Unicorns & Fairytales
musea, expo's en activiteiten rond kunst met kinderen - unicorns & fairytales
creatief Educatief educatieve activiteiten jeugdboekenmaand knutselen rond een thema kunst museum My life Op stap

Activiteiten in musea, expo’s en uitstappen voor kids rond thema KUNST

Kunst en kinderen, een zeer goede combinatie! Je kan veel kunstzinnige uitstappen gaan doen met je kinderen. Activiteiten en musea genoeg!  Vlaanderen eert bijvoorbeeld haar grootmeesters Pieter Paul Rubens, Pieter Bruegel en Jan van Eyck sinds 2018 tot en met 2020 met tal van activiteiten en expo’s. Die kan je ook nog gaan bezichtigen. Ook de kinderen kunnen mee genieten van de Vlaamse meesters met deze activiteiten. Ben je ook opzoek naar musea, expo’s en activiteiten rond kunst met kinderen ? Bekijk dan deze leuke ideetjes. Ze worden zoveel mogelijk aangevuld.

Musea, expo’s en activiteiten rond kunst met kinderen

Jeugdboekenmaand 2020 staat helemaal in teken van thema KUNST. Je kan op vele manieren van kunst genieten met je kinderen, er zijn vele musea, expo’s en activiteiten rond kunst met kinderen. Ik wil je graag wat inspiratie geven. Wat denk je van deze dingen: 

1. Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters

Deze expo in Kasteel Beauvoorde in Veurne is gebaseerd op de kinderboekenreeks van Thaïs Vanderheyden, Grote Kunst Voor Kleine Kenners.  Kinderen en hun ouders kunnen een kunstwandeling door het kasteel maken en  de mooiste kunstwerken van de Vlaamse Meesters bekijken. Warre Borgmans brengt in een audiogids de grappige, symbolische, mysterieuze of gekke geschiedenis van de kunstwerken op kindermaat.

Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. De wereld van Bruegel in Bokrijk

Sinds vorig jaar kan je in Bokrijk een speciale route volgen. Je kan leuke workshops en ateliers volgen en zo het leven van vroeger ontdekken. Erg fijn om met je gezin te doen. Wij bezochten DE WERELD VAN BRUEGEL en deden nog andere leuke activiteiten in Limburg. Je krijgt een bandje om objecten uit het schilderij te scannen en ernaar op zoek te gaan in het park. Een tocht die je het leven in Bruegels tijd laat zien, horen, voelen, proeven en ruiken…

Deze expo is voor iedereen vanaf 6 jaar en je kan hier meer info vinden. 

musea, expo's en activiteiten rond kunst met kinderen - unicorns & fairytales

 

3. Ontdek de schatkamers van de Antwerpse kerken

In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk kan je werken van de Vlaamse Meesters vinden. Doe-blaadjes voor kinderen vind je in de kerken. Ze zijn geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar en zijn gratis! 

 

4. Museum Plantin-Moretus in Antwerpen

Het Museum Plantin-Moretus is ook een aanrader. Je wandelt eigenlijk binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantin-Moretus alsof je hier 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was, zoals ook Vlaamse meester Pieter Paul Rubens er vaak over de vloer kwam. De kinderen kunnen zelf tekst en beeld drukken met verschillende soorten drukpersen en leren zo deze kunst kennen. Er is ook een familiespel waarin je met je gezin op zoek gaat naar de moordenaar van Balthasar Moretus. Ook is er een hoorspel, geschikt voor alle leeftijden.

 

5. Bekijk via een VR-bril de 16e-eeuwse skyline op de Brusselse Hallepoort

Elke bezoeker aan de tentoonstelling ‘Terug naar Bruegel – Beleef de 16e eeuw’ krijgt een virtual reality-bril die je in de wereld van de Vlaamse grootmeester onderdompelt. Daardoor krijg je niet alleen een speciale kijk op de voorwerpen op de schilderijen, maar kan je ze ook aanraken, voelen en zelfs ruiken. Het lijkt alsof je zelf de 16e eeuw bent binnengestapt.

