ideaal om een activiteit mee te starten zoals bewegen zoals de olifant, sprookjes weer even ophelderen, zelf een gek gedicht schrijven, Voor jonge dagdromers vanaf 4 jaar. Als ik zelf deze leuke gedichtjes lees dan komen er bij mij allerlei mogelijkheden om in de klas met de kinderen te doen! Van creatieve zaken tot bewegen en meer!

Vind het boek hier

3. Mag ik dicht bij jou? (Clavis)

Een boek met rijm, gemaakt voor beginnende lezers! Hoeraaaaaa. Want wat is er nu leuker dan zelf gedichten te kunnen lezen? De gedichten gaan over familie, fantasie en liefde. Vooral ook over taal! Wie weet welke kinderen worden helemaal geprikkeld om zelf aan de slag te gaan met gedichten?

Je vindt het boek hier

4. De wereld is omgekeerd vandaag (Clavis )

Dit is een unieke dichtbundel met foto’s en een link naar audiogedichten van de dichteres die toen 5 jaar was. Ze bedacht alle gedichten zelf op die leeftijd en nu zijn de gebundeld in dit mooie boek. Ideaal om kinderen en volwassenen te laten luisteren naar poëzie. Zet dit boek mee in de luisterhoek en laat kinderen genieten van de gesproken versie!

Je vindt het hier

5. Een versje op te taart (Clavis)

Een dik gedichtenboek voor het hele jaar door. Van Nieuwjaarsdag tot eind december. Het is een dikke bundel vol lieve en stoute, vrolijke en minder vrolijke gedichten voor enkele belangrijke momenten zoals school, herfst, Halloween, Valentijn, Vaderdag, Moederdag, Dierendag … Maar ook gedichten voor elke moment van het jaar zoals over oma, opa, gevoelens, emoties, … Met leuke speelse illustraties die het voorlezen alleen maar leuker maken!

Je vindt het hier

6. Een wonderprachtig dier

Een rijk geïllustreerde poëziebloemlezing die 366 dierengedichten van Nederlandse en Vlaamse dichters bevat: een voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag. De illustraties van Britta Teckentrup nemen de lezer mee op een reis langs het dierenrijk. Van dolfijnen en walvissen in de diepblauwe zee en olifanten en giraffes op de uitgestrekte savanne, via pinguïnkolonies op de Zuidpool naar apen en tijgers in warme, tropische wouden. Maar ook lammetjes, honden en kikkers worden niet vergeten. Een perfect boek om keer op keer weer te ontdekken hoe leuk en mooi poëzie kan zijn. Voor dit boek gaat Ploegsma een samenwerking aan met het Wereld Natuur Fonds. Een deel van de opbrengst gaat naar dit goede doel.

SCHOOLTIP: Ideaal tijdens het thema NATUUR. Met deze gedichten kan je de overstap maken naar het maken van een eigen gedicht voor een nieuw uitgevonden dier. Je kan ze dan ook eigen uitgevonden dieren laten knutselen of bijvoorbeeld dieren samen laten versmelten: een olifantenkop met een lijf van een paard en poten van een eend enz…  Heel fijn om zeer creatief aan de slag te gaan met gedichten en creaties. 

Je vindt het boek hier

7. Ze gaan er met je neus vandoor

poëzieboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

Dit poëzieboek heeft de Grote Poëzieprijs gekregen door de jongerenjury en is geschreven door Ted van Lieshout. Hoera voor dit boek. Ik begon erin te lezen en ik heb hem in één trek uitgelezen. Je wordt meegezogen doorheen het verhaal (of is het nou poëzie? of kunst? of allemaal? ) en je kunt NIET stoppen. Echt niet. Het is zo leuk gemaakt, zo leuk geschreven. Ik ben er zeker van dat de kinderen in mijn klas dit ook gaan vinden, zelfs de kinderen die niet zo graag lezen. Er wordt ook wel eens wat hevige woorden gebruikt (als in ‘cool’ voor kinderen van het zesde leerjaar, ik weet dat nu al). Het gaat dus aanslaan.

Het gaat in feite over de woorden van dichters. De woorden van een dichter die liefdesverdriet heeft. En de dichter stopt ermee…. Wat nu? Ze gaan op zoek naar andere woorden. Ze vinden ze, bedenken zich en er komt een soort oorlog tussen de twee ‘woorden’ van de verschillende dichters. Dan komt er een heerlijk stukje beeldende vorming. Geweldig om te laten zien aan kinderen dat alles kan en alles mag in poëzieboeken. De dieperliggende betekenis van het boek blijkt de oorlog te zijn. De Eerste Wereldoorlog. Het einde van die Eerste Wereldoorlog was 100 jaar geleden. Of de kinderen meteen de onderliggende boodschap doorhebben dat weet ik niet, maar dat hoeft ook niet.

SCHOOLTIP: Begin met dit boek voor het thema over de Wereldoorlogen. Het is een fijne én mooie insteek om te beginnen praten over oorlog, geweld en zo de link te leggen naar de Wereldoorlogen. 

Je kunt dit boek ook helemaal gebruiken voor iets anders. Misschien kan je de kinderen per twee zo’n werkje laten maken. Samen gaan ze elkaar verdrijven (of net niet???) met woorden en ze maken er een mooie compositie van. Er wordt niet alleen nagedacht over woorden maar ook over de vormgeving. Dat kan erg interessant worden…

Laat dit boek ZIEN en lezen. 

