Unicorns & Fairytales
kurio kindertablet - unicorns & fairytales
Digitaal moederschap My life Personal Spelen

Zo maak je duidelijke afspraken over de schermtijd van je kinderen

Zitten jouw kinderen ook aan het scherm gekluisterd? Zeker nu meer dan ooit door de lockdown wegens de corona crisis? Ben je het beu en wil je er duidelijk afspraken over? Dat kan ik best begrijpen. Wij hebben gelukkig nog kleine kinderen maar als ik zie wat schermen doen (ook met mezelf natuurlijk) dan besef ik dat het een drug is die je moet inperken. Schermtijd is oké, maar je moet het gecontroleerd doen. 

Afspraken over schermtijd

Eigenlijk moet je duidelijke afspraken maken over schermtijd. Zoals alles geldt de regel: met mate(n) is oké ! Haha. Nee serieus, ik vind het een erg fijn medium en ook voor kinderen. Er staan leuke spelletjes op, educatieve dingen en ze leren er echt wel veel van (indien goed gebruikt) maar ze worden er ook door opgeslokt. Ze laten andere dingen vallen, hebben geen oog meer voor wat er rondom hen gebeurt en zitten enkel nog maar voor de televisie of een ander beeldscherm. Met de volgende tips kan je er hopelijk duidelijke afspraken rond maken.

Lees ook: Leuke en educatieve apps voor kinderen

 

Tip 1: geen ‘schermen’ aan tafel

Een heel belangrijk moment van de dag is samen eten aan tafel. Het ideale moment om dingen te bespreken, met elkaar te communiceren enz… Laat die beeldschermen dan maar achterwege. Bij ons geldt de regel: niets aan tafel van schermen, televisie uit en praten maar. Of gewoon genieten van de maaltijd.

Tip 2: doe vaak dingen samen

Wanneer je vaak dingen samen doet met je kinderen denken ze vaak niet aan hun beeldschermen denk ik. Bezoek een museum, doe een workshop, hou een knutselnamiddag, ga wandelen in het bos, bouw een kamp enz… Laat ze genieten van het spelen met allerlei materialen. Op mijn blog vind je trouwens tips genoeg. Ook op Instagram post ik dagelijks tips om te doen met je kinderen, vooral leuke zaken met kosteloos materiaal!

lees ook: Meer dan 100 Anti-verveeltips tijdens vakanties… alstublieft…

 

Tip 3: speel ‘s avonds eens een spel

Zijn de kinderen al wat groter en vervelen ze zich ‘s avonds? Speel dan eens met het gezin een spel voor het slapengaan. Met een kop lekkere (chocolade)melk of thee en een koekje. Maak er een gezellig familiemomentje van. Wij hebben erg veel leuke gezelschapsspelletjes voor kinderen.  Vooral die van HABA zijn favoriet.

Tip 4: buitenspelen

Ik geef toe, dit doe ik nog te weinig maar ga gewoon veel meer buiten. Laat ze in de tuin ravotten, ga naar een bos, park, buitenspeeltuin en noem maar op. Als kind groeide ik in de zomervakantie op, op een camping met allemaal leeftijdsgenootjes. Toegegeven, toen waren er nog geen iPads en smartphones maar wel Nintendo bijvoorbeeld. Die spelletjes werden enkel bovengehaald bij regenweer maar ik zag geen enkel kind met beeldschermen bezig. Ik keek zelfs geen televisie maar tekende, speelde spelletjes en speelde met speelgoed. Voor het slapengaan las ik een boek.

lees ook: 5 ideetjes om educatief buiten te spelen

kinderboerderij - unicorns & fairytales

Tip 5:  schakel mijn schermtijdkaartjes in

Heel handig, dit middel, indien het goed gebruikt wordt. Je kan de kaartjes samen gebruiken met een timer.  Je overlegt samen met je kinderen hoeveel schermtijd ze krijgen in de loop van de week. Je leest en tekent samen met je kind het bijgevoegde contract. Je kan er natuurlijk altijd zelf eentje maken. Je geeft ze hun kaarten op een vast moment in de week. Bijvoorbeeld altijd op zondag. Als ze dan bijvoorbeeld op de Playstation willen spelen geven ze hun juiste kaartje af en zetten ze de timer op de juiste tijd. Gaat de timer af dan stoppen ze met spelen. Dan moeten ze iets anders gaan doen. Ze kunnen in de loop van de week altijd wel eens een bonuskaart verdienen. Zijn de kaarten op, dan zijn ze op.

Je kan er ook voor kiezen ze elke ochtend te geven.

Hier vind je meer info over mijn schermtijdkaartjes en je kan ze daar ook downloaden

schermtijd kaartjes - unicorns & fairytales

Maak duidelijke afspraken

Je kan het best duidelijke afspraken maken met je kinderen over wanneer, hoe lang en waar ze met hun schermpjes mogen bezig zijn. Het beste is ook dat je een controle hebt over welke sites te mogen bekijken. Wij hebben een KURIO tablet voor onze kinderen en daarom staat een kijklimiet en ook ouderlijk toezicht.

Het is er nu, dus spring er goed mee om

Televisie en andere schermpjes uit ons leven verbannen doen we niet. Dan zou mijn blog er ook niet zijn. Ik denk dat ik zelf de aanbevolen schermtijd netjes overschrijd. Niet goed. Deels is mijn blog mijn beroep dus ik probeer Vince en Lex wel duidelijk te maken dat ik af en toe wel eens moet bezig zijn (hij noemt dat ‘tokkelen’) op de computer. Niets mis mee. Maar soms mag de smartphone wel wat meer weg, I know… Onze kinderen hebben beiden een eigen tablet gekregen, wat wel van pas komt tijdens de corona crisis. Toch mogen ze niet zomaar heel de dag op hun scherm kijken.

lees ook: spenderen we steeds minder tijd met onze kinderen?

kurio kindertablet - unicorns & fairytales

De aanbevolen schermtijd

Alles is natuurlijk relatief. Maar de aanbevolen schermtijd zou deze zijn;

Kinderen van 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag;
Kinderen van 4 – 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer;
Kinderen 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per   keer;
Kinderen van 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
Kinderen van 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minute per keer en het liefst met jou.
Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag.

lees ook: Hoe gaan wij om met ‘scherm tijd’ ?

 

Hoe gaan jullie om met schermtijd? Hebben jullie duidelijke afspraken? 

XOXOX Nathalie

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  LavieMamsElle
  11 april 2018 at 14:19

  Leuk artikel! Hier zitten ze duidelijk nog te veel achter een scherm. Het rare is tv wordt er dan weer niet echt gekeken. Toch maken wij de regel dat we de helft van het dagdeel op stap gaan en het andere deel mogen ze kiezen. Als we een volledige daguitstap maken of op reis gaan, dan gaat er niks mee van schermen.

 • Reply
  Moederschip
  12 april 2018 at 19:48

  Een leuk idee die kaartjes! Maar ik vind dat de ouders er dan ook een paar mogen achter de hand houden om in te zetten wanneer het hen uitkomt 😀 Want hier is schermtijd meestal net op een moment dat ik bvb moet koken ofzo.

Leave a Reply