Terug naar Bruegel – Beleef de 16de eeuw’ loopt van 21 juni 2019 tot en met 21 juni 2020.

Niet ver van de Hallepoort vind je de Kapellekerk, waar Bruegel begraven is. Daar kan je met de kinderen op zoek naar verschillende figuurtjes die zijn ontsnapt uit het werk van de meester. Of wat denk je van een bezoek aan de resten van het Paleis op de Coudenberg. Samen met de kinderen kan je door de ondergrondse gangen van het middeleeuwse paleis wandelen. Speciaal voor kinderen is er een spannende speurtocht met verkleedkleren.

musea, expo's en activiteiten rond kunst met kinderen - unicorns & fairytales

7. Lam Gods in Gent

In juni 2020 opent in de Sint-Baafskathedraal een nieuw bezoekerscentrum, waar de gerestaureerde panelen van het Lam Gods van de gebroeders van Eyck en nog vele andere authentieke kunstschatten te zien zullen zijn. Met behulp van een virtual reality-bril zullen bezoekers de geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal kunnen beleven alsof ze er zelf bij waren. 

musea, expo's en activiteiten rond kunst met kinderen - unicorns & fairytales

 

8. Hof van Busleyden in Mechelen

In het mooie stadpaleis Hof van Busleyden beleef je de Bourgondische hofcultuur nog altijd: in de 16e eeuw waren stadspaleizen dé hotspots. Ze hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht op machtshebbers, filosofen, schrijvers, muzikanten, denkers, doeners, wetenschappers, kunstenaars … Je kan een familieparcours doen en brengt hen op weg aan de hand van een routeplan met scheurluikjes. Die verwijzen naar gouden kubussen in de zalen waarin toffe opdrachtjes zitten, zoals een eigen fabeldier bedenken. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis.

Voor meer info over de activiteiten voor kinderen klik je  hier.

Hof van Busleyden

9. De wereld van Kina : tentoonstelling Dag Jan 

De stad Gent, waar het Lam Gods nog steeds thuis is, zet ‘haar’ Vlaamse Meester in 2020 in de schijnwerpers met OMG! Van Eyck was here. Zo vertelt de tentoonstelling Dag Jan dat verhaal op kindermaat, met een knipoog naar de hedendaagse skate-cultuur. Ze toont de middeleeuwse wereld van Jan van Eyck vanuit het perspectief van een jongere van vandaag.

In De Wereld van Kina, het Gentse natuurmuseum voor kinderen en jongeren, komen de bezoekers kamer na kamer meer te weten over de grootmeester, zijn ongeëvenaarde portretten, zijn Lam Gods, zijn schildertechnieken, atelier en vele avonturen in vreemde landen. Via kijkkasten, vitrines, video-animatie, weetjes en een interactief parcours worden bezoekers op een speelse en leerrijke manier ondergedompeld in de wereld van een van de grootste schilders uit de westerse kunstgeschiedenis.

Dag Jan, van 26 maart tot 31 december 2020 in de Wereld van Kina.

musea, expo's en activiteiten rond kunst met kinderen - unicorns & fairytales

 

10. Keith Haring tentoonstelling

Trek met het gezin op ontdekking door de kunst en duik in de fascinerende wereld Keith Haring. 
BOZAR schotelt klein en groot een unieke groepservaring op maat voor onder leiding van een gids, die de kritische blik, de verbeelding of kennis van het publiek prikkelt en gezinnen leuke en leerijke activiteiten biedt!

