Unicorns & Fairytales
duurzamer worden - unicorns & fairytales
Duurzaam leven Duurzaamheid klimaatacties die werken

Mei plastic vrij: mijn actieplan! En jij? Doe jij ook mee?

Bijna mei en dat wil zeggen dat de sensibiliseringsactie MEI PLASTIC VRIJ voor de deur staat en ik doe dit jaar bewust(er) mee. Je wist wel al dat ik duurzamer wou zijn maar helemaal goed bezig zijn we niet natuurlijk. Je moet ergens beginnen en dat gaat niet op alle gebied van de ene op de andere dag. Toch ben ik al beter bezig. Ik zeg bijvoorbeeld nee tegen plastic zakjes, heb al enkele herbruikbare zakjes klaarhangen, ben bezig met ontspullen en  ben overgestapt op glazen bewaardozen en ben in mijn klas een project gestart dat de kinderen zou moeten wakker schudden en een goed voorbeeld zou moeten geven. Maar het kan nog zoveel beter. Tijd voor een actieplan. Jij ook? 

Mei Plastic Vrij

Ik doe mee met mei plastic vrij omdat ik gewoon graag wat duwtjes in de rug heb. Uiteraard proberen we dit dan gewoon permanent te doen. Het zou zot zijn om dit enkel in mei te doen om ‘erbij te horen’. Not! Er Zijn 10 acties waarmee je kan beginnen en die op zich niet al te ingrijpend zijn. Jij kiest natuurlijk zelf waarmee je wil beginnen. En euh… je zult op deze blog genoeg artikels te zien krijgen over de vorderingen van mijn poging om duurzamer en milieuvriendelijker te zijn. Download zelf deze 10 punten in een handig plan! Die kan je aan de koelkast kleven.

 • Winkel met een herbruikbare tas of ga voor een kartonnen doos. (CHECK)
 • Koop droge voeding in bulk.
 • Gebruik geen plastic tasjes voor je fruit en groenten; leg ze los in je tas. (CHECK)
 • Koop vis en vlees aan de versafdeling waar ze in papier inpakken of neem je eigen doosjes mee.
 • Drink kraantjeswater en neem steeds je herbruikbare drinkfles mee. (CHECK)
 • Neem altijd een herbruikbare koffiebeker mee.
 • Weiger plastic rietjes. Drink uit het glas of breng je herbruikbare rietje mee. (CHECK)
 • Weiger plastic bestek. Ga altijd op stap met je eigen metalen of houten bestek of eet ter plaatse.
 • Vervang plastic folie door een herbruikbare lunchdoos, bewaardozen en -bokalen of wraps van bijenwas. (CHECK)
 • Drink minder frisdrank (beter voor je gezondheid!) of maak je eigen limonade. Ga voor glazen flessen. (CHECK)
 • Kies glazen melkflessen of maak je eigen melk van noten.
 • Koop schoonmaakproducten in kartonnen of navulbare verpakking. Of maak ze zelf.
 • Mijd verzorgingsproducten met ‘microbeads’ (polyethyleen, polypropyleen, nylon). Check beatthemicrobead.org
 • Gooi je peuken bij het afval (ook peuken zijn plastic en belanden vaak in de oceaan).
 • Laat geen ballonnen in de lucht los (ook zij komen ooit weer neer). (CHECK)
 • Raap plastic afval op straat en in de natuur op. (CHECK)

mei plastic vrij - unicorns & fairytales

Waarom eigenlijk?

Ik ben voortdurend aan het lezen over plastic, de klimaatverandering en al deze dingen. Hoe meer ik lees, hoe meer ik weet en hoe meer het duidelijk wordt dat er toch wel dringend iets aan gedaan moet worden. Uiteindelijk schaadt het ons… We vragen ons soms dingen af. Waarom zijn er zoveel zieke mensen, waarom zijn er tegenwoordig zoveel allergieën en waarom dit, waarom dat… Je wil echt niet weten wat er allemaal in ons lichaam terecht komt door zaken waaraan wij (maar vooral de grote spelers zoals industrie, maatschappij, oliefabrieken en producenten…)

Ik doe mee aan MEI PLASTIC VRIJ. Ik doe het voor mijn kinderen, mezelf en anderen. Doe ik alles juist? Ga jij mij kunnen ‘pakken’ op fouten? Ja zeker. Ik heb nog maar net plastic flesjes gebruikt. Doe ik dat al minder? Jazeker!!!

mei plastic vrij - unicorns & fairytales

Wat doe ik al?

