Unicorns & Fairytales
prentenboek over vriendschap - unicorns & fairytales
Boeken jeugdboekenmaand My life Prentenboeken Winactie & Give away

Mooie prentenboeken over het thema vriendschap

Prentenboeken zijn oh zo leuk! Het is zo heerlijk om te kijken naar de prenten terwijl iemand anders het voorleest. Wanneer ik daaraan denk, word ik even terug in de tijd geslingerd. Ik vond het zelf heerlijk om te luisteren naar de verhalen die mijn tante voorlas. Dat heeft sowieso de liefde voor boeken en het lezen aangewakkerd. Hier presenteer ik je graag mooie prentenboeken over het thema vriendschap. 

Prentenboek over vriendschap

Wat ik zo bijzonder vind aan een prentenboek over vriendschap? Het verhaal, de tekeningen en de boodschap. Ik hou er wel van wanneer (prenten)boeken een (verborgen) boodschap met zich meedragen. Dat je bewust dat boek kunt nemen om over een bepaald onderwerp te praten met je kind. Ze kunnen zich op die manier vergelijken met de personages en vaak krijg je dan heel wat los.

1. Omdat je mijn vriendje bent (3+)

omdat je mijn vriendje bent prentenboek

omdat je mijn vriendje bent prentenboek

Dit mooie prentenboek over vriendschap is van Guido van Genechten (uitgeverij Clavis). Hij maakte al vele mooie verhalen. Wat dit boek nog extra bijzonder maakt zijn de tekeningen. Laat je kind maar eens voelen. Het hoofdpersonage is zijdezacht. Het verhaal is wondermooi. Het gaat over een mama ijsbeer en haar kindje. Op een dag wordt het kindje groter en wil mama dat hij een vriendje gaat zoeken. Dat lost ze op door er een spel van te maken. Hij moet iemand zoeken die hij leuk vindt en vragen: “Wil je mijn vriendje zijn?”. Hij gaat het aan verschillende dieren vragen maar steeds is er wel iets waardoor ze geen vrienden kunnen zijn. Soms omdat ze andere interesses hebben, soms omdat ze met tevelen zijn of een keert omdat iemand te oud was. Maar dan komt hij een ander ijsberenjong tegen die net hetzelfde wou vragen. Ze delen dezelfde interesses en worden vriendjes.

Ideaal prentenboek vanaf 3 jaar over vriendschap en over hoe je vrienden kunt worden met iemand. Zo kan je je kind aansporen om zelf iemand te zoeken waarmee hij leuk kan spelen. Je kan hen vertellen wanneer je iemand zijn vriendje kunt zijn. Vince vraagt dit geregeld. “Wanneer ben je iemand zijn vriend?” Dit boek kan zeker een hulpmiddel zijn! 

2. Een beste vriend voor beer (4+)

een beste vriend voor beer

een beste vriend voor beer

Nog zo’n mooi prentenboek over vriendschap! Geschreven door Sam Loman (uitgeverij Clavis). Beer wil graag een beste vriend om mee te spelen. Papa zegt dat hij naar buiten moet gaan, zo komt hij vast wel een vriendje tegen met wie hij kan spelen. Sam kiest een bal en gaat iemand zoeken om mee te spelen Hij vindt wel andere diertjes maar die zijn nog te klein om met hem te spelen. Konijn en Uil komen helpen zoeken naar een beste vriend. Eekhoorn en Das zien dit leuke spelletje en willen ook meedoen. Ze gaan op zoek naar Vos want ze denken dat zij wel kan helpen. Maar ook zij vindt geen beste vriend voor Beer. Hij is teleurgesteld, tot hij plots iets beseft… hij heeft nu 5 beste vrienden!

Een mooi verhaal over vrienden maken vanaf 4 jaar. Net zoals het prentenboek hierboven gaat het over wanneer iemand je vriend kan zijn: wanneer je het leuk vindt om met elkaar te spelen en wanneer je blij bent elkaar te zien. Ook hier kan je weer een fijn gesprek aanknopen over het thema vriendschap en kan je kind vertellen over zijn eigen vriendjes. Zo kom je nog eens wat te weten 😉 

3. Klein wit visje heeft veel vriendjes (2+)

klein wit visje

klein wit visje

prentenboek over vriendschap - unicorns & fairytales

Ook een boekje van Guido van Genechten (Clavis) over een wit visje dat in de zee graag speelt met zijn vrienden. Ik schreef er hier al eens iets over. Hij rijdt graag op de rug van de schildpad, speelt pakkertje met een goudvis, speelt treintje met de vissen en verstoppertje met de krab. En zo gaat het een tijdje verder. Het is een leuk prentenboek voor kindjes vanaf 2 jaar. Eenvoudig en supermooi!