 

11. Kunst ontdekken in BOZAR Brussel

Dit seizoen nodigen we jou uit om op onze Family day een waaier aan Afrikaanse meesterwerken te komen bezichtigen in onze tentoonstelling IncarNations. Via hartstochtelijke verhalen en creatieve workshops maak je kennis met de levendige geest van Afrika. Bovendien kan je opnieuw binnenstappen in het fascinerende universum van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Zijn wereld vol gigantische tekeningen en schilderijen, video’s, collages en fresco’s brengt de jongsten in vervoering en spreekt tot de verbeelding van de zonen en dochters van de jaren 80. Ook op muzikaal vlak word je verwend, want met de nieuwe “Bring Your Kids”-formule kan je de kinderen tegen een uitzonderlijk laag tarief meenemen naar een concert van jouw keuze. Uiteraard kan je naar jaarlijkse gewoonte ook genieten van ons Big Bang Festival, dat voor groot en klein onvergetelijke activiteiten voorziet. Laat je meeslepen door het verhaal van regenworm Ela Stique of de verbazingwekkende avonturen van een regendruppel uit Aqua Musica, interactieve verhalen met prachtige live illustraties en livebegeleiding door een symfonisch orkest. Ten slotte mogen we Cantania niet vergeten: onze manier om een eerbetoon te brengen aan de muziek die een koor van honderden jongeren samenbrengt rond een origineel zangstuk. Laat je meevoeren, wij zorgen voor de rest.  

Meer info over BOZAR voor gezinnen 

12. Hof Van Buysleden

Gezinnen met kinderen kunnen op een speelse manier het museum ontdekken met een op maat gemaakt familieparcours. Hiëronymus verwelkomt hen als bijzondere gasten in zijn paleis. Een routeplan met zestien scheurluikjes loodst de jongste bezoekers doorheen alle kamers van het museum. Achter elk luik zit een opdracht of verwijzing naar een van de gouden kubussen die in de museumzalen staan opgesteld.

musea, expo's en activiteiten rond kunst met kinderen - unicorns & fairytales

13. Het muziekinstrumentenmuseum 

Het muziekinstrumentenmuseum is een goede plek om muziekinstrumenten te leren kennen. Er is ook een atelier. Het Atelier is een doe-ruimte die de eerder “passieve” tentoonstellingszalen aanvult. Hier ontstaat muziek tijdens workshops met groepen kinderen, gehandicapten en volwassenen. In het Atelier kan je de instrumenten op een heel concrete manier leren kennen. Je mag ze aanraken zodat je de trillingen en de materialen kan voelen. Je kan ze tot leven brengen door verhalen op muziek te zetten, je mag plezier aan ze beleven en spelen met klanken en kleuren.

Meer info over het MIM

14. Huis van Alijn 

Tradities en rituelen behoren tot verleden en heden. Dagelijkse en bijzondere gebeurtenissen bepalen het ritme in de stroom van je leven. In het museum Huis van Alijn geniet je tijdens je weekendje weg in Gent van gewoontes, tradities en rituelen die je herinneren aan een recent of verder verleden.

Ga ‘back to the future’, herontdek je allereerste babyfoto’s, knikkeren op de speelplaats, je eerste liefdesverdriet, de zoete sfeer van de jaarlijkse zomervakantie, … Hoe we omgaan met ‘momenten en emoties’ evolueert mee met de tijd en is tegelijk persoonlijk én universeel. Je herontdekt dat alledaags allerminst gewoon is.

Je hebt voor kinderen een spelkoffer, een museumtocht en vele doe opdrachten! 

Bekijk de activiteiten in Het Huis Van Alijn 

musea, expo's en activiteiten rond kunst met kinderen - unicorns & fairytales

15. Fotomuseum Antwerpen 

Het FOMU in Antwerpen is heel erg leuk om met je gezin te doen. Je kan daar activiteiten doen, zoals SMARTBOX, maar ook je verjaardagsfeestje vieren.

Heb je thuis een kleine fotograaf in wording of speurneus die niet kan stilzitten? Een uitstap met kinderen naar het FOMU is een ervaring om nooit meer te vergeten. Het begint al in de inkomhal waar je een leuke kleurplaat kan inkleuren.

16. S.M.A.K

Er zijn in het S.M.A.K. verschillende dingen te doen voor kinderen. Zo heb je rondleidingen, de mogelijkheid tot het vieren van je verjaardag en de MOOSSDOOSS voor kinderen vanaf 6 jaar. 