Je vindt het boek hier

8.. Hoe lief ik je heb

Het is niet altijd makkelijk om te vertellen dat je van iemand houdt. De dichters in dit boek weten vaak heel goed hoe ze dat moeten zeggen, of verwoorden juist hun worsteling om dit te doen. In ontroerende, filosofische en grappige gedichten vertellen ze over verliefdheden, de band met familie en wat een beste vriend nu echt is. De gedichten worden prachtig verbeeld door de kleurrijke, sprookjesachtige illustraties van Sophie Pluim. Een poëzieverzameling om zelf bij weg te dromen, of om voor te lezen aan iemand die je heel lief vindt… Met gedichten van onder anderen Hans Andreus, Koos Meinderts, Jaap Robben, Bette Westera en Willem Wilmink.

SCHOOLTIP:  Laat kinderen na het bekijken en lezen van deze gedichten eens een gedicht maken voor iemand die ze liefhebben. Het is bijna Valentijn, toch? Misschien nog iets knutselen voor Valentijn?

Lees ook: Knutselen voor Valentijn met je kinderen

of: Een liefdevolle canvas knutselen voor Valentijn of moederdag/vaderdag

Je vindt het boek hier

9. Jij en ik en alle andere kinderen (verzamelbundel van Bart Moeyaert)

poëzieboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

Dit poëzieboek zijn verzamelde verhalen en gedichten van de bekende schrijven Bart Moeyaert en heeft de Astrid Lindgren Memorial Award gekregen. Het is een dik boek met oeuvres van deze bekende schrijver. Het is uitgebracht in 2013 en bestaat dus al een tijdje. Toen, om te vieren dat hij 30 jaar schreef. Met bijna 500 bladzijden een hele kluif. Er staat zowel ouder als onbekend werk in. Sommige opgenomen werken zijn niet meer afzonderlijk verkrijgbaar of werden nooit eerder gepubliceerd. Dat maakt dit poëzieboek meteen ook tot een verzamelobject voor echte fans en voor anderen is het een unieke gelegenheid om zijn werk te ontdekken. De tekeningen zijn van zes illustratoren met wie Moeyaert tijdens zijn schrijverscarrière heeft samengewerkt: Rotraut Susanne Berner, Gerda Dendooven, Korneel Detailleur, Wolf Erlbruch, André Sollie en Marije Tolman.

Lestip: probeer eens een van de gedichten creatief te verwerken. Morgen komt er een artikel online met 20 tips hoe je creatief aan de slag kunt gaan met gedichten.

Je vindt het boek hier

10. Een stukje van de regenboog

Dit boek laat je verrassen, ontspannen, verbazen en brengt allerlei gevoelens teweeg. In Een stukje van de regenboog vind je de mooiste gedichten voor kinderen die verschenen tussen 2010 en 2020. Geniet mee van de grappige, ontroerende of wonderlijke poëzie van Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Kate Schlingemann, Jaap Robben, Bette Westera, Ted van Lieshout, Hans & Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Geert De Kockere en vele anderen. Stuk voor stuk zijn de gedichten origineel en authentiek en spreken ze jong en oud aan door de magische spanning die eigen is aan poëzie. De betoverende illustraties van Sassafras De Bruyn geven op een unieke manier kleur aan de magie van de kinderpoëzie.

Je vindt het boek hier

11. Ik wou dat ik een vogel was

Dit is een prachtig cadeauboek op groot formaat met linnen rug, met een natuurgedicht voor elke dag van het jaar! Een pareltje van formaat. De gedichten zijn ingedeeld in de maanden van het jaar, met bekende favorieten en nieuwe gedichten, geschreven door een grote verscheidenheid aan auteurs.

Lestip: Dit boek hoort in de klas. Elke dag leest een leerling een gedicht voor… elke dag van het schooljaar. 

Je vindt dit prachtig boek hier

12. De gemene moord op Muggemietje

Van dezelfde schrijver als ‘Ze gaan er met je neus vandoor’. In dezelfde humoristische stijl geschreven als de voorganger. Geweldig. Iemand heeft het boek dichtgeslagen en Muggemietje geplet. Wat volgt is een conversatie tussen de juf, leerlingen en het boek zelf. Het verhaal zuigt je mee en laat je niet los, je wil gewoon verder lezen. Het is dan ook zo ontzettend leuk geschreven…

Je vindt het boek hier

13. Wie knipt de tenen van de reus?

Dit boek is een meegroeiboek voor jong en oud, om kennis te maken en te genieten van poëzie.  De mooiste gedichten voor de allerkleinsten van makkelijk naar moeilijk. Van eenvoudig rijmpje tot ‘echt’ gedicht, in een boek dat meegroeit met het niveau van peuters en kleuters. Ze zijn ingedeeld per leeftijd. Over zoemende bijtjes, het Kiele Kiele Kereltje, stampende voetjes, lichtjes in je ogen, samen in bad, gel in je haar, een schaap met slaap, de eerste veter, verstoppertje spelen, mompelversjes en de lekkerste koekjes. Het perfecte boek om samen met je peuter of kleuter de magie van taal te ontdekken. Thuis en in de klas.

Je vindt het boek hier

14. Gepersonaliseerde poëzieboeken voor kinderen

poëzieboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

Ik liet voor mijn kinderen twee versleesboeken (met gedichten ) met hun naam maken. Ze zijn dus gepersonaliseerd. Dit is een leuk cadeau voor hen. Je kan ze laten maken bij Zebrabook. . Zo heb je gepersonaliseerde poëzieboeken voor kinderen.

