Unicorns & Fairytales
milieu educatie - unicorns & fairytales
Boeken Leesboeken Onderwijs

Samen met je kind denken aan het milieu, zo doe je dat… + WIN

Ik moet eerlijk toegeven dat ik er lange tijd zelf niet echt mee bezig was. Het is uiteraard sinds dat ik leerkracht ben en sinds ik moeder ben dat ik er meer en meer aan denk. Het milieu. Voor sommigen lijken de gedachten dat we de wereld moeten helpen een ver-van-mijn-bed-show. Maar als je aan de toekomst denkt, wat informatieve artikels leest en de media een beetje volgt (en nog belangrijker: je gezond verstand…) dan besef je toch ook wel dat de mens niet goed bezig is.

Milieu educatie

Milieu educatie is iets belangrijks vind ik. Jonge kinderen beseffen nog niet dat ze de wereld mee proper moeten houden. Daarom is het belangrijk dat je zelf het juiste voorbeeld geeft. Gooi geen papiertjes op de grond, je kind gaat het ook nadoen. Vince stelt eigenlijk voortdurend vragen. Waarom mag je niets op de grond gooien? Ideaal om er dan een gesprekje over te starten. En nee, ik maak niet zelf mijn producten, heb speelgoed dat van plastic is gemaakt en ik vergeet steeds mijn zakje opnieuw mee te nemen naar de winkel. Er is dus nog veel werk aan de winkel (al zal ik niet zo snel zelf mijn producten beginnen maken)

lees ook: 10 tips om milieubewust op te voeden

milieu educatie - unicorns & fairytales

Onderwijs

Geen zorg, ben je er zelf minder mee bezig, dan is er nog altijd het onderwijs. Milieu educatie zit mee in het lessenpakket. Wij proberen in de lessen vaak aandacht te besteden aan zulke zaken. Ideaal om eens te polsen bij je kinderen. Want het is wel leuk om te horen dat ze eigenlijk best mee willen werken aan een mooiere planeet, nietwaar? Zo wil ik volgend jaar extra inzetten op bewustwording van plastic en de schadelijke gevolgen voor het milieu. Kinderen mee doen nadenken over alternatieven is altijd goed!

Mooimakers

Fijn is dat, wanneer er instanties zijn, die het heft in eigen handen nemen en anderen mee willen betrekken. Vlaanderen Mooi is het Vlaamse initiatief tegen zwerfafval en sluikstorten en hun beleid doen ze onder de naam Mooimakers. Wie meer wil weten klikt best hier.  Ze hebben vaak acties en de zomercampagne van 2018 draait om het bewust maken dat bepaalde plekken een emotionele waarde hebben voor mensen en dat élke plek zwerfvuilvrij hoort te zijn. Yes…

lees ook: tips voor een energiebesparende woning

milieu educatie - unicorns & fairytales

Marc De Bel draagt zijn steentje bij

Een van mijn favoriete kinderauteurs, Marc De Bel, heeft zijn steentje al bijgedragen. Hij heeft een nieuw Boeboeks-verhaal gemaakt die de kinderen willen aanzetten tot recycleren, afval weggooien op de juiste plek en mee zo aan een mooiere wereld werken. Het boek is gemaakt voor kinderen vanaf het 3e leerjaar maar het kan voorgelezen worden doorheen heel de lagere school.

Je kan er ook bijbehorende werkschriftjes bij downloaden wanneer je als school aangemeld bent.

Waar wij zelf aan gaan werken

Maar aan het milieu denken is zoveel meer dan enkel afval sorteren en op de juiste plek weggooien. Daarom wil ik ook zelf aan de slag. Het is altijd goed om zelf in eigen boezem te kijken. Op onze bucketlist milieuliefde staat dan ook het volgende waaraan we zo snel mogelijk willen werken…

 • minder plastic gebruiken
 • leftovers gebruiken in soepen en andere gerechten
 • met de fiets naar school gaan

WIN

milieu educatie - unicorns & fairytales

 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

13 Comments

 • Reply
  Liesbeth van Gestel
  26 juni 2018 at 06:55

  Ik wil dit boek heel graag om hem cadeau te doen aan de school van de kindjes. (Waar ik werk in het middelbaar) Wij dragen milieu hoog in het vaandel en zulke leuke werkmiddelen zijn steeds een leuke aanvulling en verrijking op het aanbod.
  En het is gewoon een heel leuk cadeau om te geven aan het begin van het jaar.
  Zo starten ze ineens goed!!