Dit prentenboek over vriendschap kan een aanzet zijn om een gesprek op gang te brengen over hoe het op school was. Met wie heeft jouw kind gespeeld? Wat hebben ze gedaan? Of met wat speelt jouw kindje graag in de opvang? 

 

4. Bruno heeft wel 100 vrienden (5+)

bruno heeft wel 100 vrienden - prentenboek

bruno heeft 100 vrienden

bruno heeft wel 100 vrienden

bruno heeft wel 100 vrienden prentenboek

Dit prentenboek over vriendschap won de Key Colours Illustrator’s Award 2016 en is geschreven door Francesca Pirrone. (Clavis) Terecht want de tekeningen zijn prachtig. Het verhaal gaat over een Beer die onderweg is met zijn vrienden om te gaan vissen. Hij vindt een telefoon op de grond. Hij heeft nu 100 vrienden over heel de wereld, denkt hij, en heeft geen tijd meer voor zijn twee echte vrienden. Vanaf dat moment is hij alleen nog maar bezig met mijn mobiele telefoon. Zijn vrienden maken zich zorgen over hem. Het enige dat hem nog interesseert is zijn gsm.Tot het moment dat de batterij van het ding leeg is. Verdrietig loopt hij naar zijn échte vrienden, die hem een knuffel geven. Want échte vrienden zijn er altijd voor je…

Dit prentenboek is eigenlijk een ideaal verhaal waar vele mama’s en papa’s zich misschien wel kunnen in herkennen. Het boek is voor kinderen vanaf 5 jaar maar zou gerust aan oudere kinderen kunnen voorgelezen worden. Tenslotte maakt sociale media vaak brokken en geeft het kinderen (en volwassenen) vaak een vals gevoel van vriendschap. Ook al is media iets goed, het heeft mindere kanten en dit is er zeker eentje van. Een val waar vele mensen, zowel kinderen als volwassenen, intrappen. 

 

5. De geluksplukkers (5+)

de geluksplukkers

prentenboek over vriendschap - unicorns & fairytales de geluksplukkers - unicorns & fairytales de geluksplukkers prentenboek

Dit is een sprookjesachtig en optimistisch prentenboek over vriendschap en het zoeken (en vinden) van geluk. Geschreven door Ingrid Vandekerckhove en Carolien Westermann (Clavis). Een verhaal geschikt vanaf 5 jaar. Het is geschreven zoals een sprookje en er zitten boodschappen in zoals je gewend bent van een sprookje. In het land waar Willemijn woont doet iedereen wat hij graag doet. De boodschap van haar vader is dan ook: “Doe waar je hartje bij van wordt, dan maak je je leven mooi.” Ze speelt graag met haar vader en stelt vragen over geluk. Hoe het werkt, hoe het ruikt en of je ermee kan spelen. Wanneer haar vader sterft wordt ze koningin. Ze gaat op zoek naar geluk en schrijft een brief naar haar vader in de hemel. Ze krijgt een brief terug waarop staat dat geluk niet zomaar uit de hemel komt gevallen, dat ze moeite moet doen. Samen met haar vriendin gaat ze spelen. Dan vindt ze weer een brief van haar vader die vertelt dat ze moet doen waar haar hartje blij van wordt. Zo vraagt ze aan haar vriendin of ze mee koningin wil zijn en doen ze alles samen.

Heel mooi prentenboek over vriendschap. Over doen wat je graag doet. De boodschap is hier duidelijk. Geluk komt niet zomaar in je schoot geworpen. Je moet natuurlijk wat moeite doen. Maar als je doet wat je graag doet dan is het wel makkelijker om geluk te vinden. Ook weer een ideale aanzet om een  gesprek aan te knopen met je kinderen over wat ze graag doen. 

6. Ik blijf altijd bij jou (3+)

Ik blijf altijd bij jou van Smriti Halls en Steve Small is een geweldig lief, grappig prentenboek over vriendschap. Net als Raad eens hoeveel ik van je hou is dit geestige boek op rijm een ideaal cadeauboek voor jong en oud. Eekhoorn en Beer zijn allerbeste vrienden. Maar soms wordt Eekhoorn een beetje gek van Beer en wil hij liever even alleen zijn. Wanneer Beer weg is en Eekhoorn kan doen wat hij wil, begint hij Beer toch wel erg te missen. Het is fijn om vrienden te hebben die je door dik en dun steunen. Maar soms kunnen ze ook een beetje te veel zijn…

Waar je ook heen gaat,
daar volg ik je trouw
Wat je ook doet,
Ik blijf altijd bij jou.