15. Jij en ik en al het moois om ons heen

poëzieboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

Dit mooie kleine poëzieboekje voor kinderen is samengesteld door Riet Wille met illustraties van Martijn van der Linden. (Standaard Uitgeverij) Het zijn zorgvuldig geselecteerde gedichten over de natuur, over boeken, bomen, zee, bergen, dieren en seizoenen. Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een ietwat filosofische titel, waar je dan met kinderen even kunt over filosoferen of een kunt bij stilstaan. Ook staan er enkele raadsels in, die zorgt voor extra interactie tussen de voorlezer en de luisteraar. De raadsels komen uit verschillende boeken en zijn van verschillende auteurs. Erg fijn om elke dag een klein gedichtje te lezen, ‘s ochtends of ‘s avonds…

SCHOOLTIP: laat de kinderen verschillende gedichten selecteren waarbij ze een foto of voorwerp zoeken of er een tekening bij maken. Laat deze doorheen je school plaatsen, ook buiten, aan de bomen en de muren. Laat kinderen nadenken over waar ze zouden passen. Ook de raadsels kan je uithangen. Je kan er de oplossing omgekeerd aanhangen. 

Vind het boek hier

16. Alle wensen van de wereld

Gedichten voor jong en oud over grote én kleine, fijne én moeilijke dingen, wegkruipen, moed, hoop, wijsheid, en nog veel meer. Janneke Ipenburg maakt er lichtende poëtische illustraties bij. Tijdens het lezen van deze gedichten heb je het gevoel dat iemand jou een verhaal verteld over haar leven. Erg fijne gedichten waar je nadien mee aan de slag kan!

lees ook: Tips om te gaan filosoferen met kinderen

17. Nina Tomatina

Dit is een langer verhaal / prentenboek in rijmvorm geschreven. Het gaat over een pestkop met als mikpunt Nina. Het verhaal is vrij lang en het is echt verbluffend hoe fijn die rijm hier is. Dit is een ideaal boek om nadien eens dieper in te gaan op “pesten”. Leg dit boek niet gewoon weg. Lees ook: Pesten, het moet je kind maar zijn

Hier kan je het boek vinden

Nog meer tips rond de poëzieweek

/ Poëzieweek/ Tips en ideetjes om creatief aan de slag te gaan met poëzie

Doe jij ook mee met de poëzieweek?

/ poëzieweek / Deze leuke spelletjes kan je inzetten om te spelen met taal

Filosofische boeken en spelletjes voor kinderen

mooie poëzieboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

 

XOXO Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

83 Comments

 • Reply
  Anna wienen
  20 januari 2021 at 06:58

  Oooh ik doe graag mee..! eigenlijk ken ik geen poëzie boeken voor kinderen…

  • Reply
   Apers Ilse
   20 januari 2021 at 09:42

   Ooh, dit zou zeker leuk zijn voor op school en in mijn klas en de werkgroep ‘leesbevordering’ waarin ik zit (maar waar dus ook gedichtendag enzo onder valt)

  • Reply
   Mandy
   21 januari 2021 at 13:43

   Oooh wat een prachtige boeken! Ik zou hier zo graag mee aan de slag gaan met mijn kleutertjes in de Ziekenhuisschool en met de kinderen in mijn yogalessen. Bedankt voor de inspiratie en fingers crossed!

  • Reply
   Zoe
   21 januari 2021 at 16:10

   Dit zou een hele leuke aanvulling zijn voor mijn klasbib! Zo kan ik de kinderen nog meer aanwakkeren om met poëzie bezig te zijn!

 • Reply
  Fleur
  20 januari 2021 at 07:05

  Wij doen graag mee! Voor thuis, maar ook om uit te lenen aan school.
  In de leefschool van onze kinderen wordt heel veel rond boeken/natuur/muziek/.. -kring gewerkt.
  De kinderen mogen zelf heel wat ideeen aanbrengen en/of er wordt verder gewerkt met een item dat een vd kinderen uit de klas bij had tijdens zo kring .

  Duimen dus maar

  • Reply
   Broos Sandy
   20 januari 2021 at 20:55

   Ik doe graag mee omdat onze dochter rustig wordt van boekjes lezen. Ze luistert dan aandachtig wat ik voorlees en geniet van het samen lees momentje.

 • Reply
  Elien Van Vooren
  20 januari 2021 at 07:11

  Ik doe graag mee voor mijn kindjes thuis en in mijn klas 🤞🤩🍀

 • Reply
  De Visscher Anneleen
  20 januari 2021 at 07:12

  Oooh zien er super mooie boeken uit. Nu Nand in het eerste leerjaar zit en hij alles leert lezen en schrijven, is hij ook bezig met ‘dat woord rijmt op dat woord’. Zijn zus van 4 doet ook heel graag mee. Samen zoeken ze dan de grappigste woorden die bij elkaar passen. Ik denk dus dat deze boeken hen wel zullen liggen. En mama is stiekem ook heel benieuwd!

 • Reply
  Sofie
  20 januari 2021 at 07:29

  Ik zou graag willen winnen zodat ik de boeken kan gebruiken in mijn klas. Ik geef les in het buitengewoon onderwijs en mijn leerlingen genieten tenvolle van verhalen en heb zo een klein vermoeden dat ze dol enthousiast gaan zijn over de gedichten.

 • Reply
  Ka8leen
  20 januari 2021 at 07:53

  Mijn jongste zoontje is een goochelaar met woorden en woordspelingen. Dit lijkt me dan ook een heel fijn pakket voor hem. Ik waag dus graag kans voor hem!

