Unicorns & Fairytales
oefenen tijdens de vakantie educatief - unicorns & fairytales
Educatief educatieve activiteiten Op stap Spelen

Op een leuke manier educatief bezig zijn met je kinderen tijdens de zomer

Als juf zie ik vaak dat kinderen na de zomervakantie heel wat vaardigheden en leerstof verloren zijn. Dat is zeker jammer. Dat wordt wel eens de “zomerdip” genoemd. Het is echter niet zo moeilijk om op een leuke manier educatief bezig te zijn met je kinderen en te oefenen tijdens de vakantie . Ik ben absoluut geen voorstander van de kinderen volproppen met leerstof tijdens deze rustperiodes. Doch ben ik er van overtuigd dat kinderen voortdurend leren en dat je dit op leuke manieren kunt aanpakken.

Zo ga je die zomerdip tegen 

Wil je met je kinderen toch oefenen tijdens de vakantie, dan is dat zeker een goed idee. Je kan natuurlijk droge leerstof geven aan je kinderen, maar grote kans dat ze dit heel snel beu zijn. Het is tenslotte voor hen ook vakantie. Werkblaadjes krijgen ze (jammer genoeg) al voldoende. Je kan makkelijk op andere manieren educatief bezig zijn met je kinderen. Ik geef je graag wat tips. Wist je trouwens dat kinderen veel leren door te spelen? 

Oefenen tijdens de vakantie doe je eigenlijk al elke dag. Door te spelen, bezig te zijn, zelfs van de televisie of de tablet. Maar uiteraard zijn die specifieke lesonderdelen vaak zo verschillend van kind per kind en hangt het af van het leerjaar. Dan kan je wel blijven oefenen met een speciaal oefenprogramma of leuke oefenboeken. 

Oefenen tijdens de vakantie 

Leerstof inoefenen met online oefenprogramma Squla 

Oefenen tijdens de vakantie om die zomerdip tegen te gaan kan onder andere met Squla! Ze hebben niet enkel een online platform, opgedeeld in vakken en thema’s, ze hebben ook oefenboekjes. Squla is een online oefenprogramma voor thuis met meer dan 70.000 games en quizzen in alle schoolvakken. Voor ieder kind van elk leerjaar,  op elk niveau. Oefenen met Squla geeft ze zelfvertrouwen en leerplezier. Squla is een aanvulling, bedoeld als hulpmiddel, om elk kind op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo te stimuleren en frist sommige dingen nog eens op, biedt uitdaging en zorgt er mee voor dat ze ook in de vakantie wat kunnen oefenen. 

Wat ik ook mooi vind is dat ze samenwerken met Stichting Leergeld en Jeugdeducatiefonds. Via deze instanties kunnen kinderen thuis gratis Squla spelen. Voor alle peuters en kleuters heeft Squla WoordExtra ontwikkeld, een gratis tool waarmee kinderen de noodzakelijke woorden kunnen leren die ze nodig hebben voor een goede start in het eerste leerjaar. 

oefenen tijdens de vakantie educatief - unicorns & fairytales

 

Samen koken en bakken 

Recepten lezen en werken met maateenheden: zeer educatief! Laat je kinderen zelf alles doen, met jouw toeziend oog, neergelang hun leeftijd. Probeer een recept te nemen dat ze moeten omzetten, zo maak je het moeilijker. Wanneer je de ingrediënten gaat kopen in de winkel, kan je hen op pad sturen, of laten uitrekenen (schatten) wat je gaat moeten betalen. Maak van alles iets educatief! Ideetjes nodig? Kijk dan eens op KIDSFOOD & LUNCHBOX op Instagram of ga hier op de blog kijken bij de categorie FOOD. 

