Unicorns & Fairytales
school
My life Onderwijs

Leerkrachten, terug naar school!

Vorige maandag was het zover. Terug naar school. Nog niet voor de kinderen in België want de school begint pas op 1 september, wél voor de kinderen in Nederland én de leerkrachten in België. Want in de week voor 1september begint het lege gebouw stilaan weer zijn vertrouwelijke rumoer te krijgen.

In de klassen staan alle banken op elkaar, alles is aan de kant geschoven en ze zijn gepoetst. Hier en daar enkele sporen van vorig schooljaar. Op het bord staan de krabbels nog van de kinderen. “We gaan je missen”. Ik mis hen nu ook al. Ik vind nog een tekening, er liggen nog prulletjes… Ik ruim alles op en maak de klas klaar voor de volgende lading kids.

Nieuwe naamkaartjes, nieuwe klasopstelling, nieuwe ideetjes. Geen enkel jaar is hetzelfde. Na een zoektocht op Pinterest kom je elke keer weer nieuwe dingen tegen. Zo was ik wel fan van het Ihelp minions takenbord. Het lijkt op een Iphone en de namen staan op rode ronde kaartjes. Net echt. Dus gingen we in de loop van de week knippen en plakken en had ik een nieuw takenbord. Ik ben “zo fier als een gieter” en vind het spannend. Zouden kinderen van het derde leerjaar eigenlijk wel de link leggen? Waarschijnlijk niet… maar de minions zullen ze wel kennen.

Ook de nieuwe boeken die ik in de vakantie gespot had zet ik op een mooi plekje. Het zijn grote atlassen voor kinderen. Over het weer, de natuur… Ik kocht ook een grote puzzel van Europa en neem strips van thuis mee. Het schooljaar komt met rasse schreden dichterbij.

Na de vraag: “hoe was je vakantie?” komen de gesprekken die typisch zijn tussen leerkrachten naar boven. Hoe schandalig het is dat vervangers twee weken voor een vakantie niet betaald zullen worden zodat ziek worden uit den boze is (mentaal dan, je laat je collega’s in de steek) , over het M-decreet, over de nieuwe kinderen,…

Het kopieerapparaat staat niet stil. Toetsen, werkblaadjes, tekeningen worden allemaal gekopieerd. Pennen gaan aan de slag: de namen worden overal opgeschreven, nummers worden gekleefd en dozen met nieuw materiaal naar boven gesleurd.

Met liefde en passie beginnen leerkrachten de klas in te richten, boeken en materiaal klaar te leggen voor al die kinderen die maandag heel zenuwachtig door de schoolpoort stappen, wachtend op hun nieuwe juf of meester. Maar ook zullen maandag de juffen en meesters zenuwachtig naar hun nieuwe klasje stappen… en de kinderen van vorig jaar even een knipoog toegooien om dan met hun nieuwe kids aan de slag te gaan…

Zijn de ouders even zenuwachtig? Psssstttt, je kan nog een brooddoos winnen en supertips van Crayola (stiften) Doe snel nog mee…. 

xoxo Nathalie

 

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  28 augustus 2015 at 14:12

  Leuk om te lezen vanuit het perspectief en de ervaring van de leerkracht!

  • Reply
   Nathalie
   28 augustus 2015 at 15:20

   hihi inderdaad. Voor ons is het ook altijd weer spannend. Gisteren hebben we een hele dag vergaderd en nadien samen gegeten en levende CLUEDO gespeeld in ons enorm schoolgebouw hahahahaha. We were just like kids

 • Reply
  Vee
  4 december 2015 at 23:40

  Schrijf ik een blog zonder het zelf te weten …..dit is zo herkenbaar !

Leave a Reply