Mooss (actieve kunsteducatie) koos 21 kunstwerken uit de collectie van S.M.A.K. en stopte ze in een Dooss. In die koffer zit alles wat je nodig hebt voor toffe opdrachten. De activiteiten doe je samen met andere kinderen uit de buurt, met je klas, vrienden of familie.

De ‘TRACKPACK’ is de opvolger van de MoossDooss. In deze koffer zitten diverse opdrachten bij kunstwerken uit drie S.M.A.K.-tentoonstellingen buiten de muren van het museum: ‘TRACK’ (2012) en z’n twee legendarische voorlopers ‘Chambres d’Amis’ (1986) en ‘Over the Edges’ (2000).

Bekijk het kinderaanbod van S.M.A.K.

musea, expo's en activiteiten rond kunst met kinderen - unicorns & fairytales

17. Industriemusuem

Het museum zelf bruist van de activiteiten met interactieve rondleidingen, creatieve workshops, ronkende machines, levendige exposities, spannende museumspelen en gepassioneerde vakmensen aan het woord. Je kan er bovendien heerlijk experimenteren met wetenschap en techniek in de Tinker Studio of, al dan niet begeleid door kenners en creatieve geesten, aan de slag gaan in het textiel- of drukatelier. 

Bekijk de activiteiten voor kids in het Industriemuseum 

18. Rubenshuis Antwerpen

Met je kinderen kan je op bezoek gaan bij de familie Rubens?  Peter Paul, dat is de papa, heeft heel veel en hele mooie kunstwerken gemaakt. Hij had ook veel kinderen, wel acht. Zijn huis is heel groot en je kan er heel veel doen. Zelf een belangrijk kunstenaar zijn, bijvoorbeeld. En weet je wat het leukste is? Als je nog geen twaalf bent, moet je niks betalen. Alleen je ouders meebrengen. Hebben die ook eens een leuk dagje uit. Deze dingen kan je allemaal doen in het Rubenshuis: 

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar
Spelletjes, raadsels en weetjes wijzen de kinderen de weg door het museum.
 
Voor kinderen van 8 tot 12 jaar
Zo maak je een kijkdoos met figuren en schilderijen uit de tijd van Rubens.
 

19. Museum Mayer van den Bergh 

Het Museum Mayer van den Bergh dompelt je onder in een heel bijzondere, intieme, huiselijke sfeer. Je maakt er kennis met een wonderlijke collectie en met de man die ze in zijn eentje verzamelde. En met de wereldberoemde Dulle Griet van Pieter Bruegel. Er zijn verschillende activiteiten voor kinderen: 

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar
Een interactief museumspel (met drie ‘boksen’) laat kinderen ontdekken wat verzamelaars eigenlijk doen.
Voor kinderen van 8 tot 12 jaar
Een klassieker die het blijft doen: zoekbladen vol met vragen en opdrachten. En ouders en begeleiders krijgen achtergrondinformatie mee. Er zijn diverse thema’s.

 

20. Design Museum Gent 

Ook in het Design Museum Gent kan je met kinderen leuke activiteiten doen: 

Zoektocht 6 – 12 jaar

Klaar voor Kleureyck? Ga op ontdekking in de expo met het boekje Kleur je rijk en leer alles over kleur! Hoe ziet jouw favoriete kleur eruit, wat zijn warme en koude kleuren en wie bouwt de hoogste kleurentoren? Aan het einde van de zoektocht ben je een echte kleurenexpert!

Het Museumspel

Childrens choices playmobil

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

In Object Stories kruip je in de huid van een Playmobilfiguurtje. Wordt het Yoko die gek is op Japan, Koning Kleur of ben je net als Frits de Visser dol op vissen en de zee? Kies een figuurtje en ga op zoek naar de voorwerpen die bij jouw personage passen. Helemaal gratis voor kinderen.

