Unicorns & Fairytales
taalspelletjes voor kinderen - unicorns & fairytales
Basisonderwijs Educatief Educatief speelgoed educatieve activiteiten Gezelschapsspelletjes My life Onderwijs Spelen taal verjaardag

/ poëzieweek / Deze leuke spelletjes kan je inzetten om te spelen met taal

Poëzie is eigenlijk spelen met taal. Het draagt bij tot een goede leesontwikkeling.  Alles mag en alles kan. Daarom is het ook zeer leuk en leerrijk voor kinderen (en voor jezelf) om met poëzie, gedichten en taal te spelen. Tijdens de poëzieweek ga ik je dan ook enkele leuke tips geven om aan de slag te gaan met gedichten, maar je kan zeker ook beginnen met enkele toffe taalspelletjes om te spelen met woorden en taal. Een soort opwarmertje, educatieve werkvorm waarbij kinderen veel leren. 

Taalspelletjes

Leuke taalspelletjes zorgen ervoor dat kinderen voeling met taal krijgen, zonder dat ze saaie oefeningen moeten maken. Ze worden gemotiveerd en kunnen zich breed ontwikkelen. Als kinderen de ruimte krijgen om te spelen zijn ze meestal sterker betrokken. Geen wonder dat professionals die met kinderen werken vaak sessies doen in spelvorm. Cruciaal is dat je kinderen uitdaagt om hun bedoeling duidelijk te maken en hun gedachten onder woorden te brengen. We weten  dat kinderen al  pratende taalvaardiger worden. Een groot deel van het leren gebeurt dan al pratend en spelend. Deze taalspelletjes zijn allemaal ontwikkeld voor het plezier en om de taalvaardigheid te vergroten. 

lees ook: Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas

Lotana

Je kan deze taalspelletjes allemaal kopen bij LOTANA . Lotana is een webshop, opgericht door twee gepassioneerde mensen (Tim en Marjolijn). Eerst richtten ze Spelmagazijn.be op, met allemaal verschillende gezelschapsspelen, maar al snel volgden nog andere bijkomende activiteiten: de verkoop van puzzels, speelgoed, Mini loco en knutselmateriaal.  Vandaag bestaat Lotana dus uit de vijf volgende deelwebsites: SPELmagazijn.be, PUZZELmagazijn.be, CREATIEFmagazijn.be, SPEELGOEDmagazijn.be en MINILOCO.be! 

1. DIXIT 

Er bestaan wel meer taalspelletjes. Om kinderen duidelijk te maken dat je op meerdere manieren een woord kunt uitleggen kan je het spel DIXIT inzetten. Dixit is een origineel gezelschapsspel en het heeft weinig spelregels. Je kan Dixit al met kinderen vanaf 8 jaar spelen.
In het spel Dixit kiest de speler die aan de beurt is een kaart van zijn reeks en geeft daarover een hint voor aan de anderen. Zij leggen de kaart die het meeste bij de omschrijving past omgedraaid in het midden. De hint kan een woord zijn, een stuk van een liedje, een raadselachtige zin,… Alle gekozen kaarten worden nadien omgedraaid en de spelers kiezen nu de kaart die ze denken door een sterrenfiche te leggen met nummer van de kaart. Hoe meer mensen op jouw kaart stemmen, hoe meer punten. 

Met dit spelletje leren kinderen duidelijk te omschrijven, creatief te denken en leren ze dat er wel meerdere woorden passen bij verschillende prenten. Het is echt spelen met taal en goed nadenken over je verwoording. 

2. Brainstorm

Brainstorm is een partyspel waarbij je creatief met taal omspringt. Alle spelers proberen tegelijk twee afbeeldingen met elkaar te combineren door een woord, uitdrukking of filmtitel te noemen. Als het een goede combinatie is, wint de speler 2 kaarten. Wie op het einde van het spel de meeste kaarten bezit, wint het spel Brainstorm. Dit taalspel duurt ook niet zo lang en is ideaal om in de klas te gebruiken.

3. Het babbelspel junior

Het Babbelspel Junior is het jonge broertje van het EQ-babbelspel en is bedoeld voor kinderen van 4 tot 6 jaar.
Het Babbelspel Junior is kant-en-klare lesstof voor muzische vorming. Alle ontwikkelingsdoelstellingen van muzische vorming komen aan bod: bewegen, drama, attitude en beeld. Met dit educatieve babbelspel leren kinderen spontaan praten over bepaalde situaties aan de hand van een tekening. Zo krijgen ze spelenderwijs inzicht in sociale en verbale vaardigheden.