Nog meer boekentips over vriendschap

5 Leuke kinderboeken over vriendschap + WIN

Waarom ik de boeken van Kabouter Korsakov hoog in het vaandel draag

Oosters sprookje met mooie betekenis voor groot én klein + verwerking

prentenboek over vriendschap - unicorns & fairytales

 

Schrijf je in op de kei toffe nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van leuke acties en artikels

* indicates required


XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

32 Comments

 • Reply
  Kristel Gubbels-daemen
  29 maart 2019 at 06:48

  We houden van prentenboeken en al zeker als die over zo’n mooie boodschap gaan als deze. Lijkt me geweldig voor onze dochters.

  We hebben alleen geen pinterest

 • Reply
  Gerty Van den Cruijce
  29 maart 2019 at 06:56

  Oh hoe leuk zij deze boekjes! Deze willen we graag winnen!

 • Reply
  Florence
  29 maart 2019 at 06:59

  Vriendschap is een ideaal thema om een nieuw schooljaar mee te starten. Via deze boeken kan je specifiek rond samen spelen, samen delen,… werken. Zelfs bij de allerkleinsten van de school! Nu hopen dat ik win zodat het we een jaar plezier ervan hebben!

 • Reply
  Lieke van Melis
  29 maart 2019 at 07:00

  Hier worden er heel graag boeken gelezen, zowel voor Loa als Lux al. Dol op boekjes en hebben inmiddels een leuke verzameling 😍.. Loa gaat nu van de peuterspeelzaal naar de basisschool dus er zullen nieuwe vriendschappen ontstaan. Ze is een gevoelig en verlegen meisje, dit soort boeken helpen haar dingen uit te leggen en begrijpen hoe vriendschap ontstaat en in elkaar zit. Mooie onderwerpen om over te lezen 😍🍀🤞🏼

 • Reply
  Nele V
  29 maart 2019 at 07:17

  Wat een mooie boekjes, het is zeker een thema dat leeft in huis, mijn zoontje is zich vaak aan het afvragen wie zijn vriendjes zijn.

 • Reply
  elisabeth maria martina
  29 maart 2019 at 07:29

  wat een lief gebaar, verras mijn kleindochter maar met zo’n prachtig exemplaar #duimenmaar

 • Reply
  Elise
  29 maart 2019 at 07:35

  Als juf heb ik de afgelopen jaren kunnen genieten van voorlezen in de klas maar nu ik sinds januari zelf mama ben, kijk ik er super hard naar uit om voor te lezen voor mijn dochtertje. Ik zie ons al zitten: in pyjama in het grote bed met een prachtig boek. Lijkt me een heerlijk avondritueel dus ik zou heel graag winnen.

  • Reply
   An Smets
   29 maart 2019 at 16:21

   Tof!!!! Ik wil die boekjes wel voor in de klas!
   De kleuters zullen er van genieten!!!

 • Reply
  Majonne Twigt
  29 maart 2019 at 07:49

  Wat een prachtige boeken voor de kinderen. Bruno is goed te gebruiken bij sociale media les. Inderdaad ook bij iets oudere kinderen, die allemaal een mobiele telefoon willen.

 • Reply
  Anna wienen
  29 maart 2019 at 07:59

  Ik doe mee voor mijn dochter Julia

 • Reply
  Misty Dg
  29 maart 2019 at 08:49

  Heel graag voor mijn dochtertje Lena die dol is op boekjes lezen.Vooral een verhaal voor het slapen gaan vinden we genieten.

 • Reply
  Cindy Framke
  29 maart 2019 at 11:21

  Ooohhh leuk zeg! Ik doe heel graag mee voor mijn dochtertjes. Ze zijn gek op lezen. En vooral de oudste moet veel oefenen met lezen. Dus een paar nieuwe boekjes zou erg leuk zijn

 • Reply
  Noortje coremans
  29 maart 2019 at 13:08

  Elke avond lezen wij voor en nu de eerste vriendschappen aan het ontstaan zijn, is een boek in dit thema ook wel heel fijn

 • Reply
  Iemke Hackx
  29 maart 2019 at 13:37

  Ik hou zelf enorm veel van prentenboeken! Dit zouden héél leuke boekjes zijn om in het revalidatiecentrum mee te werken rond de thematiek ‘vriendschap’. Fingers crossed…

 • Reply
  Tamara
  29 maart 2019 at 14:12

  Super leuk voor mijn zoontje en mijn kleuterklas. Ern beste vriend voor beer lijkt mij erg leuk!

 • Reply
  Rita Jansens
  29 maart 2019 at 17:07

  Ik doe graag mee voor de kleinkinderen!

