Unicorns & Fairytales
schermtijd kinderen - unicorns & fairytales
moederschap My life Personal

Zo maak je duidelijke afspraken over de schermtijd van je kinderen

Zitten jouw kinderen ook aan het scherm gekluisterd? Ben je het beu en wil je er duidelijk afspraken over? Dat kan ik best begrijpen. Wij hebben gelukkig nog kleine kinderen maar als ik zie wat schermen doen (ook met mezelf natuurlijk) dan besef ik dat het een drug is die je moet inperken. Schermtijd is oké, maar je moet het gecontroleerd doen. Toen ik Mytimingcards zag voorbij komen in mijn mailbox dacht ik: oh wat handig. Ik wou er best meer over weten en ik kreeg een testpakketje toegestuurd.

Afspraken over schermtijd

Eigenlijk moet je duidelijke afspraken maken over schermtijd. Zoals alles geldt de regel: met mate(n) is oké ! Haha. Nee serieus, ik vind het een erg fijn medium en ook voor kinderen. Er staan leuke spelletjes op, educatieve dingen en ze leren er echt wel veel van (indien goed gebruikt) maar ze worden er ook door opgeslokt. Ze laten andere dingen vallen, hebben geen oog meer voor wat er rondom hen gebeurt en zitten enkel nog maar voor de televisie of een ander beeldscherm. Met de volgende tips kan je er hopelijk duidelijke afspraken rond maken.

Tip 1: schakel ‘Mytimingcards’ in

Heel handig, dit middel, indien het goed gebruikt wordt. Het bestaat uit een set kaarten en een timer. Je overlegt samen met je kinderen hoeveel schermtijd ze krijgen in de loop van de week. Je leest en tekent samen met je kind het bijgevoegde contract. Je kan er natuurlijk altijd zelf eentje maken. Je geeft ze hun kaarten op een vast moment in de week. Bijvoorbeeld altijd op zondag. Als ze dan bijvoorbeeld op de Playstation willen spelen geven ze hun juiste kaartje af en zetten ze de timer op de juiste tijd. Gaat de timer af dan stoppen ze met spelen. Dan moeten ze iets anders gaan doen. Ze kunnen in de loop van de week altijd wel eens een bonuskaart verdienen. Zijn de kaarten op, dan zijn ze op.

De kaarten bevatten op de achterkant leuke speeltips. Wanneer hun schermtijd afgelopen is dan kunnen ze de speeltips proberen.

Hier kan je MyTimingcards vinden.

schermtijd kinderen - unicorns & fairytales schermtijd kinderen - unicorns & fairytales

Tip 2: geen ‘schermen’ aan tafel

Een heel belangrijk moment van de dag is samen eten aan tafel. Het ideale moment om dingen te bespreken, met elkaar te communiceren enz… Laat die beeldschermen dan maar achterwege. Bij ons geldt de regel: niets aan tafel van schermen, televisie uit en praten maar. Of gewoon genieten van de maaltijd.

Tip 3: doe vaak dingen samen

Wanneer je vaak dingen samen doet met je kinderen denken ze vaak niet aan hun beeldschermen denk ik. Bezoek een museum, doe een workshop, hou een knutselnamiddag, ga wandelen in het bos, bouw een kamp enz… Laat ze genieten van het spelen met allerlei materialen. Op mijn blog vind je trouwens tips genoeg.

lees ook: activiteiten in de paasvakantie met kids

 

Tip 4: speel ‘s avonds eens een spel

Zijn de kinderen al wat groter en vervelen ze zich ‘s avonds? Speel dan eens met het gezin een spel voor het slapengaan. Met een kop lekkere (chocolade)melk of thee en een koekje. Maak er een gezellig familiemomentje van.

4580A686 D332 4F76 8127 9D3751886A39 - Zo maak je duidelijke afspraken over de schermtijd van je kinderen

89FF79C0 996C 425D AB0C 8F9BB8BC8271 - Zo maak je duidelijke afspraken over de schermtijd van je kinderen

Tip 5: buitenspelen

Ik geef toe, dit doe ik nog te weinig maar ga gewoon veel meer buiten. Laat ze in de tuin ravotten, ga naar een bos, park, buitenspeeltuin en noem maar op. Als kind groeide ik in de zomervakantie op, op een camping met allemaal leeftijdsgenootjes. Toegegeven, toen waren er nog geen iPads en smartphones maar wel Nintendo bijvoorbeeld. Die spelletjes werden enkel bovengehaald bij regenweer maar ik zag geen enkel kind met beeldschermen bezig. Ik keek zelfs geen televisie maar tekende, speelde spelletjes en speelde met speelgoed. Voor het slapengaan las ik een boek.

lees ook: 5 ideetjes om educatief buiten te spelen

kinderboerderij - unicorns & fairytales

Het is er nu, dus spring er goed mee om

Televisie en andere schermpjes uit ons leven verbannen doen we niet. Dan zou mijn blog er ook niet zijn. Ik denk dat ik zelf de aanbevolen schermtijd netjes overschrijd. Niet goed. Maar ik wil mijn kinderen er zo lang mogelijk van weerhouden. Natuurlijk mag Vince al op de iPad, kijkt hij wel eens filmpjes en speelt hij er spelletjes op. Is het soms een dankbaar middel om even je kids af te leiden? Ja tuurlijk. Maar het mag geen makkelijk tool worden om van je kinderen vanaf te zijn. Het begint vaak met het goede voorbeeld, al ben ik dat zelf niet altijd. Ik moet er iets aan doen, ik weet het. Maar deels is mijn blog mijn beroep dus ik probeer Vince wel duidelijk te maken dat ik af en toe wel eens moet bezig zijn (hij noemt dat ‘tokkelen’) op de computer. Niets mis mee. Maar soms mag de smartphone wel wat meer weg, I know…

lees ook: spenderen we steeds minder tijd met onze kinderen?

 

De aanbevolen schermtijd

Alles is natuurlijk relatief. Maar de aanbevolen schermtijd zou deze zijn;

Kinderen van 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag;
Kinderen van 4 – 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer;
Kinderen 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per   keer;
Kinderen van 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
Kinderen van 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minute per keer en het liefst met jou.
Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag.

 

Hoe gaan jullie om met schermtijd? Hebben jullie duidelijke afspraken? 

XOXOX Nathalie

 

pinit fg en rect red 28 - Zo maak je duidelijke afspraken over de schermtijd van je kinderen

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  LavieMamsElle
  11 april 2018 at 14:19

  Leuk artikel! Hier zitten ze duidelijk nog te veel achter een scherm. Het rare is tv wordt er dan weer niet echt gekeken. Toch maken wij de regel dat we de helft van het dagdeel op stap gaan en het andere deel mogen ze kiezen. Als we een volledige daguitstap maken of op reis gaan, dan gaat er niks mee van schermen.

 • Reply
  Moederschip
  12 april 2018 at 19:48

  Een leuk idee die kaartjes! Maar ik vind dat de ouders er dan ook een paar mogen achter de hand houden om in te zetten wanneer het hen uitkomt 😀 Want hier is schermtijd meestal net op een moment dat ik bvb moet koken ofzo.

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Vince verjaart en geeft een Wobbelboard weg!

Hoeraaaa, Vince wordt 4 jaar vandaag! Wij gaan dit vieren in Landal en veel plezier maken vandaag en op de...

Sluiten