Unicorns & Fairytales
educatieve printables rond thema de bij - unicorns & fairytales
educatieve lesideetjes hoekverrijking Kleuters media My life Onderwijs rekenen taal wereldoriëntatie

Thema ‘de bij’: lesideetjes, sensory play en educatieve printables

Binnenkort is het weer DE WEEK VAN DE BIJ. Ideaal om dan weer eens in de klas en thuis stil te staan bij het nut van bijen op onze wereld. Om in te spelen op de noden van leerkrachten ivm het ontdekkend, ontwerpend en onderzoekend leren, maakte ik educatieve printables in thema ‘de bij’, zorgde ik voor lesideetjes en uiteraard mag sensory play niet vergeten worden. Met wat boekentips erbij wordt dit een feest.

1. Educatieve lesideetjes rond het thema DE BIJ

Het thema ‘de bij’ is een populair lesonderwerp in alle leerjaren. Ook nodig. Je kan er trouwens heel veel lesdoelen aan koppelen. Begin met het het nu van de bijen, betrek je leerplandoelen en werk daar naartoe. Ook kan je je hoekenwerk aankleden in het thema. Thematisch werken biedt vele kansen en zorgt ervoor dat de leerlingen zich kunnen inleven in het thema en dat het herkenbaar is. Ze moeten verbanden kunnen leggen en als je al je activiteiten linkt aan het thema dan is dit makkelijker.

Uiteraard had ik al een uitgebreid artikel (met handige links, doe-tips, boekentips) rond DE WEEK VAN DE BIJ beleven met kinderen, maar in deze blogpost ga ik even dieper in op wat educatievere zaken, die je in de klas kunt doen of als je thuisonderwijs geeft, kunt inzetten thuis.

2. Educatieve printables rond de bij

Ik maakte een bundel van ongeveer 130 bladzijden waar je in de klas mee aan de slag kunt. Een deel kan je lamineren en inzetten tijdens activiteiten, een ander deel kan je gebruiken tijdens het ontdekkend en onderzoekend leren. Maar nooit zullen dit invulblaadjes zijn… Zelfs ontwerpend leren komt er ook bij kijken. Voor ieder leerjaar is er wel wat wils. De bedoeling van deze bundel is dat je hem gebruikt en dat het je helpt om je lessen te verrijken. Deze ‘gewoon’ aan de kinderen geven of in de hoeken leggen zonder meer werkt niet. Deze printables dagen je uit om zelf out the box te denken. De activiteiten kunnen op verschillende manieren verwerkt worden. Je kan bijvoorbeeld de woordkaarten op zeer veel verschillende manieren gebruiken. Ze zijn allemaal op maat van een spreekmuur gemaakt, waarbij je iets kunt inspreken. Kopieer ze dubbel en je hebt een memory of gebruik ze om zinnen te vormen, in de schrijfhoek, in een ontdekhoek…

De onderzoeksfiches dagen kinderen dan weer uit om onderzoekend en ontwerpend te leren. Kunnen ze een oplossing bedenken voor een probleem? Kunnen ze een insectenhotel maken? Wat zou er gebeuren als bijen uitsterven enz? Deze printables bieden een steun, maar jouw hulp is zeker nodig.

3. De kracht van feedback

Jij bent als leerkracht tijdens onderzoekend en ontdekkend leren een coach. Het proces is belangrijker en jij gidst je leerlingen om bepaalde leer-en opzoekstrategieën te hanteren. Bij deze activiteiten is het belangrijk dat kinderen de stappen leren zetten in hun hoofd om een oplossing te bedenken voor een probleem. Om een onderzoekende houding aan te nemen en om hun onderzoek te staven, te duiden, te controleren, te herwerken als het niet klopt. Ook samenwerken met anderen speelt hier een grote rol bij. Jij kan als leerkracht ook enorm goed observeren. Wie is er de leider? Wie volgt liever? Hoe verloopt de samenwerking? Welke stappen zetten de kinderen? 

4. Starten vanuit een onderzoeksvraag & schoolbreed werken

Wanneer je gaat werken rond wereldoriëntatie en je wil de nieuwsgierigheid van kinderen aanwakkeren, dan kan je ook starten vanuit een probleem. Bijvoorbeeld: wat zou er gebeuren als er geen bijen meer op de wereld zijn? Je kan op de manier de voorkennis van de kinderen aftoetsen. Wat weten ze al? Wat zouden ze nog willen weten? En natuurlijk: wat zou er nou écht gebeuren als er geen bijen meer zouden zijn en wat heeft dat als gevolg voor de mens? Wat kunnen wij dan doen? Hoe kunnen wij de bijen helpen? Vanuit dat probleem kan je zoveel wegen inslaan…

  • Je kan overgaan naar techniek en iets bouwen
  • Het domein natuur aanhalen en de invloed van vervuiling van het milieu bespreken
  • Je kan de cyclus van een bij ontdekken of zelfs de groei van planten…
  • Hoe wordt honing gemaakt en zo overgaan naar (mens & maatschappij) geld (betalen…beroepen…)
  • Je kan een imker bezoeken en een interview opstellen
  • Je kan koken met honing
  • Knutselen in het thema ‘de bij’ is ook altijd de moeite
  • Een presentatie geven hoe je de bijen zou kunnen redden
  • De schoolomgeving bekijken en ‘bijvriendelijk’ maken door bijvoorbeeld een bijentuin te maken, insectenhotels te plaatsen etc…

De mogelijkheden zijn enorm. Als school moet je dan ook met je collega’s afspreken hoe je dit gaat aanpakken. Ga je dit elk jaar als project inplannen en elk leerjaar een andere focus nemen? Of gaat maar 1 leerjaar thema de bij doen?  Stof tot nadenken… het is immers inspelen op de hedendaagse problematiek, op de actualiteit (het is elk jaar ‘de week van de bij’, met tal van activiteiten…). Hier kan je een mooi schooldoorbrekende activiteit van maken.

5. Sensory play 

Het is superleuk om een sensory tray te maken rond het thema ‘de bij’. Zeker bij de jongere kinderen. Combineer de printables en materialen met een sensory tray. Het stimuleert de zintuigen en is goed voor de vele verbindingen die in de hersenen worden gemaakt. Bovendien werk je hier ook aan de motoriek van de kinderen. 

lees ook: Sensory Play? It’s easy peasy lemon squizy!

6. Ik wil deze printables ook ! 

Je kan deze printables en nog anderen aankopen via mijn SHOP! 

Nog meer printables

In mijn shop vind je zowel gratis als betalende printables die je thuis en in de klas kunt inzetten. Er zijn thema’s gemaakt volgens de leerplandoelen dus helemaal inzetbaar! 

VIND ZE HIER

educatieve printables rond thema de bij - unicorns & fairytales

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de nieuwste educatieve printables & freebies?

Meld je dan aan op deze nieuwsbrief. Je krijgt dan updates, educatieve tips & tricks en freebies aan!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply