Unicorns & Fairytales
schermtijd kaartjes - unicorns & fairytales
Educatief Educatieve tips moederschap My life Ontwikkeling

Gratis schermtijdkaartjes tot the resque bij gedoe over … schermpjes!

De laatste tijd verliepen onze afspraken rond het tablet -en televisiegebruik AKA schermtijd niet meer zo goed. Het ging gepaard met een stressniveau om u tegen te zeggen. Normaal hebben wij best een goed ochtend- en avondritueel, spelen we heel veel thuis en hebben kinderen ruimte om vrij te spelen. Maar die tablet gooide soms wel roet in het eten. Het ging gepaard met boze kindjes en vele malen “waarom mag dat niet?”.  

Drukke ochtend

Schermtijd en onze kinderen… het is me wat. Onze kinderen zijn altijd vroeg wakker te laatste tijd. Maar ze moeten van ons stil zijn tot minstens 6u30 en liefst 7uur. Wakker is wakker en ze kunnen altijd nog een boekje lezen of tekenen. Aan de manier waarop ze opstaan kan ik al inschatten wat voor ochtend het gaat worden. Nu ben ik helemaal voor het verbindend ouderschap enzo maar ik geef toe dat ik de laatste tijd niet meer écht zo lief kon reageren. Ik ben natuurlijk ook maar een mens en als je potje vol zit kookt dat wel eens over. Het was tijd om de situatie even onder de loep te nemen.

Achter gedrag zit meestal een behoefte

Ik lees veel, ik stel mezelf vaak in vraag en ben kritisch tegenover wat ik doe, hoe ik reageer. Ik leer graag bij. Wat me bijblijft is dat er achter bepaald gedrag een behoefte zit. Een reden of wat dan ook. Ik bekeek de situatie vanop een afstand. Vroeger toen de kinderen beneden kwamen en best netjes tot 7 uur sliepen moesten we ons haasten. Nu nog steeds als ik zelf moet gaan werken. Ik wil (moet?) ten laatste om kwart voor 8 vertrekken. De kinderen aten, kleden zich aan en keken wat TV of speelden. Works for me. Ik had nog tijd om me zelf klaar te maken. Eten deed ik later. De laatste tijd verliep dit helemaal niet meer zo lekker. Zeker niet nu mijn kinderen de tablet betrekken.

lees ook: Leuke apps voor kinderen? Ja graag! Als ze dan toch op een scherm zitten….

Schermtijd

Ik ben helemaal niet tegen schermpjes (integendeel), maar ik vind wel dat er een gezonde verhouding moet zijn. Mijn kinderen verkozen ALTIJD andere activiteiten boven een scherm en nu is dat wel soms aan het keren. Niet ok! Dringend tijd om DAT aan te pakken. Ik praat ook met ze: heel fijn dat ze leuke spelletjes hebben gevonden op de tablet, maar voortdurend met schermpjes bezig zijn is niet zo gezond. Zorgt ook voor veel prikkels enz. Ik merkte vooral bij mijn jongste zoon dat het bij hem allerlei gevoelens triggerde.

lees ook: Zo maak je duidelijke afspraken over de schermtijd van je kinderen

verjaardagsfeest Super Mario - unicorns & fairytales

Oplossing voor goed schermgebruik

Ik kwam met een oplossing dat voor iedereen werkte. Voor mijn kinderen want die hebben nood aan duidelijkheid en regels. Dat geven ze zelf ook aan. Zo hebben we ook geen problemen meer met dessertkeuze omdat ze weten dat maandag-dinsdag-donderdag en vrijdag de fruitjesdagen zijn. Woensdag en weekends mogen ze een ‘snoepdessert’ in de vorm van een ijsje, een koek, … Goede afspraken maken goede vrienden en ze geven zelf aan dat ze dit veel fijner vinden. Ze weten wat er verwacht wordt, hebben mee de keuze, maar de gemaakte afspraken, daar houden we ons aan.

Leuke en educatieve apps voor kinderen

Schermtijdkaartjes

Ik vond tijdens het oprommelen mijn timer kaartjes terug. Die gebruikte ik al eerder in een artikel over schermtijd. Ik had ze al die tijd bewaard omdat ik het toen nog niet nodig had. Thank god for that. Maar je kan ze ook zelf maken.  Ze krijgen van mij vanaf nu elke ochtend een kaartje. Dat kunnen ze inwisselen voor schermtijd. Op is op…. Zo beslissen ze zelf over hun schermtijd en gaan ze er veel beter mee om. Je kan ze ook voor kiezen om dit per week te doen als ze wat ouder zijn.

goede tablet voor kinderen - unicorns & fairytales

En werkt het?

De kinderen vinden de schermtijdkaartjes geweldig.  Voorlopig werkt dit prima. Ze wisselen hun kaartje in, leren inschatten wanneer ze graag even op de tablet willen en werken samen om hun kaartjes niet tegelijk te gebruiken. Ze leren ook om niet meteen alles in te zetten, maar geduld te tonen. Wanneer de tijd om is, zetten ze hun scherm zonder problemen af en hebben ze er minder moeite mee.

Ze worden het gewoon

Ik ben niet van mijn jaren aan een stuk schermtijdkaartjes te geven. Mijn ervaring is dat, eens het een gewoonte wordt, ze automatisch een goede werkhouding krijgen. Maar dat heeft even tijd nodig. En tot dan bied ik vanaf nu mijn kaartjes aan

En wat met pubers?

Nou, helaas heb ik daar nog geen ervaring mee. We zullen het dan wel zien. Voorlopig werkt dit voor jonge kinderen misschien wel. Voor de mijne alvast wel. Misschien voor die van jou ook, of net niet.  Pubers hebben meestal al een eigen GSM, zitten in whatsapp groepjes, zitten op Instagram… Ik ben blij dat ik dit vooropig nog niet hoef te monitoren. Maar ik denk dat ik er wel weer goede afspraken mee zou maken… Alles begint ook met voorleven. Dat is dan misschien niet mijn sterkste kant omdat mijn beroep bestaat uit veel achter een scherm zitten. HMMM…. Moeilijk 😉

GRATIS DOWNLOAD

Wil jij ook gebruik maken van de schermtijdkaartjes? Ik heb deze voor jou gratis en voor niets gemaakt.  Alstublieft.

DOWNLOAD HIER DE SCHERMTIJDKAARTJES

schermtijd kaartjes -  unicorns & fairytales

Geen idee hoe je je kinderen anders kunt bezighouden? Kijk eens naar activiteiten op mijn blog,  op mijn instagram kanaal OUT OF THE BOX PLAY.  Hang dit ergens op en verwijs ernaar als ze dit willen raadplegen. En denk eraan: vervelen is ook ok.

 

Wil je meer weten over SPELEN met kinderen en 100+ activiteiten met kinderen (zonder speelgoed, wel creatief en met huis-tuin en keukenmiddelen) dan kan je mijn boek pré orderen

 

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Evi
    8 februari 2022 at 09:43

    Thx, die gaan hier na deze week ook goed van pas komen! Deze week mag er iets meer schermtijd aangezien we in isolatie zitten, wat niet altijd eenvoudig is. Maar ik weet uit ervaring dat het nadien een uitdaging is om de schermtijd terug te verminderen. Dus hopelijk lukt dat deze keer beter met jouw kaartjes!

Leave a Reply