In deze wereld van vandaag is het niet meer weg te denken. Schermpjes zie je bijna overal. Onze kinderen zijn er sneller mee weg dan ons en het heeft een zekere aantrekkingskracht. Het is bijna onvermijdelijk dat ze ermee in aanraking komen. Zelf in scholen wordt de tablet, computer en digibord gebruikt. Eigenlijk moet je er gewoon proberen een goede manier van omgaan mee te kweken.
Schermtijd
Juist omgaan met schermtijd. Nog niet zo heel lang geleden schreef ik een blogpost over afspraken rond schermtijd. Maar overal is het wel anders natuurlijk. Hoe gaan wij ermee om en wat vinden wij belangrijk? Ik ga beginnen met dat ik eigenlijk zou willen dat ze iets minder naar een scherm kijken. Maar dat hebben we soms zelf in de hand. Jij als ouder beslist. De kinderen hoeven niet te beslissen wanneer ze naar televisie willen kijken, ze zijn er nog te klein voor én kennen het woordje ‘televisie’ heel snel. Believe me. Jij kan het dus in goede banen leiden.
Wanneer mogen mijn kinderen televisie kijken?
Wel, we hebben een soort ‘ritueel’ ’s ochtends en dat is al een tijdje zo: wanneer ze hun pap/melk drinken mogen ze even naar televisie kijken. Ze worden rustig wakker en ik heb tijd om de boekentassen te maken. We hebben niet veel tijd ’s morgens voor we naar school vertrekken dus lang zien ze niet. In het weekend gaan ze na een tijdje gewoon spelen en zet ik de televisie af. Soms gebeurt het wel eens bij slecht weer dat hij blijft opstaan maar dat is een slechte gewoonte die we niet te lang gaan aanhouden. Na een hele dag school / onthaalmoeder mogen ze, wanneer ze het vragen, ook nog even televisie kijken. Dat gaat tijdens het eten af en meestal wordt er dan na het avondeten gespeeld en/of in bad gegaan. Voor het slapengaan lezen we een boekje, houden we dus ons avondritueel en kijken ze geen televisie meer.
Wat met andere schermpjes?
Wel, wij hebben thuis veel schermpjes. Zelf werk ik voor de blog en de klas vaak op de computer, hebben we een Ipad, smartphones en een Playstation. De kinderen weten dat ik soms moet ‘werken’ en in het begin wilden ze steeds mee typen, tot ik ze mijn ouder laptop gaf en dan was het ‘nieuwe’ er snel van af. Ik probeer het te vermijden wanneer ze thuis zijn maar dat lukt niet altijd. Mijn vriend speelt op de Playstation wanneer de kinderen slapen of niet thuis zijn. De spelletjes die hij speelt zijn niet geschikt voor kleine kindjes. Vince wou eens een keertje meespelen en dat mag hij dan ook wel, toen hebben we een kindvriendelijk spelletje opgezet. Hij was er nog iets te klein voor. Via de Playstation kijken we ook naar Netflix en spelen we DVD’s af en met een Playstation Plus abonnement kan je voor een bepaalde tijd online samen met anderen spelen.
Vince vraagt ook vaak aan mij of hij filmpjes op youtube mag bekijken. Hij is erg geïnteresseerd in pijpleidingen, draaikolken, graafmachines of dino’s en dan kijkt hij zulke informatieve filmpjes. Ik heb er geen problemen mee als dat eens af en toe is. Leuke apps zoals Ketnet of andere educatieve apps vind ik dik oké. Maar ook hier proberen we er geen gewoonte van te maken. Samen spelen en lezen zijn bij ons veel belangrijker.
Wat als ze groter worden?
Wanneer de kinderen groter worden ben ik van plan regels in het leven te roepen. Ze kunnen dan door middel van kaartjes schermtijd inruilen of we plannen schermloze momenten in. Ik hoop dat mijn kinderen geen’ televisiemaniakken’ gaan worden en dat ze zich kunnen bezighouden met andere zaken. Maar schermtijd helemaal bannen zal niet mogelijk zijn bij ons.
Hoe gaan jullie om met schermtijd?
XOXO Nathalie
2 Comments
Birgit
16 september 2018 at 07:48Eigenlijk hebben wij hier dezelfde regeling als jullie. Niet teveel .. maar wel naar hun behoeften als ze heel moe zijn en gewoon de rust van de zetel en tv nodig hebben. Op de tablet is het verboden voor anders talige filmpjes behalve Engels want anders worden we ee gek van 😁 Ik zou ook willen werken aan het verdienen van schermtijd maar wanneer begin je daarmee denk je?
Nathalie
19 september 2018 at 05:51Ik denk vanaf dat je merkt dat ze er achter blijven zeuren en dat het een beetje de spuigaten uitloopt?? Of mss vanaf de lagere school? Ik moet dat ook zelf wat gaan zien.