Unicorns & Fairytales
boeken van de klimaatjes, uitgeverij Clavis
Boeken boeken over duurzaamheid Duurzaamheid My life Onderwijs

Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen….

Het is een hot topic in de media, maar zo’n levensbelangrijk topic waar we niet meer voorbij kunnen. Je kan het niet meer ontkennen: het klimaat verandert en ook al is dat een natuurlijk verschijnsel dat om te miljoen jaar eens voorkomt (check your history), wij zorgen er zelf voor dat het in een sneltempo dichterbij komt. Niet dat ik je bang wil maken maar er zijn in het verre verleden al meer ‘soorten’ uitgestorven, you know. Het wordt dus dringend zijn om er iets aan te doen. Samen. Zoek je een boek over het klimaat dan zijn deze toppers zeker de moeite.

1. Palmen op de Noordpool

boek over het klimaat - unicorns & fairytales

7D7C3CC8 F350 4807 97B4 B7570E80064D 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen....

Palmen op de noordpool is een boek over het klimaat op maat van kinderen, maar ook op maat van volwassenen en iedereen die wil weten hoe de aarde onder invloed staat van het klimaat. Het is een ultra leerrijk boek dat op een toffe manier uitlegt aan ons wat klimaat is, hoe die verandert en wat de gevolgen kunnen zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat er in het zeer verre verleden palmen stonden op de Noordpool? En weet jij ook dat onze aarde voor een lange tijd niet bewoonbaar was? Wist je dat we nu eigenlijk ook in een soort ijstijd zitten? In dit boek staan zoveel wetenschappelijke feiten die je ogen doen opengaan en een beetje duidelijkheid scheppen… Echt, een aanrader.

2. Hoe je stopt met Plastic

hoe je stopt met plastic: tips

feitjes over plastic

Een boek over het klimaat en hoe te stoppen met plastic. Op maat geschreven voor volwassenen maar ze kunnen ook door de grotere kinderen gelezen worden. Er wordt eerst uitgelegd hoe plastic ontstaan is, dat het onze levens ook wel erg heeft geholpen en dat het voor sommige mensen ook niet praktisch is moest er helemaal géén plastic meer zijn. Maar er staan wel 1001 tips in hoe je onnodig plastic kan vermijden en hoe je het kan vervangen door duurzame alternatieven. Dit boek zet je aan het denken én aan het werk om van alle ruimtes thuis een duurzamer, plasticvrije zone te maken. Succes!

Lees ook: Mei plastic vrij: mijn actieplan! En jij? Doe jij ook mee?

 

3. Ga voor groen

boek over het klimaat - unicorns & fairytales

B1B5D34D B538 4A7C 96E4 F59CC21B4B8B 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen....

Dit leuke weetjesboek voor kinderen geeft niet enkel informatie op hun niveau maar stelt ook voor wat ze kunnen doen. Het biedt alternatieven aan. Bijvoorbeeld wat je beter niet kan doen op een verjaardagsfeest, wat je in de klas kunt doen om duurzamer te zijn en wat nou juist duurzame energie is. Dit boek biedt tips aan hoe ze meer zero waste kunnen zijn zoals bijvoorbeeld hun lunch meenemen in een brooddoos, geen verpakkingen kopen enz… Er staat ook in hoe ze thuis en op school milieuvriendelijk kunnen zijn en hoe ze dingen kunnen upcyclen en hergebruiken. Alle beetjes helpen en kinderen gaan hier vaak heel goed mee om, ze hebben het goede voorbeeld nodig. Maar misschien kunnen zij jou na het lezen van dit boek over het klimaat het goede voorbeeld geven.

Lees ook: Tips om energie te besparen thuis (en dus ook minder CO2 uitstoot!)

 

4. Wondere wereld van bijen

de wondere wereld van bijen - unicorns & fairytales

Bijen zijn enorm belangrijk voor al het leven op deze planeet. In dit mooi vormgeven boek leren de kinderen alles over de bijen. Ook hoe ze die kunnen helpen. Maak bijvoorbeeld eens een bijenhotel, plant bloemen in de tuin en strooi zaadbommen. Indien je nog niets wist over deze beestjes, die wij soms niet zo fijn vinden, dan ga je er nu wel van leren houden.

5. Groene voeten

boek over het klimaat - unicorns & fairytales

Een geweldig boek dat een heel heldere uitleg geeft aan kinderen over de huidige problematiek rond milieu, klimaat en afval. Het geeft kinderen een inzicht in waarom het zo noodzakelijk is om ons best te doen om minder vlees te eten, om afval te sorteren en om minder plastic te gebruiken. Onze ecologische voetafdruk moet kleiner. Hier geven ze ook veel alternatieven en tips om ons steentje bij te dragen.

Het is eigenlijk een boek bedoeld voor (grotere) kinderen en er wordt op een eenvoudige manier uitgelegd wat voor schade sommige producten en voorwerpen aanrichten op onze aarde. Ik moet zeggen dat dit toch ook wel een eye-opener is. Ik wist helemaal niet dat scheten van koeien en geiten boosdoeners waren en dat er daarom een Vegan trend is. Want als we allemaal wat minder vlees en melk zouden consumeren zouden er ook niet zoveel koeien moeten zijn met als gevolg minder scheetjes. Klinkt kei belachelijk, maar er zit waarheid achter. Alles draait om vraag en aanbod mensen. Anyway, in dit boek staan ideeën en tips die je kan doen om de wereld een beetje groener te maken.

