Unicorns & Fairytales
hoe was het op school - unicorns & fairytales
Hoogsensitiviteit moederschap My life Onderwijs Ontwikkeling

Hoe ontdekken of het écht leuk was op school?

Was het leuk op school vandaag? Je krijgt dan een ja of nee en hopelijk zeggen ze iets meer. Heb je een kind dat niet zoveel kwijt wil over zijn dag maar wil je toch weten wat hij allemaal gedaan heeft? Stel dan geen ja/nee vragen maar pak het gerichter aan. Verwacht je niet aan ellenlange verhalen maar misschien krijg je toch meer te horen.

Hoe was het op school?

Hoe was het op school bij je kind? Wanneer ik Vince van school haal vraag ik zelden enkel of het leuk was. Want hij zegt toch altijd hetzelfde: ja, niet geweend. Het is een beetje onze fout dat hij dit zegt want vorig jaar weende hij erg veel en vroegen we altijd of hij geweend had. Zo zie je maar hoe kinderen die dingen onthouden. Vorig jaar was voor Vince niet zo makkelijk. Hij had twee (erg lieve) juffen maar hij kon niet zo goed om met 2 juffen. De andere aanpak elke week was voor hem moeilijk. Toen werd het me eens te meer duidelijk dat wij met een hoogsensitief mannetje zitten.

lees ook: met deze 10 tips bereid je je goed voor op het schooljaar

Dit jaar veel beter

Vince is dit jaar veel socialer geworden met de kindjes van zijn klas en zit duidelijk in een nieuwe fase. Ook thuis… Maar hij voelt zich op school opmerkelijk beter in zijn vel en speelt enthousiast met andere kindjes. In het begin van dit schooljaar liep hij nog alleen rond en nu is hij soms de ‘leider’ van het spelletje dat ze spelen. Top. Nu nog dat zelfvertrouwen opkrikken wanneer hij niet in zijn ‘vertrouwde omgeving’ is. Ik wil natuurlijk graag de vraag stellen: hoe was het op school? Maar kinderen antwoorden vaak enkel met goed, saai, leuk, …

1292BE6C 2751 4220 AB19 D18A5A49A4FC - Hoe ontdekken of het écht leuk was op school?

Gerichte vragen stellen

Om te weten hoe hij het op school vindt en wat hij allemaal gedaan heeft stellen we gerichte vragen en soms ook grappige vragen. Ik geef je enkele voorbeelden. Kan jij aanvullen?

 • Wat was het leukste dat je vandaag gedaan hebt?
 • Naast wie zit je in de klas?
 • Was er iemand jarig vandaag?
 • Wat was het saaiste, spannendste, … wat je deed?
 • Wat was niet zo leuk?
 • Was het turnen vandaag? Doe eens een oefening voor.
 • Heb je iets geschilderd?
 • Heb je vandaag liedjes gezongen?
 • Heeft de juf voorgelezen uit het boek?
 • Met wat heb je gespeeld in de klas? auto’s, blokken of iets anders?
 • Als jij de juf of meester zou zijn, wat zou je dan leren aan je kindjes?
 • Met welke kindjes heb je gespeeld vandaag?
 • Waren ze lief voor je?
 • Was jij lief voor de anderen?
 • Zijn er kindjes die soms niet goed luisteren?
 • Welke regel vind je het moeilijkste om je aan te houden?
 • Ben je gaan buiten spelen? Welk spelletje heb je gespeeld?

Klikken op plaatjes of werken met een vertelkaart

Je kan ook samen met je kind op de tablet of computer deze tool van Klasse gebruiken om samen de dag te overlopen ipv enkel te vragen ‘Hoe was het op school?’.  Ze klikken dan op een plaatje en beantwoorden de vraag. Het zijn vragen zoals: welk spelletje speelde je op de speelplaats en met wie. Deze tool kan gebruikt worden voor kinderen vanaf 7 jaar.

Voor kleuters is er een vertelkaart. Druk ze af en lamineer ze of hang ze op. Op de vertelkaart kunnen kleuters op de kaart aanduiden wat ze gedaan hebben. Je kan dan vraagjes stellen (die staan ook op de kaart) en zo kunnen jullie gezellig over de schooldag praten. Het hoeft niet langer dan 3 minuten te duren.

Een “vraagjeswaaier” maken

Ken je die leuke waaiers die we vroeger wel eens maakten? Dat kan jij zelf ook. Met symbooltjes en vraagjes die je zelf maakt. Om de zoveel tijd kan je dan een andere maken, met andere symbooltjes. Of in het thema van de klas, het seizoen en zoveel meer. Leuk om samen met je kinderen te doen 😉 Bekijk het filmpje voor mijn instructie of gebruik deze waaier van Klasse. We geven het de naam: ‘De hoe was het op school waaier’. hahaha.

 


Nou, zo komen we dus meer te weten over school. En jullie? Hoe pakken jullie dat aan? 

XOXO

Nathalie

pinit fg en rect red 28 - Hoe ontdekken of het écht leuk was op school?

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Read previous post:
  Yes! Er is weer een nieuw hoorspel uit. Meet Reinaert De Vos & WIN

  Wij zijn stiekem zelf dol op de hoorspelen van het Geluidshuis en manlief heeft hem al eerder gehoord dan iedereen...

  Close