 • Reply
  Degroote Murielle
  20 januari 2021 at 08:04

  De kindjes hier zijn dol op boeken.
  Poëzie boeken hebben we nog niet in onze collectie.

 • Reply
  Heleen
  20 januari 2021 at 08:25

  De opa van mijn man was iemand die toneel speelde vroeger en super graag en enthousiast verhalen kon voorlezen aan zijn kleinkinderen. Jammer genoeg kan hij dit niet meer doen voor zijn achterkleinkinderen. Zo proberen wij nu elke avond voor onze zoon een verhaaltje voor te lezen, we lieten hem nog geen kennis maken met poëzie. Dus het zou fijn zijn als we hem dit ook konden leren kennen.

 • Reply
  Spiessens Kim
  20 januari 2021 at 08:29

  Ik doe graag mee voor mijn dochtertje met ASS.
  Ze houdt van boeken. De hele dag neust ze er in.
  Ik heb nog geen poëzieboeken maar je brengt ons op ideeën.
  We lezen elke avond een verhaaltje voor.

 • Reply
  Katoke Coomans
  20 januari 2021 at 08:35

  In mijn job als ondersteuner van kinderen met leer- en ontwikkelingsmoeilijkheden, zou dit wel wat “lichtheid” kunnen brengen.

 • Reply
  Shera
  20 januari 2021 at 08:40

  WoW, deze zien er superfijn uit!! Mijn schatjes van patatjes van L3 zouden echt kunnen genieten van wat extra (voor-)leesmateriaal. Ik vind het zelf steeds moeilijk om fijne gedichtenbundels te zoeken voor mijn leerlingen.
  Ik zou het dan ook even leuk vinden om ze eerst al even uit te testen mijn eigen lieve dochtertjes 😉

 • Reply
  Chloë Mertens
  20 januari 2021 at 08:41

  Ik studeer voor kleuterjuf en zou het heel fijn vinden om eens te werken rond poëzie!
  Ik heb daar nog nooit de moed voor gevonden om het in de klas tijdens stage aan bod te laten komen. Ook voor de kindjes waar ik ga babysitten (lagere school) zou ik dit graag winnen. Want geef toe: een babysit die jullie onderdompelt in de wereld van poëzie, dat is toch leuker dan heel de dag op die Nintendo switch te spelen hé? 😁

 • Reply
  Marrone
  20 januari 2021 at 08:59

  Waw, wij doen graag mee! Ik wil graag mijn liefde voor poëzie doorgeven aan mijn kleine lezeres thuis 😍 Prachtig boekenpakket!

 • Reply
  Sarah
  20 januari 2021 at 09:04

  Voor mijn topcollega’s die samen met mij werken in het buitengewoon onderwijs type 9, ik als paramedicus en zij als topjuffen!
  Het zijn drie pareltjes die dit meer dan ooit verdienen!
  Rond de gedichtenweek worden thema’s uitgewerkt op school,waarin deze boeken dus perfect zouden aansluiten!

  Ik duim alvast 🤭!

 • Reply
  Kim ( mama van Constantijn, Maxim en Joséphine)
  20 januari 2021 at 09:09

  Oh, juf Nathalie, wij doen ook heel graag mee!!!! Wij zijn dol op boeken! Maxim zijn lievelingsgedicht is “Stoer” uit “Jij en ik en alle andere kinderen” van Bart Moeyaert! Onze kindjes krijgen guitige kuiltjes in hun wangen als we met rijmen, dichten of woordspelingen bezig zijn. Dus wij doen heel graag mee met deze fantastische winactie!!!!

 • Reply
  Lies
  20 januari 2021 at 09:34

  Ooooh dat zou geweldig zijn… we moesten op zoek gaan naar dichtbundels …. dit is oooh zo een moeilijke zoektocht … met deze bundels wil ik heel graag aan de slag want de kinderen van de klas vinden het geweldig met volgens hun “korte verhaaltjes”

 • Reply
  Alexandra
  20 januari 2021 at 09:34

  Wow, zo een mooi pakket! Voorlezen is zo belangrijk voor kinderen, en zeker in rijmpjes. Zou zo tof zijn op dit pakket te winnen voor de gezellige momenten met neefjes en nichtjes! 🍀

 • Reply
  Sarah Ry
  20 januari 2021 at 09:37

  Dit jaar doen we intens mee aan de poëzieweek! De bedoeling is dat we elke dag een gedicht voorlezen in de klas en op het einde van de week het top-gedicht van de klas kiezen.
  We houden ook een corona-proof gedichtenparcours samen met de hogere leerjaren.
  Jammer genoeg hebben we weinig materiaal, proberen we te gebruiken wat we vinden. Maar voor de lagere jaren is dit niet makkelijk.
  Ik wil poëzie meer integreren in de klas; voorlezen, zelf lezen, samen ontdekken, samen schrijven, zelf ontdekken, zelf schrijven.
  Dromen die kunnen uitkomen als we dit pakket winnen!

 • Reply
  Mieke
  20 januari 2021 at 09:39

  Wow, we doen graag mee! We vinden gedichten geweldig! Ook de kinderen van de klas dromen zalig weg bij het lezen van gedichtjes!