 • Ik gebruik meer en meer de fiets. Weliswaar mijn elektrische bakfiets
 • Ik heb een BRITA in huis en koop geen grote pastic flessen meer
 • Wij nemen altijd een herbruikbare drinkfles mee voor de kinderen
 • Ik kies voor producten waar geen microbeats inzetten
 • Ik haal geen oorstokjes meer in huis
 • Geen plastic tasjes meer, enkel herbruikbare
 • Ik vermijd producten die ingepakt zijn in plastic maar dat kan zeker beter
 • Ik sensibiliseer anderen (op school, ik praat er veel over)
 • Ik informeer me enorm veel
 • Ik probeer zoveel mogelijk aan upcycling te doen
 • Ik gebruik nu glazen bewaarpotten
 • Ik denk twee keer na voor ik weer buitensporige aankopen doe
 • Ik gebruik de kledij van Vince voor Lex
 • Bewuster meedoen aan acties zoals MEI PLASTIC VRIJ
 • Speelgoed van plastic dat waarschijnlijk snel stuk is vermijden

 

Begin gewoon

Refuse (Weiger): Mijd de producten die overmatig verpakt zijn. Koekjes blijven ook lekker in een brooddoos in plaat van in een zakje per stuk. Kijk ook na of je scrubs, tandpasta en allerhande cosmetica geen plastics bevatten, er zijn genoeg alternatieven.
Reduce (Verminder): Uiteraard neem je liever je rugzak mee naar de winkel dan dat je 4 plastic zakjes moet kopen, ook al de tassen in de supermarkt gemaakt van bioplastic.
Re-use (Hergebruik): Een drinkfles opvullen uit een grote fles spaart naast plastic trouwens ook nog eens geld uit. Helemaal fantastisch is grote glazen flessen gebruiken.
Recycle: (Recycleer): Neem eens de tijd om voor eens en altijd na te gaan welk afval in welke zak moet. Alleen zo kan maximaal, efficiënt en degelijk gerecycleerd worden.

duurzamer worden - unicorns & fairytales

duurzamer worden - unicorns & fairytales

Voor scholen

Kinderen zijn de toekomst. Als zij een goed voorbeeld krijgen dan gaan ze dat doorgeven. Gewoontes worden gemaakt en geef je door. Dus laat ons dan zeker stilstaan bij dit onderwerp. April en mei zijn daarom in onze klas / school zeker al maanden waar we extra lessen plannen over plasticsoep en klimaatveranderingen.

Hier vind je lessen voor de kleuterschool, lagere school en eerste graad secundair!

Ook op de Plastic Soup Foundation vind je lessen

De website Planeet Zee biedt ook lesmodules en filmpjes aan

Ik wil ook binnenkort mijn lessen online zetten als er vraag naar is…

 

Interessante artikels over duurzamer zijn

Tips om duurzaam te kiezen voor transport

Reiger en de Raaf, een webshop met duurzaam & leerzaam speelgoed

Webshoptip | Fairplace, duurzaam speelgoed

Tips om energie te besparen thuis (en dus ook minder CO2 uitstoot!)

Al eens gedacht aan een hippe tweedehands geboortelijst?

Koop je verse groentjes en ga met je potjes naar de nieuwe bio versmarkt!

 

En jij, doe jij ook mee aan MEI PLASTIC VRIJ? Wat zijn jouw tips? 

XOXO Nathalie

 

 

 

pinit fg en rect red 28 - Mei plastic vrij: mijn actieplan! En jij? Doe jij ook mee?

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Voordelig op ‘Happy Trip’ met de trein naar de Kust!

  Naar zee gaan wanneer het goed weer is, is op vakantie gaan in eigen land vind ik. Wie graag met...

  Sluiten