Unicorns & Fairytales
poëzieweek - unicorns & fairytales
Educatief Educatieve tips My life Onderwijs

Doe jij ook mee met de poëzieweek?

Vandaag start de poëzieweek in België. Doe jij ook mee? Poëzie is heerlijk. Alles kan en alles mag. Spelen met taal. Kinderen zijn al vrij snel helemaal in de ban van rijmen en versjes. In dit artikel vind je lestips en ideetjes + activiteiten om met kinderen te doen tijdens de gedichtenweek. Genieten is de boodschap. 

Rijmen is belangrijk

Tijdens de poëzieweek gaan vele kinderen lekker rijmen. Rijmen is een belangrijk onderdeel van de taalontwikkeling. Door ermee bezig te zijn, leren kinderen de overeenkomsten en verschillen van klanken. Daarom hebben kinderen die rijmwoorden kunnen herkennen en produceren een beter taalinzicht. En dat draagt weer bij aan de leesvaardigheid en de goede leesstart in het eerste leerjaar. Maar poëzie is zoveel meer dan woorden rijmen.

Poëzieweek

Tijdens de poëzieweek draait het rond poëzie uiteraard. Van poëzie bestaan er evenveel definities als dat er dichters zijn. De meest gangbare definities zijn de volgende: het is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het is een dichtkunst en een ongrijpbare esthetische ervaring. Terwijl het bij proza meer om te inhoud gaat, gaat het bij poëzie vooral ook over vorm, klank en beeldspraak…. Ik noem het toveren met taal en letters. Het is een kans om kinderen te leren spelen met woorden en taal. Tijdens de poëzieweek gaan we dan ook helemaal los in de klas en thuis.

Ideetjes en tips rond de poëzieweek

In enkele vorige artikels had ik het al over de poëzieweek, leuke activiteiten en boeken. Ik verzamel ze graag op deze pagina, zodat ook jij aan de slag kan met gedichten. Have fun! Ideetjes zijn ook altijd welkom uiteraard. Klik op de titels om naar het betreffende artikel te gaan! 

1. Activiteiten met gedichten

creatief met gedichten poëzieweek - unicorns & fairytales

In dit artikel kom je meer te weten over tips, ideetjes en activiteiten om creatief aan de slag te gaan met gedichten tijdens de poëzieweek of een ander moment.

2. Poëzieboeken voor kinderen

poëzieweek - unicorns & fairytales

Ben je op zoek naar leuke poëzieboeken voor kinderen? Dan kan je er enkele vinden in dit artikel. Aanvullingen zijn steeds welkom. Het is fijn om een verzameling thuis of in de klas te hebben. Gedichten blijven bekoren, hoe jong of oud iemand ook is…

3. Spelletjes om aan de slag te gaan met taal

taalspelletjes voor kinderen - unicorns & fairytales

Spelen met taal is zeer leerrijk. Daarom dit artikel met fijne spelletjes die je kunt inzetten thuis of in de klas. Educatief en verantwoord. Plezier gegarandeerd! 

 

Ga jij aan de slag met poëzie ? Check ook zeker de website van de poëzieweek. 

XOXOX Nathalie 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply