Unicorns & Fairytales
sinterklaas boek - unicorns & fairytales
Boeken My life Prentenboeken Winactie & Give away

Misschien moeten we gewoon aanvaarden dat tijden veranderen

Het is soms moeilijk om een traditie of iets dat je al lang doet te veranderen. Ik begrijp dat heel goed. Vaak heb ik het er zelf moeilijk mee maar ik betrap me er tegenwoordig vaak op dat ik zelf zeg: we moeten mee gaan met de tijd. Vooral als juf voel je dat heel sterk.

Evolutie people…

Ik vind het zelf logisch dat we ons aanpassen aan de tijden van nu. Alles evolueert dus wij ook neem ik aan. Zo overleven mens en dier. Technologie speelt meer en meer een rol in ons leven. Wie zijn wij dan om kost wat kost dit te vermijden? Dus ja, mijn kinderen mogen wel eens op de Ipad en ja, ze mogen filmpjes zien op mijn smartphone. Zelf heb ik in de klas een digibord en moeten de leerlingen leren werken op de tablet en de computer dus zou het dan niet een beetje gek zijn om het thuis niet te mogen doen? Uiteraard hebben wij wel wat afspraken rond schermtijd en laat ik ze liever buitenspelen, ravotten en creatief bezig zijn.

Net hetzelfde met de maatschappij. Ja, ik geef toe, ik heb het soms moeilijk om mijn gedachten over bepaalde dingen te veranderen.

Maar ik heb ook al ondervonden dat als je van goede wil bent (ook al is een ander dat niet) en je open staat voor nieuwe dingen, je bepaalde situaties helemaal anders kan inschatten en opnemen. Achteraf denk ik vaak: nou, was dat nu zo moeilijk?

 

sinterklaas boek - unicorns & fairytales

 

Tradities kan je ook zelf maken

Er is iets heel belangrijks dat we vergeten wanneer we vasthouden aan eeuwenoude tradities.

We zouden niet bestaan moesten we niet steeds evolueren.

Dieren, mensen en planten passen zich aan de omgeving aan. Dat is al altijd zo geweest en dat is de reden waarom we overleven. Een van de doelen die je in de lagere school moet bereiken met je kinderen.

Ja, het is fijn en het geeft een vertrouwd gevoel om tradities te hebben. Maar je kan best zelf nieuwe tradities maken.  Ik ben opgegroeid met zwarte Piet and I LOVE IT. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat dit bepaalde bevolkingsgroepen zou kwetsen (omdat dit er ook helemaal niets mee te maken heeft) en ik vind het nog steeds moeilijk om aan te nemen dat kinderen er effectief een probleem mee hebben want kinderen denken daar écht écht écht niet over na. Het zijn volwassenen die er iets anders van maken. Blijven vastzitten in die negatieve gedachten over wat er honderden jaren geleden gebeurd is vind ik ook niet oké. Maar… langs de andere kant denk ik ook bij mezelf: het gaat om de gezelligheid, de liefde, de cadeautjes en heel de sfeer daarrond. We leven nu eenmaal met verschillende culturen bij elkaar en wij, Belgen, hebben de neiging ons heel veel aan te passen aan anderen (ga maar eens naar een ander land, wij proberen altijd de taal onder de knie te krijgen) maar misschien is het gewoon dat wat ons siert en moeten we ons hart blijven openstellen. Als kinderen er niet van wakker liggen dat Piet zwart is, dan zullen ze er ook niet van wakker liggen dat ‘ie’ niet zwart is… right?

