Unicorns & Fairytales
poëzieboeken voor kinderen - unicorns & fairytales
Boeken Leesboeken My life Onderwijs Prentenboeken voorleesboeken

/ Poëzieweek / Fijne poëzieboeken voor kinderen

Hoeraaaaa voor de poëzieweek. Kinderen zijn gefascineerd door rijm en al op jonge leeftijd vinden ze het heerlijk om woorden te laten ruimen. Maar poëzie en gedichten zijn natuurlijk niet enkel rijmende teksten. Het is zoveel meer. Het is een vrijheid in onze taal, waar alles kan en alles mag. Waar regels vervagen en niets verkeerd is. Waar je je hele ‘zijn’ in kunt verwerken. Een zaligheid. Ik geef je graag ook enkele titels van poëzieboeken voor kinderen (deze lijst zal aangevuld worden) die wij zelf in onze handen hebben gehad en goedgekeurd zijn. Ben je benieuwd?

De kracht van poëzie met kinderen

Fijne poëzieboeken voor kinderen kunnen de start zijn van een liefde voor poëzie. Het is erg belangrijk om aan de slag te gaan met verschillende tekstsoorten. Daar hoort poëzie en alle soorten die je kunt hebben, ook bij. Het is leuk, leerrijk, spannend, boeiend en nog veel meer. Op 31 januari start de poëzieweek en dat is hét ideale moment om daarrond iets EXTRA te doen, moest je het nog niet doen. De tips rond werkvormen en ideetjes kan je hier vinden. In dit artikel bespreek ik een paar poëzieboeken voor kinderen die de moeite waard zijn of die door onze handen zijn gegaan en een plekje verdienen in dit artikel.

Poëzieboeken voor kinderen

1. Jij en ik en al het moois om ons heen

9200000095178129 - / Poëzieweek / Fijne poëzieboeken voor kinderen

Dit mooie kleine poëzieboekje voor kinderen is samengesteld door Riet Wille met illustraties van Martijn van der Linden. (Standaard Uitgeverij) Het zijn zorgvuldig geselecteerde gedichten over de natuur, over boeken, bomen, zee, bergen, dieren en seizoenen. Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een ietwat filosofische titel, waar je dan met kinderen even kunt over filosoferen of een kunt bij stilstaan. Ook staan er enkele raadsels in, die zorgt voor extra interactie tussen de voorlezer en de luisteraar. De raadsels komen uit verschillende boeken en zijn van verschillende auteurs. Erg fijn om elke dag een klein gedichtje te lezen, ‘s ochtends of ‘s avonds…

SCHOOLTIP: laat de kinderen verschillende gedichten selecteren waarbij ze een foto of voorwerp zoeken of er een tekening bij maken. Laat deze doorheen je school plaatsen, ook buiten, aan de bomen en de muren. Laat kinderen nadenken over waar ze zouden passen. Ook de raadsels kan je uithangen. Je kan er de oplossing omgekeerd aanhangen. 

2. Ze gaan er met je neus vandoor

9200000091585301 - / Poëzieweek / Fijne poëzieboeken voor kinderen

Dit poëzieboek heeft de Grote Poëzieprijs gekregen door de jongerenjury en is geschreven door Ted van Lieshout. Hoera voor dit boek. Ik begon erin te lezen en ik heb hem in één trek uitgelezen. Je wordt meegezogen doorheen het verhaal (of is het nou poëzie? of kunst? of allemaal? ) en je kunt NIET stoppen. Echt niet. Het is zo leuk gemaakt, zo leuk geschreven. Ik ben er zeker van dat de kinderen in mijn klas dit ook gaan vinden, zelfs de kinderen die niet zo graag lezen. Er wordt ook wel eens wat hevige woorden gebruikt (als in ‘cool’ voor kinderen van het zesde leerjaar, ik weet dat nu al). Het gaat dus aanslaan.

Het gaat in feite over de woorden van dichters. De woorden van een dichter die liefdesverdriet heeft. En de dichter stopt ermee…. Wat nu? Ze gaan op zoek naar andere woorden. Ze vinden ze, bedenken zich en er komt een soort oorlog tussen de twee ‘woorden’ van de verschillende dichters. Dan komt er een heerlijk stukje beeldende vorming. Geweldig om te laten zien aan kinderen dat alles kan en alles mag in poëzieboeken. De dieperliggende betekenis van het boek blijkt de oorlog te zijn. De Eerste Wereldoorlog. Het einde van die Eerste Wereldoorlog was 100 jaar geleden. Of de kinderen meteen de onderliggende boodschap doorhebben dat weet ik niet, maar dat hoeft ook niet.

SCHOOLTIP: Begin met dit boek voor het thema over de Wereldoorlogen. Het is een fijne én mooie insteek om te beginnen praten over oorlog, geweld en zo de link te leggen naar de Wereldoorlogen. 

Je kunt dit boek ook helemaal gebruiken voor iets anders. Misschien kan je de kinderen per twee zo’n werkje laten maken. Samen gaan ze elkaar verdrijven (of net niet???) met woorden en ze maken er een mooie compositie van. Er wordt niet alleen nagedacht over woorden maar ook over de vormgeving. Dat kan erg interessant worden…

Laat dit boek ZIEN en lezen. 

3. Jij en ik en alle andere kinderen (verzamelbundel van Bart Moeyaert)

9200000115376507 - / Poëzieweek / Fijne poëzieboeken voor kinderen

Dit poëzieboek zijn verzamelde verhalen en gedichten van de bekende schrijven Bart Moeyaert en heeft de Astrid Lindgren Memorial Award gekregen. Het is een dik boek met oeuvres van deze bekende schrijver. Het is uitgebracht in 2013 en bestaat dus al een tijdje. Toen, om te vieren dat hij 30 jaar schreef. Met bijna 500 bladzijden een hele kluif. Er staat zowel ouder als onbekend werk in. Sommige opgenomen werken zijn niet meer afzonderlijk verkrijgbaar of werden nooit eerder gepubliceerd. Dat maakt dit poëzieboek meteen ook tot een verzamelobject voor echte fans en voor anderen is het een unieke gelegenheid om zijn werk te ontdekken. De tekeningen zijn van zes illustratoren met wie Moeyaert tijdens zijn schrijverscarrière heeft samengewerkt: Rotraut Susanne Berner, Gerda Dendooven, Korneel Detailleur, Wolf Erlbruch, André Sollie en Marije Tolman.

Lestip: probeer eens een van de gedichten creatief te verwerken. Morgen komt er een artikel online met 20 tips hoe je creatief aan de slag kunt gaan met gedichten.

4. Laat een gedichtenboek maken met je kinderen in de hoofdrol

IMG 3967 768x1024 - / Poëzieweek / Fijne poëzieboeken voor kinderen

Ik liet voor mijn kinderen twee versleesboeken (met gedichten ) met hun naam maken. Ze zijn dus gepersonaliseerd. Dit is een leuk cadeau voor hen. Je kan ze laten maken bij Zebrabook. .

 

Ken jij nog leuke poëzieboeken voor kinderen? Laat het mij weten! 

XOXO Nathalie

 

 

 

pinit fg en rect red 28 - / Poëzieweek / Fijne poëzieboeken voor kinderen

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Read previous post:
    / Poëzieweek/ Tips en ideetjes om creatief aan de slag te gaan met poëzie

    Op 31 januari is het gedichtendag en is dat de start van de jaarlijkse poëzieweek. Ideaal om met je kinderen...

    Close