 • Reply
  Eveline Kersten
  20 januari 2021 at 09:40

  Mijn meiden zijn zot van boeken lezen. We hebben verschillende soorten boeken maar aan poëzieboeken heb ik nooit gedacht. Wist zelfs niet dat ze deze voor kinderen hadden. Ik zou deze graag willen winnen om mijn dames dus kennis te laten met poëzie. Ik vind poëzie een beetje als muziek. Het klinkt beide zalig in de oren. 🥰

 • Reply
  Lynn
  20 januari 2021 at 09:56

  Dat zien er prachtige boeken uit! Ik kende ze nog niet, dus alvast hartelijk bedankt voor deze leuke blogpost erover! Ons dochtertje Ellie is dol op allerlei boekjes, maar we hebben nog geen poëzieboekjes thuis. Daarom doe ik ook graag mee om kans te maken 🙂
  PS: zo’n gepersonaliseerd boekje op zebrabooks, hoeveel gedichtjes staan erin, ik ben benieuwd naar eens een voorbeeldje want dat krijg je jammer genoeg niet te zien op de site, wat me dan ook tegenhoud om aan te kopen.
  Dankjewel alvast! 😀

 • Reply
  Eveline
  20 januari 2021 at 09:59

  Ons 3 kindjes genieten van het voorleesmoment. We variëren met prentenboeken, informatieve boeken, zoekboeken enz. Maar poëziebundels hebben we nog niet. We kijken er naar uit om het pakket te winnen.

 • Reply
  Naomi
  20 januari 2021 at 10:20

  Ooh wat zouden deze pronken op het boekenschap. Nooit bij stilgestaan om ook in Poëzie te zoeken voor mijn kids. We lezen elke avond verhalen. Dit zou eens een leuke afwisseling zijn.😀😀😀 hoop dat we snel kunnen toveren met woorden in bed! 🥳

 • Reply
  Annemie
  20 januari 2021 at 10:33

  Omdat ik mijn liefde voor poëzie en taal heel graag wil doorgeven aan mijn kinderen! En met deze prachtige boeken gaat dat wel lukken 🥰!

 • Reply
  Alina
  20 januari 2021 at 11:27

  Zou super goed van pas komen voor mijn stage over vogels.
  😱😍🤞🤞

 • Reply
  Eva D´haemer
  20 januari 2021 at 11:32

  Ook ik doe graag mee. Letters ontdekken, woorden die rijmen, de gedichten in de klas komen zeker van pas. Want zo leren mijn kinderen rijmen en dichten zonder hun gat op te lichten. 🤣

 • Reply
  Shana Vanheusden
  20 januari 2021 at 12:25

  Ooooh superleuke wedstrijd! Als boekenjuf (en boekenworm) altijd op zoek naar nieuwe pareltjes om op school mee aan de slag te gaan! 🥰
  Nog tips met wondermooie poëzie: Doodgewoon en Uit elkaar van Bette Westera. Was de aarde vroeger plat? ook een aanrader. Net zoals Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder.

 • Reply
  Leentje
  20 januari 2021 at 12:41

  Deze zou ik graag winnen. Eens wat variatie tussen de boeken. En iets nieuw uitdagend voor mijn 5jarige die zo graag boekjes ‘leest’
  Hier zou ik mijn jongens zo blij mee maken

 • Reply
  Inne
  20 januari 2021 at 12:59

  Oh 1 van deze boeken staat al lang op mijn verlanglijstje. De anderen zijn ook geweldig!! Deze zouden zeker van pas komen in de kleuterklas en als jonge leerkracht is het echt heel mooi meegenomen! De kleuters zijn echt dol op poëzie en ik trouwens ook 😜

 • Reply
  Kaat De Wecert
  20 januari 2021 at 13:30

  Bedankt voor de tips! ‘Jij en ik’ stond hier al op de lijst maar ik ben ook heel benieuwd naar de andere boeken. Ideaal voor in de klas en thuis 🙂

 • Reply
  Sanne Meeuwens
  20 januari 2021 at 14:18

  Ik doe ook graag mee.
  Voorlopig hebben we enkel het boek: Jij & ik en al het moois om ons heen van Wille Riet en dat bevalt Loes.
  Hopelijk kunnen we deze boeken ook gezellig samen ontdekken.

 • Reply
  Tessa
  20 januari 2021 at 14:35

  Oooooeh zo leuk 🤩! Een heel erg grote liefde voor prentenboeken in mijn klas én in mijn zetel en net gestart met het zelfgestuurd thema van het dierenrijk met mijn kids van het vijfde leerjaar! Zo heeeeel welkom zijn 🥰

 • Reply
  Eline Van Roy
  20 januari 2021 at 19:24

  Ohjee, in mijn werk als kinderpsycholoog, is fet vaak zoeken naar mooie taal om iets gezegd te krijgen… wat een mooie boeken, die ons hierbij kunnen helpen!!

 • Reply
  Merel
  20 januari 2021 at 20:24

  Het zou waanzinnig zijn om mij samen met mijn zoon te kunnen verdiepen in poëzie

 • Reply
  Annelies L
  20 januari 2021 at 20:35

  Ik doe graag mee! 🙂
  We zijn op school een leesbeleid aan het uitwerken. We hebben al wat boeken voor onze schoolbibliotheek, deze poëzieboeken zouden een leuke aanvulling zijn 🙂

 • Reply
  Ine De Volder
  20 januari 2021 at 20:40

  Ik organiseer de leesinitiatieven op mijn school en zou deze boeken dus heeeeeeel goed kunnen gebruiken om tijdens de poëzieweek mee aan de slag te gaan! Ook start ik in februari de opleiding tot leescoach, dit boekenpakket zou een geweldig leuk startcadeautje zijn! 😊🍀

 • Reply
  Imina Jaarsma
  20 januari 2021 at 20:41

  Het leukst om voor te lezen zijn natuurlijk boeken op rijm,
  Al is dat op zich niet echt een groots geheim!
  Ik kijk echt uit naar het boek over de reus,
  Waarschijnlijk een spannend verhaal, maar niet te serieus.
  En tijdens deze lockdown, terwijl geen enkel vliegtuig meer vloog,
  toch met de kids op reis naar de regenboog,
  Ik waag dus graag een kans op deze boeken,
  Zodat ze mijn kinderen hun fantasie niet ver meer hoeven te zoeken!!