sinterklaas boek - unicorns & fairytales

Het slimme kind…

Na het lezen van het boek ‘Piet en Sint en het slimme kind’ van uitgeverij Querido, dacht ik: awel ja… eigenlijk is dat wel zo. Het verhaal gaat trouwens over Sint en Piet (die vegen heeft van roet en duidelijk gewoon blank is) die aanbellen bij een zwart meisje (en ik weet wat sommigen nu gaan denken, but don’t). Het boek is gemaakt in samenwerking met het minderhedenforum. Back to the point. Ze zijn kletsnat door regenweer en willen schuilen. Het meisje laat hen binnen en ze drogen zich. Het witte paard werd bruin want het was wit geverfd en Sinterklaas kreeg van het meisje een jurk van de mama aan. Het paard werd groen geverfd want ze had geen witte verf en de boodschap was duidelijk…

sinterklaas boek - unicorns & fairytales

Dus nu dacht ik bij mezelf: je kan het van twee kanten bekijken…

 1. Ofwel blijf je mokken en knorren omdat je traditie naar de vaantjes is (althans, zo denk je dat, terwijl het een kinderfeest is en kinderen zijn in deze dingen erg flexibel, het zijn de volwassenen die er een probleem van maken en denken dat ze zich moeten aanpassen aan anderen en dan gaat het eigenlijk al lang niet meer over het feest… right?)
 2. OF: een open kijk op heel het gebeuren hebben en ‘be the better person’. Even teruggaan naar waar het om draait: een kinderfeest en gewoon het allemaal over je heen laten gaan. Zwarte Piet, Witte Piet, Roetpiet, whatever. Al vind ik een regenboogpiet wel belachelijk. Maar ik denk dat er evengoed kinderen zijn die dat wél geweldig vinden…

sinterklaas boek - unicorns & fairytales

Mijn conclusie: het boek is geweldig en erg bruikbaar om in de klas en thuis een gesprek aan te knopen dat veel verder gaat dan enkel het Sinterklaas verhaal. Of je leest het gewoon voor en geeft een mooie boodschap mee aan je kinderen. De prenten zijn simpel en het boek lijkt al eeuwen oud. Maar ik denk dat dit net de bedoeling is.

Ga ik nu al mijn boeken van de Spiekpietjes (die wel duidelijk ‘zwart’ zijn) wegdoen? No way, ik hou van die verhalen en mijn kinderen ook. Ga ik ook maar iemand met de vinger wijzen? Nope, ook niet. Ik ga het gewoon aanreiken.

A wise man (Paulo Coelho) once said…

Just tink about it

 

WIN het boek om zelf aan de slag te gaan

sinterklaas boek - unicorns & fairytales

Wil jij het boek ook graag hebben om thuis of in de klas voor te lezen? Het boek is geschrikt voor kinderen vanaf 4, 5 jaar ongeveer. Maar het kan nadien gelezen worden door alle leeftijden.

 • Volg Unicorns & Fairytales via Facebook en/of Instagram
 • Tag op Facebook een vriend(in) die dit ook wel leuk zou vinden… en zeg het zeker verder 😉
 • Delen van dit bericht is zeker een pluspunt maar niet noodzakelijk.

 

WINNAAR IS TANIA 

 


XOXO Nathalie

 

 

xoxo Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  elisabeth maria martina
  8 november 2018 at 07:19

  voor mijn jarige kleindochter een mooi kado

 • Reply
  Tania
  8 november 2018 at 07:41

  Oh ja, dat boek wil ik ook wel gebruiken in de klas. Om school werken we gezamenlijk ook rond het thema en bedenken we meestal zelf een leuk verhaal om in de sfeer te komen. Dit jaar zit ik in de werkgroep en het zou fijn zijn als we met de hele school rond dit boek kunnen werken.

 • Reply
  Liesbeth
  8 november 2018 at 16:01

  Ooohhhh gaaf voor mijn klas!

 • Reply
  Tamara
  10 november 2018 at 07:28

  Heel leuk voor in bijn klas. Een klas vol kinderen met verschillende culturele achtergronden., maar ze kijken allemaal uit naar Sinterklaas!

 • Reply
  Marange Krouwel
  17 november 2018 at 08:58

  Oh wauw, wat een indrukwekkende boek. Ik doe graag mee

Leave a Reply