Unicorns & Fairytales
de vogel in mijn haar - unicorns & fairytales
Boeken Educatief Educatieve tips kinderboekenseries Onderwijs

Kinderboeken over de geschiedenis! Boeiend en op maat…

Kinderen zijn van nature nieuwsgierige wezens. Ze willen weten hoe de mensen zijn ontstaan, wat er vroeger allemaal bestond en als je begint te vertellen over ‘het verleden’ zitten ze geboeid op het puntje van hun stoel. Maar hoe vertel je sommige dingen op kindermaat en zijn er ook leuke kinderboeken over de geschiedenis van de mensen? Jazeker! Kijk je even mee?

Het ontstaan van de aarde 

Natuurlijk kan je best met kinderen praten over vroeger, er zijn ook tal van kinderboeken over de geschiedenis. Net zoals je prima kunt filosoferen met kinderen, kan je met hen praten over hoe wij ontstaan zijn! Thuis geloven wij in de wetenschappelijke benadering van het ontstaan van de aarde. Geloven zijn naar onze mening uitgevonden door de mens, om imaginaire orde te krijgen en een samenhorigheid in iets. Daar staan wij natuurlijk ook voor open. Onze kinderen gaan naar een katholieke school. De verhalen die ze daar horen over Jezus en God zijn volgens mij ideaal om hen waarden en normen bij te brengen. Om zich verbonden te voelen met anderen. Ik vind het ook heel belangrijk dat ze openstaan voor andere overtuigingen en culturen. Ik schreef ook over Leuke multiculturele kinderboeken voor thuis én in de klas . Het is belangrijk om je in te leven in iemand anders en empathie te hebben. Maar dit artikel gaat dus over de geschiedenis van de mensen, ook over het ontstaan van de aarde. 

Kinderboeken over de geschiedenis van de wereld 

Ik wil jullie enkele kinderboeken over de geschiedenis laten zien, die wij hier thuis hebben en welke ik best fijn vind om te lezen met mijn kids. Ook boeken die ik heb om in de klas voor te lezen of te zetten.

1. Dit is jouw verhaal : van de oerknal tot je verjaardag 

Dit boek is ideaal voor kleinere kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Er staat duidelijk beschreven hoe de mensen en dieren evolueerden. Ik zou dit zeker durven inzetten in de klas. Thuis hebben de kinderen dit samen met mij gelezen en ze waren enorm geboeid. Op een eenvoudige manier wordt ook geïllustreerd hoe cellen zich delen en andere organismen teweeg brengen. Super interessant! 

Je kan het boek hier vinden

 

2. Waanzinnig om te weten: De gruwelijke geschiedenis van de wereld

Dit boek is al meer voor iets oudere kinderen. Het gaat over de gruwelijke dingen die de mensen deden in de loop van de geschiedenis. Op een leuke en boeiende manier geschreven, afgewisseld met veel prenten en strips en ook enkele quizvragen. Het boek is om aan te tonen dat het veel beter kan en dat dit op de eerste plaats bij jezelf (en anderen) begint. Het grote boek is ideaal voor nieuwsgierige kinderen die wel tegen een stootje kunnen. 

Je kan het boek hier vinden

 

3. Serie boekjes ‘Duik in de tijd van…’

   

Deze leesboekjes van Zwijsen zijn allemaal van de serie ‘Duik in de tijd van…’ en spelen zich af in een bepaalde historische tijd. Ideaal voor kinderen vanaf 9 jaar die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en die een boek nodig hebben voor hun boekbespreking, of gewoon houden van lezen natuurlijk. Momenteel zijn er 4 titels te vinden in deze reeks. In de tijd van de Jagers en verzamelaars, burgers en stoommachines, steden en staten (middeleeuwen) en de Wereldoorlog. Achteraan de boekjes staat meer informatie over de auteurs en tips voor hun boekbespreking! Hoe leuk is dat! 

Je kan ook QUIZBLADEN downloaden over de boekjes. 

Hier kan je de boekjes vinden

 

4. Reis door de tijd: het grote geschiedeniszoekboek

Dit leuke zoekboek is ideaal voor kleine kinderen om kennis te maken met de grote bekende periodes doorheen de geschiedenis. Zo leren ze spelenderwijs over het verleden en de belangrijke periodes. Op elke plaat is vanalles te ontdekken. Ze moeten goed zoeken. Ze leren niet alleen aandachtig kijken, maar ook tellen tot 10 en logisch nadenken. Voor kinderen vanaf 4 jaar! 