 • Reply
  Susanne van der Veen
  29 maart 2019 at 18:28

  Ik doe heel graag mee. Wat een fijne boeken. Nieuwe boekjes zijn erg welkom; we lezen al tijden ‘De mooiste vis van de zee’. Ook een prachtig boek en ook met een mooi thema maar we (vooral mama) zijn toch wel toe aan iets nieuws haha!

 • Reply
  Mieke Van Hecke
  29 maart 2019 at 19:38

  Wat een mooie selectie boeken. Ik vind het leuk om mijn liefde voor boeken door te geven aan mijn dochtertjes (1,5j en 4j). Ze genieten van de voorleesmomenten of van een rustig momentje alleen in ons knus boekenhoekje. Daar is nog plaats dus er kan er zeker nog een leuk boek bij 😉

 • Reply
  emmy
  29 maart 2019 at 20:00

  Waauw wat zijn ze mooi <3 vrienschap is zo'n mooi thema voor boeken. Wij lezen graag voor aan onze zoon, dit lijkt me een super pakketje hiervoor!

 • Reply
  Liesbeth
  29 maart 2019 at 20:56

  Jaaaaaaaa!! Voor in mijn klas! Superleuk!

 • Reply
  Yvonne
  30 maart 2019 at 14:30

  Jaaa, dit zou echt super zijn voor Myrthe! Ze speelt wel graag met andere kindjes, maar vindt het lastig om als eerste op andere kinderen af te stappen. Ze is niet echt verlegen, maar kijkt wel graag eerst even de kat uit de boom. Ze is dol op boekjes lezen, dus dit zou echt ideaal zijn! En wat een prachtige illustraties in alle boeken, zeg! Daar is ze altijd erg gevoelig voor, deze boeken vallen ongetwijfeld zeer in de smaak!

 • Reply
  Marian B
  30 maart 2019 at 15:27

  Ik doe heel graag mee voor bij ons op school. Wij zeggen geen nee tegen leuke boeken met een thema.

 • Reply
  Claudia Diependaal
  30 maart 2019 at 21:55

  Ik doe heel erg graag mee voor mijn kleinkinderen. Leuk dat er boekjes voor de kleintjes zijn over vriendschap!

 • Reply
  Anita te Gussinklo
  30 maart 2019 at 22:50

  Leuk deze boeken.
  Ik waag graag een kans.

 • Reply
  Rebecca
  1 april 2019 at 19:20

  Vrienden maken en ze houden is niet gemakkelijk. Kinderen moeten leren omgaan met de moeilijkheden inzake sociale relaties. Zulke verhalen kunnen een grote invloed hebben op de kinderen.
  In de kleuterklassen kunnen we deze boeken zeker gebruiken. Zo werken we aan de ontwikkelingsdoelen sociale vaardigheden en fleuren we onze boekenkast op met nieuwe exemplaren.

 • Reply
  Daphne
  2 april 2019 at 10:32

  Omdat er niets leukers is dan voorlezen uit prachtige prentenboeken. Wat een vindt mijn dochter het toch geweldig!

 • Reply
  Vanessa Draelants
  2 april 2019 at 13:53

  Ik waag graag mijn kans voor mijn dochtertje Fien van één jaar! Wij beginnen haar stilletjes aan voor te lezen maar ze heeft nog maar weinig boekjes.

 • Reply
  Nelly
  2 april 2019 at 21:00

  Voorlezen is leuk, maar prentenboeken bekijken voor het slapengaan ook.

 • Reply
  Oma Will
  3 april 2019 at 12:44

  Deze leuke prentenboeken worden heel graag gelezen door mijn vijf kleinkinderen.
  Voor hen doe ik dan ook graag mee.
  Ik heb om privéredenen geen facebook meer, maar ik volg op Bloglovin. En heb geliked en geloved.
  Ondanks dat waag ik graag een kansje om mijn kleinkinderen een plezier te doen.

 • Reply
  Marise
  3 april 2019 at 15:56

  Dit boekje lijkt mij een ideaal voor-het-slapen-gaan boekje. Doe graag mee voor Bruno beer heeft wel 100 vriendjes

 • Reply
  Marianne V
  4 april 2019 at 22:14

  Wij doen graag mee omdat we gek zijn van boeken. Ook de actieve dochter staat op haar verhaal (of boek) voor het slapen gaan te lezen, en ook overdag komt ze regelmatig met een boek aandraven om voor te lezen 😍

 • Reply
  Nathalie Buttiens
  7 april 2019 at 21:49

  Ik doe graag mee, zodat ik ze mijn nichtje cadeau kan doen.

Leave a Reply