4. Het woordenspel

Het Woordenspel is een kaartspel waarmee kinderen spelenderwijs hun woordenschat inoefenen en uitbreiden.
In Het Woordenspel maken de spelers zo lang mogelijke afleidingen en samenstellingen (lijmwoorden) met hun kaarten. Ook kaarten van medespelers kunnen gebruikt worden.Je kan Het Woordenspel ook alleen spelen. De bedoeling is dan om zoveel mogelijk punten te scoren binnen een bepaalde tijd.

5. Just One

Tijdens dit spel proberen de kinderen samen te werken om zo een woord te laten raden door de actieve speler. De spelers bekijken het te raden woord en schrijven een woord op hun bordje waaraan ze denken als ze dat woord zien. Nadien laat iedereen speler zijn woord zien aan de actieve speler en die moet dan raden over welk woord het gaat. De kinderen leren zo dat er meerdere mogelijkheden bestaan om een woord te omschrijven. 

6. Pim Pam Pet

Pim Pam Pet Original is een bekend taalspel. “Wat doe je op je brood?” “Noem iets van hout.” “Waar kan je in wonen?”. De draaischijf wijst een letter aan en met die letter gaan de kinderen om ter snelst een antwoord zoeken op de vraag. De speler die eerst is krijgt de kaart en als de spelers tegelijk antwoorden wint diegenen met het langste woord. Kinderen leren snel antwoorden en nadenken en verbanden leggen. 

7. Dizzy letters

 

Dizzy Letters is een spel waarin je op zoek gaat naar woorden. Je dukt op de pijl en laat de letters draaien. Op het moment dat de pijl stopt, moet je snel een woord roepen dat de twee getoonde letters bevat. Als je geen woord meer kan bedenken, lig je uit de ronde. De speler die het laatst overblijft, wint de ronde.

8. Story Cubes 

Met de story cubes kunnen kinderen eigen verhalen verzinnen. Er zijn verschillende versies van. Deze versie gaat over helden. De kinderen gooien met de dobbelstenen. Er zijn heel veel werkvormen te bedenken met de verhaaldobbelstenen. Moeten ze ze allemaal gebruiken of maar enkelen? Laat je een verhaal zeggen, opschrijven of uitbeelden? Spelen ze samen of alleen? Ga je gedichten maken? Alles kan. Erg fijn om thuis te hebben of in de klas te gebruiken. Je kan de moeilijkheid zelf bepalen met het aantal dobbelstenen dat he gebruikt. 

9. ABC Toverduel 

 

Een spel voor beginnende lezertjes. Omkadering: “In het donkere toverbos staan Oex de heks en tovenaar Pim tegenover elkaar voor een spannende wedstrijd om het krachtigste toverwoord.” Dit spel wordt gespeeld met twee spelertjes. De spelers moeten zo snel mogelijk tussen de verschillende afbeeldingen begrippen vinden die bij een bepaalde letter horen en daar ook mee beginnen? Ideaal om zo beginklanken te oefenen. 

10. Scrabble

Het originele Scrabble spel in een nieuw jasje gestoken. Een populaire onder de taalspelletjes. Maak zoveel mogelijk woorden en scoor punten door ze op de bonusvakjes te proberen leggen op het spelbord. De speler met de hoogste punten wint. Ideaal om de kinderen te doen nadenken over verschillende woorden. 

Je vindt nog veel meer taalspelletjes op de website van SPELMAGAZIJN

Zelf maken 

Je kan gemakkelijk zelf vertelstenen maken waarover kinderen een gedicht moeten schrijven. 

Meer over de poëzieweek

Doe jij ook mee met de poëzieweek?

/ Poëzieweek/ Tips en ideetjes om creatief aan de slag te gaan met poëzie

/ Poëzieweek / Fijne poëzieboeken voor kinderen & WIN

TIP: mijn boek SPEEL!

Wil je meer weten over spelen en spelend leren met kinderen? Zin om je te laten onderdompelen in enorm veel activiteiten voor kinderen waarbij je steeds nog eens een lading speeltips krijgt met toegang tot gratis exclusieve printables? Dan is mijn boek SPEEL! een tip!

Je kan hem oa hier kopen

550x691 - De maaltafels oefenen met kinderen op 15+ andere manieren...

Pin it 

Vind je deze taalspelletjes interessant voor jouw kinderen of jouw school? Pin het zeker op Pinterest. 

Lees ook: Leuke gezelschapsspellen voor volwassenen

lees ook: Leuke gezelschapsspellen voor kinderen per leeftijd

taalspelletjes voor kinderen - unicorns & fairytales

XOXO Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply