Unicorns & Fairytales
poetstips - unicorns & fairytales
lifestyle musthaves Musthaves My life Personal Webshoptips

Poetsen & poetstips zoals in grootmoeders tijd

Poetsen zoals in grootmoeders tijd. Ik wou dat ik het wat beter kon! Ik las net een leuk boek over een vrouw in de jaren 50. Haar leven bestond uit het huishouden en zorgen voor de kinderen. Toen hoorde het eigenlijk nog een beetje zo en stilaan veranderde heel het beeld van vrouw en man. Maar goed, er zal altijd gepoetst moeten worden. Een paar poetstips kon ik natuurlijk goed gebruiken.

Poetstips

Ik heb dan wel enkele poetstips, het poetsgen heb ik dan toch niet geërfd. Ik heb het graag proper in huis maar met kinderen is het onmogelijk om elke dag een kraaknet huis te hebben. Mijn moeder, ik moet het haar nageven, heeft het poetsgen wél in zich. Ik herinner me haar (als klein kind) als iemand die steeds stond te strijken, poetsen, dweilen, opruimen… Toegegeven, ik denk dat het bij haar deels dwangmatig is. Dit doet ze nl. ook nog na haar voltijdse baan. Maar goed, raar maar waar heb ik dat “gen” nou net niet geërfd. Eigenlijk vind ik dat best jammer. Ik ken er weinig van (middeltjes voor dit en dat) en ik doe het niet graag. Daarom hebben we drie jaar geleden besloten om te werken met een poetsvrouw één keer per week. Dan is het grootste werk al gedaan en moet ik het maar bijhouden. Want dat doe ik wel graag: alles netjes houden en stylen.

De bijbel der poetsbijbels en nostalgische producten

Laatst kreeg ik een leuk cadeautje van Starwax. Een productlijn uit grootmoeders tijd. Het zag er in ieder geval zo uit en ik kreeg best zin om te poetsen wanneer ik deze producten zag (ook echt bizar). Ik las woorden zoals ‘bruine zeep’, ‘soda’, ‘natriumpercarbonaat’ en die had ik wel eens opgevangen wanneer mijn tante of grootmoeder tips gaf over vlekken hier en daar. Toch wist ik nog steeds niet wat voor wondermiddel het was. Tot… ik de bijbel der poetsbijbels in handen kreeg in een boekenwinkel. Helemaal op mijn maat en in mijn taal! Het grote poetsboek met poetstips!  Mijn redding. In dit boek kom je op een eenvoudige manier meer te weten over poetsen. Je denkt misschien: huh? Maar geloof mij, je leest er handige tips in die je nog niet eerder had gehoord. Ook lijstjes die je kan gebruiken als je een grote schoonmaak doet, een vlekkenwijzer, wastips enz…

[bol_product_links block_id=”bol_577b9027b8b5e_selected-products” products=”9200000057858544″ name=”poetsboek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

De producten van Starwax ‘Uit grootmoeders tijd’

poetstips - unicorns & fairytales

poetstips - unicorns & fairytales

poetstips - unicorns & fairytales

poetstips - unicorns & fairytales

Zoals je kan lezen op de foto’s heb ik 4 producten gekregen om uit te testen: wasmiddel, bruine zeep, ontvetter en allesreiniger. Met de 3 ingrediënten van grootmoeders tijd… Gelukkig had ik mijn bijbel der bijbels en kon ik eindelijk eens lezen wat die nou precies deden. Ze ruiken alvast niet slecht, een beetje naar eucalyptus. Ze ruiken “schoon” zeg maar. Niet al te chemisch.

Bruine zeep

Groene zeep, ook bruine zeep genoemd, is een zeep gemaakt van plantaardige oliën zoals koolraapolie en sojaolie. De zeep is van plantaardige oorsprong en heel goed afbreekbaar in de natuur en dus zeer milieuvriendelijk. Je kan het gebruiken als allesreiniger en handzeep. Het is een goede ontvetter, is goed afbreekbaar en is goedkoop.

Soda / kristalsoda

Soda was vroeger één van de vier basismiddelen voor de schoonmaak maar is nu nog altijd bruikbaar in het huishouden. Het is niet alleen milieuvriendelijk maar ook goedkoop. Het is bruikbaar voor veel schoonmaakwerkjes, het is goedkoop en het werkt licht desinfecterend. Let wel op: soda is niet geschikt voor aluminium, marmer of poreuze gesteenten en delicate stoffen zoals zijde.

lees ook: 5 tips voor ouders met (buiten)spelende kinderen

Starwax ‘The Fabulous’ lijn

poetstips - unicorns & fairytales

Je kan de producten uit grootmoeders tijd kopen bij onder andere Brico. Ze hebben veel meer producten die je een nostalgisch gevoel geven zoals ossengalzeep, zuiveringszout enz… Je kan ze hier bekijken. Nu zijn er deze 4 producten bijgekomen. Nu we gaan verhuizen wil ik écht een nieuwe start maken en er meer werk van maken om ten eerste iets milieubewuster aan de slag te gaan en ten tweede eens wat meer zelf te doen.

 

Kennen jullie deze middeltjes? Hebben jullie nog goede poetstips? Zet ze gerust in de comments. Ik wil nl. een echte poetskenner worden… 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Sofie van OHEA
  8 juli 2016 at 10:45

  maar zeg poetsen is helemaal niet aan mij besteed maar wat een toffe producten 😀 super tof

  • Reply
   Nathalie
   11 juli 2016 at 08:14

   Ja hé, het oog wil ook wat hé 😉

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  8 juli 2016 at 15:29

  Ik vind de verpakking van dat Starwax zo leuk! Alleen daarom zou ik het al kopen.

  • Reply
   Nathalie
   11 juli 2016 at 08:14

   Ja inderdaad hahahaha 😉 Het oog wil ook wel , ook al gaat het om poetsen!

Leave a Reply