 • Reply
  Inse
  20 januari 2021 at 21:02

  Leuk! Zeker fijn om te gebruiken in mijn klas. Ook ideaal voor het project Leeskracht leerkracht waarmee we op school gestart zijn. 👩🏻‍🏫🍀🙂

 • Reply
  Nanny Huydts
  20 januari 2021 at 21:19

  Deze boeken zouden een originele en mooie aanvulling zijn voor de Oma- bieb… waar de kleinkinderen mogen lenen, lezen en voor gelezen worden. Super, boeken 📚 kun je nooit teveel hebben 👌❤️

 • Reply
  Maan
  20 januari 2021 at 21:23

  Ik en mijn twee zoontjes zijn dol op boekjes en lezen vooral nu wij zo veel met zijn drietjes thuis zijn lijkt het mij zoooo fijn om wat extra leesvoer te mogen winnen! 🍀🍀🍀🍀

 • Reply
  Imelda Boon
  20 januari 2021 at 21:30

  Samen met je kleinkinderen genieten van een boek hoe mooi is dat .
  😀😉

 • Reply
  Galinka van Bokhorst
  20 januari 2021 at 21:38

  Wat een leuke tips heb je gegeven. Ik zou deze boeken graag willen winnen om mijn voorleeskindjes van de Voorleesexpress ook bekend te laten raken met poëzie. Ook leuk voor alle kinderen die ik straks ga behandelen als beloning. Dan mogen ze een gedicht uitzoeken en die gaan we dan voorlezen of samen lezen. Of om aan de hand van de poëzie mooie gesprekken te krijgen. Ik krijg ideeën te over bij deze mooie boeken. Zelf zou ik ze toch ook wel graag eerst lezen.😊

 • Reply
  Marjan
  20 januari 2021 at 21:50

  Heel graag voor mn kids! Ze vinden het geweldig om te luisteren naar verhaaltjes! Zeker als de oudste voorleest, die kan dan tegelijk wat oefenen 😉😍🍀🤞

 • Reply
  Jolien Peeters
  20 januari 2021 at 21:50

  Deze boeken zou ik heel goed kunnen gebruiken in mijn klasje!

 • Reply
  Hanne van Geel
  20 januari 2021 at 21:52

  Wauw, wat een leuk boekenpakket! Ik zou deze gedichtenboekjes graag willen gebruiken in mijn klas. Als startende leerkracht in het buitengewoon onderwijs heb ik nog niet zo veel (lees)materiaal in de klas. Gedichten zijn mooie kansen om het begrijpend luisteren te bevorderen, wat zeer belangrijk is voor mijn leerlingen. Het boekenpakket zou dus een ideaal cadeautje zijn voor mijn 10 leerlingen (en voor mezelf natuurlijk). 😃🤞🏻

 • Reply
  Mieke
  20 januari 2021 at 22:01

  O ja!! Graag doe ik mee een gooi naar dit prachtige pakketje, in onze freinetklas staan teksten zo centraal en ‘t moet lukken dat een meid uit de klas net een vrije tekst schreef over hoe’ t zou zijn om als vogel door ‘t leven te gaan.. Euh vliegen!

 • Reply
  veronique
  20 januari 2021 at 22:31

  waauw, wat een leuke winactie 🥰 !!!
  je kan niet genoeg boeken lezen met en voorlezen aan je kinderen, en stiekem vind ik het zelf ook superleuk 😉
  ik zou de boeken ook delen met mijn zussen en mijn schoonzus, dan kunnen ze ze voorlezen en ermee werken in hun klasjes 🥰💕

 • Reply
  Kim weuts
  20 januari 2021 at 22:32

  Mijn
  Zoontje vindt verhaaltjes super en nu we door Corona niet wekelijks naar de bibliobus kunnen lezen we vaker zelfde boekjes dus zou super fijn zijn om extra boekjes te hebben.
  Hij “leest” vertelt ook aan zijn kleine zusje wat hij ziet . Dus ook ideaal voor het laten smelten van mijn moeder hart 🥰

 • Reply
  Lies
  20 januari 2021 at 22:34

  Zelf altijd verzot geweest op poëzie. Hopelijk kan ik die ‘goesting’ ook overbrengen naar onze kids! Dit pakketje zou alvast een leuke start zijn 😇💯.

 • Reply
  Lynn
  20 januari 2021 at 22:54

  Ik doe graag mee voor mijn zoontje, de kindjes in de logopedie en om uit te lenen aan de crèche, om mijn passie voor gedichten door te geven. Ons zoontje is zó geboeid door boekjes en verhaaltjes.

 • Reply
  Kathleen Vierbergen
  20 januari 2021 at 23:04

  Oooooooh, ook ik zou het pakketje zo graag gebruiken op school. Hier en daar een gedicht ophangen of zo leuk. Op de deur van het toilet, ergens in de traphal, op de buitendeur langs de speelplaats en dan zien dat er af en toe een leerling even bij staat te mijmeren. Love it!