Speeltas

musea, expo's en activiteiten rond kunst met kinderen - unicorns & fairytales

Design voor de allerkleinsten

Je bent nooit te jong voor een museum! Vraag een speeltas en verken samen met je kinderen tussen 0 en 3 jaar de collectiepresentatie Maarten Van Severen & Co. Het wilde ding. Het speeltapijt en de spelelementen laten je spruit vormen en materialen ontdekken of vrij op kleur associëren. Stapel, orden, kriebel, wikkel & voel. Geniet om je kind als jonge maker aan het werk te zien. De onthaalbediende geeft je een informatiebrochure met alle info.

21. Villa verbeelding

Je komt binnen in een oud sfeervol herenhuis vol van woord en beeld. Iedereen is welkom om te genieten van de verbeelding van schrijvers en illustratoren, om te vertoeven in de werelden die verbeeld worden. Je wordt uitgenodigd om verder te lezen, denken en kijken dan het alledaagse. Kortom: het is een huis dat de verbeelding stimuleert. Bij Villa Verbeelding krijgt verbeelding alle ruimte en staat leesplezier centraal. Boeken en illustraties openen andere werelden en zorgen voor innerlijke verrijking en een bredere blik op de maatschappij.

Door te werken rond boeken en illustratie opent Villa Verbeelding andere werelden voor bezoekers van alle leeftijden. Ze komen spelenderwijs in contact met andere culturen en maatschappelijk relevante thema’s. Door een educatief programma op maat versterken ze hun literaire leesvaardigheden en visuele geletterdheid. Ze verkennen hun eigen creativiteit. Villa Verbeelding beoogt hiermee een duurzaam effect: de bezoeker gaat verrijkt en geïnspireerd naar buiten. Bij jonge kinderen wil Villa Verbeelding de basis leggen voor levenslange boekenliefde.

bekijk hier de activiteiten voor Kinderen van Villa Verbeelding 

 

22. Kinderspelen van Bruegel 

Ken je het wereldberoemde schilderij  ‘De Kinderspelen’ van Pieter Bruegel de Oude? Die kun je zelf uitproberen tijdens de nieuwe Bruegelwandeling in Peer. De Bruegelwandeling start aan de inkom van Erperheide en gaat oa via de Erperheidestraat, Elikommerdijk en Leysenhof. Onderweg vind je ook speeltuigen.  De lus rond Center Parcs Erperheide is ongeveer 4 km lang en is een verharde route.

 

23. Naar het theater met je peuter, kleuter of kind

Je kan eigenlijk al naar het theater met je baby. Er bestaan vele familievoorstellingen in België. Wij zijn al naar een theater voor kleine kinderen geweest. Zoek maar eens op in je buurt. 

 

Wat kan je allemaal in een museum doen? 

musea, expo's en activiteiten rond kunst met kinderen - unicorns & fairytales

Ik schreef al eerder artikels over kinderen en musea. Het is bijzonder leuk en tegenwoordig bieden alle musea ook programma’s voor scholen en gezinnen aan. Leuk hé?  Lees ook: 

Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Het Red Star Line museum met kinderen, een aanrader!

Zoektochten voor kinderen in het MAS (Museum Aan de Stroom)

DIY / Drukkunst met kinderen en een museumbezoek

Suske en Wiske Kindermuseum & win

Zin in een lekkere, euh leuke uitstap? Ben je al in het chocolademuseum geweest?

 

Pin it 

Vind de deze musea, expo’s en activiteiten rond kunst met kinderen wel leuk? Pin ze dan 🙂

musea, expo's en activiteiten rond kunst met kinderen - unicorns & fairytales

 

 

Ga jij ook activiteiten rond kunst doen met kinderen? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Mykidsmycity
    10 maart 2020 at 21:01

    Noam (7) is helemaal in de ban van het Lam Gods (En dan vooral de diefstal van de Rechtvaardige Rechters) dus het echte Lam Gods gaan bekijken staat hier zeker nog op de agenda.

Leave a Reply