Lees ook: Tips om duurzaam te kiezen voor transport

 

6. De wraak van ridder Piepus

milieu educatie - unicorns & fairytales milieu educatie - unicorns & fairytales

Een van mijn favoriete kinderauteurs, Marc De Bel, heeft zijn steentje al bijgedragen. Hij heeft een nieuw Boeboeks-verhaal gemaakt die de kinderen willen aanzetten tot recycleren, afval weggooien op de juiste plek en mee zo aan een mooiere wereld werken. Het boek is gemaakt voor kinderen vanaf het 3e leerjaar maar het kan voorgelezen worden doorheen heel de lagere school.

Je kan er ook bijbehorende werkschriftjes bij downloaden wanneer je als school aangemeld bent.

lees ook: Samen met je kind denken aan het milieu, zo doe je dat… 

 

7. De boeken van ‘De Klimaatjes’

boek over het klimaat - unicorns & fairytales

Deze educatieve serie is van uitgeverij Clavis en gaat over het klimaat. Ze laten op deze manier aan kinderen zien hoe ze hun leefwereld fijn kunnen houden. Voor kinderen vanaf 5 jaar!

Warme truien

Kikker en Muis gaan op Duif bij bezoek. Het is er lekker warm binnen. Tot het hout op is voor de kachel. Wat nu? Ze leren dat je ook best een dikkere trui kunt aandoen. Zo leren ze omgaan met energiebronnen en dit zou een heel leuk boekje zijn voor dikke truiendag! Als verwerking trekken de kinderen zelf een dikke trui aan en kan je de verwarming zachter zetten!

Wat is het warm

De Klimaatjes ontdekken dat het heel warm is. Dit komt onder andere door de opwarming van de aarde. Ze leren wat ze moeten doen als het zo warm is: verkoeling zoeken, in de schaduw blijven, veel drinken enz… Als verwerking maken ze een vlieger.

Natte voeten

Wanneer Muis en Duif in de stad na een regenbui nog willen spelen, is het overal nog nat. Ze beslissen om naar hun vrienden in het bos te gaan want daar is lekker alles droog. De kinderen ontdekken dat veel zachte grond het regenwater doet wegtrekken. Door de vele straten in de stad lukt dit niet. Ze besluiten de stad een beetje groener te maken door zelf te gaan zaaien.  Als verwerking leren de kinderen samen ergens te zaaien. Dit is een erg leuk opstapje om een eigen moestuintje aan te leggen!

Plasticsoep

In dit boek gaan de Klimaatjes genieten van de zon en de zee. Maar ze ontdekken dat de zee vol plastic zit. Wat doet nu al dat plastic in de zee?  Op een leuke manier ontdekken de kinderen wat ze kunnen doen tegen deze plastic soep en dat ze al kunnen beginnen met geen plastic zakje meer te gebruiken. Als verwerking leren ze hoe ze een herbruikbaar tasje kunnen maken.

 

Lees ook: 10 tips om milieubewust op te voeden

 

 

8. Plastic Soep is troep

plastic soep boek voor kinderen

1D244E31 937F 487B 9A79 61516A252DA2 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen....

Dit is een heel leerrijk educatief boek over het klimaat en dan vooral over de plastic troep in de zee! Ben je met je kinderen bezig over de plastic soep, thuis of in de klas, dan is dit een ideaal boek op kindermaat. Het boek is van Zwijsen uitgeverij en komt ook in een laspakket dat je kan bestellen op WERELD VAN OZ , een educatief platform waar je lesmiddelen en meer kan vinden over plastiek.

9. Suske & Wiske: Lambik Plastiek

3C4BD2AF 63C0 4123 898D 01346363A951 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen....

Een laatste nieuw stripboek van Suske & Wiske dat de problematiek van het plastic uitlicht. Uiteraard maken ze weer spannende avonturen mee. Op het strand is een walvis aangespoeld met zwerfafval in de buik. Lambik en professor Barabas zoeken een oplossing voor de plasticsoep in zee. Maar dat is tegen de zin van plasticfabrikante Polly Ettileen. Ze kaapt de uitvinding van Barabas en is van plan om de wereld nog verder te “ver-plastieken”. Suske en Wiske proberen haar snode plannen te dwarsbomen.

10. Bijenboek

boek over bijen

FE584EBE AE3D 4025 A1CB 9D0A454020B5 768x1024 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen....

In dit mooi vormgegeven boek kom je meer te weten over bijen en waarom ze zo goed zijn voor de mensheid. Na het bekijken en lezen van dit mooie prentenboek ga je anders tegen deze beestjes aankijken.

11. 10 klimaatacties die werken

boek over het klimaat - unicorns & fairytales

klimaatacties die werken

Een boek over het klimaat en concrete acties dat je ogen doet opengaan. Na het lezen van dit boek ga je meteen aan de slag. Dat is toch hetgeen dat ik gedaan heb. Stapje per stapje kunnen we er samen iets aan doen. Of toch zeker voorkomen dat het erger wordt. Dit boek is geschikt voor volwassenen.

Lees ook: De koelkast op de juiste manier organiseren

Pin it

Vind je dit artikel wel interessant? Ben je ook al lang op zoek naar een boek over het klimaat om met je kinderen thuis of in de klas te bespreken? Pin het dan op Pinterest, ik ben je eeuwig dankbaar.

boeken over het klimaat - unicorns & fairytales

 

We vullen heel graag het lijstje aan. Heb jij zelf ook tips over toffe boeken over de klimaatverandering of duurzaamheid? Stuur het me door of laat het in de comments weten.

XOXO Nathalie

 

pinit fg en rect red 28 - Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen....

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Claudia Diependaal
    14 mei 2019 at 23:28

    Super zeg als je de kindjes zo bewust op het milieu kunt maken! Er zitten mooie exemplaren bij. Ik ga eens op zoek.

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Niemand is perfect, ook groenten niet! Check kromkommer…

Wie een beetje goed nadenkt beseft dat de groenten en fruit die in de winkel te verkrijgen zijn te perfect...

Sluiten