 • Reply
  Ine
  20 januari 2021 at 23:41

  Oh wat een leuke post! Ook al win ik niet, ik ga me er dan sowieso eentje aanschaffen.
  Mijn zoontje heeft taalproblemen en met de hulp van de logo en thuis lukt het goed, maar leuke boekjes om te spelen met taal zou hem ook enorm kunnen helpen 🍀🍀🍀!

 • Reply
  Karina Leduc
  21 januari 2021 at 05:04

  Prachtige boeken😍 Ik zou ze gebruiken in de klas om rond poëzie te werken. Uit deze boeken zou ik heel wat ideeën uit kunnen halen om meer rond gedichten te gaan werken en rond leesbevordering, spelen met taal🤞🍀😀

 • Reply
  Lore
  21 januari 2021 at 06:49

  Ik ben dol op poëzie en keer binnenkort na mijn zwangerschapsverlof terug naar mijn Regenboogklasje. Zou zalig zijn om als rode draad elke dag een versje voor te lezen. ❤ en zo samen een ritueeltje op te bouwen.

 • Reply
  Laura Nieuwenhuis
  21 januari 2021 at 07:30

  O dit pakket is te gek! Er zitten een tweetal boeken in die op mijn verlanglijstje staan en die andere kende ik niet, nog beter! Elke avond lees ik mijn dochter voor en de boeken op rijm vinden we beide het leukst. Poezië zal redelijk nieuw voor haar zijn maar lijkt me onwijs leuk en waardevol om voor te lezen. Dus finger crossed!

 • Reply
  Inge
  21 januari 2021 at 07:46

  Ik zou ze op school gebruiken (lkt Nederlands en lid van het lezen op school-team) maar ook gewoon stiekem thuis voor mijn 4jarige 🙂 (ok ok. en voor mezelf)

 • Reply
  Joppe
  21 januari 2021 at 11:42

  Oh, de geur van een vers boek. Dit zijn een paar van mijn lievelings : Nooit denk ik aan niets, Jij bent de liefste, Lichtjes in je ogen, Van mij en van jou, Zo mooi anders, … . Maar deze lijken mij ook wel heel leuk om mijn verzameling aan te vullen.

 • Reply
  Suzan
  21 januari 2021 at 14:01

  O, wat een prachtig pakket!
  Wij lezen al wel regelmatig poëzie met kinderen.
  Dan maken of kopen we iets lekkers, maken er thee of chocolademelk bij, en dan lezen we elkaar voor. Zo leuk om te doen! De voorraad boeken moet wel af en toe aangevuld worden natuurlijk. 💜

 • Reply
  Annelien
  21 januari 2021 at 14:10

  Leuk! Ik kwam vandaag toevallig op je blog voor wat speel inspiratie voor de kindjes. Ik doe dan ook graag mee aan de win-actie. Ik heb thuis een echte boekenfanaat en die zal het dus ongetwijfeld fantastisch vinden als we nog wat nieuwe boeken krijgen!

 • Reply
  Marjolijn Huizinga
  21 januari 2021 at 19:20

  Wauw wat een gave reeks boeken. Ik vind het zo belangrijk om te lezen met onze kindjes, maar poëzie kennen ze nog niet (en ik voor kids ook eigenlijk niet), vooral onze jongste (3 jaar) is zo handig met taal en aan het spelen met woorden, wie weet wat hij later wil worden 😉
  Ik zou de boeken heel graag winnen om te kunnen voorlezen aan onze mannetjes en daarmee hun horizon nog breder te kunnen maken.

 • Reply
  Heike Vyncke
  21 januari 2021 at 20:34

  Ik werk in het buitengewoon onderwijs en hoop met deze boekjes de kinderen te kunnen overtuigen dat poëzie leuk kan zijn.

  Ook zijn we bezig met het maken van een leeswereld om onze leerlingen (waarvan 97% geen Nederlands als thuistaal heeft) te motiveren om een boekje vast te nemen, te werken met verteltassen, …
  Natuurlijk kosten boeken handenvol geld en dat heeft onze school niet. De boekjes zouden dus een goede aanvulling zijn 😉

 • Reply
  Lize
  21 januari 2021 at 21:15

  Als startende leerkracht wil ik graag het lezen en dichten bevorderen. Helaas zijn er weinig goede boeken beschikbaar en is hier geen budget voor. Dit zou mijn klasje heel fijn vinden. Nieuwe boekjes vinden ze geweldig, ze gaan dan zelf ook op zoek naar gelijkaardige boeken in winkels of de bibliotheek.

 • Reply
  tops
  21 januari 2021 at 21:50

  Oh mijn dochtertje van 5 , vind geweldig haar verhaaltjes die ik lees :-). En zeker geniet ik er ook van als voor ik het vertel wat er op de pagina staat van het verhaal . Dat ze zelf al aan vertellen is wat er staat 🙂 . Ze kan het nog wel niet lezen. Maar ik denk dat de prentjes haar veel vertellen :-). Ik waag met plezier een kansje voor haar :-). en mij natuurlijk 🙂

 • Reply
  Laura Van de Vliet
  21 januari 2021 at 22:44

  Wauw! Ook ik doe graag mee. Al mijn hele leven lang fan van poëzie schrijven en lezen. Nu dus tijd om mijn kinderen erin in te wijden. Door de geboorte van ons derde kindje op 15/01/2021 even wat minder mogelijkheden om zelf in de boekenwinkels te gaan snuisteren, dus een gewonnen boekenpakket zou wel een heel bijzonder kraamcadeau zijn!