 • Reply
  Liesbeth
  26 juni 2018 at 07:35

  Jaaaaaa!!! Voor in mijn klas! Zou heel fijn zijn. Wij scheiden in de klas plastic en papier en halen lege plastic flessen op voor het goede doel. Milieu-onderwijs vind ik heel belangrijk want je leert kinderen zo een goede houding aan.

 • Reply
  Rebecca
  26 juni 2018 at 07:54

  Elk jaar doet mijn schooltje mee met de zwerfvuilactie voor een bijzonder schoon Wuustwezel. Dit boek zou een perfecte intro of verwerking kunnen zijn!

 • Reply
  Anna
  26 juni 2018 at 09:06

  Ik doe graag mee voor mijn dochter Julia 😍

  Facebook: An Na

 • Reply
  Anita te Gussinklo
  26 juni 2018 at 09:49

  goed om deze boodschap mee te geven aan jonge kinderen.
  Ik doe graag mee voor mijn neefjes & nichtjes

 • Reply
  Anja
  26 juni 2018 at 16:33

  Graag voor mijn groep 5-6 volgens schooljaar. Zou oerfect aansluiten bij het thema milieu en recyclen waar ik al materiaal voor aan het verzamelen ben.

 • Reply
  Liesbet R
  26 juni 2018 at 16:48

  Ik doe graag mee voor thuis én in de klas.

 • Reply
  Martine Gils
  27 juni 2018 at 07:21

  Ik probeer mijn leerlingen bewust te leren omgaan met afval. Wij sorteren ons afval en bekijken de gevolgen van afval in de natuur. Ondanks dat mijn leerlingen slechts 8 jaar zijn , doen ze dit super goed. Voorlezen uit het boek van Marc De Bel zou een mooie beloning zijn.

 • Reply
  Kathelijne
  27 juni 2018 at 13:41

  Een aantal weken geleden organiseerden we (ik mijn zoon van 5 en dochter van 3) onze eigen kleine zwerfvuilactie hier in de buurt. Ook al stonk onze vuilzak enorm, waren er echt vieze dingen bij en lag er eigenlijk echt wel veel, mijn kinderen waren enthousiast en gemotiveerd, om tot het kleinste papiertje op te rapen. Daarom vind ik dat ze dit boek verdienen. Ik zal er met plezier uit voorlezen om ze nog milieubewuster te maken.

 • Reply
  SabrinaV
  27 juni 2018 at 19:12

  Ik doe heel graag mee voor mijn zoontje Daan want hij leest heel graag en zeker Boeboeks-verhalen! Later zal het boekje voor mijn dochtertje Lotte zijn en nog een beetje later zullen de leesboekjes naar school gaan.

 • Reply
  kempenaers anita
  28 juni 2018 at 13:33

  doe graag mee voor mijn kleinzoontje die zeer graag leest en daarna kan het boekje nog naar zijn broertje

 • Reply
  Marian B
  29 juni 2018 at 09:23

  Wij proberen er zeker aan te denken. Mooi voor de bewustwording, doe daarom graag mee voor mijn kinderen en miscchien gebruik ik het ook op school.

 • Reply
  luc vanhulle
  3 juli 2018 at 18:34

  heel graag doe ik mee voor de kleindochter! wij, grootouders, en haar mama proberen zo milieuvriendelijk te leven. maar het kan altijd beter en een goed boek als dit kan de extra duw in de rug zijn. dus ja heel graag dit boek van Marc De Bel!

Leave a Reply