Spelenderwijs oefenen tijdens dagelijkse gebeurtenissen 

Tijdens de dagelijkse gebeurtenissen oefen je meer dan je denkt. Tijdens een autorit kan je nummerplaten of borden laten lezen, kleuren laten benoemen, tafels opvragen, een quiz doen en veel meer. Vraag hoe laat het is, laat ze tellen, laat ze verwoorden. Je kan van de stomste zaken educatieve momenten maken. Probeer het maar eens! 

oefenen tijdens de vakantie educatief - unicorns & fairytales

Op kamp laten gaan met een bepaald thema

Kinderen leren veel van themakampen. Waar zijn ze in geïnteresseerd? Of waar zijn ze net niet zo goed in? Schrijf ze in, in zo’n kampje. Vince gaat deze zomer naar een bouwkamp, omdat hij graag dingen in elkaar zet. Grote kans dat we hem volgend jaar eens in een omni sport kamp gaan inschrijven, om hem kennis te laten maken met verschillende soorten sporten. 

Sensopatisch spelen met een bepaald thema 

Ik ben ook erg fan van sensopatisch spelen. Je kan themabakken maken en hen zo prikkelen om iets te leren. Voorbeelden hiervan zijn; 

Spelen met loose parts in de Sensory table

5 leuke en educatieve sensopatische activiteiten

Leuke en educatieve activiteiten over de lente en kriebelbeestjes

oefenen tijdens de vakantie educatief - unicorns & fairytales

Blijven lezen op vaste momenten 

Lezen is zo ontzettend belangrijk en MOET geoefend worden, zeker bij beginnende lezers. Probeer een vast moment op de dag te voorzien. Wij laten Vince, sinds hij kan lezen, elke avond na het voorleesritueel, zelf enkele blaadjes uit zijn boekjes lezen. Je ziet hem enorme stappen maken. Hij is ook enorm gemotiveerd omdat hij nu zelf verhalen kan lezen. Hij leest af en toe voor aan zijn broer. Momenteel leest hij AVI E3 zeer vlotjes. Blijven oefenen is zo belangrijk… Ook voorlezen blijft gezellig, verbindend en ontzettend leuk. Maak een leuke leesplek ergens in huis, of in je kind zijn kamer en leg er ook educatieve informatieve boeken klaar. 

Interessant: Leuke boekjes voor beginnende lezers

en ook: Leuke voorleesboeken voor kinderen, om samen te genieten!

100 manieren om (begrijpend) lezen leuk te maken in de klas en thuis!

oefenen tijdens de vakantie educatief - unicorns & fairytales

Bezoek MUSEA

Er is geen betere plek om educatief te oefenen tijdens de vakantie, cultuur op te snuiven en kennis te vergaren, dan in een museum. Ga maar eens op ontdekkingstocht. Er zijn tal van kinderactiviteiten in alle musea tegenwoordig. 

Lees ook: Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Genoeg ontspannen en blijf een vaste structuur houden 

Vaak worden kinderen in de vakantie wat losser gelaten, wat op zich niet erg is. Maar let erop dat je geen slechte gewoontes kweekt en hun vermoeidheid opbouwt. Zeker de laatste twee weken voor de start van het nieuwe schooljaar kan je best terug wat structuur beginnen aanbieden: Met deze 10 tips bereid je je goed voor op het nieuwe schooljaar 

kinderactiviteiten in Koksijde - unicorns & fairytales

Interessante artikels met meer tips 

Nog meer tips om te oefenen tijdens de vakantie met je kinderen en die zomerdip tegen te gaan? Misschien kunnen onderstaande artikels je een handje helpen. Veel succes en veel plezier… 

Zomerlezen met kinderen, een nieuw initiatief om lezen tijdens de zomervakantie te stimuleren

Tips om je hoofd boven water te houden met je kinderen 24/24 in huis

Zo maak je duidelijke afspraken over de schermtijd van je kinderen

Activiteiten in musea, expo’s en uitstappen voor kids rond thema KUNST

5 Leuke boeken met activiteiten voor kinderen in de (zomer)vakantie

5x ideetjes om educatief buiten te spelen

oefenen tijdens de vakantie educatief - unicorns & fairytales

 

En jij? Hoe ga jij oefenen met je kinderen tijdens de zomervakantie? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply