Unicorns & Fairytales
schermtijd kinderen - unicorns & fairytales
Digitaal moederschap My life Ontwikkeling Spelen

Hoe gaan wij om met ‘schermtijd’ ?

In deze wereld van vandaag is het niet meer weg te denken. Schermpjes zie je bijna overal. Kinderen zijn er sneller mee weg dan ons en het heeft een zekere aantrekkingskracht. Het is bijna onvermijdelijk dat ze ermee in aanraking komen. Zelfs in scholen wordt de tablet, computer en het digibord gebruikt. Eigenlijk moet je er gewoon proberen een goede manier van omgaan mee te kweken. Hoe wij omgaan met schermtijd bij onze kinderen, dat lees je zo. 

Omgaan met schermtijd bij kinderen

Juist omgaan met schermtijd bij kinderen, niet makkelijk. Nog niet zo heel lang geleden schreef ik een blogpost over  afspraken rond schermtijd. Maar overal is het wel anders natuurlijk. Hoe gaan wij ermee om en wat vinden wij belangrijk? Ik ga beginnen met dat ik eigenlijk zou willen dat ze iets minder naar een scherm keken. Maar dat hebben we soms zelf in de hand. Jij als ouder beslist. De kinderen hoeven niet te beslissen wanneer ze naar televisie willen kijken, ze zijn er nog te klein voor én kennen het woordje ‘televisie’ heel snel. Believe me. Jij kan het dus in goede banen leiden.

schermtijd kinderen - unicorns & fairytales

Wanneer mogen mijn kinderen televisie kijken?

Wel, we hebben een soort ‘ritueel’ ‘s ochtends en dat is al een tijdje zo: wanneer ze hun pap/melk drinken mogen ze even naar televisie kijken. Ze worden rustig wakker en ik heb tijd om de boekentassen te maken. We hebben niet veel tijd ‘s morgens voor we naar school vertrekken dus lang zien ze niet. In het weekend gaan ze na een tijdje gewoon spelen en zet ik de televisie af. Soms gebeurt het wel eens bij slecht weer dat hij blijft opstaan maar dat is een slechte gewoonte die we niet te lang gaan aanhouden. Na een hele dag school / onthaalmoeder mogen ze, wanneer ze het vragen, ook nog even televisie kijken. Dat gaat tijdens het eten af en meestal wordt er dan na het avondeten gespeeld en/of in bad gegaan. Voor het slapengaan lezen we een boekje, houden we dus ons avondritueel en kijken ze geen televisie meer. Omgaan met schermtijd bij kinderen is duidelijke afspraken maken en je eraan houden.

Tijdens de corona crisis en slecht weer mogen ze wel meer op hun tablet. Wij hebben een Kurio tablet voor de kinderen en zijn daar heel tevreden over! Je hebt daar een limiet qua schermtijd en ook ouderlijk toezicht. Je kunt bepaalde websites blokkeren enzovoort. Erg fijn.

Lees: Een goede tablet voor kinderen? Dan moet je een Kurio nemen…

schermtijd kinderen - unicorns & fairytales

Wat met andere schermpjes?

Wel, wij hebben thuis veel schermpjes. Zelf werk ik voor de blog en de klas vaak op de computer, hebben we een Ipad, smartphones en een Nintendo Switch. De kinderen weten dat ik soms moet ‘werken’ en in het begin wilden ze steeds mee typen, tot ik ze mijn ouder laptop gaf en dan was het ‘nieuwe’ er snel van af. Ik probeer het te vermijden wanneer ze thuis zijn maar dat lukt niet altijd. Mijn vriend speelt op de Playstation wanneer de kinderen slapen of niet thuis zijn. De spelletjes die hij speelt zijn niet geschikt voor kleine kindjes. Vince wou eens een keertje meespelen en dat mag hij dan ook wel, toen hebben we een kindvriendelijk spelletje opgezet. Met de Nintendo Switch hebben we wel al leuke dingen gedaan. Zeker met de VR bril !

Lees ook: Plezier met Nintendo

Vince vraagt ook vaak aan mij of hij filmpjes op youtube mag bekijken. Hij is erg geïnteresseerd in pijpleidingen, draaikolken, graafmachines of dino’s en dan kijkt hij zulke informatieve filmpjes. Ik heb er geen problemen mee als dat eens af en toe is. Leuke apps zoals Ketnet of andere educatieve apps vind ik dik oké. Maar ook hier proberen we er geen gewoonte van te maken. Samen spelen en lezen zijn bij ons veel belangrijker.

lees ook: Leuke en educatieve apps voor kinderen

schermtijd kinderen - unicorns & fairytales

Ze hebben hun eigen kindertablet

Onze kinderen hebben sinds enkele weken hun eigen kindertablet gekregen. Ik kan daar een limiet instellen. Zo kunnen we beter omgaan met schermtijd bij onze kinderen. Ze mogen meestal 3 keer per dag in het weekend (niet zo heel lang per keer) en twee keer per dag tijdens weekdagen. Als ze willen natuurlijk…

goede tablet voor kinderen - unicorns & fairytales

Wat als ze groter worden?

Wanneer de kinderen groter worden ben ik van plan regels in het leven te roepen. Ze kunnen dan door middel van kaartjes schermtijd inruilen of we plannen schermloze momenten in. Ik hoop dat mijn kinderen geen’ televisiemaniakken’ gaan worden en dat ze zich kunnen bezighouden met andere zaken. Maar schermtijd helemaal bannen zal niet mogelijk zijn bij ons. Wij knutselen wel enorm veel en als het goed weer is spelen ze heel goed buiten! Zeker nu, tijdens deze corona crisis….

Wanneer je als ouder meer wil weten over alle aspecten van mediaopvoeding dan verwijs ik je graag door naar MEDIANEST.

 

Hoe gaan jullie om met schermtijd bij kinderen? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Birgit
  16 september 2018 at 07:48

  Eigenlijk hebben wij hier dezelfde regeling als jullie. Niet teveel .. maar wel naar hun behoeften als ze heel moe zijn en gewoon de rust van de zetel en tv nodig hebben. Op de tablet is het verboden voor anders talige filmpjes behalve Engels want anders worden we ee gek van 😁 Ik zou ook willen werken aan het verdienen van schermtijd maar wanneer begin je daarmee denk je?

  • Reply
   Nathalie
   19 september 2018 at 05:51

   Ik denk vanaf dat je merkt dat ze er achter blijven zeuren en dat het een beetje de spuigaten uitloopt?? Of mss vanaf de lagere school? Ik moet dat ook zelf wat gaan zien.

Leave a Reply