 • Reply
  Esther Ruël Engelman
  21 januari 2021 at 23:28

  Wow! Wat een prachtige boeken. Elke dag een gedicht in de klas, is mijn motto. De kinderen genieten ervan en ik zeker ook. Bovendien zijn gedichten een prachtige manier om gesprekken te voeren over het leven. Symbooltaal, I love it. Ik doe heel graag mee met deze actie.

 • Reply
  Sanne Voets
  22 januari 2021 at 07:02

  Ik geef workshops beeldende kunst aan peuters, kleuters en lagere school kinderen. 90% van de tijd gebruik in een prentenboek, verhaal of gedicht als intro en als inspiratiebron. Dit is zo een dankbaar middel. Deze boeken zouden een waanzinnig mooie uit bereiding zijn op mijn huidige collectie. Ik heb al 1001 ideeen om hiermee aan de slag te gaan. (+ 3 van de 4 boeken stonden al op mijn verlanglijst; het ideale pakket dus!) In de zomer geef ik ook les in een zomerschool. (Een taalbad voor kinderen die net aangekomen zijn in België) ik start de dag altijd met hetzelfde gedicht, het zou leuk zijn moest ik dit jaar een gedicht uit 1 van deze boeken kunnen selecteren!

 • Reply
  Karel
  22 januari 2021 at 09:21

  Je kan nooit vroeg genoeg beginnen met het aanleren van liefde voor taal. Of vogels.
  Wij dingen mee!

 • Reply
  Leen Daems
  22 januari 2021 at 13:08

  Altijd leuk om in de klas te gebruiken.

 • Reply
  Elke
  22 januari 2021 at 14:00

  Heel leuk! Mijn zoontje is nu volop aan het rijmen, het zou goed zijn als ik hem nu ook andere vormen van poëzie kan te leren. Deze boekjes zouden hier alvast vaak uit zijn boekenkastje gehaald worden om voor te lezen.

 • Reply
  Christine Claeys
  22 januari 2021 at 14:22

  OOhhhh.. Dit zou ZO van pas komen , mijn kleindochter heeft beetje achterstand met lezen en moet dit zoveel mogelijk oefenen .En dit gaat alleen maar goed met leuke leesboekjes. Graag een kansje aub

 • Reply
  Jan Mundus
  22 januari 2021 at 14:33

  Zou geweldig zijn! Zowel voor onze 2 dochters thuis als voor mij echtgenote op school! Laat die boekjes dus maar komen!

 • Reply
  Veronique
  23 januari 2021 at 07:55

  Dit artikel gaf me tips om een poëzie-boek in huis te halen: jij en ik en al het moois om ons heen, heb ik alvast besteld. Ik ben zo benieuwd hoe de kinderen gaan reageren. Dank je voor de tip!! 👍

 • Reply
  Kennis
  23 januari 2021 at 09:12

  Super! Ideaal voor onze kindjes 👍🏼👍🏼👍🏼

 • Reply
  Kato
  23 januari 2021 at 09:16

  Heel leuke aanvulling voor de klasboeken. Wij hebben voor volgende week met de werkgroep leesbevordering de poëzieweek uitgewerkt. Een variatie aan poëzieboeken is altijd interessant 😉

 • Reply
  Isabelle
  23 januari 2021 at 12:10

  Yiehaaa! Ik doe mee, ben 41 en ben bezig aan mijn omscholing naar lerares Lager Onderwijs! Deze boeken kunnen mijn lesgeven in stage alleen maar verbeteren! Dank je!

 • Reply
  Marisa
  24 januari 2021 at 12:49

  Hee! Wat een leuke wedstrijd!
  Wij zijn grote fan van kinder- en prentenboeken.
  Voor deze maakte ik een Haiku 😊

  Woordjes zweven rond
  In een zachte melodie
  Fantasie vol kleur

  Wat breng ik graag verhalen tot leven bij mijn kleine man!

 • Reply
  Marisa
  24 januari 2021 at 12:58

  Wij zijn gek op kinder- en prentenboeken!
  Wat een toffe wedstrijd!

  Ik maakte een haiku 😊

  Woordjes zweven rond
  In een zachte melodie
  Fantasie vol kleur

  Ik hou ervan verhalen tot leven te wekken bij mijn kleine vierjarige man.

  Groetjes 😊

 • Reply
  margot popelier
  25 januari 2021 at 13:39

  Ik had heel graag meegedaan aan deze wedstrijd!!
  Dit is mijn eerste jaar als juf (omscholing), alsook het eerste (gekke) jaar als mama. Ik ben verzot op taal en wil dit doorgeven aan m’n eigen dochtertje alsook aan de klas. Ik begin de lessen Godsdienst al steeds met een gedicht, maar ik mis leuke gedichtenbundels om hier steeds een mooi gedicht te kunnen voordragen. Ik werk in een klas waar het merendeel anderstalig is, je voelt gewoon dat dit niet uitmaakt als je poëzie brengt. Het gevoel en het ritme dat hierin verwezen zit gaat vaak boven taal. Op deze manier wil ik hen ook op een fijne manier kennis laten maken met de Nederlandse taal. Los van verplichte leerstof.
  Daarnaast merk ik merk mijn dochtertje heel graag boekjes leest en ik ben er dus van overtuigd dat als ze wat groter is ook van gedichtenboeken zal kunnen genieten.
  Ik hoop heel erg op dit boekenpakket!
  Ps: bedankt voor de boekentips

 • Reply
  Stef Nagels
  26 januari 2021 at 19:37

  Onze Vince is helemaal gek van boeken! 😉

Leave a Reply