Je vindt het boek hier

 

5. De gekke machines van Leonardo Da Vinci 

Leonardo Da Vinci…deze naam doet zeker bij iedereen een belletje rinkelen. Hij was niet alleen een beroemde schilder, maar ook een uitvinder! 500 jaar geleden ontwierp hij al een soort helikopter, een duikpak, een tank. Vaak kom je dit tegen in Musea! Zouden deze bedenksels echt werken? In dit grote knappe boek vind je enkele van zijn uitvindingen en vind je ook een beschrijving van een proefje. Ga jij ze ook maken? Voor kinderen vanaf 6 jaar. 

Je kan het boek hier vinden

6. Wie ben ik? 

In dit boek kunnen kinderen raden wie de kleine helden waren aan de hand van de dingen waarvan ze droomden. Wie zijn deze kleine dromers? Kinderen zien de prenten en dromen van onder andere Napoleon, Cleopatra, Neil Armstrong, Leonardo Da Vinci, Rembrandt en koningin Maxima. Verder in het boekje zien ze alle beroemde personen uit wie ze konden kiezen. 

LESTIP: Ideaal als insteek tijdens lessen geschiedenis over bekende personen. Uit alle personages kiezen ze diegenen waarover ze meer willen weten. Daarover kunnen de kinderen een werkstuk maken. Eventueel kunnen ze de personages “spelen”. Die komen dan hun levensverhaal vertellen. 

Wat ook mogelijk is, is er een dramales aan te koppelen of een gesprek over toekomstdromen. 

Lees ook: Tips om te gaan filosoferen met kinderen

Je vindt het boekje hier

7. Wat een geschiedenis! 

Dit informatief boek van Clavis zit boordevol weetjes over de geschiedenis. Van de prehistorie tot de eerste boeren en van de Middeleeuwen tot de eerste ontdekkingsreizigers. De eerste auto’s en de eerste stap op de maan. Met een mengeling van echte foto’s en illustraties maakt het dit boek een ware schat voor kinderen. Om samen te lezen, om in de klas te gebruiken of alleen te lezen. Het is er eentje van de serie ‘Clavis informatief’, door MACK, die ook boeken schreef over het weer, het bos, dino’s, astronauten, sterren en planeten enzovoort. 

Je vindt hier de boeken van MACK, Clavis

 

8. De Grieken (serie: Willeweten) 

Clavis Informatief heeft nog een leuke serie boeken: de Willeweten serie. Het zijn boeken die een antwoord geven op vragenvan jonge kinderen. In dit boekje gaat het over De Oude Grieken. Hoe ze leefden, wie hun helden en Goden waren, wat Griekse kinderen toen leerden, waarmee ze speelden enzovoort. Zoals bij alle Willewete boekjes staan er veel uitklapbare pagina’s in, een miniquiz en superveel info! Dit boekje is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. 

Hier vind je de Willewete boekjes

9. Oorlog en vriendschap 

Dit is een leesboek voor kinderen. Ik schat een beetje vanaf 10 jaar. Het verhaal gaat over Joop. Geschreven door Dolf Verroen, zelf 91 nu. Hij kon dit dus schrijven aan de hand van zijn eigen herinneringen. Hij was elf toen de oorlog uitbrak. Alle facetten van de oorlog komen aan bod. De vriendschap tussen hem en zijn vriend Kees overleven alles. Ideaal boek om voor te lezen in de klas tijdens het thema oorlog of voor boekenwurmen die geïnteresseerd zijn in de oorlog. De verschillende onderwerpen kunnen door een enkele zin of woord aan de orde komen. Bijv. de collecte voor de Winterhulp, het plaatsvinden van een razzia, hongertochten, het verschil tussen een toen ‘gewone’ school of Joodse school,, onderduiken, voedselbonnen, het verduisteren voor V1-raketten, Zweeds wittebrood of ‘een schaar uit zijn zak en begon te knippen’. Enige voorkennis bij het lezen kan handig zijn tegenover dit verhaal samen lezen en bespreken zorgt ervoor dat er enorm veel geleerd kan worden.

Je kan het boek hier vinden

10. Serie: kleine helden 

kinderboeken over de geschiedenis - unicorns & fairytales

Deze serie gaat over de bekende personen van de Geschiedenis. Mensen die voor veranderingen en belangrijke zaken hebben gezorgd. Zoals Marie Curie, Einstein, Charles Darwin en meer. Bij deze boekjes horen er ook lessuggesties, die ik zelf speciaal voor deze serie gemaakt heb, in samenwerking met Baeckens Books. Ik ben er dan ook erg trots op! 

4 (educatieve) leesboekjes met verwerking voor thuis en in de klas

Je kan er hier vinden

 

Hopelijk kan je iet smet deze tips over kinderboeken over de geschiedenis.

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Annelies Neven
  4 november 2020 at 19:43

  Dankjewel voor deze post!
  Mijn zoon van 10 leest niet zo heel veel, maar als ik boeken over geschiedenis meebreng heeft hij hem uit op een paar dagen.
  Snel nog een tripje naar de bib plannen.

Leave a Reply